Jaki język? 11789 25

O temacie

Autor

Zaczęty 30.11.2013 roku

Wyświetleń 11789

Odpowiedzi 25

Fraser
  • Gość

Fraser
Gość

Jaki język?
2013-11-30, 22:20(Ostatnia zmiana: 2013-12-01, 11:12)
prosta pilka - jakiego jezyka warto sie uczyc? generalnie mysle o C# gdyz kojarzy mi sie ze skryptami gothica (deadelus), gdyz skrypty gothica sa mniej wiecej takei same jak skladnia jezyka c#. co polecacie? jaki jezyk moze byc najbardziej dochodowy?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
C# nie jest szczególnie podobny do Deadalusa. Jedyne podobieństwo wynika że oba mają składnię pokrewną C++.
Zdecydowanie polecam C#, ewentualnie Javę czy (jeśli jesteś bardziej hardcorem) C++. Chyba że interesuje cię programowanie na iOSa to Objective C, ale nikt inny tego chyba nie używa.

C# jest stosowany w biznesie wszędzie tam gdzie pracuje się z .NET i technologiami Microsoftu - a tego jest bardzo dużo. Do tego pisze się w nim aplikacje na Windows Phone, RT i te całe kafelkowo pełnoekranowe "Windows Store Apps". No i jest używany w Unity.

Fraser
  • Gość
A co można tworzyć za pomocą Javy i C++? I co do C# to można tworzyć coś jeszcze prócz aplikacje na WP i te kafelki?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

jaki jezyk
#3 2013-12-01, 10:48(Ostatnia zmiana: 2013-12-01, 16:50)
Java jest używana w bardzo wielu technologiach. Choćby apki na Androida czy wychodzące już z użycia aplety na stronach www. Czasami także aplikacje na pc które są często od razu działają na wielu systemach. W Javie jest napisany Minecraft (jednak NIE nadaje się ona do gier).

W C# napiszesz wszystko co tylko chcesz na Windowsa czy Linuxa. To co podałem w poprzednim poście, to po prostu najbardziej dochodowe zastosowania, gdzie stosuje się praktycznie TYLKO C#. Na Windowsie napisane w nim aplikacje do działania wymagają zainstalowanego .net frameworka (który jest od razu dołączony w standardzie do Windowsów chyba od 7). Jest też wieloplatformowa, otwartoźródłowa implementacja .net, nazywana mono. Korzysta z niej choćby Unity. Biblioteki mono dołącza się razem z programem żeby nie user nie musiał załatwiać ich samemu. Mono jest też w wersji na Androida i iOS, ale płatnej.

W C++ piszesz to co musi być szybkie. Są to np silniki gier czy sterowniki. Zwykle też wszelkie programy działające w systemach wbudowanych, gdzie jest za mało pamięci na pracę z kodem zarządzanym. Niestety pisanie dobrego kodu C++ jest o wiele trudniejsze niż podobnie dobrego (ale wolniejszego) w C# czy Javie.

Fraser
  • Gość
A oprócz Javy i C# i C++ jest jeszcze jakiś język, który jest równie dochodowy co te podane wyżej.

Remix

Remix

Użytkownicy
Murzyn Internetów :O
posty291
Propsy41
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Murzyn Internetów :O
Ja sam programuję w C# już od dobrego 1,5 roku i najbardziej polecam C#. Jednak prócz Javy, C# i C++ możesz się uczyć VB.NET jednak myślę że to strata czasu... Najbardziej opłaci ci się uczyć tego co wymienił Avallach..                      

https://www.youtube.com/watch?v=TNdy0ea6gc4

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A oprócz Javy i C# i C++ jest jeszcze jakiś język, który jest równie dochodowy co te podane wyżej.
A jaki masz na myśli?

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
A co chcesz robić z programowanie (strony, programy jakie ? )

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Pracę można znaleźć przy wielu. Powszechnie używany jest choćby PHP, nieraz różne języki działające po stronie serwerów jak Ruby. Uniwersalnie używany jest JavaScript, od jakiegoś czasu także po stronie serwerów czy aplikacji na pc - dzięki platformie node.js.

Fraser
  • Gość
W takim razie zacznę się uczyć C#. Oczywiście chodzi mi o tworzenie aplikacji, czy programów bo nie chcę pracować za psie grosze. Co do C# to są jakieś książki warte polecenia, czy lepiej z kursów internetowych?

Fraser
  • Gość
Jakie polecacie książki do C#, które są warte wydania pieniędzy? Przejrzałem trochę kurs C# i mimo, że jest bardzo podobny do Deadelusa to ciężko było mi cokolwiek zrozumieć, tak więc będę musiał zainwestować w książkę i ew. filmiki na youtube. No i zamierzam też przejrzeć te dokumentacje i trochę przeanalizować jakieś aplikacje pod względem kodu.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Jaki język?
#12 2013-12-02, 22:06(Ostatnia zmiana: 2013-12-02, 22:20)
Żadne, uczenie się programowania z książek to jak uczenie się z nich tańca. To nie ma za bardzo sensu. Dobra i aktualna dokumentacja jest praktycznie tylko online. Najlepsze tutoriale znajdziesz na MSDN.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa288436(v=vs.71).aspx (tutoriale)
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/67ef8sbd.aspx (ogólny przewodnik po języku)
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms173109.aspx (kluczowe - czyli czym jest klasa i co może zawierać - naucz się tego do czego prowadzą linki)

Z tym że musisz wziąć pod uwagę że żeby programować, nie wystarczy nauczyć się języka. Trzeba nauczyć się też.... samego programowania, w tym przypadku obiektowego. Ogólnych zasad raczej nie znajdziesz w tutorialach poświęconych konkretnym językom, choć zawsze będą pokazywane na przykładzie jakiegoś języka (lub pseudokodu).

Aha, uczenie się na suchych przykładach jest nudne. Ja bym tak nie potrafił, nauczyłem się podstaw C# na podstawie skryptów JScript.NET w Unity. Może brzmi dziwnie, ale te języki są do siebie bardzo podobne (ogólnie dotyczy to części języków z rodziny .net i np Javy która także jest obiektowa). Też możesz zacząć naukę na Unity od JScript.NET, wydawało mi się na początku że ma trochę łatwiejszą składnię. Ale od tego czasu nauczyłem się nie tylko C#, ale i Javy i C++, które są ze sobą ogólnie spokrewnione i do JScripta bym na pewno nie wrócił.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jeśli chcesz książkę, to możesz się zapoznać: http://www.ii.uni.wroc.pl/~wzychla/files/ProgramowaniePodWindows.pdf

Dodatkowo możesz porobić sobie jakieś zadania: http://www.ii.uni.wroc.pl/~wzychla/ra2C2D/zz.2013.pdf :P

Fraser
  • Gość
I jeszcze jedno, bo jakoś nie potrafiłem nigdy tego zrozumieć. Jak się uczyć programować? Mam na myśli te wszystkie pojęcia, funkcje, klasy, zmienne itd... na pamięć? No bo jak jakaś grupa programistów czy firma pracują nad dużym oprogramowaniem to z czegoś muszą go napisać no i właśnie to mnie zastanawia czy oni wszyscy jadą z pamięci czy po prostu posługują się czymś podczas pracy, no bo pisać cały kod programu z głowy to jest raczej niemożliwe, aby to wszystko zapamiętać. Więc jak to jest i ogólnie na czym polega taka praca w przypadku dużej firmy?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No po prostu... im więcej piszesz, tym więcej wiesz. Jak pracuje się długo nad czymś, to się po prostu zapamiętuje pewne rzeczy. Nie chodzi mi oto, że zna się na pamięć dokładnie nazwy składowych czy klas, tylko mniej więcej wiesz, gdzie coś może być. Ważne żeby wiedzieć co się dzieje w kodzie i jak można coś zrobić. Reszta jest napisana w dokumentacji i jeśli się czegoś nie wie, nie pamięta, to się tam zagląda. Ewentualnie pyta się kolegów lub Google.

Tak więc, reasumując, dokumentacja, dokumentacja i praktyka.

Poza tym w edytorach, jak np. Visual Studio, jest taka opcja jak inteligentne uzupełnianie kodu. Polega to na tym, że dostajesz podpowiedź, jakich metod czy pól możesz użyć na danych obiekcie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To co musisz znać na pamięć, to sam język. Składnię, słowa kluczowe, stosowane paradygmaty, konstrukcje i zasady z nimi związane. Musisz też wiedzieć jak dany kod będzie się wykonywał - bo zwykle nie wystarcza żeby coś po prostu działało, zwykle dana rzecz musi działać tak dobrze, jak to jest rozsądnie możliwe. 

Jeśli chodzi o typy, wystarczy że będziesz znał te podstawowe i to ogólnie jakie "rodzaje" znajdziesz gotowych we frameworku. Konkretne nazwy znajdziesz z Google i np Stack Overflow, szukając na podstawie opisu tego co chcesz osiągnąć. A to jak klasa dokładnie działa, jej pola, metody i przykłady zastosowań znajdziesz w dokumentacji. 

W ogóle to nie pracuje się nigdy nad całym kodem na raz, nie trzyma się go jako zwartej całości. Dzieli się na klasy i podprojekty, tak że pracując nad jedną rzeczą jesteś w stanie ją ogarnąć w pamięci, ewentualnie pomagając sobie grafami zależności (zarówno generowanymi automatycznie, jak i czasem odręcznymi).

Myers

Myers

Użytkownicy
posty5
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Jeżeli masz zamiar uczyć się programowania, bez żadnej motywacji, tylko z chęcią "łatwego" zarobku to to nie ma najmniejszego sensu.

Jeżeli już będziesz mistrzem w C#, polecam Ci naukę C++ ponieważ ma o wiele więcej zastosowań.

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Myers
Jeżeli masz zamiar uczyć się programowania, bez żadnej motywacji, tylko z chęcią "łatwego" zarobku to to nie ma najmniejszego sensu.

Niby czemu?

Remix

Remix

Użytkownicy
Murzyn Internetów :O
posty291
Propsy41
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Murzyn Internetów :O
Cytat: Vuler
Cytat: MyersJeżeli masz zamiar uczyć się programowania, bez żadnej motywacji, tylko z chęcią "łatwego" zarobku to to nie ma najmniejszego sensu.
Niby czemu?
Bo programowanie to często wkurwiająca robota plus bardzo męcząca gdy wszystko ci się komplikuje i buguje... Także trzeba mieć nerwy i wytrwałość :)

https://www.youtube.com/watch?v=TNdy0ea6gc4

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry