Czy jest możliwe usunięcie głosu(narracji), a zostawienie muzyki? 8479 8

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 27.10.2013 roku

Wyświetleń 8479

Odpowiedzi 8

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Mam takie pytanie jak w temacie - czy można usunąć głos(np. jak w wielu filmach na końcu w tle leci jakaś muzyka z piosenką, a jakiś głos wymienia aktorów dubbingowych)i zostawić samą piosenkę? Bo przydałoby mi się do zdobycia ostatniej piosenki z pewnej bajki.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Poszukałbym na twoim miejscu OST, ew. w wersji instrumental.
Głos można usunąć poprzez wyłączenie jednego z kanałów odpowiednim programem, np. Audacity. Nie jest to jednak zasada. Musisz posiadać plik w odpowiednim formacie (chyba wav) i musi być on w ten właśnie sposób (podział na kanały) zapisany. Z mp3 nie przejdzie.

Zwykle jednak pozostają w tle efekty dodane do wokalu. Można więc słyszeć jakieś kwestie nałożone na tło.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Od biedy da się usuwać wokal z dowolnego pliku dźwiękowego, korzystając z tego że ma nieco inne częstotliwości niż instrumenty, nie jest to jednak nigdy idealne (są jednak narzędzia które to częściowo automatyzują). 
Wszystko zależy jednak od tego Z CZEGO on chce ten głos usuwać - bo wcale nie napisał czy z piosenki, filmu (dubbing) czy czegoś innego.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chodzi mi o to, że na piosenkę końcową jest nałożony przez kilka sekund dubbing(czyli tam wymienia aktorów, którzy brali udział w dubbingu)i w tle leci muzyka. Ja chcę tylko usunąć te informacje o aktorach, a zostawić piosenkę(z głosem). Jeśli dalej nie da rady mnie zrozumieć to wrzucę link do filmiku, w którym występuje ten "problem", o którym mówię.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
byłoby wszystkim łatwiej, gdybyś zrobił to na samym początku

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
nie lepiej po prostu wkleić tam tą samą pipsenke?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Mi tam to wystarcza. Usunięcie dubbingu jest prostą sprawą o ile tylko film ma kanał audio podzielony na ten od dubbingu (często w kilku wersjach językowych) i od reszty dźwięków (w tym utwory muzyczne). 
http://manual.audacityteam.org/index.php?title=FAQ:Installation_and_Plug-Ins#installffmpeg - ten link powinien ci wystarczyć.

Za pomocą tego narzędzia możesz ewentualnie wcześniej upewnić się że faktycznie są przynajmniej dwa kanały audio: http://www.videohelp.com/tools/MediaInfo

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, czyli albo ja nie wiem, czy są dwa kanały albo po prostu nie da rady usunąć. Więc temat do zamknięcia, a ja lecę pisać następny, dotyczący hardware.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry