Dragon Age: Inquisition 65370 222

O temacie

Autor Ali G

Zaczęty 29.06.2013 roku

Wyświetleń 65370

Odpowiedzi 222

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
- ograniczenie klasowe, nie można zrobić paladyna, parającego się walką i magią, czy hybrydy wszystkiego. Nie możemy wybrać wojownika posiłkującego się kuszą, wojownika z dwoma mieczami czy toporami, maga cichego zabójcy, po prostu porażka, w tym elemencie Skyrim i Gothic bijąc DA na głowę i podsakują na nim robiąc salta w przód

@Kuba Czaker  W DA są po prostu klasy do wyboru zamiast tworzenia postaci w jakim się chce stylu, jak w gothicu/wiedźminie. Nie powiedziałbym że to jest wada, po prostu jest to zupełnie inny styl. Chociaż dla mnie rozwój postaci w DA jest kiepski dla mnie, 3 klasy w DA to po prostu dla mnie śmiech na sali.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Fabiosek, czytaj ze zrozumieniem. To była ironia.
Ironia jak i sarkazm jest atutem inteligentnych osób, to też fabiosek by jej nie wyczuł, nawet gdyby go jebła patelnią.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Cytat
Sorry, ale nie chodziło mi o małą lidze Wieśka. Nie wiem czy się orientuje są, ale w średniowieczu była taka brońjak kusza, takie duże śmiercionośne, nawet w Gothicu jest, na bank kojarzysz ;). I kusz używali wojownicy nie łotrzycy bo kusza z natury nie była bronią lekką, szybką i cichą. 
Tylko udowadniasz swoją niewiedzę o świecie gry, bo w DA SĄ kusze. Ba, jeden z Twoich towarzyszy posługuje się zautomatyzowaną krasnoludzką kuszą.

Rrozumiem, świat DA:I rządzi się swoimi prawami, ale mimo to w najlepszej grze roku chciałbym mieć troszkę większy wybór w kwestii rozwoju mojej postaci. Ją lubię tworzyć hybrydy i nie tylko ją, sorry, to już kwestia raczej gustu, ale grając w gigantycznego RPGa oczekuje możliwości rozwoju mojej postaci a tj jest on ograniczony tak, że bardziej się nie da.
Widać, że mało co grasz klasyczne RPG (KOTOR, Baldur [choć tu może jest trochę wiecej możliwości, ale budując wojownika na maga przegrywasz rozgrywkę), żeby nie znać zasadniczego podziału na klasę Łotrzyk-Mag-Wojownik. Jak tego nie rozumiesz, to idź grać w pieprzone sandboxy i tam się wymądrzaj.

Porównuje W3 do DA:I bo to oczywiste. Dwa gigantyczne RPG i Wiesiek jest lepszy. Ale mogę to porównać do Skyrima, Morrowind, Gothicu (chodź tu DA:I wygrywa), Wiedźmina 2 czy Icewind Dale. Sorry takie mam zdanie w kwestii tego "RPGa".
Nie grałem w W3, ale DA jest na pewno lepsze od Gothica, z czym się zgodzę i Wiedźmina 2. Co do Skyrima to nie wiem w sumie co powiedzieć, a w obu grach mam przegrane 100+ godzin, ale DA chyba lepsze.

Konie zapowiedział pierwszy W3 już w lutym 2013.
W zwiastunie to on się mógł tam pojawić. W Wieśku pierwszym też była cutscenka z koniami. Jeździłeś na koniach tam? Nie.

Poza tym po gameplayach z Wieśka musze przyznać, że faktycznie koń jest bardzo oryginalny. Tak zbugowanego nie widziałem jeszcze.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Fabiosek, czytaj ze zrozumieniem. To była ironia.
Ironia jak i sarkazm jest atutem inteligentnych osób, to też fabiosek by jej nie wyczuł, nawet gdyby go jebła patelnią.

Fascynujące pisz dalej.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Cytat
Sorry, ale nie chodziło mi o małą lidze Wieśka. Nie wiem czy się orientuje są, ale w średniowieczu była taka brońjak kusza, takie duże śmiercionośne, nawet w Gothicu jest, na bank kojarzysz ;). I kusz używali wojownicy nie łotrzycy bo kusza z natury nie była bronią lekką, szybką i cichą.
Tylko udowadniasz swoją niewiedzę o świecie gry, bo w DA SĄ kusze. Ba, jeden z Twoich towarzyszy posługuje się zautomatyzowaną krasnoludzką kuszą.

Rrozumiem, świat DA:I rządzi się swoimi prawami, ale mimo to w najlepszej grze roku chciałbym mieć troszkę większy wybór w kwestii rozwoju mojej postaci. Ją lubię tworzyć hybrydy i nie tylko ją, sorry, to już kwestia raczej gustu, ale grając w gigantycznego RPGa oczekuje możliwości rozwoju mojej postaci a tj jest on ograniczony tak, że bardziej się nie da.
Widać, że mało co grasz klasyczne RPG (KOTOR, Baldur [choć tu może jest trochę wiecej możliwości, ale budując wojownika na maga przegrywasz rozgrywkę), żeby nie znać zasadniczego podziału na klasę Łotrzyk-Mag-Wojownik. Jak tego nie rozumiesz, to idź grać w pieprzone sandboxy i tam się wymądrzaj.

Porównuje W3 do DA:I bo to oczywiste. Dwa gigantyczne RPG i Wiesiek jest lepszy. Ale mogę to porównać do Skyrima, Morrowind, Gothicu (chodź tu DA:I wygrywa), Wiedźmina 2 czy Icewind Dale. Sorry takie mam zdanie w kwestii tego "RPGa".
Nie grałem w W3, ale DA jest na pewno lepsze od Gothica, z czym się zgodzę i Wiedźmina 2. Co do Skyrima to nie wiem w sumie co powiedzieć, a w obu grach mam przegrane 100+ godzin, ale DA chyba lepsze.

Konie zapowiedział pierwszy W3 już w lutym 2013.
W zwiastunie to on się mógł tam pojawić. W Wieśku pierwszym też była cutscenka z koniami. Jeździłeś na koniach tam? Nie.

Poza tym po gameplayach z Wieśka musze przyznać, że faktycznie koń jest bardzo oryginalny. Tak zbugowanego nie widziałem jeszcze.

Tak zauważyłem postać Varrika i to, że posługuje się kuszą ;) Szkoda tylko, że on jest łotrzykiem o ile się nie mylę a własnie kusza, zwłaszcza taka nie jest typową bronią łotrzyka i powinna być raczej używana przez wojownika.

DA: I nie dorasta do pięt W3. I porównania tych dwóch tytułów są oczywiste, obdywa były głośno zapowiadane i czekano na nie z takim samym zapałem i niecierpliwością. DA: I wypada tu straszliwie mizernie i to pod prawie każdym względem, w Dragon Age jest co prawa więcej wyborów, ale nie jest to kaliber wyborów moralnych Wiedźmina ;). Gothica przebija DA pod każdym względem (chodź wolałem grać w Gothica xD). Wiedźmina 2 czy jest lepszy? Porównując na X360 grafikę obu gier po wiem ci tylko, że W2 wciąga DA nosem. Świat jest co prawda ciekawszy, jego historia również. Postacie drugoplanowe to według mnie ten sam, równy i bardzo dobry poziom. Fabuła muszę przyznać jest lepsza w DA niż w W2. Jednak niewątpliwym atutem i rzeczą w której Wiesiek miażdży DA jest główny bohater. Tak wiem, w DA:I sami go tworzymy, kreujemy, nadajemy mu charakter jak w klasycznych RPG, ale nikt mi nie powie, że bardziej podoba mu się jego postać z takiego DA niż taki Geralt. Dodam, że W3 ma już lepszych pobocznych bohaterów z małymi wyjątkami.

Skyrim, nie przepadam za tą grą. Odnośnie stworzenia i historii świata itp. daje go na równi z DA, tak samo fajne. Grafika, level design i lokacje a także masa fabularnych miejsc i smaczków, tutaj Skyrim niszczy DA:I, sorry taka prawda. Fabularnie Skyrim jest cóż...... beznadziejny. CHodzi mi o główny wątek. Natomiast poboczne zadania i wątki chodź nie tak dobre jak fabuła w DA miażdżą wątki poboczne w Inkwizycji. CHociażby ścieżka Mrocznego Bractwa, coś genialnego. Walka w Skyrimie genialna nie jest, ale lepsza niż w DA:I chodź rozumiem, to inny rodzaj ;). Natomiast do W3 DA nie ma żadnego startu, żadnego.

Co do koni...koń w W3 jest zbugowany, ale jest najlepszym koniem do transportu z gier typu DA, Skyrim, Assasin chodź gorszym niż w Red Dead, chodź na tym modelu Redzi się wzorowali i według wielu było im na prawdę blisko.  Koń w W3 ma taki problem, że czasem zablokuje się na płotku, strumyku, grani, ale zawsze znowu zacznie działać i nie trzeba go porzucać, nie licząc tego bugu z tą ścianą :D. Sama jazda jest jednak straszliwie przyjemna. Nawiguje się przynajmniej na padzie bardzo łatwo i sprawnie, koń jest w miarę szybki i zwinny więc nawigacja nie sprawia problemów (czego nie można powiedzieć o DA). Dla leniwych koń może biec nawet automatycznie wybraną drogą i wtedy nie ma żadnego problemu i szybko dostajesz się w odpowiednie miejsce. Walka z siodła może nie jest idealna, ale nie jest zła. O koniu w DA natomiast nie można rzec nic dobrego.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Porównując na X360 grafikę obu gier po wiem ci tylko, że W2 wciąga DA nosem
Grałem w DA na bardzo niskich z obniżonym skalowanym rozdzielczości na 70% - zapomniałem jeszcze wspomnieć, że W3 ma zjebaną optymalizację) - i gra wygląda na pewno lepiej od Wieśka 2. Poza tym: http://www.cdaction.pl/artykul-41995/wiedzmin-2-zabojca-wspomnien.html

Dodam, że W3 ma już lepszych pobocznych bohaterów z małymi wyjątkami. 
Nie wiem czy w W3 jest więcej bogatych postaci od Varrika, Żelaznego Byka, Kassandry, Blackwalla, Józefiny, Cullena, Leliany, Sery, Cole'a, Vivienne, Solasa i Doriana. To daję ich w  sumie dwunastu.

ale nikt mi nie powie, że bardziej podoba mu się jego postać z takiego DA niż taki Geralt
Nie wiem, nie grałem, ale pewnie znajdzie się sporo takich. Geralt ma już własny opracowany charakter, któremu się ktoś może podobać lub nie. W DA tworzymy własny charakter, więc myślę, że jakby popytać na wielu forach, gdzie nie mieszkają fanboye DA i Wiedźmina (czyli np. Ty)  można by było poprowadzić otwartą dyskusję.

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Akurat W3 ma dobrą optymalizację. Dużo czytałem o ludziach którzy mieli sprzęt parę klas niżej niż ten który jest w minimalnych a chodziło im i to na średnich ustawieniach. I W3 w odróżnieniu od "RPG" jakim ma być DA ma bardzo dobry port na konsole. 

Może i jestem @Simen fanboyem, nie uważam Wieśka żadnej części za idealną. Owszem W3 ma mnóstwo idealnych aspektów i moim skromnym zdaniem to najlepsze RPG jakie powstało co nie oznacza, że nie widzę jego wad. W1 tutaj jestem nawet skłonny przyznać rację, że DA jest lepsze. 
Wymieniłeś postacie dobre, ciekawe, fenomenalnie napisane. Z Wiedźmina jednak jest jedno nazwisko które miażdży połowę tej dwunastki a połowę tych co została przerasta, Krwawy Baron. Postać nie tylko została kapitalnie zagrana, ale też idealnie napisana a cała jego historia..... może Varrik, Solas, Dorian i Cole mogą się z nim równać, acz tylko 2 ostatni mogą być troszkę lepsi.
Ale to cię pewnie nie zadowoli. Nie liczę Geralta, Yennefer, Ciri, Jaskra czy Zoltana, oni chodź z książek w grze są wykreowani po mistrzowsku i są jednymi z lepszych bohaterów. Radowid został pokazany jako potężnych szaleniec, intrygująco go przedstawili. Inni jak choćby Prisscila, Dijkstra, Roche, Talar, oni wszyscy są na równi z tymi których wymieniałeś, nie licząc podanej prze zemnie wyżej czwórki. Nawet o mieszkańcach Skelige czy czarnych charakterach wspominać nie będę bo to już byłby pogrom. 

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
DLC DA:I. = Epilog inkwizytora, brawo bioware  :ok:

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Zawsze podchodziłem sceptycznie do takich super ofert jak klucz do nowej gry za 10 zł !!1oneone11! Ale tak sb myślę chuj tam, te 13 zł mnie nie zbawi i oto co w zamian dostałem 

Konto mam tydzień i jeszcze nie zbanowane :lol2: Plus DA:I w cyfrowej edycji specjalnej, all DLC oprócz Intruza. Wartość DA:I jakby kupować na Originie to ok 240 zł więc interes dość dobry :D Do tego jesz DA 2 i Mass Effect 2, co też cieszy. Jutro mam wolne, więc będę miał okazje samemu wyrobić sb opinie na temat 3 części. 

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A ja kuźwa szukam moda przywracającego pasek wyboru z DA:O i DA 2 (to jest rozwijany, na ktorym mozna postawić OD CHOLERY skillów) bo ten w inkwizycji to porażka. Zaledwie 5 czy 6 umiejetnosci -,-

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie wiem jak w Inkwizycji, ale w Początku nie wyobrażam sobie gry magiem mając 6 slotów. Tyle to wystarcza, ale na podstawowe itemki typu potki czy jakieś ulepszenia, a nie :D

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie wiem jak w Inkwizycji, ale w Początku nie wyobrażam sobie gry magiem mając 6 slotów. Tyle to wystarcza, ale na podstawowe itemki typu potki czy jakieś ulepszenia, a nie
W inkwizycji jest tak, że masz (juz nie pamietam, nie gralem juz dluugo praktycznie) 5-6 slotow na umiejetnosci, po nich są dwa kolejne z przypisanymi i niezmiennymi juz potkami zycie i mana/wytrzymalosc, potem slot od przywołania wierzchowca i czegoś tam jeszcze. W kazdym razie wolalbym rozwijany z dołu pasek, szczegolnie jako łotrzyk.

I zjebali sam rozwoj postaci usuwając atrybuty typu siła, zreczność, mana a wpierdalajac je na siłe w perki i skille, że np. atak z zaskoczenia dodaje inkwizytorowi +4 zrecznosci itd.

KOMPUTER:
Spoiler

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nom, co to za rpg, gdzie nie mogę zjebać buildu pierwszej postaci? :D Do tego uzależnienie skilli od broni... Naprawdę, chyba nie chciało im się rozpisywać i układać balansu, więc lepiej jebnąć dmg 300% używanej broni. Drzewko rozwoju też okrojone strasznie, nawet względem 2, bo tam przynajmniej było więcej rodzai magii. A tu 4 typy, po 3-4 aktywki, reszta pasywki, co to kurwa za mag? ;c Choć na tle 1 te aspekty wyglądają słabo, to nie rażą tak jak w 2. Tu to przynajmniej dobrze wygląda i zdaje się być zbalansowane(choć nie łudzę się by gra długo zdołała stawiać wyzwanie). Niewiadomą pozostaje tylko fabuła, klimat pozostałych lokacji i interakcja z towarzyszami(choć o to ostatnie chyba nie ma co się tak martwić). Gra ma duży potencjał szczególnie, że porusza tematy, które mnie najbardziej interesowały w DA czyli magia, pustka, konflikt zakon-magowie. Tak, więc przespać się, ściągnąć resztę DLC i w piątek mnie nie ma dla nikogo :lol2: 

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
(choć nie łudzę się by gra długo zdołała stawiać wyzwanie)
Tak naprawde to Ci powiem, że po pewnym czasie tylko bossowie stawiaja wyzwanie :D

KOMPUTER:
Spoiler

Ali G

Ali G

Użytkownicy
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Ali G

Dragon Age: Inquisition
#194 2015-10-30, 09:11(Ostatnia zmiana: 2015-10-30, 09:21)
A i takie pytanko, w DA:I są węższe specjalizacje dla klas jak mag krwi, berserker, czy łupieżca? Oraz kombinacje czarów takie jak burza stulecia, chmura pary czy eksplodująca błyskawica z Początku.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
 DA:I są węższe specjalizacje dla klas jak mag krwi, berserker, czy łupieżca?
Są. Po trzy na każdą klase (łotrzyka, maga, wojownika). A co do kombinacji czarów to nie wiem, magiem nie gralem.

KOMPUTER:
Spoiler

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Cytuj(choć nie łudzę się by gra długo zdołała stawiać wyzwanie)Tak naprawde to Ci powiem, że po pewnym czasie tylko bossowie stawiaja wyzwanie
Serio? Ja pokonałem na Koszmarze Koryfeusza i Arcydemona za pierwszym razem, więc tak trudno nie jest :D

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tego nie potwierdze ani nie zaprzecze, bo do tego momentu nie doszedlem, bardziej chodzilo mi o pobocznych bossów typu smoki, dowódcy Chasyndów itd. I też ich pokonywalem za pierwszym razem, za to ile zapisów i bliskosci smierci xD

KOMPUTER:
Spoiler

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Akurat smoki są trudne jak cholera...

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jak sie podchodzi na najnizszych levelach to tak xD

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników
Do góry