Zagadki 59435 192

O temacie

Autor Sawik

Zaczęty 2.11.2012 roku

Wyświetleń 59435

Odpowiedzi 192

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Zagadki
#100 2012-11-19, 19:57(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 20:00)
Spoiler
Jeśli Kowalska uścisnęła x dłoni, to 0 >= x >= 10. Nie wiadomo ile dokładnie, bo nie wiadomo ile osób znała.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zagadki
#101 2012-11-19, 20:17(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 20:35)
@Dracon:
Spoiler
Kowalska mogła uścisnąć nawet 11 dłoni (oprócz dłoni męża) (wówczas wychodziłoby że każdy uścisnął przynajmniej jedną) nvm, chyba założenie że mogła uścisnąć własną jest przegięte xD
Moja wersja, chociaż nie jestem pewien, jeszcze kombinuję:
Spoiler
Opisana konfiguracja jest niemożliwa.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Nie jestem pewien dokładnej ilości, ale wiem mniej więcej ile. Tak czy siak, możliwe jest dojście do dokładnej ilości. Zadanie z jednych z pierwszych zajęć wyrównawczych z matematyki jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego na Uniwersytecie Wrocławskim D

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na pewno nie ma żadnych dodatkowych informacji? Ja nawet nie wiem jak ugryźć te zadanie, oprócz określenia zakresu. No i mam podobne do Ava wątpliwości, ale nie chce mi się tego rozpisywać.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pisałem posta, gdy twojego jeszcze nie było.
Mógłbyś później pokazać jak to rozwiązałeś? Ciekaw jestem.

Wiktor Suworow, Akwarium

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Żadna Głupia Spółgłoska

Zagadki
#107 2012-11-19, 20:52(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 20:53)
Spoiler
Na całym przyjęciu było 12 osób, z czego każda znała co najmniej jedną osobę (swojego partnera). Maksymalnie można było więc wymienić 10 uścisków dłoni. Pojawiło się 11 liczb, a więc musiały to być liczby w zakresie 0-10. Ktoś musiał więc znać wszystkich (0). Ktoś także musiał nie znać nikogo oprócz swojego partnera (10). Jedyna osoba, która mogła nie znać nikogo, to partner osoby, która znała wszystkich.
Nie wiem, ale chłopski rozum podpowiada mi, że pani Kowalska wymieniła 5 uścisków (środkowa liczba). Nie mam teraz czasu tego rozkminiać, ale mogę tylko powiedzieć, że pani Kowalska nie była na pewno osobą, która wymieniła 0 lub 10 uścisków - ktoś, kto znał wszystkich, musiał znać pana Kowalskiego (on sam nie podawał liczby, mógł znać dowolną ilość osób), a ktoś, kto nie znał nikogo, nie znał obojga państwa Kowalskich. Pan Kowalski i Pani Kowalska znali więc co najmniej jedną osobę. Potem się jeszcze nad tym zastanowię.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Avallach płakał mi na gg, że się nie da, ale w końcu zawezil zakres do 5 i 6, to zmienił zdanie. Powodzenia w szukaniu odpowiedzi : D. Mam sporo takich zadan.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zagadki
#109 2012-11-19, 21:14(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 21:53)
Pisałem posta, gdy twojego jeszcze nie było.
Mógłbyś później pokazać jak to rozwiązałeś? Ciekaw jestem.
Już mam ostateczne rozwiązanie (IMO)
Spoiler

To jedna z dwóch możliwości. W drugiej każdy uścisnął o jedną rękę mniej (pousuwaj górną kropkę z każdej kolumny). Obie możliwości są równie prawdopodobne, co oznaczałoby że powtarzać mogły się 4 i 5 lub 5 i 6. Jako że ci wszyscy nie będący Kowalskim mieli różne odpowiedzi, on musiał mieć tą zdublowaną, jedną z tych które wymieniłem. Wykres jest przedstawiony parami - A+B, C+D, i tak dalej. Jak z niego widać, jeśli Kowalski miał zależnie od wersji wykresu (4 lub 5) albo (5 lub 6), to Kowalska miała analogicznie.
A ponieważ odpowiedź jest jedna, musi pasować do obu wersji, co oznacza że pozostaje 5.

Taa.. Wszystko żeby nie uczyć się na kolokwium, coś czuję że jutro zmiana sygny.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Dziwny ten wykres :D  

Spoiler
Ale odpowiedź chyba prawidłowa. Chociaż wydaje mi się, że czegoś brakuje w tej zagadce, bo to samo pytanie można by było odnieść do Nowaków :lol2:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zagadki
#111 2012-11-19, 21:38(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 22:08)
Nie, bo to Kowalski a nie Nowak zadał pytanie do reszty.

//edit: Tak patrzę i jednak gdzieś chyba mam błąd, co nie znaczy jednak że odpowiedź jest zła.

//edit2: osoba która uścisnęła dłonie wszystkim oprócz małżonka i siebie musi być małżonkiem osoby która nie uścisnęła dłoni nikomu, trzeba trochę poprzestawiać.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zagadki
#113 2012-11-19, 22:56(Ostatnia zmiana: 2012-11-19, 23:01)
Ano, było źle, moja piękna symetryczna tabelka dawała przecież tylko 10 unikatowych ilości, musiałem ją nieco poprzestawiać. Wychodzą dwie piątki. Jak widać, należą one do pary osób (i+j). Jedna z nich musi być Kowalskim (bo wiadomo że miał jedną z powtarzających się liczb), a to oznacza że druga należała do jego żony, Kowalskiej.

Żeby dało się to ułożyć, po prostu pary musiały mieć sumy podań rąk równe zawsze 10.
Można było chyba dać ciut "estetyczniejszą" kolejność rozkłądając połączenia według stałej zasady, ale to bez znaczenia dla wyniku.

Ogólnie przy robieniu tej tabelki ważne okazało się zaznaczanie nie tylko pól gdzie jest podanie ręki, ale gdzie też na pewno go już nie może być (i chodzi nie tylko o te szare, ale o wszystkie które na końcu pozostały puste).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Rozwiązanie wydaje się prawidłowe, jeśli wynika z niego, że jedyną możliwą kombinacją są pary a+b=10 (tak właśnie od początku myślałem, jednakże nie byłem w stanie znaleźć dla tego logicznego potwierdzenia), a więc jedna para musi pozostać z dwoma 5 (5+5=10). W tym przypadku była to jedyna liczba, którą mógłby podać pan Kowalski (gdyby w ogóle się jakąkolwiek podawał) tak, aby żadna inna się nie powtórzyła. Zanim przejdziemy dalej, czy ktoś byłby w stanie podać jakiś dowód, dla którego suma uścisków dla jednej pary może być równa wyłącznie 10? Czy taki dowód istnieje?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Tak to się kończy gdy osoba zadająca zagadkę nie zna odpowiedzi... Teraz nie wiadomo czy prawidłowa odpowiedź padła czy nie; chociaż mi podobnie jak Avallachowi wyszło pięć, więc zakładam że ma rację :lol:

Zanim przejdziemy dalej, czy ktoś byłby w stanie podać jakiś dowód, dla którego suma uścisków dla jednej pary może być równa wyłącznie 10?
Proste.
Padło 11 odpowiedzi:
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
A10 (osoba która wymieniła dziesięć uścisków), witała się z wszystkimi oprócz swojego partnera, osoba A0 nie witała się z nikim, co oznacza że była osobą towarzyszącą A10. A9 nie wymieniła uścisków z swoim partnerem i A0, więc skoro A1 wymieniła uścisk tylko z A10, nie mogła go wymienić z A9 bo inaczej wymieniłaby 2 uściski, co oznacza że przyszli razem. Idąc dalej, A8 nie wymieniła uścisków z swoim partnerem, A0 i A1, natomiast A2 wymienił uściski z A9 i A10, ale z nikim innym - A2 musi być partnerem A8. Dalszy wywód powinien być zbędny, ponieważ obecnie wszystko powinno być jasne.

Coś na szybko od Sawika:
Pewien człowiek kupował laptopy po 2000 zł, a sprzedawał za 1500 zł. W ten sposób został milionerem. Jak to możliwe? // Avallach, mam nadzieję że mnie nie skażesz na wieczne potępienie za wrzucenie zagadki przed Tobą.

PS. Zarywam nockę by przygotować powerpointa (którego jeszcze nie zacząłem) na prezentację o 10:15 i zamiast ją robić tłumaczę jakieś Ogrodnikowe zagadki na forumie :lol2:

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel

Sawik

Zagadki
#117 2012-11-20, 08:35(Ostatnia zmiana: 2012-11-20, 09:27)
Pewien człowiek kupował laptopy po 2000 zł, a sprzedawał za 1500 zł. W ten sposób został milionerem. Jak to możliwe?
Wcześniej był miliarderem :lol:
Mówiłem że na szybko :D

@UP tak :lol2:

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Tak to się kończy gdy osoba zadająca zagadkę nie zna odpowiedzi... Teraz nie wiadomo czy prawidłowa odpowiedź padła czy nie; chociaż mi podobnie jak Avallachowi wyszło pięć, więc zakładam że ma rację :lol:
Tak, prawidłowa odpowiedź to 5.

Uzasadnienie też dobre, dlaczego suma uścisków każdej pary wynosi 10.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Prawidłowa odpowiedź to na 100% 5.

Kyro prosił o kolejną zagadkę, proszę bardzo. Mogę ich trochę zapodać, ale z góry mówię, że nie mam do nich odpowiedzi i nie mam czasu na kombinowanie, bo zaraz trzy kolosy.

Na Pewnej Dziwnej Planecie panują następujące obyczaje. Każdy skończony ciąg liter nazywany jest stroną. Książka to zaś na tej planecie nieskończony ciąg liter. Każda książka może zatem być podzielona na nieskończenie wiele stron. Na przykład książka: abababababab... może być przez wydawcę podzielona jako: a ba ba ba ba ba ba... lub jako ab ab ab ab... (i jeszcze na nieskończenie wiele innych sposobów).
Wielki Cenzor podzielił wszystkie możliwe strony (których jest oczywiście nieskończenie wiele) na ładne i brzydkie. Zarządził też, że każda wydawana książka ma mieć tę własność, że ma zawierać wyłącznie strony ładne lub wyłącznie strony brzydkie. Z jednym możliwym wyjątkiem - pierwsza strona może być odmienna od pozostałych, to znaczy brzydka, mimo że wszystkie inne są ładne, albo na odwrót.
Wydawcy martwią się tym zarządzeniem, obawiając się, że uniemożliwi ono wydanie wielu książek. Udowodnij, że martwią się niepotrzebnie: każda książka może być podzielona na strony zgodnie z dekretem Wielkiego Cenzora.

0 użytkowników
Do góry