Stos przepełniony 4469 13

O temacie

Autor Bogdan Zwei

Zaczęty 16.07.2012 roku

Wyświetleń 4469

Odpowiedzi 13

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Otóż niedawno jak próbowałem zrobić to coś z tymi zadaniami (chodzi o to) wszedłem tak po prostu do Górniczej Doliny, nie wiem co tam szukałem. Kiedy przeszedłem przez portal, zaczął mi się ładować świat. Po załadowaniu około 97 - 99% światu, wyskoczył mi błąd z przepełnionym stosem. Spróbowałem więc czy w Jarkendarze jest to samo, nie, Jarkendar włącza się normalnie, mogę wejść do niego i wyjść, zaś do Górniczej Doliny NIE MOGĘ WEJŚĆ przez ten błąd z przepełnieniem stosu. Szukałem tą funkcję "Push()", bo coś o to się także chodziło i znalazłem tylko w Ikarus'ie. Dołączam do tego screen'a, a jak będzie taka potrzeba to mogę nagrać wczytywanie oby dwóch światów. Jak wyrzucam Ikarus'a i LeGo, Górnicza Dolina ładuje się normalnie. Co może być tego problemem? Przez Spacera Górnicza Dolina wczytuje się bez żadnego ale.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

RafalBudzis

Stos przepełniony
#1 2012-07-16, 14:40(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 14:43)
Może coś bardziej konkretnie logi z zSpy ?

Może za dużo zmiennych lokalnych (tych w func void/int/string)

Może jakaś źle zrobiona rekurencja ?

problem nie może leżeć w świecie bo nie miał by jak przepełnić stosu to 100 % skrypty nie dodawałeś czegoś do startup`a górniczej doliny ?

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Bogdan Zwei

Stos przepełniony
#2 2012-07-16, 14:52(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 14:53)
Nie, do startup'a tylko do init global. Są tam tylko FF'y, pasek staminy, Lego_init i wyłączanie na czas pauzy FF'ów.

A zSpy nie reaguje na ten błąd, pisze tylko, że nie może znaleźć WayPoint'ów.

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Lehona

Lehona

Użytkownicy
posty196
Propsy190
  • Użytkownicy
The data stack Gothic uses is quite small (I think 1024*4 Bytes or 2048*4 Bytes) but big enough when used correctly. It's cleaned everytime you 'leave' the scripts so you probably have created some kind of infinite loop or recursion that is pushing values on the stack.

Unless specified otherwise, my posts are always about Gothic 2 Night of the Raven.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Bogdan Zwei

Stos przepełniony
#4 2012-07-16, 15:08(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 15:09)
No, I did not do too much options, I mean I haven't push there infinite loop or stuff. Can it be that I have too much FF's induced?

There's the FF's:

FF_ApplyOnceExt (PrintVersion, 950, -1);
FF_ApplyOnceExt (Sprinting, 10, -1);
FF_ApplyOnceExt (SprintPrintStaminaStatus, 150, -1);
FF_ApplyOnceExt (NoRegen, 100, -1);
FF_ApplyOnceExt (HPRegenerate, 2500, -1);
FF_ApplyOnceExt (MPRegenerate, 2500, -1);
FF_ApplyOnceExt (HPRise, 1000, -1);
FF_ApplyOnceExt (MPRise, 1000, -1);
FF_ApplyOnceExt (STRRise, 1000, -1);
FF_ApplyOnceExt (DEXRise, 1000, -1);
FF_ApplyOnceExt (RiseSecs, 1000, -1);

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Rafał, przecież napisał na początku że za problem nie odpowiadają normalne skrypty, tylko Ikarus/LeGo.

Możesz sprawdzić czy w startupie Górniczej Doliny jest wywoływana jakaś specjalna funkcja i czy jej wywalenie by zlikwidowało błąd.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Bogdan Zwei

Stos przepełniony
#6 2012-07-16, 15:20(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 15:39)
Ale nie mogę wejść do Górniczej Dolinie.

I tak jakbym dał jakąś funkcję do Górniczej Doliny, to i tak nic by mi to nie dało.

Lehona

Lehona

Użytkownicy
posty196
Propsy190
  • Użytkownicy
I assume these FFs are enabled for every world - so why would you think they're causing it?

Unless specified otherwise, my posts are always about Gothic 2 Night of the Raven.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Rafał, przecież napisał na początku że za problem nie odpowiadają normalne skrypty, tylko Ikarus/LeGo.
A ja napisałem normalne skrypty czy po prostu skrypty :P. Ikarusy i lego to też są dla mnie skrypty :P

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Bogdan Zwei

Stos przepełniony
#9 2012-07-16, 15:44(Ostatnia zmiana: 2012-07-16, 15:45)
No, I don't think it. I just asked that it wouldn't be any problem. I saw that someone had ~~20 FF's and Gothic works normally. So nvm about FF's in this topic.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
FUNC VOID INIT_OLDWORLD ()
{
INIT_SUB_Oldcamp();
INIT_SUB_Demontower();
INIT_SUB_Surface();

B_InitMonsterAttitudes ();
B_InitGuildAttitudes();
B_InitNpcGlobals ();    
B_ENTER_OLDWORLD();

if (MIS_ReadyForChapter4  == TRUE ) //Joly: muß hier in der INIT ganz zum schluss stehen, nachdem alle NSCs fürs Kapitel insertet wurden!!!
&& (B_Chapter4_OneTime == FALSE)
{
B_Kapitelwechsel (4, OLDWORLD_ZEN);
B_Chapter4_OneTime = TRUE;
};
};

FUNC VOID STARTUP_OLDWORLD ()
{
Startup_Oldcamp();
Startup_Demontower();
Startup_Surface();
Wld_SetTime (00,00);//Joly:nachtstart wegen video
};

Tutaj raczej błędu nie ma, no ale sprawdźcie, ja nic nie widzę.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie, żadnych triggerów nie mam. Wszystkie FF'y z LeGo są w Startup init.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry