Prezentacja na j.polski 14812 40

O temacie

Autor Anonymized

Zaczęty 17.04.2012 roku

Wyświetleń 14812

Odpowiedzi 40

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

Prezentacja na j.polski
2012-04-17, 23:16(Ostatnia zmiana: 2012-04-17, 23:19)
Czołem... ludzie na tM jak zawsze chętnie podają sobie pomocną dłoń, rozwiązują zadania z matmy, czy nawet całe arkusze :lol:  Swego czasu nawet dzięki wam zdałem z chemii :lol:

Teraz rozchodzi się o prezentację maturalną. Mam dość fajny temat, gdybym się uparł zrobiłbym go pewnie sam, ale co kilkanaście głów to nie jedna :lol:  No więc tak... liczę na ciekawe refleksje, wasze pomysły co można w tym temacie powiedzieć i na co zwrócić uwagę.

Do rzeczy... temat: Walka dobra ze złem w świecie fantasy w literaturze i sztuce filmowej.

i bibliografia:

I. Literatura podmiotu:
   1. Biblia Tysiąclecia, Warszawa 1999,  (Rdz 3,1-24)
   2. Oliver Bowden, Assassin's Creed: Renesans, Wielka Brytania 2009
   3. Peter Jackson, Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia, Nowa Zelandia 2001
   4. Peter Jackson, Władca Pierścieni: Powrót Króla, Nowa Zelandia 2003
   5. Tetsurō Araki, Death Note: Notatnik Śmierci, Japonia 2006
II. Literatura przedmiotu:
   1. hasła: ,,dobro", ,,zło" oraz ,,fantasy" w: Wielka encyklopedia PWN, Warszawa 2002
   2. hasło: ,,anime", online: http://pl.wikipedia.org/ sorka odrzuciła wiki
   3. Opis filmu "Władca Pierścieni: Powrót Króla", online: http://filmweb.pl/
   4. Opis filmu "Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia", online: http://filmweb.pl/
   5. Opis filmu "Death Note: Notatnik Śmierci", online: http://www.imdb.com/

Co do tego co chcę powiedzieć... Zacznę od tego, jak to świat nęka zło i o tym, jak to zwykle wolimy stanąć po tej dobrej stronie (I lied meme) w obronie 'prawidłowych wartości'. Potem walnę suchą definicją dobra i zła, a następnie przywołam motyw Adama, Ewy oraz drzewa poznania tych dwóch przeciwnych stron.
Przywołać fantasy... o tym jak rodzą się w naszych głowach wspaniałe światy, które przez część z nas są przekładane na książki czy filmy. Tak też w ruch idzie pierwsze dzieło: Drużyna Pierścienia. Chcę tu na podstawie filmu przedstawić shire jako arkadię, siedlisko dobra, dostatku oraz mordor, jako jemu przeciwne miejsce. Powiem jak rozpoczęła się walka między między dobrem a złem, co ją napędza, jaka jest stawka i pokażę jak z góry przegrana jest pozycja 'tych dobrych'. Powrót Króla będzie następny. Pokażę jaki przebieg miała wojna, ile pochłonęła za sobą ofiar, no i w końcu zwycięstwo nad złem.
Następnie delikatne przejście do Death Note: Notatnik Śmierci. Tu pokażę, że rozróżnienie dobra i zła wcale nie musi być takie oczywiste. Przedstawię to anime, o co tam chodzi itd. Zaprezentuję motywację Ratio Yagamiego - zabijanie przestępców w celu stworzenia lepszego świata, oraz poddam mono-dyskusji, pozadaje pytania retoryczne czy to aby na pewno słuszne. Wnioski pozostawię dla słuchaczy - nie wydam jednoznacznego werdyktu.
Next: Assassin's Creed: Renesans. Tu pokażę, że świat fantasy może być nam bliższy niż się nam wydaję. Dam im do zrozumienia, że main hero stanął pod swego rodzaju przeznaczeniem, które sprowadziło go na ścieżkę mordercy. Oczywiście w słusznej sprawie - obrona ludzkości etc. itd. Co nieco szepnę o szacunku do ludzkiego życia i zwalczania zła złem.
Na koniec dopowiem, że walka dobra ze złem będzie trwała do usranego końca wszechświata i tylko od nas zależy po której stronie staniemy, oraz... argh... dlaczego warto wybrać dobro.
Jak będzie dobra komisja, to rzucę suchara, że jak nie dostanę 20pkt zapiszę ich nazwiska w notatniku śmierci.

Forum jest wychowane na gothicu, niemal wszyscy lubimy świat fantasy, sapkowskiego czy filmy o takiej tematyce. Liczę na jakieś ciekawe uwagi na temat tego, co można jeszcze powiedzieć, co poddać dyskusji. Mile widziana dodatkowa literatura przedmiotu - tak, bibliografia jest nadal otwarta. Miałem z tym problem i jak widzicie jest tam ułomność - opisy, definicje :D  Może jakieś pomysły na materiały dodatkowe związane z tematem?

Ps. Wie ktoś jak ułożyć z tego plan ramowy? :lol2:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Świat fantasy -> Biblia
:lol:
To przed czym ostrzegała mnie moja profesor. Z obiektywnego punktu widzenia biblijne rewelacje to nic innego jak jeszcze jedna mitologia, ale grono egzaminatorów zwykle ma dość konserwatywne poglądy i może im się to nie spodobać. Podciąganie tego pod fantastykę to już nie tylko ostre przegięcie, ale chyba i błąd rzeczowy :lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
To przed czym ostrzegała mnie moja profesor.
Profesor cię uczy w szkole? Zawsze myślałem, że profesorowie uczą na uczelniach wyższych, nie w liceach.
Z obiektywnego punktu widzenia biblijne rewelacje to nic innego jak jeszcze jedna mitologia
Jaka mitologia? To jest prawda objawiona. To że nie potrafisz tego dostrzec, to już inna sprawa...

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Profesor cię uczy w szkole? Zawsze myślałem, że profesorowie uczą na uczelniach wyższych, nie w liceach.
U mnie w szkole też nakazali mówić do siebie "profesorze". Takie przedłużenie kutasa.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Takie przedłużenie kutasa.
o dziwo u kobiet tez

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Podciąganie tego pod fantastykę to już nie tylko ostre przegięcie, ale chyba i błąd rzeczowy :lol2:  
Chcę przywołać tylko motyw poznania dobra i zła z księgi rodzaju :ok:  Sorka dała mi na to błogosławieństwo :ok:

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Jaka mitologia? To jest prawda objawiona. To że nie potrafisz tego dostrzec, to już inna sprawa...
x

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Ja na twoim miejscu wywalił bym całkiem motyw biblijny bo tylko gryzie się z tą fantastyką.
Na samym poczatku zdefiniowałbym czym tak naprawde jest dobro a czym zło (etyka).
Po trzecie przedstawił bym pozycje dobra względem zła (mały hobbit przeciwko potężnej mocy pierścienia czy cuś)
PS:Dopiero teraz piszesz prace maturalną? Ja już swoją oddałem do sprawdzenia.

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

Prezentacja na j.polski
#8 2012-04-18, 16:46(Ostatnia zmiana: 2012-04-18, 16:46)
Lepiej późno niż wcale. Ja jeszcze nie zacząłem swojej robić, zbieram się na zamówienie książki niezbędnej do napisania pracy i jakoś zebrać się nie mogę :lol2:

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Prezentacja na j.polski
#9 2012-04-18, 17:04(Ostatnia zmiana: 2012-04-18, 17:04)
PS:Dopiero teraz piszesz prace maturalną? Ja już swoją oddałem do sprawdzenia.
Ja swoją poddam sprawdzeniu dopiero na oficjalnej maturze :lol2:
A zrobię ją oczywiście parę dni wcześniej.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
A Star Warsy jako film fantasy? Rozważyłbym i tę opcję. Ostatecznie i tak dobro wygrywa gdy Vader umiera.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Nie pomagajcie tej ciocie xd

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A Star Warsy jako film fantasy? Rozważyłbym i tę opcję. Ostatecznie i tak dobro wygrywa gdy Vader umiera.
To Sci-Fi :ok:  A ty Elvis się nie wychylaj :lol2:

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Chociaż w sumie Vader staje się dobry, ale niedługo ginie. Gdyby był zły do końca, to by wybrał ostatecznie strone Imperatora, a nie Luke#msg1032151a

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chociaż w sumie Vader staje się dobry, ale niedługo ginie.
dzięki za spoiler, teraz już nie mam po co oglądać star warsów :C

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
To masz szczęście, że nie napisał też że Vader jest ojcem Luke'a.

Oh...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Przypomina mi sie tutaj stare polskie porzekadło: "A lamusy dupa cicho".

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Pytanie tym razem gramatyczne:

Czy wyrażenie "utarty światopogląd" jest poprawne? Jeśli nie, czym to zastąpić?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Utrata światopoglądu brzmi jak coś wyjęte z suchego tłumaczenia. Zanik światopoglądu brzmi lepiej, lecz nienajlepiej...

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
Ja bym to zastąpił konformizmem światopoglądowym, albo po prostu konformizmem.
Nie da się utracić światopoglądu, jedynie go zmienić, albo przyjąć cudzy. Każdy ma jakiś światopogląd.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry