PC gaśnie po sekundach od włączenia 42328 99

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 13.04.2012 roku

Wyświetleń 42328

Odpowiedzi 99

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
a dokładniej jest to lateksowa pasta z drobinami metalu.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Najlepsze pasty tremoprzewodzące są na bazie ciekłych metali czy jakoś tak np. Coollaboratory Liquid Pro.
Ja polecam paste Noctua NT-H1, albo z tańszych to Arctic Silver 5.
Sorry, ale muszę się nie zgodzić, jedynym płynnym metalem jest mercury, reszta występuje w stanie ciekłym tylko w temperaturach w których twój komputer nie ma szans. [/s]
Buła. WWZ mój błąd.

Taworish zmiana pasty co pół roku? Kto ci naopowiadał takich bzdur? Pasta powinna być wymieniana przy serwisowaniu/wymianie procesora lub gdy przestała działać z czym się jeszcze nie spotkałem.

kurde czy tak ciężko napisać TOWORISH,wszystkim się coś myli i piszą taworish albo tawarisz heh:P,szczerze mówiąc to nie pamiętam sawiku kto mi takich bzdór nagadał,bo było to bardzo dawno temu,ale tak czy inaczej dobrze jest paste wymienić co jakiś czas,a szczególnie jeśli kupuje się nowego kompa gdyż te standardowe pasty to jedna wielka lipa,ale żeby się tutaj nie kłócić ani sprzeczać to powiem wam że jest to tylko i wyłącznie moje zdanie:),,,servisom nie ufam gdyż kiedyś miałem taką sytułacje że znajoma miała coś z komputerem dawała go do serwisów do jednego,drugiego,trzeciego, wymieniali jej tam w jednym dysk,w drugim nowe ramy dali,i to jeszcze jakieś chujowe bo teraz się nie chcą dogadać z grafiką w tym kompie:),z procesorem też jej grzebali naciągali ją nic nie naprawili,a jak ja go dostałem to na szybko ogarnąłem że chipset na płytce głównej się grzeje i komp też się wyłączał po chwili pracy,na szybko wymiana płyty głównej z gygabyta na foxcona i śmiga ładnie tylko trzeba nowe ramy porządne kupić:)  ale narazie na tych starych też jakoś jest:)

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
RAM sprawdzony, działa. Wychodzi na to, że muszę wymienić płytę główną. Obecnie mam Asus M2N68-AM SE, a na Allegro jest M2N68-AM PLUS. Ta SE jest jakaś mało znana, na stronie Asusa jest specyfikacja do Plusa a do tej nie. Musiałbym znaleźć czy różnią się czymś specjalnym.

Gdybym zamiast tego chciał po prostu kupić jakąkolwiek, to na co patrzeć oprócz gniazda procesora i typu pamięci, tak żeby wszystko do niej pasowało?

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
ilosc pci-e, pci, agp czego tam potrzebujesz. tak to wszystko juz napisales co najwazniejsze.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
RAM sprawdzony, działa. Wychodzi na to, że muszę wymienić płytę główną. Obecnie mam Asus M2N68-AM SE, a na Allegro jest M2N68-AM PLUS. Ta SE jest jakaś mało znana, na stronie Asusa jest specyfikacja do Plusa a do tej nie. Musiałbym znaleźć czy różnią się czymś specjalnym.

Gdybym zamiast tego chciał po prostu kupić jakąkolwiek, to na co patrzeć oprócz gniazda procesora i typu pamięci, tak żeby wszystko do niej pasowało?
Na cene ;]. Ogólnie patrz co potrzebujesz, ilość USB ewentualnie jakieś inne wejścia które potrzebujesz.
Wogóle jaki masz procesor?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

PC gaśnie po sekundach od włączenia
#66 2012-05-05, 19:51(Ostatnia zmiana: 2012-05-05, 19:52)
Kupiłem po prostu bardzo podobny do mojego (plus zamiast se), mam nadzieję że wszystko po prostu będzie ok. http://allegro.pl/asus-m2-n68-am-plus-i2316944832.html
Oby wymiana płyty głównej pomogła, bo jak się okaże że to nie ona, to będę dodatkową stówę w plecy...

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Miejmy nadzieje :D
Jak ją dostaniesz i podłączysz to powiedz jakie efekty.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#68 2012-05-08, 18:07(Ostatnia zmiana: 2012-05-08, 18:51)
Dostałem tą płytę, niemal identyczną do poprzedniej. Podmieniłem, wsadziłem procesor z nienaruszonym radiatorem (w ogóle nie musiałem go odczepiać), podłączyłem ram i zasilanie (i kabelek od wiatraczka procesora).

PC gaśnie po pół sekundy od włączenia.

Ma ktoś pomysł co może być nie tak? Sprzedawca pisał że płyta sprawna. Nie jest to raczej to samo co poprzednio, bo teraz gaśnie nawet jak wyjmę ram. Mogłem coś źle podłączyć? :D
Zasilanie podłącza się do niej identycznie jak poprzedniej, dwoma wtykami od zasilacza. Jedna szeroka, druga mała, 2x2. Jak nie wtykam tej małej, to jest tak jak na poprzedniej kiedy wyciągałem ram - wiatraczki startują, ale nic poza tym.

//edit: podłączyłem z powrotem poprzednią płytę i to samo. Czyli coś po prostu źle podpinam. Ma ktoś pomysł co może powodować taki efekt? :D
W sumie jedyne co mi przychodzi do głowy to procesor, ale podłączam go na bank tak jak był, nie da się go obrócić czy coś, a potężny zacisk pilnuje aby naprawdę mocno siedział w slocie.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
oddaj ten komputer do serwisu  :facepalm:

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Ja jak raz nie wiedziałem co jest zjebane, to zaniosłem do serwisu i powiedziałem żeby sprawdzili co tam jest źle i najwyżej wymienię u nich.
Wpadam na drugi dzień, gość mówi że procesor. No to mówię że w takim razie chyba nie opłaca się i będę wymieniał cały PC, wybieram kompa i nie płacę nic :lol2:
Potem zamawiam przez allegro proca i trollface :lol:

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Dostałem tą płytę, niemal identyczną do poprzedniej. Podmieniłem, wsadziłem procesor z nienaruszonym radiatorem (w ogóle nie musiałem go odczepiać), podłączyłem ram i zasilanie (i kabelek od wiatraczka procesora).

PC gaśnie po pół sekundy od włączenia.

Ma ktoś pomysł co może być nie tak? Sprzedawca pisał że płyta sprawna. Nie jest to raczej to samo co poprzednio, bo teraz gaśnie nawet jak wyjmę ram. Mogłem coś źle podłączyć? :D
Zasilanie podłącza się do niej identycznie jak poprzedniej, dwoma wtykami od zasilacza. Jedna szeroka, druga mała, 2x2. Jak nie wtykam tej małej, to jest tak jak na poprzedniej kiedy wyciągałem ram - wiatraczki startują, ale nic poza tym.

//edit: podłączyłem z powrotem poprzednią płytę i to samo. Czyli coś po prostu źle podpinam. Ma ktoś pomysł co może powodować taki efekt? :D
W sumie jedyne co mi przychodzi do głowy to procesor, ale podłączam go na bank tak jak był, nie da się go obrócić czy coś, a potężny zacisk pilnuje aby naprawdę mocno siedział w slocie.

Taki efekt może powodować wiele części np. RAM, grafika, procek.
Sprawdź może czy nie masz może gdzieś przypalonego styku do złączki (tego wejścia na karcie, lub tego co się wkłada w wejście) od RAM#msg1035039u lub grafiki.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
... Podmieniłem, wsadziłem procesor z nienaruszonym radiatorem (w ogóle nie musiałem go odczepiać), podłączyłem ram i zasilanie (i kabelek od wiatraczka procesora)....
Ten fragmentu budzi wemnie trwogę. Wyciągłeś proca razem z radiatorem? Tak na raz? Nie wiem czy to dobrze zinterpretowałem twoją wypowiedź ale tam jest taka wajcha przy sockecie i ją się podnosi do góry, wsadza proca i wajcha w dół i potem dopiero radiator. Nie wepchałeś go chyba tak na siłe?

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Av ma tyle siły, że wyrwał całość bez żadnej wajchy

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#75 2012-05-09, 12:58(Ostatnia zmiana: 2012-05-09, 13:02)
Ta wajcha jest u mnie przyczepiona do samego radiatora.
1. Odchylam wajchę, która zwalnia zaczepy.
2. Podnoszę radiator, razem z przyczepioną do niego wajchą, zwolnionymi zaczepami i procesorem przyklejonym na dole.
3. Wkładam całe ustrojstwo w gniazdo na nowej, identycznej płycie. Nie tak łatwo trafić procesorem idealnie w miejsce, ale po jakimś czasie kombinowania wchodzi gdzie trzeba.
4. Zakładam zaczepy i przekręcam wajchę, która je zaciska.

Aaa, chodzi ci o tą malutką wajcheczkę przy samym procku? Ups, tutaj po prostu wsadziłem w stanie kiedy była na płasko, tak samo wyciągałem :|
Nie było lekko, ale w końcu wylazł. Wkładało się już łatwiej, chociaż przy zaciskaniu wajchy od radiatora w pewnym momencie zaciskania wajchy od radiatora, wyraźnie pod spodem coś jakby zaskakiwało na miejsce.

Procek wygląda na nienaruszony (wszystkie piny są proste), ale w każdym razie to chyba musi być przyczyna.

Rozumiem że teraz muszę to po raz kolejny (trzeci) wyjąć tak po prostu, JAKOŚ odczepić procek od radiatora (jest strasznie mocno przyklejony) i założyć normalnie, najpierw odchylając tamtą malutką wajchę a potem ją zakładając z powrotem?

dezerter

dezerter

Użytkownicy
posty147
Propsy39
  • Użytkownicy
tym calym procesem nie odklejania procka od radiatora i tym calym procesem celowania nim w jego miejsce mogles uszkodzic procesor nawet tego nie wiedzac oraz mogles niestety poraz 2 uszkodzic plyte gluwna

Żeby nie było to ja Lynx z GMP

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ta wajcha jest u mnie przyczepiona do samego radiatora.
1. Odchylam wajchę, która zwalnia zaczepy.
2. Podnoszę radiator, razem z przyczepioną do niego wajchą, zwolnionymi zaczepami i procesorem przyklejonym na dole.
3. Wkładam całe ustrojstwo w gniazdo na nowej, identycznej płycie. Nie tak łatwo trafić procesorem idealnie w miejsce, ale po jakimś czasie kombinowania wchodzi gdzie trzeba.
4. Zakładam zaczepy i przekręcam wajchę, która je zaciska.

Aaa, chodzi ci o tą malutką wajcheczkę przy samym procku? Ups, tutaj po prostu wsadziłem w stanie kiedy była na płasko, tak samo wyciągałem :|
Nie było lekko, ale w końcu wylazł. Wkładało się już łatwiej, chociaż przy zaciskaniu wajchy od radiatora w pewnym momencie zaciskania wajchy od radiatora, wyraźnie pod spodem coś jakby zaskakiwało na miejsce.

Procek wygląda na nienaruszony (wszystkie piny są proste), ale w każdym razie to chyba musi być przyczyna.

Rozumiem że teraz muszę to po raz kolejny (trzeci) wyjąć tak po prostu, JAKOŚ odczepić procek od radiatora (jest strasznie mocno przyklejony) i założyć normalnie, najpierw odchylając tamtą malutką wajchę a potem ją zakładając z powrotem?

Musisz chwycić za radiator i nie tylko ciągnąc do góry ale też ruszać na boki co pozwoli ci go odkleić.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Avallach zrób zdjęcie albo najlepiej nagraj film jak to robisz :D

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Ja właśnie próbowałem i nie idzie, radiator muszę oddzielnie zdejmować (kompa mam już na "przemiał" zamówiony już jest nowy i robię z nim co chcę).

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry