PC gaśnie po sekundach od włączenia 42367 99

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 13.04.2012 roku

Wyświetleń 42367

Odpowiedzi 99

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Arctic Silver strzykawka chyba w okolicach 20 złoty powinna być, słyszałem o niej wiele dobrego. Przez wielu uznawana za najlepszą, nie powinien narzekać, jednak cena może cię trochę odstraszyć.

Uruchomić komputer bez pasty można, i będzie działał, w każdym razie przez jakiś czas, jest to po prostu bardzo ryzykowane ponieważ procesor może się przegrzać, co z kolei może doprowadzić do stałego uszkodzenia procesora.
Najlepsze pasty tremoprzewodzące są na bazie ciekłych metali czy jakoś tak np. Coollaboratory Liquid Pro.
Ja polecam paste Noctua NT-H1, albo z tańszych to Arctic Silver 5.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

PC gaśnie po sekundach od włączenia
#41 2012-04-16, 21:37(Ostatnia zmiana: 2012-04-16, 21:38)
co do pasty mam bodajże arctic silver ceramique i ładnie mi zbiło temperaturę po wymianie. No i kolejny plus, brak metali - można zasmarować przypadkiem pół płyty głównej a i tak nic się nie popali, co w przypadku pasty z metalami tak pewne nie jest.

...ale to niemożliwe, żeby brak pasty zamykał komputer po minucie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Och, serwisy strasznie ściągają forsę, nie dość że mnie nie stać, to jeszcze z tego co kojarzę biorą nieporównywalnie więcej niż bym naprawdę zyskał. Mam ogólną wiedzę, a z narzędzi na razie wystarczyła mi wkrętarka, do ściągania radiatora też nie trzeba nic specjalnego. Wszystko jest opisane w mnóstwie tutoriali, zajmują się tym zwykli śmiertelnicy jakich pewnie nie brak i na tym forum. Byłoby dla mnie osobistą porażką gdybym w jakiejkolwiek sprawie związanej z pc musiałbym się udać do serwisu xD
No chyba że chodziłoby o sprawę gdzie w oczywisty sposób byłoby to dla mnie opłacalne, bo na przykład mógłbym coś raczej uszkodzić niż naprawić - to gdyby okazało się że uszkodzona jest płyta głóna,

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Od razu Ci mówię, płyty głównej zazwyczaj nie opłaca się serwisować, już lepiej kupić nową. :)  

Każda operacja we wnętrzu skrzynki może skończyć się czarnym dymem unoszącym się z komponentów. Dlatego takie rozumowanie daleko cię nie zaprowadzi :)

Myślę że do czasu sprawdzenia procesora nie ma co postów nabijać. Ewentualnie Avallach jakbyś mógł podsumować czego już próbowałeś to zawęziłbyś "grono podejrzanych".

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zasilacz - wymiana nic nie zmieniła, zarówno ten działał w innym kompie, jak i ten z innego kompa nie poradził na problemy tutaj. Dodatkowo kiedy komp jest "nie całkiem" włączony, tzn nie bootuje bios itd, to działa bez limitu czasu.
Karta graficzna, dyski, dvd, elementy przedniego panelu - wszystko kolejno odpinałem, nie przyniosło skutku
RAM - kiedy go wyciągam, komp nie bootuje i utrzymuje się w stanie pół-życia, jedynie kręcą się wiatraczki. Kolega wziął kość do sprawdzenia (moją jedyną), da mi znać czy u niego działa.

Co tak naprawdę mogę zepsuć? Kable wstawiam tam gdzie były, raczej nie pokręcę jakoś strasznie wtyczek, ładunki elektrostatyczne też mi niestraszne, zwarć nie powinienem zrobić, chłodzenia procesora na razie nie ruszam :D

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
No dobra, prwiedziałem że złożyłem grafikę, to złożyłem:

Grafa na plastelinę: http://zapodaj.net/afcf41760916.jpg.html

Działający komp: http://zapodaj.net/44add7184e1a.jpg.html

Udowadniam iż naprawa komputera nie wymaga specjalistycznych narzędzi.

PS: Monitor chwilowy.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

#46 2012-04-17, 15:54(Ostatnia zmiana: 2012-04-17, 15:54)
Nie wymaga narzędzi, ale umiejętności jakichś :D  . Jak Avallach się boi zdjąć radiator z procesora to niech zaniesie go do serwisu albo do kolegi bardziej obeznanego.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#47 2012-04-17, 16:38(Ostatnia zmiana: 2012-04-17, 16:39)
Nie mówiłem że się boję, tylko że nie mam pasty na zmianę. Zresztą na razie nie ma na razie potrzeby, czekam w tej chwili na sprawdzenie ramu.

@Reverse: japierdolęcotomabyć :lol2:

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
@Reverse: japierdolęcotomabyć :lol2:

Grunt że działa  :D  (jakimś cudem :lol2:  ).

@Post2

Nie mówiłem że się boję, tylko że nie mam pasty na zmianę.

Tymczasowo możesz zastąpić pastą do zębów albo jakimś kremem (np. Nivea) :D  .
Nie żartuję kiedyś próbowałem, działa około 2-3 dni.
Spoiler
Chyba że sądzisz że moje ulubione rozwiązania nie są dla ciebie  :D

Arc Silvery 5 (za 20zł) są dobre, ale można też wybrać jakąś pastę za 5zł, temperatura z nią jest tylko około 5-8 stopni wyższa.

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Wyjąłem kartę graficzną, nic nie zmieniło. Próbowałem zdjąć radiator z procesora, ale raz że mimo odpięcia jakiejś dziwnej dźwigni nie chce zejść, to jeszcze zdałem sobie sprawę że przecież istnieje coś takiego jak pasta termoprzewodząca, a z mojej znikomej wiedzy na jej temat wynika że gdybym już zdjął radiator, to musiałbym obowiązkowo zeskrobać starą i nałożyć nową (której nie posiadam) bo inaczej pewnie spaliłbym procka...

Meatrikz przypomniał mi że ma podobny problem od dłuższego czasu i znalazł jakiś sposób na uruchamianie który o dziwo choć nie jest zbyt wygodny to jednak działa. Nie mogę się doczekać żeby go poznać :D

BTW, co myślicie o takiej paście termoprzewodzącej: http://allegro.pl/pasta-termoprzewodzaca-1g-i2269500497.html ? Tylko 1zł za strzykawkę 1g, ponoć przewodność termiczna > 1.829 W/m-K, ale z drugiej strony z całą pewnością chińska i na żadnej normalnej stronie nie ma o niej wzmianek :D
Alvachu jeśli radiator nie chce zejść po zdjęciu zabezpieczenia to bardzo nie dobrze,musisz go zdjąć ale staraj się to zrobić dellikatnie gdyż,możesz uszkodzić procesor bo jest możliwość że stara pasta już tak stwardniała że radiator przyczepił się do rdzenia,kup jakąś pastę w sklepie komputerowym,te pasty w strzykawkach są lipne ja radzę ci byś kupił sobie taką małą pastę w małej tubce,starcza ona na jakies 2 do 3 razy,ja za taką w moim mieście zapłaciłem tylko 13zł a jest to dość dobra pasta,i sprawdź sobię czy wiatrak na radiatorze działa płynnie i fajnie,czy działa z dobrą prędkością,odkurz tego kompa,myśle że to nie ram,objawy ramu są raczej inne,np brak grafiki...aha ps jeśli coś zrobisz nie delikatnie i uszkodzisz sprzę to ja za to nie odpowiadam:)...alle wierzę w twoją delikatnośc bo może i ja się nie znam na skryptach i tnnych sprawach przy tworzeniu np modów,ale komputery względem technicznym mam dość opanowane więc według mnie wszystko wskazuje tutaj na procesor a dopiero jeśli okaże się że to nie procesor to napisz...ahaaa sprawdź jeszcze czy zaraz po wyłączeniu chipset od grafiki na płycie głównej nie będzie parzył,alle oby nie:)

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na razie czekam na sprawdzenie tego ramu. Nie mam pojęcia jak taki chipset od grafiki rozpoznać, ale poszukam. Za badanie procesora zabiorę się dopiero w ostateczności, jak już wyeliminuję resztę możliwych przyczyn.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Na razie czekam na sprawdzenie tego ramu. Nie mam pojęcia jak taki chipset od grafiki rozpoznać, ale poszukam. Za badanie procesora zabiorę się dopiero w ostateczności, jak już wyeliminuję resztę możliwych przyczyn.

ja zacząłbym właśnie od procesora,a chipset to jest taki mały graficzny procesorek,też ma radiator tylko że taki mniejszy niż procesor czasem ten radiator ma złoty kolor:),gdy odzyskasz ramy to włącz komputer i poczekaj aż się wyłączy jak się wyłączy to szybko przyłóż paleć do radiatora chipsetu i do radiatora procka też wtedy zobaczysz czy parzą czy nie,dużo tutaj wskazuje na chipset,ale jeszcze więcej na procesor bo na ramy to nie bardzo a to wgl gdzie ty oddałeś te ramy,nie lepiej byłoby je wziąć do jakiegoś kumpla który też ma ddr3 i u niego sprawdzić?,,,no chyba że wszyscy znajomi mają jeszcze ddr2 bo to nic dziwnego wsumie:),jakbyś mógł to podaj model płytki głównej i jaki masz procek,athlona czy intela?

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dokładnie, dałem kumplowi do sprawdzenia. Na razie jeden powiedział że jednak ma ddr2 i nie ma jak sprawdzić, a drugi próbował, też ma ddr3 niby, ale i tak nie wchodzi bo uszczerbek na kości jest w innym miejscu niż u niego :|
Jutro znowu będę prosił kogo innego.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dokładnie, dałem kumplowi do sprawdzenia. Na razie jeden powiedział że jednak ma ddr2 i nie ma jak sprawdzić, a drugi próbował, też ma ddr3 niby, ale i tak nie wchodzi bo uszczerbek na kości jest w innym miejscu niż u niego :|
Jutro znowu będę prosił kogo innego.

hehe a ufasz temu kumplowi bo może poprostu wkłada na odwrót kość ramu przecież uszczerbek z jednej strony jest dalej od końca a z drugiej bliżej,jeśli ma ddr3 to musi mu wejść tylko że nie potrafi ich włożyć xD,albo ściemnia bo się spina że coś z kompem mu się stanie,heh ja tam mam starego trupa ddr2 mam,heh i przynajmniej raz w miesiącu muszę go czyścić z kurzu xD pewnie przez papieroszy tyle się w nim tego zbiera,miałeś podać model płytki głównej jak nie chcesz podawać aby każdy widział to na prv wyślij albo na gg,ale ja ci radzę odrazu kupić pastę termoizolującą do procka,bo jest to podejrzane że tak się przykleił,pewnie jak ściągniesz radiator to stara pasta będzie trochę gęstrza niż guma do żucia zużyta,a wiesz nawet jeśli to nie procesor to itak należy mu się troszkę pasty,bo prawidłowo powinno się co pół roku wymieniać pastę a ludzie kupują nowe komputery i po cztery,pięć lat mają i nie zmieniają xD,a starą pastę możesz zmyć czymś na bazie spirytu,np:zmywaczem do paznokci,a i miałeś też podać jaki masz procek,,,aa i avallachu jak dostaniesz ramy,czy tam poprostu odkryjesz właściwą usterkę,to napisz tu czy gdzie kolwiek co to było,bo jestem ciekawy:)

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
a wiesz nawet jeśli to nie procesor to itak należy mu się troszkę pasty,bo prawidłowo powinno się co pół roku wymieniać pastę

Bzdety,
Czasem komputer potrafi wytrzymać ponad 10 lat bez zmiany pasty.
Tak jest zazwyczaj w przypadku oryginalnych komputerów głównie IBM ale także takich firm jak Intel czy AMD.
Zmiana po pół roku jest po prostu wyrzucaniem pieniędzy w błoto, najwyżej co 1,5-2 lata.
Jeśli chce się też zapobiec "wykończeniu" pasty należy mieć otwartą obudowę przez co nagrzewanie procesora jest mniejsze.

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/b]

AaF:
Spoiler
[/b][/size]

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
a wiesz nawet jeśli to nie procesor to itak należy mu się troszkę pasty,bo prawidłowo powinno się co pół roku wymieniać pastę

Bzdety,
Czasem komputer potrafi wytrzymać ponad 10 lat bez zmiany pasty.
Tak jest zazwyczaj w przypadku oryginalnych komputerów głównie IBM ale także takich firm jak Intel czy AMD.
Zmiana po pół roku jest po prostu wyrzucaniem pieniędzy w błoto, najwyżej co 1,5-2 lata.
Jeśli chce się też zapobiec "wykończeniu" pasty należy mieć otwartą obudowę przez co nagrzewanie procesora jest mniejsze.

hmm ziomku ale ja wcale nie mówie że tak ma być,tylko że jakiś koleżka który się na tym zajebiście zna kiedyś obliczył sobie że prawidłowo powino się zmieniać co pół roku...sam zmieniam wtedy kiedy trzeba,widze to po kompie:)...więc kurwwa nie czepiaj się mnie że chce komuś pomóc tylko jeśli nie masz nic do napisania to nie pisz i tyle!

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
Nie czepiam się tylko wyrażam swoją opinię przy czym ustalam fakty.
Rozumiem że chcesz pomóc, lecz miałem coś do napisania, wyjaśniłem parę rzeczy, nie denerwuj się tak.

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/b]

AaF:
Spoiler
[/b][/size]

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie czepiam się tylko wyrażam swoją opinię przy czym ustalam fakty.
Rozumiem że chcesz pomóc, lecz miałem coś do napisania, wyjaśniłem parę rzeczy, nie denerwuj się tak.

spoko spoko :)

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Najlepsze pasty tremoprzewodzące są na bazie ciekłych metali czy jakoś tak np. Coollaboratory Liquid Pro.
Ja polecam paste Noctua NT-H1, albo z tańszych to Arctic Silver 5.
Sorry, ale muszę się nie zgodzić, jedynym płynnym metalem jest mercury, reszta występuje w stanie ciekłym tylko w temperaturach w których twój komputer nie ma szans. [/s]
Buła. WWZ mój błąd.

Taworish zmiana pasty co pół roku? Kto ci naopowiadał takich bzdur? Pasta powinna być wymieniana przy serwisowaniu/wymianie procesora lub gdy przestała działać z czym się jeszcze nie spotkałem.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
One nie są METALAMI tylko są na bazie metali, najczęściej srebra.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry