Tablet graficzny. Opinia 17167 73

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 29.07.2010 roku

Wyświetleń 17167

Odpowiedzi 73

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Chciałbym kupić jakiś tablet, zastanawiałem się nad tym od bardzo dawna ale dopiero na tych wakacjach zarobiłem (paradoks, nie? :lol: ) dość żeby myśleć o takich ekscesach. Grafiką 2D zajmuję się przy okazji i zdecydowanie nie jestem w tym najlepszy, jednak czasem jakieś prace wykonuję. Dlatego przydałby mi się niedrogi, ale nadający się do użycia w grafice tablet. Najbardziej interesują mnie ceny około 200zł, jednak gdyby dopłacenie kilkudziesięciu mogłoby w naprawdę znacznym stopniu wpłynąć na jakość, nie byłoby to specjalnym problemem. Kiedy ostatni raz zastanawiałem się nad tą kwestią, rozpatrywałem dwa modele: Wacom Bamboo Pen A6 i PENTAGRAM ThinType P 2006
Pentagram -VS- Wacom

Obszar roboczy:
254 x 158 mm (16:9) --- 147 x 92 mm

Rozdzielczość
2000 dpi --- 2540 dpi

Dokładność
0,42 mm --- 0,25 mm

Ilość poziomów nacisku:
1024 --- 512

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Nie ma innego słusznego wyboru niż wacom. Tu się nawet nie ma nad czym zastanawiać więc bierz od razu tego wacoma bo nic innego w tym przedziale cenowym nie znajdziesz.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Tablet graficzny. Opinia
#2 2010-07-29, 16:11(Ostatnia zmiana: 2010-07-29, 16:12)
Aktualnie mam tego Wacom Bamboo Pen i jestem zadowolony. Solidny sprzęt, za tą cenę (teraz chyba koło 200 zł) raczej nie znajdzie nic lepszego.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Tablet graficzny. Opinia
#3 2010-07-29, 17:58(Ostatnia zmiana: 2010-07-29, 18:09)
temat do zamknięcia

Taa, już zamawiam ;d

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Tablet graficzny. Opinia
#4 2010-08-10, 17:07(Ostatnia zmiana: 2010-08-10, 17:25)

Są do wyboru dwa tryby, tryb myszki (zaczyna sterowanie kursorem od momentu gdzie ostatnio się znajdował) byłby idealny gdyby nie to że tablet wykrywa piórko na około centymetr, a przez to trzeba je bardzo wysoko nad niego unosić przy "przekładaniu". Tryb pióra (odwzorowuje powierzchnię ekranu na tablecie) wydaje mi się bardzo niefajny ale może się przyzwyczaję :(

To piórko jakoś się otwiera/rozkłada? Bo dali wymienne rysiki i jakąś obrączkę dziwną :)

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Tablet graficzny. Opinia
#5 2010-08-10, 17:12(Ostatnia zmiana: 2010-08-10, 17:41)
Tryb myszki jest do dupci :D  Tryb pióra to jedyny racjonalny wybór.
Na trybie pióra robisz na wyczucie, wiesz zawsze ze kursor jest tam gdzie ręka, nie musisz machać gdzieś piórkiem i patrzeć czy kursor lata gdzieś po kącie czy zaczaił się gdzieś hujwiegdzie.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Tryb pióra (odwzorowuje powierzchnię ekranu na tablecie) wydaje mi się bardzo niefajny ale może się przyzwyczaję :(

Kwestia przyzwyczajenia.

To piórko jakoś się otwiera/rozkłada? Bo dali wymienne rysiki i jakąś obrączkę dziwną :)  

Pewnie tak jak w starszych seriach trzeba zrobić "ale urwał!"

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Trochę kaski się uzbierało, to i na mnie przyszedł czas.

Czy do ok. 300zł pojawiło się coś konkurencyjnego dla tego Wacoma?
http://allegro.pl/tablet-wacom-bamboo-pen-23-fv-gw24m-door-to-door-i1601302417.html

Wydaje mi się, że dołączę, do już chyba sporego grona fanów powyższego, nawet na TM:)

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Tablet graficzny. Opinia
#8 2011-05-14, 14:02(Ostatnia zmiana: 2011-05-14, 14:04)
Ja mam Bamboo Pen & Touch za 200 zł i nigdy nie miałem powodu by narzekać :)
Chociaż szczerze mówiąc funkcja dotyku mało mi się przydaje. Do tekstur i rysowania Pen wystarczy w zupełności.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

Tablet graficzny. Opinia
#10 2011-05-14, 15:52(Ostatnia zmiana: 2011-05-14, 15:52)
Ja mam Bamboo Funa S jeszcze stary wypust dałem koło 350 i przez 3 lata śmiga bez zarzutów.

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Tablet graficzny. Opinia
#11 2011-05-14, 15:59(Ostatnia zmiana: 2011-05-14, 15:59)
@Av Nie pamiętam dokładnie, ale kosztował około 230zł - na pewno nie 300.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Tablet graficzny. Opinia
#12 2011-05-19, 15:20(Ostatnia zmiana: 2011-05-19, 15:22)
Tablet już mam przed sobą, stąd też jedno pytanko - da się zrobić, aby pracować na dwóch monitorach, a pole robocze tabletu ograniczało się do jednego? Aktualnie pół pola aktywnego to jeden monitor, pół to drugi - chciałbym, aby tablet pracował na mniejszym obszarze, nie przechodził na drugi monitor.

No i szkoda, że nie ma gumci :(

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Na razie nie widzę, ale poszukam jeszcze.

Jak macie jakieś ciekawe tutki, to możecie wrzucać.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Zależy co chcesz robić

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Tablet graficzny. Opinia
#16 2011-05-19, 20:04(Ostatnia zmiana: 2011-05-19, 20:05)
Najpierw ogólnie poznać możliwości. Potem myślę o teksturach czy rysunkach, chociaż do tego troszkę więcej talentu by się przydało, ale to nieistotne :D

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
https://www.youtube.com/watch?v=NiFDYZ1QxtU
tu znajdziesz prawie wszystko

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Fajnie, ale jak na początek chyba raczej niezbyt przydatne  ;p

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ostatnio oszczędzam i chodziłem co nieco zarobić i pojawia się teraz pytanie który tablet wziąść.
Czy zbierać jeszcze i kupić ten czy kupić już teraz ten i zacząć zbierać na monitor?
Czy są różnice warte wydania dodatkowej stówy którą można wykorzystać na wiele innych sposobów

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry