konwent "Inne Sfery" 73546 260

O temacie

Autor

Zaczęty 10.08.2011 roku

Wyświetleń 73546

Odpowiedzi 260

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
zróbcie videło z avallachem, łeheheee

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Darkhan

Darkhan

Użytkownicy
posty42
Propsy8
  • Użytkownicy
514074696 -jakby ktoś maił jakokolwiek problem, to numer telefonu do mnie

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

konwent "Inne Sfery"
#223 2011-09-24, 00:14(Ostatnia zmiana: 2011-09-24, 00:16)
Niedaleko jest zoo to się może coś upoluje XD

Mnie ciekawi trochę czy na dźwięk mego nazwiska tłum się rozsunie, a ochrona mnie przepuści czy to należy jakoś inaczej rozwiązać. Bo kiedy dojadę na miejsce Darkhan prawdopodobnie będzie na scenie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

konwent "Inne Sfery"
#224 2011-09-24, 00:22(Ostatnia zmiana: 2011-09-29, 21:07)
Ja mam pośpieszny autobus o 8.45, więc na miejscu powinienem być około 10.30. Gdzie właśnie się udać kiedy już trafię do samego Światowida? Jak się rozpoznamy, może spotkajmy się w jakimś miejscu albo chociaż dajmy znać przez telefon kto już jest ;] Mój numer to w razie czego [ocenzurowano].

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Avallach wez czerwona roze, wszyscy poznaja :lol2:

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka

KolegaZWojska
Rzeka

konwent "Inne Sfery"
#226 2011-09-24, 19:23(Ostatnia zmiana: 2011-09-25, 00:04)
To ja jako pierwszy pochwalę się wrażeniami z konwentu. Myślę, że należy pochwalić organizatorów bo ów wrażenia były na prawdę pozytywne. Cieszę się, że mogłem rozruszać trochę publikę Shergarowi przed głównym nurtem jego prelekcji, które były bardzo ciekawe. Zasadniczo wszystkie prelekcje były bardzo ciekawe... no może z wyjątkiem Shergarowego animatora (boże chroń go przed treścią tego posta), ale w trakcie jego prezentacji myślałem, że umrę w butach. Co bardzo niezwykłe spotkałem się nawet z zainteresowaniem moim wywodem o goticzku. Szkoda, tylko, że nie udało mi się ze względu na ograniczenia czasowe przedstawić całej prezentacji i musiałem w trakcie jej trwania napierdalać jak katarynka.

Bardzo ciekawie potoczyła się również dyskusja z udziałem reprezentantów firm - wiele bardzo interesujących mnie zwłaszcza ostatnio kwestii zostało poruszone i super było tego wszystkiego wysłuchać z pierwszej ręki. Zaskoczyła mnie jednak kameralność tych spotkań - po kilkanaście w porywach do max 30 w kulminacyjnym punkcie konwentu.

No i oczywiście fajnie było również spotkać się osobiście z chudym licem Avallacha i Vulera jeśli jeszcze pamiętacie tą forumową postać.

Żałujcie ci co was nie było!

@Down: Sry za niepotrzebne h w nicku (sherghar ale już poprawiłem). Powinieneś mieć jakiś normalny nick, taki jak ja.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Kutasiliscie sie juz?

sauron
  • Gość
:facepalm:

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty871
Propsy1297
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
No dokładnie, było bardzo sympatycznie choć na panelu dyskusyjnym czułem się trochę jak statysta :D  Ale to co pisał kzw, dobrze jest posłuchać ludzi z branży + kontakty, tym bardziej, że w pl raczej mało kto lubi dzielić się wiedzą. Co do animatora no cóż, podszedł do tego chyba zbyt kompleksowo, ale z drugiej strony ogólnie opisał proces tworzenia animacji, nie tylko od technicznej strony, ale choreografii, przygotowania do animacji, etc.

Grupa my dość fajnie wypadła, szkoda, że nie dali rady ściągnąć sprzętu bo byłoby dużo ciekawiej zobaczyć jak dokładnie wygląda proces tworzenia mocapów. Najbardziej pozytywne wrażenie zrobili na mnie ludzie z reality pump (od razu widać jaka to dla nich pasja i fun tworzyć gry), widać było sporą różnicę między nimi, a techem (tech bardziej wyważony, chłopaki uważali na wszystko co mówią, trochę jak zaprogramowane roboty, ale z dużą widzą), can't stop games (w sumie tylko jego tam znałem wcześniej) sporo gadał, spora wiedza, ale też trochę za dużo bicia piany, a za mało konkretów (moje subiektywne odczucie). Ale... pamiętajcie, że to ludzi precyzyjnie wybrani do takich konwentów, nie mówię, że mówią to co słuchacze chcą usłyszeć, ale na pewno nie do końca musi to odzwierciedlać realny stan rzeczy. Dodatkowo większość (3 na 5) po psychologii :D

Oczywiście KZW pozamiatał z Rzeką, pewnie już blizz stoi u niego pod drzwiami :D

Organizacja konwentu może czasem trochę chaotyczna, ale nie ma się co dziwić, było co ogarniać :)  Kiedy szukałem złodziejki pomógł koleś z techa - masakra co on nosił w torbie z lapem :D

Polecam takie konwenty, szkoda, że nie dałem rady wpaść na portala, ale poszliśmy coś zeżreć. Chłopaki jeszcze poszli się schlać, ja grzecznie wróciłem do domu ;]

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Impreza naprawdę ciekawa, szczególnie podobał mi się panel dyskusyjny dotyczący branży gier w Polsce, jednak najlepsze było to, że można było porozmawiać z ludźmi bezpośrednio z branży i zapytać o cokolwiek.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

konwent "Inne Sfery"
#231 2011-09-25, 14:00(Ostatnia zmiana: 2011-09-25, 14:20)
Cholera, miałem jechać, ale się rozchorowałem. Kto z Was tam był? Oprócz Kolegi, Ava i Shergara?

makin' bacon

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
W sobotę to tak jak napisałem: Shergar, Avallach, Vuler i ja. Nie wiem czy V3Q w końcu dotarł na niedzielę. Avallach zdaje się jeszcze nie wrócił... biedaczek - o tej 22 to on chyba korepetycje prowadził.

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Argh, mogłem mimo wszystko jechać, może by mi nikt nie najebał :D

makin' bacon

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

konwent "Inne Sfery"
#234 2011-09-25, 20:15(Ostatnia zmiana: 2011-09-25, 20:29)
Napisałem długiego posta ze szczegółowym podsumowaniem, ale przypadkiem przed wysłaniem zamknąłem zakładkę i się stracił. Napiszę od nowa tylko jedno: ludzie których poznałem są naprawdę wspaniali, wśród nich Darkhan, Grzesiek - gość z Techlandu (na studiach u nich stażował, teraz jest świeżo po i pracuje na etat jako programista Chrome Engine) czy dziewczyna Darkhana, Agnieszka (która także pracuje w Techlandzie jako programistka). Okazuje się że osoby z branży, choćby także goście z Reality Pump są młodzi, bardzo entuzjastyczni i z poczuciem humoru. Akurat z nimi nie miałem okazji dłużej porozmawiać, ale genialne było choćby ich przedstawienie TW2:PotFF, które zawierało mnóstwo świetnych anegdot z procesu tworzenia, dotyczących między innymi ich zespołu czy specyfiki graczy. Agnieszka i Grzesiek są ledwo kilka lat starsi od wielu osób z tego forum i pokazują że nie trzeba mieć wcześniej jakiegoś doświadczenia zawodowego w branży, praca jest świetna (zwłaszcza biorąc pod uwagę że Techland to kategoria AAA) i dająca pożytek z pasji i kreatywności, a żeby dostać się na choćby na staż wystarczy obeznanie w dziedzinie w której się specjalizuje, wspomniana pasja i wytrwałość, zaradność. W sumie nawet studia w danym kierunku nie są potrzebne, obaj przedstawiciele Reality Pump oraz gość z Can't Stop Games (robią gry na Facebooka i z powodzeniem rozwijają się na rynki azjatyckie, on akurat wydaje się typem bardzo twardo stąpającym po ziemi) są z wykształcenia psychologami (co zresztą trochę się zauważało po tym jak opowiadali i tworzyli gry). Prelekcję o tworzeniu gier na xboxa czy WP7 prowadził koleś który jest z wykształcenia rolnikiem i trochę desperacko chce się dostać do Techlandu (Agnieszka opowiedziała dziś ciekawą historię na ten temat).
W przyszłym roku na pewno ponownie pojadę, poznanie osób o których pisałem było dla mnie naprawdę wyjątkowe i bardzo dużo zmieniło w moich poglądach na całą tą branżę.
Wychodzi na to że nie ma nic lepszego do zrobienia niż tworzyć jakieś krótkie, bardzo realne do ukończenia projekty na potrzeby portfolio, doszkalać się w technikaliach i starać się aplikować o staż jeśli ma się możliwości (choćby na wakacje lub na pół etatu jeśli się studiuje).

//edit: w sumie dopiszę jeszcze trochę:
Panel o MoCapie grupy My prowadził Gordon Ramsay z Hell's Kitchen (KZW potwierdzi).
Kiedy Ramsay powiedział "gdybyśmy sobie wyobrazili że format c4d, w którym jest zapisywana animacja, jest tekstowy, to w osobnych linijkach byłyby zapisane współrzędne w czasie każdego z tych punktów szkieletu", to z widowni odkrzyczano mu "ale c4d jest binarny!".
Shergar to poważny starszy facet (w porównaniu z resztą uczestników, także zawodowców) i teraz będzie mi głupio że wcześniej nie podchodziłem do rozmów z nim w sposób bardziej formalny.
KZW nosi brodę :lol:

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy

eto

konwent "Inne Sfery"
#235 2011-09-25, 20:20(Ostatnia zmiana: 2011-09-25, 20:34)
koniec limitu to bede hojny i dam po propsie.

jest jakis kanał yt innych sfer? jakies filmiki byly nagrywane?

duzo bylo ludzi? byli zainteresowani prelekcjami?

KZW nosi brodę  
NIE MA NA JEDNORAZOWKI HEHEEEE

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Miał być film z panelu z przedstawicielami branży, ale chyba się nie nagrał. Nic więcej. Było kilkaset osób, ale na prelekcje przychodziło po kilka-kilkanaście. Na moich prelekcjach o programowaniu i grafice byli kolejno koleś z Autodesku i programista z Techlandu. Szkoda że osoby które się deklarowały w ostatniej chwili zrezygnowały, za to przez oba dni był Vuler.
Zniknięcie Shergara było dość tajemnicze, nagle się okazało że nie nocuje w hostelu gdzie miał załatwione miejsce i do rana się nie pojawił ani nie dał znaku życia, nie mieliśmy neta żeby zobaczyć że z postu na forum wynika że wrócił do domu :]

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy

eto

konwent "Inne Sfery"
#237 2011-09-25, 20:47(Ostatnia zmiana: 2011-09-25, 20:48)
dwie osoby na twoich prelekcjach? jakie cieszyly sie największą popularnością?

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Shergar to poważny starszy facet (w porównaniu z resztą uczestników, także zawodowców) i teraz będzie mi głupio że wcześniej nie podchodziłem do rozmów z nim w sposób bardziej formalny.
A Kazz jeszcze starszy. Chyba zacznę mówić do niego per Pan, a nie pajacu XD.

KZW nosi brodę :lol:
NIE MA NA JEDNORAZOWKI HEHEEEE
Za dużo dr. House#msg1007878a się naoglądałem

dwie osoby na twoich prelekcjach? jakie cieszyly sie największą popularnością?
Na goticzku miałem chyba pełną salę... tylko nie wiem czemu po skończeniu część osób błyskawicznie się ulotniła XD

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Za dużo dr. House#msg1007885a się naoglądałem

Everybody lies.

Fajnie jest czytać wasze wrażenia z konwentu. Sam chciałem tam pojechać, ale niestety problemy zdrowotne mnie zatrzymały w domu.

Комиссар RBT

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry