Kupujesz/Modernizujesz komputer? 789987 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 789987

Odpowiedzi 2308

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Fałszywy alarm, kiedy później jeszcze raz przetarłem komputer z kurzu, temperatura karty graficznej była jaka wcześniej. Więc zrobiłem skan i okazało się że Avira wykryła mi jakieś dziadostwa i powiedziała, że muszę mieć CD Rescue Disk wypalony na płytkę.

żelazko, zainstaluj linuxa, jedyna metoda :lol:

Musi być coś prostszego. Linux mi nie pociągnie dużo gier(?).

[mod=mea]nie, nie musi :D

możesz mieć linuxa oraz windowsa, przełączasz do gier, ale jak dużo grasz to to nie metoda. Ja grając na pececie mało (coh, mnb, toribash, czasem z nudów stalker) mogę jednak grać spokojnie na linuxie - nie jest tak idealnie jak na windzie, ale da się grać.
chociaż w sumie jest coś prostszego. idź na kurs bezpiecznego korzystania z internetu :lol: [/mod]

Jednak będę musiał się zapisać na ten kurs. Bootable rescue cd disk chodzi mi dalej już jakieś 2 godziny, ale mi nic nie znalazł jeszcze. Teraz skanuje mi folder windows, mniejmy nadzieje, że pousuwa jakieś infekcje. :lol:

P.S. Mea weź popraw posta bo tag mod się niezacytował.  :lol:

P.S. 2 Ola hola, dopiero zauważyłem, dzień po że dostałem warna :lol2: . Widać mój sposób usuwania warnów działa wyśmienicie NA MOIM ZAKARZONYM laptopie.  :D

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#741 2012-06-10, 19:27(Ostatnia zmiana: 2012-06-10, 19:28)
Mam na koncie 1000zł i nie wiem jak to mądrze rozplanować.
AMD Phenom II 965 x4 3,1 GHz odblok. AM3     [499zł]
ASUS M5A78L-M LX ddr3, vga radeon HD3000,am3+     [209zł]
GOODRAM  8,0 GB(2x4gb) DDR3 1333 MHz     [179zł]
//dysk 500 GB  (raczej zrezygnuję z zakupu i zostanę przy starym) [329zł]
Radeon HD6770 1,0 GB 128bit DDR5 [549zł]
CHIEFTEC Zasilacz 500W GPA-500S8  [199zł]
MICROSOFT Windows 7 Home Premium OEM   [399zł]
obudowa `100zł
Co myślicie o takiej konfiguracji? Dosyć sporo brakuje.  Da się tu coś jeszcze taniej? Może szukać płyty głównej microATX? Wtedy wykorzystałbym starą obudowę.
Cennik: Akcesoria>pobierz pdf

EDIT: Ewentualnie mógłbym wziąć 500zł na raty.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Wywal windowsa i mozesz dolozyc do grafiki ew ramu

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam na koncie 1000zł i nie wiem jak to mądrze rozplanować.
AMD Phenom II 965 x4 3,1 GHz odblok. AM3     [499zł]
ASUS M5A78L-M LX ddr3, vga radeon HD3000,am3+     [209zł]
GOODRAM  8,0 GB(2x4gb) DDR3 1333 MHz     [179zł]
//dysk 500 GB  (raczej zrezygnuję z zakupu i zostanę przy starym) [329zł]
Radeon HD6770 1,0 GB 128bit DDR5 [549zł]
CHIEFTEC Zasilacz 500W GPA-500S8  [199zł]
MICROSOFT Windows 7 Home Premium OEM   [399zł]
obudowa `100zł
Co myślicie o takiej konfiguracji? Dosyć sporo brakuje.  Da się tu coś jeszcze taniej? Może szukać płyty głównej microATX? Wtedy wykorzystałbym starą obudowę.
Cennik: Akcesoria>pobierz pdf

EDIT: Ewentualnie mógłbym wziąć 500zł na raty.
Ten zestaw co podałeś kosztuje 2000 zł a nie 1000...
Ile w końcu możesz wydać maksymalnie?

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Zostaw sobie starą obudowę i kup mniej ramu, bo nie sądzę abyś go rozsądnie umiał wykorzystać, gb to wystarczająco. No i nie kupuj systemu :D

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ten zestaw co podałeś kosztuje 2000 zł a nie 1000...
Ile w końcu możesz wydać maksymalnie?
Co myślicie o takiej konfiguracji? Dosyć sporo brakuje. Da się tu coś jeszcze taniej? Może szukać płyty głównej microATX? Wtedy wykorzystałbym starą obudowę.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#746 2012-06-11, 22:49(Ostatnia zmiana: 2012-06-11, 22:52)
Popatrz po tych najnowszych ciekawostkach amd, prockach "apu". To taki tani procek z zintegrowaną całkiem mocną kartą graficzną w cenie właściwie samego mocnego procka. Co jak co, ale w cena/jakość raczej wymiata.

I tak jak romek napisał: na co ci 8 gb ramu? Kup czwórkę, jak kiedyś będzie brakowało to dokupisz drugą.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Pytanie z innej beczki: Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś małego, niedrogiego dysku SSD, tylko i wyłącznie na system. Czy różnica szybkości włączania jest faktycznie zauważalna? Jeżeli tak, proszę o jakieś porady co do marki (myślę, że chyba na allegro wyjdzie najtaniej).

Smokmen

Smokmen

Użytkownicy
Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
posty221
Propsy124
  • Użytkownicy
  • Dzownie do ciebie! Tylko czemu nie odbierasz? Dobra dobra&
Nie wiem czy jest różnica szybkości ale podam taki teścik, który może jakoś pomorze w wyborze sprzętu.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Dyski_SSD_-_test_porownawczy_i_ceny-4415/strona/16866.html

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Patrzyłem patrzyłem. Jednakże miło by było gdyby ktoś wyraził swą opinię kto posiada SSD lub użytkował go ;)

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Patrzyłem patrzyłem. Jednakże miło by było gdyby ktoś wyraził swą opinię kto posiada SSD lub użytkował go ;)
Różnica jest taka że szybciej się komputer uruchamia i programy zainstalowane na tym dysku szybciej działają ale raczej w twoim wypadku (jeśli twój opis jest aktualny) propnowałbym za te pieniądze zmienić platforme niż pakować się w SSD. Warto wspomnieć że wielu użytkowników ma problemy z nimi gdyż nie jest to jeszcze doskonała technologia, może się zdarzyć że znikają dane albo coś takiego, niema to jak zwykły dysk talerzowy :D . Jeśli zależy ci na większej szybkości transferu danych to możesz pomyśleć o macierzy RAID ale w tym wypadku jeśli jeden dysk padnie to jest po danych no i troche bardziej obciąża to procesor.

@gothic1210
Weź 4GB ramu napewno wystarczy, ten procesor da się kupić nowy za ok 400 zł.
Karte też mozna 100 zł taniej kupić. Windowsa wywalić i zostać przy aktualnym
Zasilacz też można spokojnie wyrwać z 50 zł taniej. w ten sposób można zejść do 1400 zł, zrób zakupy np na agito.pl albo morele.net ewentualnie allegro.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
O przejściu z hdd na ssd szczerze mówiąc nie mogę nic powiedzieć z własnych doświadczeń, ale mogę powiedzieć o przejściu z wolniejszego hdd na szybszy. Różnica jest naprawdę spora i zdecydowanie poprawia to komfort pracy z komputerem. Gdybym teraz miał sobie poprawić komputer to chyba pierwszą modyfikacją byłby zakup 40-60gb dysku ssd na system, oczywiście do pracy w parze ze zwykłymi dyskami - na dane.

Z doświadczenia stary dysk - nowy dysk i z czysto teoretycznej wiedzy o komputerach mogę powiedzieć że dysk ssd będzie dobrą inwestycją - szczególnie, że taki 60 gb kosztuje ~300 zł <ocz agility 270 zł, a to raczej dobra marka>, a jest niesamowicie szybki i bezawaryjny (dosłownie, z racji pamięci ssd możesz nim rzucać o ziemię i nie narobisz bad sectorów :D ).

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Różnica jest taka że szybciej się komputer uruchamia i programy zainstalowane na tym dysku szybciej działają ale raczej w twoim wypadku (jeśli twój opis jest aktualny) propnowałbym za te pieniądze zmienić platforme niż pakować się w SSD. Warto wspomnieć że wielu użytkowników ma problemy z nimi gdyż nie jest to jeszcze doskonała technologia, może się zdarzyć że znikają dane albo coś takiego, niema to jak zwykły dysk talerzowy :D . Jeśli zależy ci na większej szybkości transferu danych to możesz pomyśleć o macierzy RAID ale w tym wypadku jeśli jeden dysk padnie to jest po danych no i troche bardziej obciąża to procesor.

Że windowsa 7 mam zmienić na co?
O przejściu z hdd na ssd szczerze mówiąc nie mogę nic powiedzieć z własnych doświadczeń, ale mogę powiedzieć o przejściu z wolniejszego hdd na szybszy. Różnica jest naprawdę spora i zdecydowanie poprawia to komfort pracy z komputerem. Gdybym teraz miał sobie poprawić komputer to chyba pierwszą modyfikacją byłby zakup 40-60gb dysku ssd na system, oczywiście do pracy w parze ze zwykłymi dyskami - na dane.

Z doświadczenia stary dysk - nowy dysk i z czysto teoretycznej wiedzy o komputerach mogę powiedzieć że dysk ssd będzie dobrą inwestycją - szczególnie, że taki 60 gb kosztuje ~300 zł <ocz agility 270 zł, a to raczej dobra marka>, a jest niesamowicie szybki i bezawaryjny (dosłownie, z racji pamięci ssd możesz nim rzucać o ziemię i nie narobisz bad sectorów :D ).
No właśnie myślałem o jakimś takim 32GB na system, a dwa stare dyski HDD na dane. I jeżeli faktycznie szybciej działa, kupię taki dysk. Procek, płyta i RAM mogą poczekać :D

edit: Zapropsuję jak mi się naładują : )

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jak brać SSD pod system to tylko i wyłącznie SAMSUNG SSD 830 64 GB lub CRUCIAL M4 64 GB, żadnych OCZ i innych badziewi chyba że chcesz mieć potem problemy z tymi dyskami. Co prawda te co napisałem trochę drogawe ale warte ceny. Do tego nie zapominaj że praktycznie konieczne jest aby mieć około 8 gb ram, w tym 4 pod plik wymiany i folder temp, aby zmniejszyć "obciążenie" dysku, po prostu bardziej żywotny będzie.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Damian94

Damian94

Użytkownicy
posty648
Propsy538
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Siemka. Mam zamiar złożyć kompa. Mam do wydania ok. 1000 zł na złożenie samej jednostki. Głównie PC-ta będę używał do grafiki 3D i do produkcji gier. Wiem że to trochę mało kasy. Nie będę kupował pamięci RAM bo już mam: 2048 MB, DDR3, 1066 MHz Kingston ( ciotka chciała mi zrobić niespodziankę i kupiła DDR3, a ja mam DDR2 :D  :D ). Chciałbym też, aby
PC-et miał 2-rdzeniowy procek ( najlepiej Intela ), no i oczywiscie GeForce-a. Czy za 1000 zł, jest jakaś konfiguracja, która by obejmowała takie podzespoły? Nie chce kupować gotowca z allegro bo widziałem rózne opinie na temat tych komputerów.Siemka. Mam zamiar złożyć kompa. Mam do wydania ok. 1000 zł na złożenie samej jednostki. Głównie PC-ta będę używał do grafiki 3D i do produkcji gier. Wiem że to trochę mało kasy. Nie będę kupował pamięci RAM bo już mam: 2048 MB, DDR3, 1066 MHz Kingston ( ciotka chciała mi zrobić niespodziankę i kupiła DDR3, a ja mam DDR2 :D  :D ). Chciałbym też, aby
PC-et miał 2-rdzeniowy procek ( najlepiej Intela ), no i oczywiscie GeForce-a. Czy za 1000 zł, jest jakaś konfiguracja, która by obejmowała takie podzespoły? Nie chce kupować gotowca z allegro bo widziałem rózne opinie na temat tych komputerów.

http://damiankijowski.blogspot.com/

http://drawcrowd.com/damian94

3dgraphicpl@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=UCzyE8EWJhy

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#755 2012-06-17, 13:12(Ostatnia zmiana: 2012-06-17, 13:14)
DDR3 + procek intela + < 1000 zł = niemal niemożliwe. Za to z pamięcią ddr2 złożyłbyś lekką ręką komputer z dwurdzeniowcem intela - komputer, który ruszałby nowsze gry. Ja właściwie mam komputer tego typu - nie spodziewaj się cudów za tysiąc złotych, ale do amatorskiego grafikowania i robienia gier będzie wystarczał. Dźwiga UDK i CE3 bez większych problemów.

Jakiś godny zasilacz (popatrzysz recenzje w internecie, znajdziesz - ważne żeby nie był to żaden tani chińczyk który zdetonuje ci kartę graficzną, płytę główną, psa i sąsiadów) - ~100-200 zł. Chieftec, OCZ - te firmy są dobre. Mimo wszystko popatrz uprzednio opinie i recenzje;

Płyta główna pod starawy socket 775 - kolejne sto do dwustu złotych. Zwróć uwagę na to, żeby obsługiwała nowsze, dwurdzeniowe procki (bo nie wszystkie obsługują), świetnie by było gdyby miała wsparcie dla procków 45nm - wszystko o tym możesz znaleźć w internecie wpisując model płyty którą znajdziesz na allegro;

Procek... powiedzmy że na początek intel e2180. Nieprawdopodobnie tanio, poniżej stówki, nawet 50 złotych. Procek sam w sobie ma żałosne 2x2.0 ghz i mało pamięci, ale da się go z powodzeniem podkręcić o 50% - do 2x3.0 ghz. Ja używam w domu tego procka na 2.8 ghz i jest idealnie. Ewentualnie spójrz na ceny modelu e6600 - o ile będzie tanio, powinno być znacznie lepiej;

Ramki - myślę że za poniżej dwóch stówek kupisz dwie kości po 2 GB. Szczerze mówiąc marka i model są tu dowolne, ciężko trafić na marny ram;

Obudowa - tak, kup sobie nową bo zapewne Twoja aktualna ma obieg powietrza godny zamkniętego pokoju bez wenylacji. ~stówka i masz obudowy Cooler Master, spójrz po allegro;

Grafika - 8800gt to wydatek rzędu dwustu złotych. Nie jest to cudowna grafika ciągnąca wszystko co nowe na pełnych detalach, ale do grania w nawet najnowsze gry na minimum/średnich jest idealna;
Najgorsze - strasznie podrożały dyski twarde. ~250 zł za coś godnego (320 gb).

Wychodzi ponad tysiak - przez dyski twarde. Nie jest to cudowna konfiguracja, no ale czego się spodziewałeś za tysiąc złotych? Mimo wszystko ruszy każdą grę całkiem godnie.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Siemka. Mam zamiar złożyć kompa. Mam do wydania ok. 1000 zł na złożenie samej jednostki. Głównie PC-ta będę używał do grafiki 3D i do produkcji gier. Wiem że to trochę mało kasy. Nie będę kupował pamięci RAM bo już mam: 2048 MB, DDR3, 1066 MHz Kingston ( ciotka chciała mi zrobić niespodziankę i kupiła DDR3, a ja mam DDR2 :D  :D ). Chciałbym też, aby
PC-et miał 2-rdzeniowy procek ( najlepiej Intela ), no i oczywiscie GeForce-a. Czy za 1000 zł, jest jakaś konfiguracja, która by obejmowała takie podzespoły? Nie chce kupować gotowca z allegro bo widziałem rózne opinie na temat tych komputerów.

Pozbieraj jeszcze chociaż ze 300 zł i złóż sobie zestaw za 1300 zł z tej stronki:
http://infobit.pl/kategoria/polecane/zestawy-komputerowe

Damian94

Damian94

Użytkownicy
posty648
Propsy538
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Dzięki za stronkę. ale mam pytanie odnośnie procesora i karty graficznej: czy ten proces będzie " nadążał " za 3d maxem i np. Cry Engine'm jednoczesnie? To nie jest aż tak ważne ale bardzo komfortowe. I jeszcze jedno: czy ta karta " da radę " przy takich typu czynnościach jak wyżej? Bo na stronce co mi dałeś za ok 1300 miałem taką kartę: Radeon HD4850 GDDR5 1GB TUL 471250502-9504, a nie jestem przekonany do Radeonów.

@edit
jeszcze jedno: czy gdy kupię procesor, i wyjmę go z opakowania, to muszę nakładać pastę termoprzewodząca czy ona już będzie nałożona? Bo czytałem trochę na necie i zdania są podzielone.

http://damiankijowski.blogspot.com/

http://drawcrowd.com/damian94

3dgraphicpl@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=UCzyE8EWJhy

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
jeszcze jedno: czy gdy kupię procesor, i wyjmę go z opakowania, to muszę nakładać pastę termoprzewodząca czy ona już będzie nałożona? Bo czytałem trochę na necie i zdania są podzielone.
Dostaniesz trochę pasty w tubce i sam będziesz musiał nałożyć.

gothic1210
  • Gość
Bo na stronce co mi dałeś za ok 1300 miałem taką kartę: Radeon HD4850 GDDR5 1GB TUL 471250502-9504, a nie jestem przekonany do Radeonów.
Dlaczego? Poza PhysX chyba nie ma różnicy między nimi a GF.

0 użytkowników
Do góry