DDR3 + procek intela + < 1000 zł = niemal niemożliwe. Za to z pamięcią ddr2 złożyłbyś lekką ręką komputer z dwurdzeniowcem intela - komputer, który ruszałby nowsze gry. Ja właściwie mam komputer tego typu - nie spodziewaj się cudów za tysiąc złotych, ale do amatorskiego grafikowania i robienia gier będzie wystarczał. Dźwiga UDK i CE3 bez większych problemów.
Jakiś godny zasilacz (popatrzysz recenzje w internecie, znajdziesz - ważne żeby nie był to żaden tani chińczyk który zdetonuje ci kartę graficzną, płytę główną, psa i sąsiadów) - ~100-200 zł. Chieftec, OCZ - te firmy są dobre. Mimo wszystko popatrz uprzednio opinie i recenzje;
Płyta główna pod starawy socket 775 - kolejne sto do dwustu złotych. Zwróć uwagę na to, żeby obsługiwała nowsze, dwurdzeniowe procki (bo nie wszystkie obsługują), świetnie by było gdyby miała wsparcie dla procków 45nm - wszystko o tym możesz znaleźć w internecie wpisując model płyty którą znajdziesz na allegro;
Procek... powiedzmy że na początek intel e2180. Nieprawdopodobnie tanio, poniżej stówki, nawet 50 złotych. Procek sam w sobie ma żałosne 2x2.0 ghz i mało pamięci, ale da się go z powodzeniem podkręcić o 50% - do 2x3.0 ghz. Ja używam w domu tego procka na 2.8 ghz i jest idealnie. Ewentualnie spójrz na ceny modelu e6600 - o ile będzie tanio, powinno być znacznie lepiej;
Ramki - myślę że za poniżej dwóch stówek kupisz dwie kości po 2 GB. Szczerze mówiąc marka i model są tu dowolne, ciężko trafić na marny ram;
Obudowa - tak, kup sobie nową bo zapewne Twoja aktualna ma obieg powietrza godny zamkniętego pokoju bez wenylacji. ~stówka i masz obudowy Cooler Master, spójrz po allegro;
Grafika - 8800gt to wydatek rzędu dwustu złotych. Nie jest to cudowna grafika ciągnąca wszystko co nowe na pełnych detalach, ale do grania w nawet najnowsze gry na minimum/średnich jest idealna;
Najgorsze - strasznie podrożały dyski twarde. ~250 zł za coś godnego (320 gb).
Wychodzi ponad tysiak - przez dyski twarde. Nie jest to cudowna konfiguracja, no ale czego się spodziewałeś za tysiąc złotych? Mimo wszystko ruszy każdą grę całkiem godnie.