Kupujesz/Modernizujesz komputer? 789844 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 789844

Odpowiedzi 2308

gothic1210
  • Gość
Aha czyli podstawkę którą potem można rozbudować do i7?  to i tak jest kwestia 2k-2,5k czyli taki najsłabszy zestaw który potencjalnie da się rozbudować.
Tizgar 2,5k za bazę pod i7? Przecież na upartego to tam możesz nawet Pentiuma wsadzić + Radeona 250X i potem dopiero dokupić i7 + adekwatne GPU. No chyba, że ja coś źle zrozumiałem.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Chodzi oto ze za taka cenę złożysz teraz coś co już da sobie rade i w przyszyci można to w razie potrzeby rozbudować zmieniając cpu gpu i ewentualnie dokopując ram
I tak zaczynasz od płyty z97 najtańszy haswell to będzie g3258

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Typ komputera:                              ACPI x64-based PC
Procesor:                                     DualCore Intel Pentium E5400, 2700 MHz (13.5 x 200)
Płyta główna:                                 ASRock 4Core1600-GLAN 
Karta wideo:                                  NVIDIA GeForce 8800 GTX  (768 MB)
Karta dźwiękowa:                          Realtek ALC662 @ Intel 82801GB ICH7 -
Dysk fizyczny:                                  ST3500412AS ATA Device  (465 GB, IDE)
Napęd dysków optycznych:         ASUS DRW-24B1LT ATA Device 
Karta sieciowa:                             Realtek PCIe GBE FC
Ram:                                                GoodRAM GR800D264L5/2   2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM 

Pytanie, jakie modyfikacje mogę tu poczynić w miarę tanio? Płyta główna jest dosyć stara i generalnie chujowa, sloty na ramy ddr2, socket 775, czyli generalnie odpadają mi tu wszystie "i" , sam się zdziwiłem tą płytą.
Mogę tu założyć procka 2x3.4, albo bawić się w większe updaty. Co tu mogę tanio podbić? Generalnie chodzi mi o zarys updatu, więc budżetu nie będę podawał, nie wiem w jakich kosztach to się zamyka.

najtańszym i najbardziej sensownym rozwiązaniem(które starczy na lata) będzie kupno używki i5 2500k(500-600), płyta główna za 150-200 zł gdzieś jest na której ustawisz ten procek nawet do 4.5ghz oraz ramu ~300 zł 8gb lub ~150zł 4gb, podkręcona i5 2500k do 4.5(tutaj trza dokupić jeszcze chłodzenie) starczy z palcem w nosie na min 5 lat jak nie 10, najlepiej płytę wziąć gdzie będzie można wpakować w przyszłości potem jeszcze i7 3770k

Post połączony: 2015-01-09, 08:55
Chodzi oto ze za taka cenę złożysz teraz coś co już da sobie rade i w przyszyci można to w razie potrzeby rozbudować zmieniając cpu gpu i ewentualnie dokopując ram
I tak zaczynasz od płyty z97 najtańszy haswell to będzie g3258

po co płyta na z97 ? przecież taki i5 4590k to na 10 latek starczy pewnie jeszcze lajtowo, wątpie że wymieniać będzie na broadwella, ja bym wpakował płytę na b85 i tyle, 200 zł taniej niż z97 a kręcić na niej też się da do 4.5 ghz zwykle bez problemu

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
bo ma być rozbudowa jeśli składasz kompa z myślą o tym ze kiedyś wsadzisz tam i7 to w życiu za podstawę do tego nie dąłbym b85 pomijma oczywiste przyczyny :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
 przecież taki i5 4590k to na 10 latek starczy pewnie jeszcze lajtowo

:lol2: nie :lol2:

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
przecież taki i5 4590k to na 10 latek starczy pewnie jeszcze lajtowo

:lol2: nie :lol2:

chyba tak

i5 2500k będzie miał już 4 rok i bez problemu ciągnie wszystkie gry na max na 4.5 ghz

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Witam
Potrzebuję na szybko wybrać jedną z 2 kart:

- EVGA GeForce GTX 770 2GB http://www.evga.com/Products/Specs/GPU.aspx?pn=FA93EFC9-A44B-448C-BCEA-AFF0B5BD7AEB  -  750zł
lub
- Gigabyte HD7970 3GB chyba GHZ Edition ale nie jestem pewny http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4290#ov  -  650/700zł

Co lepsze do gier?
Czy zasilacz CHIEFTEC 650W GPS-650A8 BOX by starczył do tych kart?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
770 jest o parę procent szybszy w róznorakich grach, dodatkowo ma wszystkie te pierółki od nvidii (i stabilne sterowniki :F)
Sam takowego posiadam, prawie wszystko śmiga mi na pełnych detalach w okolicach 60fps.

Zasilacz powinien wystarczyć, miałem Chiefteca vs550 (więc podobna klasa, a nawet może nieco gorszy) i mój 770 śmigał z mega prądożernym, kręconym 8320.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
ja porponowałbym poczekac bo lada moment bedzie gtx 960 ktory ma oscylowac w cenie 800 zł wiec z nich wypada najlepiej :P

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
ja porponowałbym poczekac bo lada moment bedzie gtx 960 ktory ma oscylowac w cenie 800 zł wiec z nich wypada najlepiej :P
800zł za drogo to jest raz a dwa to dość słaby ten GTX 960 http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=89873
Szyna pamięci 128bit i 2GB VRAM to porażka jakaś. Dodając do tego granie w Skyrima z teksturami HD to całkiem tragedia. :trollface:

Co do tych 2 karty to wybór padł na GTX 770.  :)

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
nie sugeruj sie golem to raz dwa jest lepszy od 770 a roznice 50 złotych to nie jest dużo skoro stać cie na wydatek 750 to i na 800 stac :P

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Wut? 750zł jest w sam raz ale 800zł juz za drogo? Co kurwa? :F

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
nie sugeruj sie golem to raz dwa jest lepszy od 770 a roznice 50 złotych to nie jest dużo skoro stać cie na wydatek 750 to i na 800 stac :P
Nie jest lepszy, nie pierdol http://www.frazpc.pl/aktualnosci/927787,nvidia-promuje-geforcea-gtx-960-jako-marzenie-overclockerow.html

Wut? 750zł jest w sam raz ale 800zł juz za drogo? Co kurwa? :F
A tak  :trollface:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Co Ci mówi ten artykuł? Widzisz tam gdzieś porównanie 770 do 960? Czy może po prostu porównałeś ilość pamięci/ilość megahertzów dwóch różnych architektur kart graficznych i uznałeś to za poprawny wyznacznik mocy?

Gdzieś widziałem (NIEOFICJALNE) screen z testów 3dmarka które wykazały, ze (BYĆ MOŻE) 960 jest nieco mocniejszy od 770.
O, tutaj
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=89817

Takie informacje to też niepewne gówno i trzeba czekać na "oficjalne", jednak tak czy siak można śmiało założyć że 960 będzie przynajmniej równie mocny (a zapewne mocniejszy) co 770.

Ale ja też bym wział 770, nie wierzę żeby minimalna róznica w mocy była warta tych paru miesięcy niecierpliwości.

Plus jak poczekasz do wydania 960, będzie Ci się pewnie bardziej opłacało zapolować na uzywany 780 w podobnej cenie :F

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
raczej watpliwe zeby w tej cenie kupił 780, 960 wchodzi 22 stycznia jak dobrze pamietam na rynek, wiadomo ze w polsce bedzie lekka osbuwa :P

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster

Właśnie wyszedł ten GTX 960 http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=89978 i szczerze mówiąc to tragedia, cena 900-1000zł za taki crap z szyną 128bit z 2GB VRAM który ledwo co dorównuje wydajnością w grach do GTX 760 to ja pierdole, do 770 to nawet nie ma nic do powiedzenia. Coś ich pojebało chyba. Dobrze że bez namysłu łyknąłem tego Radka HD 7970 za 700zł który miażdży tego GTXa jak chce. :P

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Sugeruj się golem dalej to zajedziesz daleko w tych wynikach

http://www.benchmark.pl/ranking/gpu
Z całej podanej przez ciebie 3 to 960 wypada najlepiej :P
nie mowie ze bench jest jakoś super wiarygodny ale na bank jest lepszy źródłem niż gol :P

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Sugeruj się golem dalej to zajedziesz daleko w tych wynikach

http://www.benchmark.pl/ranking/gpu
Z całej podanej przez ciebie 3 to 960 wypada najlepiej :P
nie mowie ze bench jest jakoś super wiarygodny ale na bank jest lepszy źródłem niż gol :P
W 3D Marku owszem jest wyżej ale ja mówię o wydajności w grach... jakieś tam 3D Marki chuj mnie obchodzą  :)
Przełącz sobie zakładkę np. na Tomb Raider, BF 4 czy Crysisa 3 i tam obczaj jak to wygląda. :P

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Podajesz 3 gry które lepiej działają pod amd co nie jest żadna tajemnicą, w grach dochodzi tam właśnie kwestia ze jedna gra jest lepsza na amd lepsza na nvidii i tak dalej wiesz ocb :P mam nadzieje

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Podajesz 3 gry które lepiej działają pod amd co nie jest żadna tajemnicą, w grach dochodzi tam właśnie kwestia ze jedna gra jest lepsza na amd lepsza na nvidii i tak dalej wiesz ocb :P mam nadzieje
Crysis nie działa lepiej na AMD, jest pod Nvidie a GTX 960 i tak przegrywa.
A jeśli chodzi o Tomb Raidera i BFa 4 to pokazuje Ci że 960 minimalnie przegrywa z 760 a do 770 nie ma szans.  :P

0 użytkowników
Do góry