Gothic Magazine 22815 58

O temacie

Autor Elessar Valandar

Zaczęty 13.07.2011 roku

Wyświetleń 22815

Odpowiedzi 58

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bariera istnieje równo 10 lat od wydarzeń z sagi Gothic, mówi o tym wiele postaci. No i prawdą jest, że Lestera zrzucono 2 lata przed bezimiennym (sam o tym mówi). My w Dziejach Khorinis zakładamy właśnie, że Diega zrzucono jakieś 9-10 lat przed akcją G1. W końcu Diego mówił, że po wielkim buncie widział twarze tych, którzy próbowali sforsować barierę.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
O tym że istnieje równo 10 lat nie ma nigdzie mowy. Jedynie Grimes wspomina:
Od dawna tu jesteś?
Od całych 10 lat. Pamiętam jak pracowaliśmy jeszcze w pierwszej kopalni, tej, która teraz stoi pusta. Pewnego dnia nie wytrzymały podpory...
Jedyne pozostałe precyzyjne wzmianki o chronologii:
Śniący przemawia do nas poprzez sny i wizje. Przewodzi nam odkąd nawiązał pierwszy kontakt z Y'Berionem, pięć lat temu.
Śniący będzie naszym wyzwolicielem. Pięć lat temu ujawnił się nam przez Y'Beriona, naszego wielkiego mistrza.
Był uśpiony przez tysiące lat, ale moment jego wielkiego przebudzenia jest już bardzo bliski!
Raz w miesiącu król przysyła nam wszystko, czego potrzebujemy.
Lester: Hej, jestem w tej kolonii od dwóch lat.
Bezimienny: Obawiam się, że nie mogę ci zbyt wiele powiedzieć o wydarzeniach na zewnątrz. Prawie dwa miesiące przesiedziałem w ciemnicy. Zaraz potem trafiłem tutaj.

Jeszcze niektórzy kopacze wspominają:
Co słychać? To samo, co 20 lat temu. Nic się nie zmieniło od tej pory.
Ale interpretowałbym że chodzi im o czasy jeszcze sprzed powstania bariery, w końcu ich życie się w sumie nie zmieniło przy buncie.

krupam

krupam

Użytkownicy
posty105
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Hmm... Sprawdziłem w instrukcji i huja - daty są tak jak w tej gazetce. A z gry wynika, że istniała co najmniej 10, więc jak zwykle Piraniom się pojebało(chyba, że to nie oni pisali to kalendarium, a JoDrewnO). Więc obstawiam długość życia bariery na jakieś 10 lat, Diego raczej wpadł do koloni po buncie, nowy obóz powstał niewiele po nim, a bractwo w piątym roku istnienia bariery/pięć lat przed jej upadkiem...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie prosiłem o okładkę tylko o odpowiedź co to za komiks. ja też komiks mogę sobie zrobić, co nie znaczy, że będzie oficjalną wersją wydarzeń.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale interpretowałbym że chodzi im o czasy jeszcze sprzed powstania bariery, w końcu ich życie się w sumie nie zmieniło przy buncie.

No tak, to podałem jako dowód długiego istnienia kolonii karnej.

krupam

krupam

Użytkownicy
posty105
Propsy43
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Niewykluczone, że sama kolonia istniała na długo przed wojną, a te lata z konkretnym wydobyciem i barierą zaczęły się po wybuchu wojny i blokadą złóż z Nordmaru. Wtedy to mogłoby być to dość logiczne, że jakiś facet ryje tam rudę od dwudziestu lat, mimo że sama bariera istnieje tam dopiero od dziesięciu...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Komiks powstał w pierwszych latach produkcji gry w wyniku współpracy wydawcy z pb. Miał rozpromować uniwersum i stanowić wprowadzenie do niego, jeszcze długo przed pojawieniem się gry zacząć gromadzić fanów którzy będą na nią czekali. Tak jak wspomniałem na pewno został zatwierdzony przez PB, chociaż nie wiem czy wszystkie pomysły wyszły od nich.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
jest gdzies zeskanowany, kompletny komiks?

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty454
Propsy257
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Moje propsy za komiks.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Właśnie gdzieś była oryginalna wersja z nałożonymi angielskimi napisami (bo jest też ta fanowska która może być legalnie rozprowadzana). Jednak ze względu na prawa autorskie nie jest zbyt chętnie linkowana na WoG i teraz coś nie mogę jej znaleźć.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Komiks powstał w pierwszych latach produkcji gry w wyniku współpracy wydawcy z pb. Miał rozpromować uniwersum i stanowić wprowadzenie do niego, jeszcze długo przed pojawieniem się gry zacząć gromadzić fanów którzy będą na nią czekali. Tak jak wspomniałem na pewno został zatwierdzony przez PB, chociaż nie wiem czy wszystkie pomysły wyszły od nich.
no i o taką odpowiedź mi chodziło. idę expić.

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
O rany, jaką burzę wywołał jeden artykuł :D . Wszystkie informacje do kalendarium były brane z możliwie najbardziej oficjalnych źródeł. Że Piranha Bytes często przeczy sama sobie w serii Gothic, wiemy wszyscy.

Oczywiście nadal zachęcam do czytania i komentowania numeru ;).

Ave

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Gothic Magazine
#32 2011-07-24, 22:27(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 00:12)
Ken jak zwykle skromny, w sumie z wywiadu wynika, że chyba sam moda zrobił :D  W pierwszej wersji modyfikacja to był obóz łowców orków z zerową fabułą ;p

1. Siekacz zrobił obóz przy kopalni + texty, które zmieniłem, przez co krew go zalała :D  A sam obóz też zdeka zmodyfikowałem. No i odmrożenie wody to chyba też patent Kamila :)

2. Ken zrobił katapultę, dziurę w zenie, jaskinię i model wyspy, zapodał tez kilka pomysłów na fabułę. No i animacja z logo. Chyba o niczym nie zapomniałem :D

3. Fenix, poprawił najgorsze bugi, dzięki czemu MT wyszło dużo szybciej, a i mi wróciły chęci do pracy (w grudniu na kilka miechów przed wydaniem miałem dość bo wszystko było na mojej głowie, dzięki fenixowi "wykończyłem" moda), sporo też dodał od siebie, wszystko powyżej wersji 1.04 to jego robota.

4. Bruce to korekta i nadzór nad dubbingiem.

5. Drow, elvis, some, smok i inni, których już niestety nie pamiętam: texty i modele nowe.

6. Wyzysk i ork, sporo pomogli z niektórymi rozwiązaniami skryptowymi (pfxy na mieczach, tiktoki, animki z G2, etc.)

7. Ja: fabuła całego moda + jej oskryptowanie (w obozie przy kopalni jakieś 30% to inwencja Siekacza), wszystkie lokacje (ovobowanie zenów, dodanie itemów, wypełnienie miejsc, które w podstawce świeciły pustkami, rośliny i drzewa z G2, obozy, etc.), itemy, bnowie, przeniesienie meshy i animacji z G2 (z orkiem działaliśmy z tym ruskim gothicsourcerem, jak wrzuciliśmy efekty na wog.de to chłopaki tam ślinotoku dostali :D ), skrypty, ta nieszczęsna ballada, etc.

To mniej więcej tyle. Piszę, bo nie lubię jak się zapomina o innych, szczególnie o osobach, bez których MT by nie powstały w takiej formie w jakiej są (głównie Siekacz i Fenix, ale też Ork i Zysk, a nawet elvis i jego hełmy :D ).

Pozdrawiam,
Sher.

edit:
Hmm, dreamerion też coś robił, ale nie pamietam co (coś z muzą?) :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
shergar przyznaj się ze wspomniałes o mnie tylko dlatego że chcesz pomocy w AoC xD props za to : p

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Gothic Magazine
#34 2011-07-25, 13:29(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 13:30)
shergar przyznaj się ze wspomniałes o mnie tylko dlatego że chcesz pomocy w AoC xD props za to : p

Nawet mi to przez myśl nie przeszło, pomyliłeś mnie z kazzem :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Gothic Magazine
#35 2011-07-28, 09:46(Ostatnia zmiana: 2011-07-28, 09:48)
tu mam komiks w wersji czeskiej, podobno full verszyn
Jak ktoś chciałby czekać, to zajmóję sie spolszczeniem
http://www.przeklej....df-002bq60ls6jo

Wojtexx

Wojtexx

Użytkownicy
posty128
Propsy42
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cedrik, pisz na forum gazetki a nie prezentuj, co bedzie w następnym numerze! Zdradzasz szczegóły! :D

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold
(...)edit:
Hmm, dreamerion też coś robił, ale nie pamietam co (coś z muzą?) :D

Muzyczka od napisów końcowych i przez długi czas zajmowałem się tym dubbingiem. Ile z tym babrania było. :D

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Dodam tylko, że jeżeli komuś podoba się nasza praca, zachęcam do "lajknięcia" ;).

http://www.facebook.com/gothicmagazine

Nowy numer już 10 września!

Ave

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Nowy numer!

http://gothicmagazine.xaa.pl/?file_id=9

Zapraszam do czytania, a potem dzielenia się tutaj swoimi opiniami :) .

Ave

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry