Serwer 10564 25

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 3.07.2011 roku

Wyświetleń 10564

Odpowiedzi 25

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Ostatnio forum się coraz bardziej rozrasta i zastanawiam się nad dość poważną zmianą serwera, już dokładnie opisuję o co chodzi.
Pierwsza rzecz, tM zużywa niesamowice ilości transferu. Okres rozliczeniowy aktualnego serwera to kwiecień i już zeszło 89.55 GB transferu. I jeśli chodzi o statystyki, mamy od 10 do 15 tysięcy odsłon dziennie i od 1500 do 2000 użytkowników dziennie(staty analitycs).
Problemem jest już pewne zamulanie forum w godzinach szczytu. Ja jestem zaskoczony że serwery active to wszystko bez problemu utrzymują, zwykły serwer wirtualny.

A plan mam taki żeby przenieść tM na serwer dedykowany i postawić wszystko nie na apache lecz na nginx + xcache(10 krotnie wydajniejsze od samego apache). Dodatkowo można by było hostować sporo rzeczy na takowym serwerze. Ale oczywiście jest jeden problem. Wiadomo że takowe serwery są drogie. Najlepszą opcją jest kimsufi z OVH gdzie miesięcznie można płacić 75 zł. więc około tysiaka per rok.

No ale że potrzebuję dodatkowy serwer do ifotosa to można by było "na spółkę" takowy wykupić. Już się kontaktowałem z człowiekiem który ma do odstąpienia serwer z 2008 roku, czyli bez limitów transferu i ogólnie lepszy. tu koszt to 130 zł per miesiąc. I myślę że ok by było gdyby w jakiś sposób tM opłacało te 50 zł per miesiąc.
No i tu mam dwie opcje, jedna to reklama na dole strony przy sb, a druga to zwykła zrzuta. Serwer na spółę ma jeszcze jeden plus, jedna konfiguracja i jedno zarządzanie serwerem.

Cała akcja ma na celu zwiększenie dostępności oraz wygody użytkowania forum tM. Proszę o jakieś konstruktywne pomysły i ocenę powyższej myśli.

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Jedna reklama nie zrobi mi różnicy. Jak dojdzie do zrzuty mogę pare złociszy przelać.

A po statystykach i tym 'rozrastaniu' się forum, wnioskuję że im szybszy serwer - tym lepiej :D

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zamuła nie jest znowu tak wielka. Jest jakaś możliwość zanalizowania ruchu (jakie dane są najczęściej przesyłane) i ewentualnej optymalizacji działania oprogramowania? IMO jeśli już nowy serwer byłby potrzebny, to lepszym rozwiązaniem od regularnych zrzut byłaby reklama (i tak mam AdBlocka :lol: ). W końcu ciężko oczekiwać comiesięcznej zrzuty po niezorganizowanej, dobrowolnej i dynamicznie się zmieniającej społeczności (co innego w przypadku pojedynczych potrzeb).

IMO o tym że jest rzeczywista potrzeba skorzystania z nowego serwera będziemy wiedzieli wtedy kiedy forum będzie zamulało tak jak ifotos (ja ostatnio coraz częściej muszę korzystać z tinypic bo bramka sieciowa wywala błąd :<).

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Serwer
#3 2011-07-03, 22:10(Ostatnia zmiana: 2011-07-03, 22:16)
przecież to nie o to chodzi że tm muli. zdunek postanowił zmienić serwer i chce żeby mu się do niego dorzucić... tak?

ja nie mam limitów. może nie będzie taki wypasiony jak ifotos ale będzie.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Avallach, dlatego muli że mi łącze nie wytrzymuje na jednym z serwerów, dlatego chcę dokupić następny.

Kazz, jak pisałem wyżej, nie zmienić tylko dokupić nowy(iFotos działa multiserwerowo). A doszedłem do wniosku że taka opcja byłaby git dla tM.  No ale jeśli to jest taki problem to spoko, może zostać tak jak jest... A serwer tak czy siak dokupię, a 50 zł różnicy mi jakiejś większej różnicy przy tym nie robi. Ale ostatnio doszedłem do wniosku że lepiej jeśli w jakiś sposób użytkownicy dają wkład w działanie i utrzymanie a nie dawanie wszystkiego na tacy(bo właściwie mógłbym utrzymywać to na jednym z serwerów iFotosa, co za problem...)

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Reklama to nie problem. Poza tym jak będzie z reklamą to będzie bardziej pro :D

Nie ma co się czaić ken. Na regularną zrzutę co miech raczej nie licz, tm spokojnie może na siebie zarabiać wg mnie.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

sauron
  • Gość
biznes się kręci  :lol2:

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Mogę jednorazowo przelać z 20 zł

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Jestem zbyt biedny, zeby wydawac pieniadze na forum :pokerface:

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Nie wyobrażam sobie comiesięcznej zrzuty, a reklama nikomu przeszkadzać nie będzie. Może nawet coś ciekawego zareklamuje

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Jak coś to mam już nowy serwer dorzucony do ifotosa więc już powinien chodzić całkiem normalnie.

A z przenosinami, jak ogarnę wszystko z konfiguracją pierdół to i tak chyba przeniosę bo tM serio zużywa spore ilości transferu...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy

Klark Cent

Serwer
#11 2011-07-05, 15:09(Ostatnia zmiana: 2011-07-05, 15:16)
żądam pokazania mi odpowiednich statystyk rubryczek wykresów itp co i jak zżera to tm : p

sauron
  • Gość
żądam pokazania mi odpowiednich statystyk rubryczek wykresów itp co i jak zżera to tm : p

chcąc tylko wkurwić powodujesz coś co jest bardzo inspirujące :D   bo przecież można zacząć walczyć z tym zjawiskiem gdy dowiemy się co tak zżera

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Wystarczy pobanować wszystkich userów :lol:

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
He, hehehe he! Żarcik żarcik żarcik!

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Wystarczy pobanować wszystkich userów :lol:
He, hehehe he! Żarcik żarcik żarcik!
No co? mi się podoba. Już dawno to proponowałem.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Serwer
#16 2011-07-05, 16:41(Ostatnia zmiana: 2011-07-05, 16:41)
No co? mi się podoba. Już dawno to proponowałem.
A ja to nawet wprowadziłem w życie :lol2:

chcąc tylko wwnerwić powodujesz coś co jest bardzo inspirujące :D   bo przecież można zacząć walczyć z tym zjawiskiem gdy dowiemy się co tak zżera
Jest jakaś możliwość zanalizowania ruchu (jakie dane są najczęściej przesyłane) i ewentualnej optymalizacji działania oprogramowania?

sauron
  • Gość
to co napisałeś było poprawne techniczne i normalne, elvis po swojemu był złośliwy, to ma zupełnie inny wymiar  :lol2:

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Jak ktoś chce to macie staty z jednego tygodnia
http://www.sendspace.com/file/t30tpr

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry