Ostatnio forum się coraz bardziej rozrasta i zastanawiam się nad dość poważną zmianą serwera, już dokładnie opisuję o co chodzi.
Pierwsza rzecz, tM zużywa niesamowice ilości transferu. Okres rozliczeniowy aktualnego serwera to kwiecień i już zeszło 89.55 GB transferu. I jeśli chodzi o statystyki, mamy od 10 do 15 tysięcy odsłon dziennie i od 1500 do 2000 użytkowników dziennie(staty analitycs).
Problemem jest już pewne zamulanie forum w godzinach szczytu. Ja jestem zaskoczony że serwery active to wszystko bez problemu utrzymują, zwykły serwer wirtualny.
A plan mam taki żeby przenieść tM na serwer dedykowany i postawić wszystko nie na apache lecz na nginx + xcache(10 krotnie wydajniejsze od samego apache). Dodatkowo można by było hostować sporo rzeczy na takowym serwerze. Ale oczywiście jest jeden problem. Wiadomo że takowe serwery są drogie. Najlepszą opcją jest kimsufi z OVH gdzie miesięcznie można płacić 75 zł. więc około tysiaka per rok.
No ale że potrzebuję dodatkowy serwer do ifotosa to można by było "na spółkę" takowy wykupić. Już się kontaktowałem z człowiekiem który ma do odstąpienia serwer z 2008 roku, czyli bez limitów transferu i ogólnie lepszy. tu koszt to 130 zł per miesiąc. I myślę że ok by było gdyby w jakiś sposób tM opłacało te 50 zł per miesiąc.
No i tu mam dwie opcje, jedna to reklama na dole strony przy sb, a druga to zwykła zrzuta. Serwer na spółę ma jeszcze jeden plus, jedna konfiguracja i jedno zarządzanie serwerem.
Cała akcja ma na celu zwiększenie dostępności oraz wygody użytkowania forum tM. Proszę o jakieś konstruktywne pomysły i ocenę powyższej myśli.