Studia 307820 904

O temacie

Autor Klark Cent

Zaczęty 30.12.2010 roku

Wyświetleń 307820

Odpowiedzi 904

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ciekawi mnie czy mają sekcję Quidditcha w Cambridge hmm

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Studia
#681 2013-06-26, 15:02(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 15:04)
Po roku Inżynierii Środowiska na PWR czuję się jakbym uderzał głową w ścianę, myślę nad zmianą studiów. Co myślicie o informatyce na uniwersytecie wrocławskim lub uniwersytecie Mickiewicza w Poznaniu? Btw kompletnie nie znam się na programowaniu

Spoiler

WAH WAH WAH.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Wal do adanosa, on jest na drugim czy tam trzecim roku na UWr.

Mnie, Meatowi i Aztekowi niestety UWr się nie udał, więc wypowiadać się za bardzo nie mamy prawa. Ja miałem bardzo pozytywne odczucia. Aha, nie wiem jak napisałeś maturę (jak jakoś sensownie rozwaliłeś rozszerzoną matmę czy cuś, to nie powinno być pewnie problemu), ale od tego roku prawdopodobnie mocno skoczą progi, bo z 320 miejsc powinno się zrobić 180 czy coś koło tego.

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Ktoś się wybiera do Łomży na WSA albo PWSIiP?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Po roku Inżynierii Środowiska na PWR czuję się jakbym uderzał głową w ścianę, myślę nad zmianą studiów. Co myślicie o informatyce na uniwersytecie wrocławskim lub uniwersytecie Mickiewicza w Poznaniu? Btw kompletnie nie znam się na programowaniu
Jak stoisz z matematyką? Jeśli jej nie lubisz, to nie masz się co wybierać.

Co do programowania, w zasadzie niewymagane, ale lepiej porobić kilka prostych programów w C lub Pythonie, aby poznać składnię. A poza tym zobaczysz, czy podoba ci się kodzenie i czy w miarę je ogarniasz.

Na pierwszym semestrze masz logikę i analizę matematyczną. Do tego musisz zrobić jeszcze jakieś przedmioty. Najczęściej ludzie wybierają kurs C i wstęp do informatyki (WDI). Jedynie na kursie C programujesz, na WDI chyba pisze się same pseudokody.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Studia
#685 2013-06-26, 17:17(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 17:19)
Jak stoisz z matematyką? Jeśli jej nie lubisz, to nie masz się co wybierać.
Matma spoko, zdałem na PWR już analize i algebre na 4, fizyka to jest problem.
Jeśli programowanie nie jest wymagane, to co się głównie robi na takich studiach?

Spoiler

WAH WAH WAH.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Poza kursem C często wybierany jest na jego miejsce Wstęp do Programowania (WDI - podstawy C i Pythona, głównie Python).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ogrodnik życiowy doradca

(SoMe radziłbym Ci go nie słuchać bo skończysz w Częstochowie :ok: )

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Studia
#688 2013-06-26, 18:23(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 18:31)
Ja polecam wydział informatyki i zarządzania na pwr, ciężko się dostać, ale jak już jesteś, to przepuszczą cię na kolejny semestr nawet i z dwukrotnym przekroczeniem limitu ects :D
Generalnie mamy sprawy związane z matematyką i różnymi technicznymi stronami informatyki - architektura systemów komputerowych, procesorów, szczegóły budowy układów elektronicznych, algorytmy zarządzające różnymi elementami pracy systemu operacyjnego, programowanie w Javie i assemblerze mips. Co do matematyki to przedmioty takie jak analiza, algebra, logika, matematyka dyskretna. Była też fizyka, ale tylko jeden semestr, luz.

Oczywiście nie twierdzę że cokolwiek z tego ma zastosowanie praktyczne. Może trochę systemy operacyjne, bo algorytmy które tam kodzimy mają jakiś praktyczny sens i przez to trochę uczą jak się za takie sprawy zabierać. Ale tragedii zdecydowanie nie ma. Właściwie można traktować te studia totalnie bezstresowo i jak ja pojawiać się tylko sporadycznie na ćwiczeniach, a potem jakoś kombinując zaliczyć egzaminy w trakcie sesji.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Matma spoko, zdałem na PWR już analize i algebre na 4, fizyka to jest problem.
Jeśli programowanie nie jest wymagane, to co się głównie robi na takich studiach?
Może trochę źle napisałem. Nie jest wymagane na pierwszym semestrze, bo jeśli zbytnio nie ogarniasz, to się podstaw nauczysz na pierwszym semestrze. Po nauczeniu się podstaw, na drugim semestrze pisze się interpreter lub kompilator :lol:

Fizyki nie musisz robić w ogóle, jeśli nie chcesz mieć inżyniera, tylko licencjata.

Na studiach jest trochę teorii. Co się robi? M.in. dowodzi się różne twierdzenia, poprawności algorytmów, liczy się złożoność algorytmów, pisze się programy.

Tu masz listę przedmiotów, które są prowadzone: https://zapisy.ii.uni.wroc.pl/courses/ Czasem dochodzą nowe, inne znikają.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Po nauczeniu się podstaw, na drugim semestrze pisze się interpreter lub kompilator :lol:
Lol poważnie? Trochę zazdroszczę, przynajmniej robicie coś ciekawego, a my chyba implementujemy na nowo wszystkie możliwe struktury danych i często wykorzystywane algorytmy które w praktyce zawsze są gotowe do użycia.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Studia
#691 2013-06-26, 18:37(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 18:37)
Ogrodnik życiowy doradca

(SoMe radziłbym Ci go nie słuchać bo skończysz w Częstochowie :ok: )
Przecież pisałem, że się nie nadaję do wydawania opinii na ten temat, idioto.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Studia
#692 2013-06-26, 18:44(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 18:45)
Lol poważnie? Trochę zazdroszczę, przynajmniej robicie coś ciekawego, a my chyba implementujemy na nowo wszystkie możliwe struktury danych i często wykorzystywane algorytmy które w praktyce zawsze są gotowe do użycia.

Jak się nic nie zmieniło to tak. Ale nie ma czego zazdrościć. To zadanie jest za trudne do zrobienia na pierwszy rok studiów. Dokładnie to pamiętam, że był do napisania interpreter Haskella w Haskellu (w duży skrócie, podzbiór języka). Zamiast tego zadania w innych latach było napisanie interpretera w Prologu lub chat bota Elizy.

My też implementujemy drzewka i mniej lub bardziej znane algorytmy ;)

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Studia
#693 2013-06-26, 19:05(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 19:06)
Ja polecam wydział informatyki i zarządzania na pwr, ciężko się dostać, ale jak już jesteś, to przepuszczą cię na kolejny semestr nawet i z dwukrotnym przekroczeniem limitu ects :D
Była też fizyka, ale tylko jeden semestr, luz.
Ogólnie to nie dostane sie za chuja raczej bo pkt mam około 200-220 a próg w 2012 był 265. Co do fizyki - z kim mieliście? Ja niby też mam tylko jeden semestr, fizyka 1 i 2 połączona w jedno, i strasznie trudno to zdać.
Jeżeli nie informatyka, to co z Anglistyką/Grafiką?

Spoiler

WAH WAH WAH.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Z drzewek i ogólnie tej całej jurdzińskiej i niejurdzińskiej botaniki beka

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wie ktoś jak wygląda w tym roku SKP na PWr? Słyszałem o zamknięciu, ale nie wiem czy w tym, czy w następnym roku.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Studia
#697 2013-06-26, 20:02(Ostatnia zmiana: 2013-06-26, 20:02)
A po co Ty tam? Na socjala, czy stwierdzileś, że jednak na dziennikarstwo za wysokie progi? :D

Czemu? :D
Po prostu, za każdym razem jak ktoś wprowadzał nowe botaniczne pojęcie (liście, korzenie, cokolwiek), to trzecia część sali już miała z automatu banana na ustach, nie wiem skąd się to brało :D

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Potrzebne mi koło ratunkowe :lol2:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wie ktoś jak wygląda w tym roku SKP na PWr? Słyszałem o zamknięciu, ale nie wiem czy w tym, czy w następnym roku.
decyzją JM Rektora (Zarządzenie Wewnętrzne 21/2013) z dniem 30 września 2013r. znosi się Studium Kształcenia Podstawowego.
Także nic z tego, zresztą SKP nie nazwałbym kołem ratunkowym, raczej... brzytwą. Dużo osób tylko marnowało tam rok życia, bo działa to na odwrotnej zasadzie niż mój wydział - łatwo się dostać, bardzo trudno zostać dłużej niż semestr/dwa.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry