to ja dodam Call of Duty 2 :rolleyes:
Tworzenie modów do tej gry to właściwie robienie nowej. To nie jest gothic, spacerek i ustawianie vobów.
W ogóle co ma na celu ten temat? Akurat bezmyślne wypisywanie tytułów gier nikomu pożytku nie przyniesie, bo na dobrą sprawę modować da się każdą grę, w większym i mniejszym stopniu.
Swoją drogą polecam wszystkie gry na licencji open source z udostępnionym kodem (np. enemy territory). Chyba największym plusem jest to że możemy na tej podstawie napisać nawet własną grę i wydać jako odrębny produkt. Przychodzi mi na myśl True Combat, który jest generalną modyfikacją Enemy Territory. Problemem jest że takie "modowanie" najczęściej sprowadza się do pisania nowego kodu i obsługi radianta przy którym spacer to jak dekorator wnętrz.
Ogólnie największe pole do popisu jest przy grach crpg, choć sam potencjał często nie jest wykorzystywany przez modderów. Będąc przy tym temacie warto napomnieć o stalkerze, który to właśnie jest połączeniem gry crpg z dynamicznym fps#msgote author=wietrzyk link=topic=1138.msg22864#msg22864 date=Jul 13 2008, 21:20\']to ja dodam Call of Duty 2 :rolleyes:[/quote]
Tworzenie modów do tej gry to właściwie robienie nowej. To nie jest gothic, spacerek i ustawianie vobów.
W ogóle co ma na celu ten temat? Akurat bezmyślne wypisywanie tytułów gier nikomu pożytku nie przyniesie, bo na dobrą sprawę modować da się każdą grę, w większym i mniejszym stopniu.
Swoją drogą polecam wszystkie gry na licencji open source z udostępnionym kodem (np. enemy territory). Chyba największym plusem jest to że możemy na tej podstawie napisać nawet własną grę i wydać jako odrębny produkt. Przychodzi mi na myśl True Combat, który jest generalną modyfikacją Enemy Territory. Problemem jest że takie "modowanie" najczęściej sprowadza się do pisania nowego kodu i obsługi radianta przy którym spacer to jak dekorator wnętrz.
Ogólnie największe pole do popisu jest przy grach crpg, choć sam potencjał często nie jest wykorzystywany przez modderów. Będąc przy tym temacie warto napomnieć o stalkerze, który to właśnie jest połączeniem gry crpg z dynamicznym fpsem. Nie wiem jak z tworzeniem modów pod tą grę. Większość tego co przeczytałem to drobne modyfikacje tekstur, efektów pogodowych i zmian podobnego formatu, jednak projekty wprowadzające nową fabułę też się zdarzają. Na pewno się da jednak tak jak przy wielu innych grach należy się liczyć z tym że zbyt wielu tutoriali w języku ojczystym nie zastaniemy. Z resztą trzeba pamiętać jak było z moddingiem gothica na początku.
Wachlarz gier które dają szerokie popisu przy moddingu jest ogromny tak więc nie widzę powodu aby wiecznie wałkować starego gothica, który nie dość że ma problematyczne narzędzia to i oferuje mało jak na dzisiejsze czasy. Argumentów nt. "fabuły i klimatu" nie przyjmuje, bo i tak większość modyfikacji wprowadza nowe historie które wymazują ten "zajebisty" klimat.