Inne gry do moddingu 37549 99

O temacie

Autor Retsked

Zaczęty 15.03.2008 roku

Wyświetleń 37549

Odpowiedzi 99

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Little Fighter 2!
Ja zrobiłem własne postacie,ataki plansze są programy.
Screen dla przypomnienia jak gra wygląda ;d
http://www.gameogre.com/reviewdirectory/up...Fighter%202.gif

O tak! Bawiłem się trochę :D  Umiejętność obsługi programów do grafiki 2d na wysokim poziomie obowiązkowa ;p

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
W LF bawiłem się kiedyś. Paintem xD
Cytat: Kyle link=topic=1138.msg22904#msg22904 date=Jul 14 2008, 09:43\'
Dobre do moddowania są gry z serii Europa Universalis (chętnych zapraszam na eufi.org). Najłatwiej modyfikować Europa Universalis III, możemy tworzyć własną mapę, nowe państwa, zdarzenia historyczne oraz zmieniać interfejs gry.
EU 1 i 2 w moddingu to paskudstwo. Niestety co do EU 3 się nie moge przekonać bo na tym złomie nie pocieknie xD.
Niezłe mody powstają także do GTA
Um.... tu jest pole do popisu :D
i gier z serii Total War,
O tym nawet nie gadaj. Kupiłem 1 Medievala a to gówno przez SP 2 nie chce mi się odpalić. W takim przypadku można zarządać forsy zwrotnej od wydawcy?

Bloodwyn
  • Gość
Thomask uważaj bo fani Total War cię ochrzanią :D   za obrażanie medka I
no z czego to wiem najwięcej modyfikacji z serii Total War to posiada  Rome Total War pozostałe to mniej mają  mają modyfikacji

najlepsze gry do modowania to
GTA
Gry z serii  Total War
Warcraft III i FT
Władca Pierścieni Bitwa O Śródziemie I i II

Według mnie na tych grach robi się najlepsze mody po gothicu.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Skoro już do Total Wara doszliśmy, zna ktoś może sposób na uruchomienie dziada? Kiedyś się wyłączał po jakichś 5 minutach, teraz podczas ładowania gry...

Bloodwyn
  • Gość

Bloodwyn
Gość

Inne gry do moddingu
#44 2008-07-14, 16:23(Ostatnia zmiana: 2008-07-14, 17:12)
no a może potrzebujesz Lepszego Systemu ja mam XP i mi chodzi Cracka, Patcha, DirectX, Albo Skasuj i zainstaluj ponowienie jeśli ci się nie uda to wejdź na forum o Total War

A oto link
http://www.totalwar.org.pl/board/index.php

oni ci pomogą.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Bloodwyn link=topic=1138.msg22956#msg22956 date=Jul 14 2008, 14:23\'
Cracka
Na oryginała?
Patcha
Ze świecą szukać xD
DirectX
mam 5200FX, nie obsłuży mi 10 xD
Albo Skasuj i zainstaluj ponowienie
6 raz? xD
jeśli ci się nie uda to wejdź na forum o Total War
Chyba będę musiał. W ostateczności jednak pokuszę się na format z instalką windowsa bez SP

Dzięki za link, może jakimś cudem pomogą

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Zna ktoś może stronę, na której jest o moddingu Medievala: Total War coś więcej niż kilka bezsensownych postów? Jeśli można też prosić o link do programu rysującego linię prowincji i je tworzącego? Proszę tylko nie dawać tego excelowego potwora, on chyba tylko może zmieniąć opcje już istniejących.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Inne gry do moddingu
#47 2008-07-18, 21:38(Ostatnia zmiana: 2008-07-18, 23:39)
Cytat: wietrzyk link=topic=1138.msg22864#msg22864 date=Jul 13 2008, 21:20\'
to ja dodam Call of Duty 2  :rolleyes:

Tworzenie modów do tej gry to właściwie robienie nowej. To nie jest gothic, spacerek i ustawianie vobów.

W ogóle co ma na celu ten temat? Akurat bezmyślne wypisywanie tytułów gier nikomu pożytku nie przyniesie, bo na dobrą sprawę modować da się każdą grę, w większym i mniejszym stopniu.

Swoją drogą polecam wszystkie gry na licencji open source z udostępnionym kodem (np. enemy territory). Chyba największym plusem jest to że możemy na tej podstawie napisać nawet własną grę i wydać jako odrębny produkt. Przychodzi mi na myśl True Combat, który jest generalną modyfikacją Enemy Territory. Problemem jest że takie "modowanie" najczęściej sprowadza się do pisania nowego kodu i obsługi radianta przy którym spacer to jak dekorator wnętrz.

Ogólnie największe pole do popisu jest przy grach crpg, choć sam potencjał często nie jest wykorzystywany przez modderów. Będąc przy tym temacie warto napomnieć o stalkerze, który to właśnie jest połączeniem gry crpg z dynamicznym fps#msgote author=wietrzyk link=topic=1138.msg22864#msg22864 date=Jul 13 2008, 21:20\']to ja dodam Call of Duty 2  :rolleyes:[/quote]

Tworzenie modów do tej gry to właściwie robienie nowej. To nie jest gothic, spacerek i ustawianie vobów.

W ogóle co ma na celu ten temat? Akurat bezmyślne wypisywanie tytułów gier nikomu pożytku nie przyniesie, bo na dobrą sprawę modować da się każdą grę, w większym i mniejszym stopniu.

Swoją drogą polecam wszystkie gry na licencji open source z udostępnionym kodem (np. enemy territory). Chyba największym plusem jest to że możemy na tej podstawie napisać nawet własną grę i wydać jako odrębny produkt. Przychodzi mi na myśl True Combat, który jest generalną modyfikacją Enemy Territory. Problemem jest że takie "modowanie" najczęściej sprowadza się do pisania nowego kodu i obsługi radianta przy którym spacer to jak dekorator wnętrz.

Ogólnie największe pole do popisu jest przy grach crpg, choć sam potencjał często nie jest wykorzystywany przez modderów. Będąc przy tym temacie warto napomnieć o stalkerze, który to właśnie jest połączeniem gry crpg z dynamicznym fpsem. Nie wiem jak z tworzeniem modów pod tą grę. Większość tego co przeczytałem to drobne modyfikacje tekstur, efektów pogodowych i zmian podobnego formatu, jednak projekty wprowadzające nową fabułę też się zdarzają. Na pewno się da jednak tak jak przy wielu innych grach należy się liczyć z tym że zbyt wielu tutoriali w języku ojczystym nie zastaniemy. Z resztą trzeba pamiętać jak było z moddingiem gothica na początku.

Wachlarz gier które dają szerokie popisu przy moddingu jest ogromny tak więc nie widzę powodu aby wiecznie wałkować starego gothica, który nie dość że ma problematyczne narzędzia to i oferuje mało jak na dzisiejsze czasy. Argumentów nt. "fabuły i klimatu" nie przyjmuje, bo i tak większość modyfikacji wprowadza nowe historie które wymazują ten "zajebisty" klimat.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Thoro link=topic=1138.msg23567#msg23567 date=Jul 18 2008, 19:38\'
Wachlarz gier które dają szerokie popisu przy moddingu jest ogromny
Hm... mógłbyś podać w takim razie kilka starych tytułów sprawnych na sprzęcie GeF 5200FX, 256 ram, procek 550mhz

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
żalisz się?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Thoro link=topic=1138.msg23624#msg23624 date=Jul 19 2008, 14:28\'
żalisz się?
Nie. Pytałem poważnie

Pewien zly mag
  • Gość
A to przepraszam, zabrzmiało to nieco pretensjonalnie. Jeśli chodzi o wymagania to nie interesuje się tym aspektem gier gdyż sam mam jeszcze słabszy komputer. Jedyne co jestem w stanie wymienić to kilka marnej jakości tytułów ale to mija się z celem.

Myślę że najlepiej zrobić sobie spis najbardziej przełomowych gier (pod względem grafiki, wymagań) po jednej z każdego roku i na tej podstawie wywnioskować rocznik z którego obsłużeniem nie powinno być problemów.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Inne gry do moddingu
#52 2008-07-19, 17:15(Ostatnia zmiana: 2008-07-19, 17:17)
Thoro, moim zdaniem to nie ma sensu, odpowiedź jest oczywista. Spójrz na przykład na G2. Rocznik 2002. I tu już jest wysoki schodek sięgający mi ku brodzie: wiesza się na minimalnych. I co zrobić? Pewnie znajdziemy gry z jego rocznika na jeszcze lepszym poziomie. To oznacza, że modding gier od 2002 roku wzwyż jest już okrojony do minimum, a modding tytułów (jak sam wspomniałeś) starszych mija się z celem. Jest jedno rozwiązanie: kupić lepszą machinę. Na sprzęcie za 600 zeta można pomykać już w AC na średnich, w większość gier na maxie (w tym G3 i TES4). Jaki morał? Na słabej jakości sprzęcie nie mamy co moddować, a jak już mamy, to tylko słabe tytuły lub nieliczne profesje: 2d (ukłon w Twoją stronę), scenariusz, skrypty (chociaż tu też czasem wypada zajrzeć do narzędzi wymagających trochę od kompa) i... już?

A teraz pytanko z innej półki, skoro już rozmawiamy. Mógłbyś mi powiedzieć, jak dobrze chodzi Ci Photoshop cs3? Bo sam się chciałem zająć grafiką, ale nie spełniam nawet oficjalnych wymagań cs2. Jeśli jednak Tobie cieka 3 to mi 2 też chyba powinna

Edit.
A to przepraszam, zabrzmiało to nieco pretensjonalnie.
Nie dziwię się. Moja psychika ostro funkcjonuje pod kątem "ja napiszę, ja rozumiem, to inni też muszą". Jestem egoistą

Pewien zly mag
  • Gość
nieliczne profesje: 2d (ukłon w Twoją stronę)

Nie zgadzam się z tym. Akurat grafika 2d/3d czy obróbka wideo to dziedziny które wymagają bardzo mocnych konfiguracji. Oczywiście gdy ktoś będzie robił np. sygnatury to tego nie odczuje bo w takim zakresie można w miarę komfortowo pracować. Jazda się zaczyna gdy przychodzi robota w tysięcznych rozdzielczościach, przy 300 dpi. Dobry 2 rdzeniowiec 4 gb ram -2d, 4 rdzenie szybkie 2 giga ramu - 3d, szybki 4 rdzeniowiec wydajna karta mocne ramy - obróbka filmowa. To znośne minimum do takich rzeczy.

Jeśli jednak Tobie cieka 3 to mi 2 też chyba powinna

W zasadzie wszystko powinno, pytanie tylko czy na tyle aby pozwolić na komfortową pracę. Cs3 wymaga min 2gb ramu ddr2, ja mam 128 ddr1 i do tego kiepskiej przepustowości więc mówi to samo za siebie. Problem jest taki że nawet przesiadka na starsze wersje photoshopa da niewiele w moim przypadku. Na Twoim miejscu zainstalowałbym photoshopa 7, na pewno wystarczy tym bardziej że poprawki w 2 kolejnych wersjach koncentrują się w większości na gui (cs3) i funkcjach których jako początkujący nie będziesz używał.

Moim zdaniem jeśli jesteś w stanie wydać te 600/1000 zł to nie ma nad czym myśleć i szukać dziwnych półśrodków. Teraz ceny sprzętu komputerowego idą bardzo w dół. Pojawiły się atrakcyjne produkty i np nvida straciła pozycję "jedynej słusznej karty" w kilku przedziałach cenowych. Wydanie tych kilku nowych kart też nieźle gra na cenach.  Jeśli nie masz kasy to warto by się zastanowić nad zmianą procesora bo jakoś nie do pary mu z tą kartą (skok wydajnościowy). Co prawda jestem przeciwny "upragdom" bardzo starego sprzętu bo zazwyczaj mija się to z celem ale czasami trzeba i warto.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: Pewien zly mag link=topic=1138.msg23641#msg23641 date=Jul 19 2008, 15:51\'
Nie zgadzam się z tym. Akurat grafika 2d/3d czy obróbka wideo to dziedziny które wymagają bardzo mocnych konfiguracji.
W takim razie przepraszam.

Moim zdaniem jeśli jesteś w stanie wydać te 600/1000 zł to nie ma nad czym myśleć i szukać dziwnych półśrodków. Teraz ceny sprzętu komputerowego idą bardzo w dół. Pojawiły się atrakcyjne produkty i np nvida straciła pozycję "jedynej słusznej karty" w kilku przedziałach cenowych. Wydanie tych kilku nowych kart też nieźle gra na cenach.  Jeśli nie masz kasy to warto by się zastanowić nad zmianą procesora bo jakoś nie do pary mu z tą kartą (skok wydajnościowy). Co prawda jestem przeciwny "upragdom" bardzo starego sprzętu bo zazwyczaj mija się to z celem ale czasami trzeba i warto.
Hm... raczej nie jestem w stanie. Przynajmniej aktualnie. Może za pół roku/rok będzie mnie jednak stać. Co do kupienia procka... szukałem jakiegoś w googlach. Jedyne co dało radę znaleźć to renowacja w muzeum. I tak z resztą najlepszy jaki utrzymałaby płyta główna to 1. Chociaż to prawie dwa razy tyle.
No dobra, chyba będę musiał jakoś zarobić. Do tego czasu spróbuję coś na tym rupieciu porobić

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Hmm, na taki sprzęcior to polecam modding strongholda tzw: Robienie mapek do multiplayera :)  Ja tak robiłem na starym sprzęcie

No i można diablo albo sacred moddować, no i seetlers 4 :o

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Aaa mapy? :D  Do T2:
http://www.4shared.com/file/55832848/2e7c8f0e/Maps.html
Sporo uzbierało się podczas grania na multi, kilka jest moich:
Chessmap
Chessmap 1.1 (ulepszona wersja poprzedniej)
Chessmap 2.0
Middle Party by Kyroman 1.0
Training 1.0 by Kyroman

Trzeba je wrzucić do Moich Dokumentów, do folderu Stronghold 2 --> Maps, może i można do folderu w Program Files ale jak widzę wszystkie zrobione/otrzymane zapisują się tam.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli mowa o mapkach, to całkiem fajny edytor ma gierka TZAR. Można właściwie nawet napisać coś eRPeGopodobne, ale będzie dość liniowe :D  Pomimo to edytor jest bardzo prosty w obsłudze, a można nim zdziałać wiele.
Jeszcze można zawsze robić mapy do CS'a, ale na tym ja się nie znam :D

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Cytat: mEatrikZ link=topic=1138.msg23734#msg23734 date=Jul 20 2008, 11:35\'
Jeśli mowa o mapkach, to całkiem fajny edytor ma gierka TZAR. Można właściwie nawet napisać coś eRPeGopodobne, ale będzie dość liniowe :D  Pomimo to edytor jest bardzo prosty w obsłudze, a można nim zdziałać wiele.
Aha, kiedyś nawet się bawiłem, chociaż kupa mi z tego wychodziła :D . Tymczasem sprawdzam jakie możliwości daje pod tym kątem Disciples dwójeczka z dodatkami.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jeszcze można zawsze robić mapy do CS'a, ale na tym ja się nie znam

Można robić praktycznie do każdego fpsa. Naucz się radianta to Ci pogratuluje.

Poza tym rozmawiamy o moddingu a nie o tworzeniu map do gier czy leveldesignie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry