Dołożę od siebie małą ciekawostkę.
Dla ustawień
Version, Authors, Webpage i
Description można użyć pewnych znaczników, pozwalających modyfikować wygląd tekstu w oknie GothicStartera.
*Znaczniki mają formę:
\znacznik //włącza daną modyfikację tekstu
\znacznik0 //wyłącza ją
Przykładowe użycie znaczników:
Authors=\ansicpg1250 Autorzy modyfikacji \i Mój mod\i0 :\par\b0 Autor1\par Autor2
całość będzie wyglądać tak:
Autorzy modyfikacji Mój mod: **
Autor1
Autor2
Teraz objaśnienie kilku znanych mi znaczników:
***\b - pogrubienie tekstu
\i - kursywa (tekst pochylony)
\ul - podkreślenie
\uld - podkreślenie przerywane
\u[kod] - wstawia znak Unicode, o kodzie [kod], na przykład
\u1060 da "Ф"
\bullet - wstawia "•"
\par - przenosi do następnego wiersza
\ansicpg[kodowanie] - umożliwia zmianę kodowania, a co za tym idzie - zapisywanie znaków specjalnych, na przykład:
\ansicpg1250 - umożliwia zapis znaków specjalnych dla języków środkowoeuropejskich (w tym polskich)
\ansicpg1251 - dla cyrylicy
\ansicpg1252 - dla języków zachodnioeuropejskich
\ansicpg1255 - dla języka hebrajskiego
\ansicpg1256 - dla języka arabskiego
\ansicpg932 - dla języka japońskiego
Jednak wpisywanie słów w różnych językach może być problematyczne, ze względu na różnice między wybranym kodowaniem ANSI, a kodowaniem, w jakim zapisano plik .ini.
****Polecam zapoznać się z tabelkami, dostępnymi
TUTAJ i
TUTAJ)
Aha, jeszcze mała uwaga - każdy zapis, rozpoczynający się od
http:// automatycznie jest traktowany jak hiperłącze (link).
* Działa to też dla
Title, ale w oknie wyboru moda (obok ikony) wyświetla się pełen kod, co bardzo źle wygląda.
** Domyślnie treść parametru
Authors jest pogrubiona. znacznik
\b0 usuwa to pogrubienie.
*** Znaczniki te są wykorzystywane w dokumentach .rtf. Dla zainteresowanych - specyfikację tego formatu (niestety w języku angielskim) można pobrać ze
strony Microsoftu **** Wbrew temu, co wcześniej pisałem, nie polecam zmieniać kodowania pliku .ini na Unicode. U mnie spowodowało to dziwny błąd, związany z załadowaniem niewłaściwego świata (niezależnie od ustawień, wczytywał się zawsze NewWorld.zen).