Bugy Race 3930 11

O temacie

Autor shergar

Zaczęty 26.03.2010 roku

Wyświetleń 3930

Odpowiedzi 11

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Bugy Race
2010-03-26, 12:22(Ostatnia zmiana: 2010-03-27, 19:12)
Witam!

Dzisiaj oficjalnie ukończyliśmy naszą pierwszą gierkę. W sumie aplikacja była gotowa prawie 4 miechy temu, ale dopinaliśmy jeszcze api reklam, a to niestety trwało dość długo.

Każdy kto chciałby oblookać grę, znajdzie ją tutaj:
http://buggy-race.pl

Zrobiliśmy buggy głównie jako test silniki, w tej chwili implementujemy teselację, powstaje silnik skryptów i world editor. mamy też w planach pewien ciekawy patent, który bardzo dobrze wpłynie na optymalizację rendereru - ilość detali dzięki temu sporo wzrośnie. Oczywiście buggy powstał na zupełnie innej - podstawowej - wersji silnika, ta pod BIT wygląda ciutkę lepiej ;)

Jak znajdziecie jakieś bugi to zgłaszajcie tutaj.

Pozdrawiam,
Michał.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Może to wina psującej się powoli mojej karty graficznej, ale gra chodzi mi tragicznie, gorzej niż G3.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Bugy Race
#2 2010-03-26, 16:01(Ostatnia zmiana: 2010-03-26, 16:26)
Teselacja to efekt dx11 czy mnie reklamy ogłupiły? Bo wiem, że w dx11 się tym podniecają, ale wydaje mi się, że to działa i pod niższymi dxami.

No, dobra, pograłem trochę:

-Zegar powinien być koło okrążeń, mniejszą czcionką;
-Model jazdy tragiczny nie jest, ale i tak średnio - powinno być albo szybciej i zwrotniej, albo bardziej symulacyjnie, czyli już z konkretną fizyką, itepe;
-Bloom średni jest, ale to kwestia gustu;
-Jadąc pod drzewem jego cień zmienia się względem położenia samochodu, podjadę nieco dalej i cień jest nieco dalej, bliżej i jest bliżej;
-Cienie się czasem prześwitują, na przykład w drugim tunelu widziałem cień kolesia, co jechał w pierwszym.

Ogółem jest średnio, ale i tak podziwiam, bo sam wiem, jak to z tym całym pisaniem jest - moja gierka w irrlichcie skończyła się na mapie, łażeniu ludkiem, cieniach, jakiejś bumpmapie, czy coś w ten deseń i zmianie celowanie z ramienia/z szczerbinki - oczywiście strzelania nie zrobiłem, bo mi się odechciało ;)

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
To normalne że jest takie coś czarnego: http://img707.imageshack.us/i/buggyrace.jpg/? Jeśli dobrze zauważyłem są do obiekty z oddali, poza tym jak to czarne jest przy ścianie, to widać co za nią będzie, ściana prześwituje. Zauważyłem jeszcze, że obiekty nie są statyczne, a raczej dynamiczne, widać że przesuwają się wraz z pojazdem.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy

muttley

Bugy Race
#4 2010-03-26, 16:29(Ostatnia zmiana: 2010-03-26, 16:55)
To normalne że jest takie coś czarnego: http://img707.imageshack.us/i/buggyrace.jpg/?
Wallhack ;)

@Topic
Ściągam gierkę, zobaczymy co to za gra.

@Edit
Gra może być ciekawa, ale mam ok 15 fps, a jak wyskoczy okno gg (powiadomienie o dostępności jest gdzieś 2-3 fps). W dodatku nie da się ustawić kierowania odpowiednio, próbowałem dać przecinek i kropkę oraz A i Z na gaz i za cholerę nie chciało złapać kropki i przecinka.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Teselacja to efekt dx11 czy mnie reklamy ogłupiły? Bo wiem, że w dx11 się tym podniecają, ale wydaje mi się, że to działa i pod niższymi dxami.
DirectX 11, OpenGL 4.0
Cytat: wiki\'
Tessellation was earlier considered for Direct3D 10, but was later abandoned.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
No tak, niestety gra ma spore wymagania, mimo, że to tylko proste wyścigi to silnik co nieco zżera. Ale ciężko było to zoptymalizować i przyznam, że szkoda na to czasu było. Z samym api reklam bawiliśmy się ze 4 miechy. Do tego z reklam dynamicznie wyświetlanych w samej grze musieliśmy zrezygnować bo system źle zliczał. Teyon odwalił straszną chałę z tą biblioteką, a my to testowaliśmy dla firmy adaction - buggy to pierwsza gra z ich api.

Lvl design też jest prosty, tak samo dynamika jazdy jest celowo zwolniona. Z założenia to miała być gra dla dzieciaków 5-8 lat, dlatego te elementy zostały "spłycone".

Z cieniami zawsze coś się dzieje, czasem to przez stery grafy. Ja w sumie zawsze miałem problem z cieniami na gf7900 z nowymi sterami, na starych (referencyjne dla tej karty, chyba ze 2-3 lata mają) było ok.

Może dorobimy kiedyś tryb multiplayer. Choć to nic pewnego bo trzeba silnik ostro rzeźbić pod bit i inne gierki.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
Największym problemem tej gry jest sterowanie - gdy przycisk "w lewo" naciśnie się krótko, to pojazd, nie reaguje, a jak dłużej to zbyt ostro skręca. Z tego powodu jazda to trochę obijanie się po ścianach. I właśnie w związku z tym kolejny błąd fizyki - gdy nawet w pełnym rozpędzie wjedzie się za wysoko na ścianę, to buggy staje w miejscu, zsuwa się w kierunku szosy i dopiero wtedy można jechać dalej.

Spoiler

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
kolejnym problemem jest inteligencje przeciwnikow. jechalem jak pokraka, caly czas obijajac sie o sciany, a mimo to, bez wiekszych problemow, wygralem wyscig, bo moi konkurenci caly czas sie gdzies blokowali.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
AI doskonałe nie jest, zrobiliśmy je po "najmniejszej linii oporu". Z założenia gra ma nie być trudna, raczej przyjemna, choć ciężko przewidzieć co pomyśleliby 5-8 latkowie, do których była adresowana.

PexPawlo

PexPawlo

Użytkownicy
posty81
Propsy16
  • Użytkownicy
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=51266  na dole jest co nieco o Bugy Race  ;p

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1301
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry