Gothic - sens moddinu gry w roku 2011 108624 322

O temacie

Autor

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 108624

Odpowiedzi 322

MRGreg

MRGreg

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Ja również bardzo długo nie modowałem ale to przez studia :lol2:  teraz po tak długim czasie również mam zamiar wrócić i to właśnie do Gothica a dlaczego bo chociaż silnik stary to daje trochę możliwości i w końcu Gothic to moja młodość :lol2:  hehe jak coś będziesz chciał zrobić większego to daj znać na PW może spróbujemy razem :lol2:

Drake

Drake

Użytkownicy
posty93
Propsy3
  • Użytkownicy
I właśnie dlatego ja też chce wrócić do Gothica,bo to moja młodość :lol:  Dzięki za propozycje,ale na razie musze nadrobić braki spowodowane tą długą przerwą.Kiedy już to nadrobie to napisze do Ciebie jeśli będe potrzebował pomocy.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Nie ma juz najmniejszego sensu modować Gothic'a gdyż jest to juz bardzo stara, leciwa gra. Radzę się przesiąść na Wiedźmina, czy chociazby Crysisa, jeśli myślisz poważnie o "tworzeniu gier" to zacznij kombinować z Unrealem Enginem, czy SDK. Powstają mody, do g owszem, ale zazwyczaj upadają, gdyż team się rozsypuje (sam tego doświadczyłem), bo inni przechodzą na coś innego, lepszego niż g. Dlatego ostro nie polecam dalszego moddingu g, no chyba, ze chcesz się marnować.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie przesadzaj jono, jak ktoś chce moddować Gothica dla zabawy i własnej satysfakcji, to niech go modduje.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Dla zabawy warto. Gdy chcemy uzyskać coś fajnego już raczej nie warto.

Drake

Drake

Użytkownicy
posty93
Propsy3
  • Użytkownicy
Myślałem jeszcze o Stalkerze,ale z tego co wiem jego modowanie nie pozwala na razie na stworznie nowego npc(chyba ze cos sie zmienilo od mojego ostatniego zainteresowania ta sprawa).A co sadzicie o Dragon Age(chodzi rzecz jasna o modowanie)?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
myśle, że nie było by źle, ale silnik na którym wyprodukowano DA to masakra, ale cóż spróbować warto.
@jono nie przesadzaj (jestem z tobą Adanos)
@thoro to dlaczego powstaje taki mod jak CZ? skoro mówicie, że będzie on super mega wypasiony, a jednocześnie mówisz, że w Gothicu nie da się zrobić niczego fajnego, to jak ma ta modyfikacja powstać, skoro w sami nie wierzycie w możliwości Gothica?

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
#127 2010-07-01, 16:58(Ostatnia zmiana: 2010-07-01, 17:02)
W stalku można zrobić npca, w zasadzie tam nie ma limitów - skrypty lua, robisz co tylko zechcesz. Ino to ogólnie dość trudne - ale satysfakcja jaka! :lol:

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Może, rzeczywiście przesadziłem, ale całkowicie się zgadzam z Thorem (dobrze odmieniłem?). Może for fun, tak, ale żebyś później nie żałował czasu, który poświęcisz na to.  Ja nikomu nie zabraniam moddować g, tylko podałem przykład na sobie. Teraz w sumie żałuje w zasadzie. Mogłem od razu zacząć od wieśka.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
hmm cziekave
Nie jest to kolejny temat z serii "czy opłaca się modować Gothica?",chciałbym po prostu poznać wasze zdanie.
a tu ten temat oziva

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
obawiam się, że masz racje

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Podsumowując - for fun moduj Gothica, ale jak wyskoczysz ze zdaniem "spacer to intuicyjny program" to cię niestety zafejspalmuję i zaloluję przy okazji. Technologia idzie naprzód, ave.

Teraz w sumie żałuje w zasadzie. Mogłem od razu zacząć od wieśka.
A ja właśnie się przy Gothicu dowiedziałem co to modding i jak dużą kupę roboty trzeba włożyć, aby otrzymać małego bobka wyników. Niby bawiłem się NWN i CS'em (nazwa edytora, nie gry), ale to przy Gothicu nauczyłem się najwięcej.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Drake

Drake

Użytkownicy
posty93
Propsy3
  • Użytkownicy
I tak samo było u mnie,to właśnie dzięki Gothic dowiedziałem się wogóle co to jest modding,zacząłem się bawić blenderem itp.Może zabiore się za tego Wiedźmina bądź Stalkera,ale do Gothica i tak wróce "for fun".

Sergio

Sergio

Użytkownicy
Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
Szkoda że w gothicu nie można bezpośrednio w spacerze wstawiać NPC, edytować im ekwipunek i um, a potem dawać dialogi.
Dałoby się coś takiego zrobić,a oszczędziło by to wiele męczenia się z tworzeniem np. zupełnie nowych obozów itp.
Te waypointy potrafią nieźle wkurzyć.

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Niestety gothic został wydany dość dawno.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
no tak i jakby ktosz zrobil taky program to raczej nie na podstavie spacka bo czongle acces volation i devide by zero by wkorwialo

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Szkoda że w gothicu nie można bezpośrednio w spacerze wstawiać NPC, edytować im ekwipunek i um, a potem dawać dialogi.
Dałoby się coś takiego zrobić,a oszczędziło by to wiele męczenia się z tworzeniem np. zupełnie nowych obozów itp.

Dajże pan spokój. Co Ty chcesz robić, do dziesięcioletniej gry? Pora sobie zdać sprawę, że to archaizm i zacząć myśleć kategoriami typu "pora przejść na coś nowego" a nie "dobrze by było to usprawnić". Na dobrą sprawę jako modderzy tej gry sami i świadomie skazujecie się na takie porażki, także na dobrą sprawę nie możecie narzekać szczególnie że obok stoją dziesiątki innych, lepszych propozycji a Wy dalej swoje...

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
#137 2010-09-12, 18:24(Ostatnia zmiana: 2010-09-12, 18:28)
zysk, nie do Ciebie kierowany jest ten temat.

Imo jak zakładasz temat na forum publicznym to kierujesz go również do "publiczności" na owym forum...

Imo jeżeli ludzie grają w Gothic już od tych 10 lat i mają 10 lat grać w to samo to pewne rzeczy się po pewnym czasie nudzą... Wiadomo, każdy pewnie chciałby dodać coś od siebie jak już wyżej ktoś o tym napisał, ale nie każdy umie. Dlatego powstają fora typu TheModders, gdzie każdy ma możliwość zapytać o wszystko co go gryzie.

Nie chce mi się już szukać kolejnego cytatu, ale padł też tekst, że ktoś tam dał złe duale... Takie chore myślenie -"Co za idiota -.- Po co on daje coś co nie działa" doprowadza mnie do szału... To nie działa na zasadzie "Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy".

Ludzie sami pomyślcie. Czy nie byłoby dla was większą frajdą stworzyć coś samemu, np. te nieszczęsne duale i potem cieszyć się długo, albo i dłużej (xD), że zrobiliście je sami, niżeli mielibyście wszystko dostać na tacy (to określenie zaczyna mnie wnerwiać ^^  ) i chwalić się, przypisywać SOBIE wszystkie zasługi i spocząć na czyiś laurach? Mnie osobiście by to raczej zdołowało  :facepalm:

EDIT:

Ja mam zawsze to jebane szczęście, że nigdy nie patrze na to ile stron jest w temacie xD Sory... :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
1) Wizualny edytor w stylu Warcrafta. Jak Zysk wspomniał ułatwia łatwiejsze, utrudnia trudniejsze, czyli mamy wysyp modów w stylu obóz myśliwych, czy jestes rozbitkiem przynieś pięć wilczych futer, ale zrobienie wielu nowych rzeczy jest w chuj trudne bo trza sie babrać z nie wiadomo czym

2) Edycja w stylu gothica. Czyli, że robienie prostszych rzeczy jest trudniejsze, ale jest od razu dostęp do zaawansowanego moddingu. Oczywiście zakładając także, że skrypty trzymają się kupy a edytor świata (spacer) jest edytorem a nie syfem

M&B i tak jest w tym względzie lepsze!

• Jak chcerz robić mały mod to bierzesz item i tropp editor i dodajesz nowe jednostki, itemy, miasta
  • Jeżeli tworzysz zaawansowany mod to bawisz się w Module System, od p[rostych skryptów do skryptów zarządzania królestem, nowych frakcji, nowych ras i o wiele więcej

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Sam edytor w M&B jest niestety kiepski i ciezki w uzyciu, a przynajmniej byl, gdy sie do niego dobralem. Mam nadzieje ze wypuscili jakies nowe narzedzia.

Swoja droga edytor w Torchlighcie jest bardzo przyjemny (i efekty szybko zauwazalne, mozna biegac nawet po pojedynczym kafelku), jednakze nie wiem jakie mozliwosci daje modding tej gry pod katem fabuly. Gra takz nie jest przeznaczona do grania w nieskonczonosc.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry