speedwriting, part 1 68381 108

O temacie

Autor shergar

Zaczęty 8.01.2010 roku

Wyświetleń 68381

Odpowiedzi 108

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Jutro o 20 odbędzie się pierwszy speedwriting.

Zasady.

O określonej godzinie (20.00) podam temat, od tego czasu każda z osób, które wpiszą się w tym temacie do jutra do 20.00, będzie miała jedną godzinę na napisanie "czegoś" na zadany temat. Forma jest obojętna, to może być opowiadanie, wiersz, tren, felieton - cokolwiek. Ważne jest, żeby było nawiązanie do tematu.

Temat będzie bardzo ogólny, może to być także na bazie skojarzeń - w sensie wasza interpretacja tekstu.

Kryteria oceniania.

Najważniejsze będzie podejście do tematu, oczywiście ważne są też pomysły i oryginalność. Ale nie popadajcie w skrajności, musi być rzeczowo, może być fantasy, naukowo, etc. Tutaj najważniejsza jest wasza kreatywność i forma.

Po godzinie, czyli o 21, każdy musi wrzucić tekst do tego tematu. Od tego czasu będziecie mieć jeszcze 5min na drobne poprawki - mam tu na myśli błędy. Jak zobaczę, że ktoś coś diametralnie zmienił, lub zerżnął coś z innego tekstu, to taka osoba zostanie zdyskwalifikowana.

Punktowanie.

Punkty zostaną przyznane w takich kategoriach:
- pomysł, czyli podejście do tematu
- treść, czyli forma tekstu, spójność.
- technika, a więc czy to co napisaliście nie zabiłoby Kopalińskiego.

W każdej kategorii zostanie przyznanych 5 punktów. Dzięki temu wybór zwycięzcy będzie sensownie uzasadniony.

Fajnie byłoby gdyby prócz mnie oceniały jeszcze ze 2 osoby, byłoby bardziej demokratycznie. Jest ktoś chętny? Niech do tematu wpisują się też wszyscy zawodnicy.

Pozdrawiam,
Sher.

ps. Jak macie uwagi co do formy zawodów, sugestie, etc. to piszcie. Jutro może mnie nie być do 18-19 na necie, proszę przed 20, żeby ktoś zagadał na gg, gdybym zapomniał :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Mnie akurat dzisiaj wieczorem nie ma, więc wziąć udziału nie mogę. Możesz mnie natomiast dopisać do jury jeśli nie masz nic przeciwko :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Jeślibym mógł, to chętnie pomogę w ocenianiu (jak będą kolejne edycje, to będę pisał, na razie nie chcę)
Jeśli mało ludzi sie zapisze to proponowałbym przedłużenie daty zapisów.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W kwestii jury głosuję na Althara, wydaje mi się... hmm... bardziej obiektywny  :lol2:

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

speedwriting, part 1
#4 2010-01-09, 16:08(Ostatnia zmiana: 2010-01-09, 17:34)
Ja być może bym spróbował, lecz nie zapewniam tego, że udział wezmę - wszystko zależy od tematyki i od tego, czy nie będę akurat zajęty. Możliwe, że poprawiłbym tym jakość wypowiedzi .

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ok to w jury: mła, kyro i althar.

A prócz zooma ktoś startuje? Myślę, że czas może wydłużymy do 1,5h-2h.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok to w jury: mła, kyro i althar.

A prócz zooma ktoś startuje? Myślę, że czas może wydłużymy do 1,5h-2h.

Pewnie ja, choć coś mi mówi, że właśnie straciłem szansę  :P

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
Kurde! Czemu dzisiaj? Chciałbym bardzo wziąć udział, ale niestety nie ma mnie. Mam nadzieję na kolejną edycję

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Możemy przełożyć, jutro niedziela może będzie wszystkim bardziej pasować.

Ok?

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Będę starał się utrzymać poziom :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Czemu?

Cytat: shergar link=topic=8387.msg77931#msg77924 date=Jan 9 2010, 05:36 PM\'
Możemy przełożyć, jutro niedziela może będzie wszystkim bardziej pasować.
Każda pora jest lepsza na takie konkursy niż sobota wieczór :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
ok to niedziela o godz. 16.

Biorą udział: koziek, zoom i diego.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czemu?

Przeczucie  :P

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy

Althar

speedwriting, part 1
#14 2010-01-09, 21:47(Ostatnia zmiana: 2010-01-09, 21:50)
To narazie udział biorą 3 osoby. Trochę mało. Można by to zorganizować w przyszłym tygodniu, może się więcej zapisze. Ale z kolei zaczynają się ferie i wielu wyjeżdża. Z resztą - jak ktoś będzie chciał to może sie zapisać do następnej edycji (o ile będzie).

A oceny prac mają byc tego samego dnia czy mogą być następnego ? Bo nie wiem czy jutro będę miał czas. Ale powinienem mieć popołudnie wolne.

Może czas pracy damy 45 minut ? Jak klasówka, w tym czasie można napisać ładną pracę na więcej niż stronę kartki A4 w linie (długopisem). Chociaż nie wiadomo, kto będzie mógł być dokładnie wtedy... 1,5h powinno wystarczyć. Robimy jakieś minimum słów czy coś ? I by sie dało 1-3 punktów za długość.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ok nie pali się. Jak macie jakiś znajomych to popytajcie. Możemy przełożyć na next week. Możemy z czasem zejść do 1h. Minimum nie ma sensu robić chyba.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

speedwriting, part 1
#16 2010-01-09, 22:16(Ostatnia zmiana: 2010-01-09, 22:16)
Ok nie pali się. Jak macie jakiś znajomych to popytajcie. Możemy przełożyć na next week. Możemy z czasem zejść do 1h. Minimum nie ma sensu robić chyba.

Imo 90 minut powinno się pisać.
Może czas pracy damy 45 minut ? Jak klasówka, w tym czasie można napisać ładną pracę na więcej niż stronę kartki A4 w linie (długopisem)
W 45 minut powinno się napisać ze 2 strony małymi literami ;)

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Co mi szkodzi, jak będę aktualnie przy kompie i nie zaśpię tej całej bitwy, to mogę coś nabazgrać ;)

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Niestety nie będę mógł wziąć udziału w bitwie, przykro mi.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

speedwriting, part 1
#19 2010-01-10, 14:52(Ostatnia zmiana: 2010-01-10, 14:53)
Zoom, Ty piszesz? Muszę to zobaczyć  :P

Edit. Oj, jaka szkoda.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry