Być może pomysł na moda... 5336 13

O temacie

Autor shergar

Zaczęty 9.12.2009 roku

Wyświetleń 5336

Odpowiedzi 13

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Być może pomysł na moda...
2009-12-10, 00:03(Ostatnia zmiana: 2009-12-10, 08:33)
Witam!

Ostatnio znowu wzięło mnie na robienie modów. Nie to, żebym miał za dużo wolnego czasu, wprost przeciwnie. Ale jakieś 1h dziennie może dam radę wydysponować. Co do gry to ja osobiście skłaniam się do dwóch: Fallout 3 i Dragon Age. Jedna i druga ma spory potencjał, który aż się prosi o wykorzystanie. Ale jak już robić moda to z najwyższej półki. Ten temat to raczej list intencyjny, niż deklaracja założenia teamu i rozpoczęcie prac nad modyfikacją. Z resztą, jeżeli faktycznie coś z tego wyjdzie to najwcześniej styczeń/luty, a i tak nie mówię, że na pewno dam radę. Ciekaw jestem czy ktoś byłby zainteresowany czymś takim. Ale zaznaczam, jeżeli ktoś się zdecyduje to nie na chwilkę i nie na trochę. Jak już coś robić to porządnie i na maxa. Piszcie co myślicie, sugestie są mile widziane, ale uważajcie z deklaracjami, żeby później nie było problemów.

Na pewno najistotniejszym elementem modyfikacji będzie story. W przypadku F3, powrót do korzeni, czyli f1,2, ale w innym wymiarze fabularnym. Mam już spore base pod to, kiedyś pisałem powieść w takich klimatach, a sam pomysł jest dość oryginalny i uniwersalny, nieźle pasowałby do realiów Fallouta.

Co do DA, to jeszcze o tym nie myślałem. Ale jak już to skłaniałbym się do klimatów baldurów, trochę NWN2, a może i Gothica. I wybijcie sobie z głowy brak magii w realiach fantasy, to nie ten temat.

W jednym i drugim wypadku na pewno sporo pogrzebiemy w mechanice, co do 2d i 3d to bez szaleństw, ale jak już coś powstanie to nie może odbiegać od poziomu podstawki. Tak samo muzyka.

Piszcie co myślicie.

Pozdrawiam,
Shergar.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: manve link=topic=7998.msg73255#msg73255 date=Dec 10 2009, 12:03 AM\'
I wybijcie sobie z głowy brak magii w realiach fantasy, to nie ten temat.
Spoko, osoby przeciwne magii raczej nie są zainteresowane modowaniem Dragon Age, szczególnie, że gdyby tą grę okroić z magii i rozbłysków, to by w sumie niewiele tam pozostało. :lol2: *

*Odpowiadam, bo wiem że to była aluzja do mnie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ano chciałem uciąć na starcie jałowe dyskusje na ten temat. Co do DA to wydaje mi się, że magia tam najważniejsza nie jest, na pewno ze względu na walki to istotny dodatek, ale da się bez niej grać, jest po prostu trudniej, szczególnie w masowych atakach.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Bawił się ktoś w tych edytorach? Może je ktoś jakoś porównać? Tzn. wady i zalety?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
A co tu porównywać? Dwie całkowicie inne gry z odmiennymi założeniami i mechaniką. Rozrzutnik gnoju z pługiem też będziesz porównywał?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
;]  :roll:  

Co mnie obchodzą założenia gry? Chodzi mi tylko o możliwości edytora.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Ja pierdole...

Wyobraź sobie, że jedno (założenia) z drugim ma bardzo wiele wspólnego... bynajmniej nikt nie robi gier strategicznych, które jednocześnie pozwalają na zrobienie konwersji do wyścigówki i fpsa jeśli chodzi o "możliwości edytora". DA i F3 to dwa inne gry i na podstawie samych założeń obydwu możemy wywnioskować co się da zrobić na jednej a co na drugiej, za pomocą edytorów. Chcesz konkretów o jednym i drugim? To poszukaj sobie na oficjalnym community, moddb albo wiki dla modderów... aha, zapomniałem że modderzy gothica nie mają pojęcia jak takie coś wygląda w przypadku bardziej "cywilizowanych" gier  :) .

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: manve link=topic=7998.msg73258#msg73258 date=Dec 10 2009, 08:04 AM\'
Ano chciałem uciąć na starcie jałowe dyskusje na ten temat.
Ale ja nie miałem zamiaru się nawet na ten temat wypowiadać :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

#8 2009-12-12, 23:30(Ostatnia zmiana: 2009-12-12, 23:30)
Ale ja nie miałem zamiaru się nawet na ten temat wypowiadać o_o

Bardzo mnie to cieszy :D

Thoro nie przesadzaj. Akurat pytanie adanosa było naturalne i ma sens. Do falka jest chyba edytor podobny do obka, czyli ogólnie fajna sprawa. Do DA myślę, że będzie coś w stylu tooli do nwn, czyli też powinno być ciekawie.

Na pewno gry będzie się modować dużo łatwiej niż gothica. Ja w styczniu będę wiedział czy dam radę z czasem. Jak tak to zacznę sam, bo widzę, że zainteresowanie i tak jest znikome. Jak już coś będzie do pokazania to wrzucę na forumca. Nie wiem tylko jeszcze na co się zdecydować. Fallout byłby miłym oderwaniem od fantasy, znowu DA jakoś tak do mnie bardziej przemawia. Pewnie padnie na Szarych Strażników (hmm skrót wychodzi na SS, ciekawe...).

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Pewnie padnie na Szarych Strażników (hmm skrót wychodzi na SS, ciekawe...).

No i pisz teraz zapowiedzi, cokolwiek :D .

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Mi osobiście bardziej pasowałby mod do F3 cos w tych realich, bo takich gier/modów jest niewiele, a takie kilmaty postapokaliptyczne są bardzo fajnie. Jeśli Fallout 3 to trzeba by koniecznie dodać więcej stacji radiowych :) . Wymyślić jeszcze fajna fabułę, dodać grafikę, skrypty itp. i wyszło by coś fajnego.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

#11 2009-12-13, 17:33(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 18:01)
Ja bym widział jakąś ciekawą modyfikację do DA, gra wciąga, niezły klimat. Można by coś ciekawego na tym skonstruować. No i możliwość grania członkiem SS  :)

Wowoz: Nie, bo poprzez usuwanie często mogłoby dojść do dziwnych sytuacji.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1300
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Hmm w sumie pomysł na DA też tam chyba nawet ciekawy. No nic, postaram się przejść grę przez święta do końca żeby mieć szerszy obraz całości.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
bynajmniej nikt nie robi gier strategicznych, które jednocześnie pozwalają na zrobienie konwersji do wyścigówki i fpsa jeśli chodzi o "możliwości edytora"
:)  :lol2:  :lol2:  :lol2:  :lol2:  :lol2:      
To już było dawno... tzn. FPS przekonwertowany do strategicznej i wyścigówki.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry