Warunek if(...) 29818 52

O temacie

Autor

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 29818

Odpowiedzi 52

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty875
Propsy283
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Jurigag

Warunek if(...)
#40 2011-06-26, 19:07(Ostatnia zmiana: 2011-06-26, 19:09)
A to przypadkiem nie trzeba:

on_equip            =   Equip_Schutzring_Feuer1;
on_unequip            =   UnEquip_Schutzring_Feuer1;

lub

on_state[0]      =   UseManaPotion;

I wykorzystać tej metody Adanosa drugiej ? Tylko nie wiem które ;X

Napisz sawik jak do tego dojdziesz ^^
 
Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Wicon

Wicon

Użytkownicy
posty147
Propsy5
  • Użytkownicy
W G2NK nie da się zrobić warunku:
if (nazwazadania == LOG_RUNNING) ani failed ani żadne inne

Ja próbowałem to zrobić i nie działa.

Aby to zadziałało trzeba zrobić coś takiego. W pliku "LOG_Constants_Mattes.d" dodajemy :

const string  TOPIC_zadanko        = "Zadyma w porcie"  // Nie muszę chyba tłumaczyć co to znaczy, jak ktoś nie wie to niech obejrzy poradniki czipa17 na YT.

Teraz wchodzimy do pliku: "B_CloseTopics_Mattes.d" i dodajemy linijkę:
B_CloseTopic   (TOPIC_zadanko, MIS_zadanko,0,3);
Oznacza to, że jeżeli nie wykonamy tego zadania przed przejściem do 3 rozdziału, to zniknie ono z okna misji.
Teraz wchodzimy do pliku: "Story_Globals.d" i dodajemy linijkę:
var int MIS_zadanko;  
Dopiero teraz możemy dodać następujący warunek w dialogu:
if (MIS_zadanko == LOG_RUNNING)


Inaczej nie działa. Gdy wpisałem nazwe topicu z constants_Mattes wyskakiwały błędy przy reparsowaniu skryptów.
 

GothicModer

GothicModer

Użytkownicy
Skrypter, grafik
posty105
Propsy23
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Skrypter, grafik
A można warunek: jeśli npc ma założony przedmiot (ale nie broń, np. amulet)?
 
Szukam testerów do moda i ludzi chętnych do pomocy w nim. Szczegóły PW

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4792
Propsy3189
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
A można warunek: jeśli npc ma założony przedmiot (ale nie broń, np. amulet)?
if NPC_HASEQUIPPEDITEM(instancja)
Chyba tak to szło, jak coś sprawdź w externals.d
 
Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1673
Propsy250
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh

Toworish

Warunek if(...)
#44 2013-05-16, 18:47(Ostatnia zmiana: 2013-05-17, 17:39)
func int      Npc_HasItems                   (var instance n0, var int i1)  

czyli chyba
 if Npc_HasItems, self;
{
To jest zajebisty
};
i do tego chyba stała jakaś czy tam zmienna


Domyślam się że są błędy w kodzie, ale ogólnie to tylko napisałem jaki jest ten warunek
 
Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4792
Propsy3189
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
func int      Npc_HasItems                   (var instance n0, var int i1)  

czyli chyba
 if Npc_HasItems, self;
{
To jest zajebisty
};
i do tego chyba stała jakaś czy tam zmienna
Błędy w kodzie + to jest jeśli je posiada, nie ma założone, a to jest różnica.
 
Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Warunek if(...)
#46 2015-02-27, 18:34(Ostatnia zmiana: 2015-04-08, 18:05)
Moim zdaniem warto wspomnieć, że warunek Npc_KnowsInfo nie działa jeśli opcja dialogowa ma parametr permanent = 1 (opcja jest kilkukrotna). To tak dla początkujących.
 

gothic1210
  • Gość
if Hlp_StrCmp(str1, str2)
Zwraca true, gdy dwa stringi są takie same. Czyli po prostu przyrównywanie tekstu. Wrzucam, bo może się komuś przydać (mi się akurat przydało). 
 

Vanarius

Vanarius

Riquer Team
Początkujący Modder
posty333
Propsy61
ProfesjaSkrypter
  • Riquer Team
  • Początkujący Modder
Czy jest odwrotna funkcja tego?
if (Npc_IsDead(instance))

Potrzebuje funkcji która sprawdza czy dana postać żyje.
 

Splash

Splash

Moderator
posty4047
Propsy3250
ProfesjaNierób
  • Moderator
if (!Npc_IsDead(instance))
 
Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...

Atek

Atek

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A gdy chcemy, aby opcja dialogowa była po uruchomieniu przełącznika od bramy?
 

Splash

Splash

Moderator
posty4047
Propsy3250
ProfesjaNierób
  • Moderator
Tworzysz zmienną globalną oraz funkcję, którą wywołujesz po użyciu przełącznika. W funkcji zmienną ustawiasz na true. Nazwę funkcji wpisujesz w polu conditionFunc. Jest od tego odpowiedni poradnik.
 
Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...

Atek

Atek

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok dzięki nie mogłem znaleźć poradnika, więc sorki :) . Spróbuję w ten sposób.
 


0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry