Zapis zmian, co zrobić by były widoczne w grze? 8378 20

O temacie

Autor Sergio

Zaczęty 3.11.2009 roku

Wyświetleń 8378

Odpowiedzi 20

Sergio

Sergio

Użytkownicy
Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
A więc tak, postanowiłem zabrać się wreszcie za modding G2NK, mam już w głowie plan wspaniałej modyfikacji.
Umiem prawie wszystko co potrzene mi jest do jego realizacjii prócz kilku rzeczy, między innymi tej:

Włączam spacera 2, otwieram dowolny świat i daje w wybranym miejscu startpoint, obok niego waypoint i kilka obiektów. Zapisuje zmiany.  Włączam windowsa i robię skrypt postaci której daje do rutyny tego waypointa którego wstawiłem. Oczywiście dodaje też tą postać do startupa.  Później włączam przez gothic starter (czy jest do G2 gothic starter mod?) GothicGame.ini i żadnych z moich zmian nie ma.  Mogę prosić o jakąś krótką instrukcję postępowania? Co? Jak i czym???

A przy okazji chciałbym ogłosić iż potrzebuję kilku chętnych do teamu:

-skrypter - tu już taki ktoś do bardziej zaawansowanych skryptów takich jak eventsy, przesuwanie zbroi z G1 do G2 itp.  :/
-filmowiec - rolę przyjął takedawn

I to koniec, trzy-osobowy team wystarczy, i tak pewnie nikt nie zechce w nim być (oprócz mnie) ale cóż, trzeba próbować.  

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź na moje pytanie.

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

heniu

heniu

Użytkownicy
posty143
Propsy1
  • Użytkownicy
zgłoszę  się jako -filmowiec :/

gmpa.com.pl

feodaron.pl

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
To dobrze, bardzo mi zależało by znaleźć właśnie filmowca, w ciągu kilku dni (jeżeli zostanie rozwiązany mój problem) podam ci info potrzebne do zrobienia intro.

Spoiler
Wkrótce będzie równo 300 postów

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Włączam spacera 2, otwieram dowolny świat i daje w wybranym miejscu startpoint, obok niego waypoint i kilka obiektów. Zapisuje zmiany. Włączam windowsa i robię skrypt postaci której daje do rutyny tego waypointa którego wstawiłem. Oczywiście dodaje też tą postać do startupa. Później włączam przez gothic starter (czy jest do G2 gothic starter mod?) GothicGame.ini i żadnych z moich zmian nie ma. Mogę prosić o jakąś krótką instrukcję postępowania? Co? Jak i czym???

W jakim folderze znajduje się zedytowany plik ZEN?

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
W tym z którego go biorę, w katalogu NewWorld bo edytuje ten fragment z wieżą Xardasa.
Ale to nie jest jedyny problem, jak daje npc na waypoincie już istniejącym to i tak go nie ma.  :lol2:

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
dołączam się do pytania jak dodam skrzynie i zapisze to jest ona ale np waypointa nie ma.

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
U mnie nie pokazuje się nic, zastanawiam się czy to na pewno włącza się przez gothic starter czy przez coś innego? I czy konieczne jest zrobienie paczki z modem?

I tak po za tym to tekstury w G2 podmienia się zwykłym GoManem czy jest jakiś GoMan 2?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
I tak po za tym to tekstury w G2 podmienia się zwykłym GoManem czy jest jakiś GoMan 2?
Wystarczy GoMan.

U mnie nie pokazuje się nic, zastanawiam się czy to na pewno włącza się przez gothic starter czy przez coś innego? I czy konieczne jest zrobienie paczki z modem?
Rób paczkę.

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Ok, działa, ale jest jeszcze jeden problem. Co zrobić by zaczynać grę w górniczej dolinie?  Bo jak ustawiam tam startpointa to i tak go nie czyta i zaczynam normalnie, i jak napisać plik ini? W gothic 1 jest to jakoś bardziej przejrzyste.  A po za tym to jakoś nie idzie mi podmienianie tekstury gomanem, niby wszystko jest zamienione ale jak wchodzę na chwilę w inną teksturę a potem wracam to jest po staremu, nie wiem jak to zapisać. POMOŻECIE?

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Musisz jeszcze zmienić nazwę textury w asc i ta nazwe ddoac bodajże do textures/_compiled

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Co zrobić by zaczynać grę w górniczej dolinie?
A ustawiłeś w pliku *.ini świat na GD?

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
A ustawiłeś w pliku *.ini świat na GD?

Nie wiem gdzie   :D

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Popatrz sobie na pliki *.ini innych modów i zobacz gdzie zmieniony jest świat

EDIT: Ot na przykład plik*.ini modyfikacji Dragons tale...

[INFO]
 Title=Smocze Opowieści
 Description=!<symlink>Dragons_Tale_pl.rtf
 Version=1.2
 Authors=Ken Suyoko (Heinrich Larin)
 Webpage=http://worldofgothic.de
 Icon=GothicStarter.exe

[FILES]
 VDF=Dragons_Tale_pl.mod
 Game=Content\Gothic
 FightAI=Content\Fight
 Menu=System\Menu
 Camera=System\Camera
 Music=System\Music
 SoundEffects=System\Sfx
 ParticleEffects=System\ParticleFx
 VisualEffects=System\VisualFx
 OutputUnits=OU

[SETTINGS]
World=Dragons_Tale.Zen
 Player=PC_Hero

[OPTIONS]
 show_Info=0
 show_InfoX=800
 show_InfoY=7200
 show_Version=1
 show_VersionX=6500
 show_VersionY=7200
 show_Focus=1
 show_FocusItm=1
 show_FocusMob=1
 show_FocusNpc=1
 show_FocusBar=1
 force_Subtitles=1
 force_Parameters=

I jak widzisz jest tam linijka "World=" no i tam wpisujesz nazwę świata

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Takie pliki ini to widziałem w Gothic1, w G2 już nie, jak zajrzałem do ini Velai to wyglądał on zupełnie inaczej niż ten który pokazujesz (i który zresztą doskonale umiem tworzyć).

Musisz jeszcze zmienić nazwę textury w asc i ta nazwe ddoac bodajże do textures/_compiled

asc? To jakiś program czy coś? Czy chodzi ci po prostu by zmienić format? Jeżeli tak to wystarczy zrobić to tylko w nazwie?

I jeszcze jedna sprawa, by pokazywały się voby i waypointy wstawione np. w wieży Xardasa to wystarczy że zapiszę jako ten świat a do pliku ini wrzucę adres całego newworld.zen  czy też muszę za każdym razem łączyć światy macrosem?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Takie pliki ini to widziałem w Gothic1, w G2 już nie, jak zajrzałem do ini Velai to wyglądał on zupełnie inaczej niż ten który pokazujesz (i który zresztą doskonale umiem tworzyć).
Przecież tak samo się tworzy pliki konfiguracyjne w G1 i w G2. To że się różnią, to nic dziwnego. Plik konfiguracyjny z Dragon's Tale jest dość standardowy, a z Velayi troszkę rozbudowany.

I jeszcze jedna sprawa, by pokazywały się voby i waypointy wstawione np. w wieży Xardasa to wystarczy że zapiszę jako ten świat a do pliku ini wrzucę adres całego newworld.zen czy też muszę za każdym razem łączyć światy macrosem?
Sam pomyśl: masz dwa pudełka, które razem stanowią całość. Zabierasz tylko jedno pudełko, drugie zostawiasz w domu. Jak, mając jedno pudełko, dostaniesz się do drugiego? Przy okazji nie możesz edytować całego NewWorld?

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Przy okazji nie możesz edytować całego NewWorld?

Nie mogę bo chce by mój świat składał się z NewWorld, OldWorld i AddonWorld.  To ma być wielki mod.
Połączyłem wszystkie światy macrosem i teraz zaczynam tak jak chciałem w górniczej dolinie. Mogę także przejść do innych światów, jest tylko jeden problem. Kiedy pojawiam się w góniczej dolinie to tam nie ma żadnych istot żywych! Przechodzę sobie do newworld#msgote author=Adanos link=topic=7684.msg70102#msg70102 date=1257525958]Przy okazji nie możesz edytować całego NewWorld?[/quote]

Nie mogę bo chce by mój świat składał się z NewWorld, OldWorld i AddonWorld.  To ma być wielki mod.
Połączyłem wszystkie światy macrosem i teraz zaczynam tak jak chciałem w górniczej dolinie. Mogę także przejść do innych światów, jest tylko jeden problem. Kiedy pojawiam się w góniczej dolinie to tam nie ma żadnych istot żywych! Przechodzę sobie do newworlda i tam wszystko jest w porządku i kiedy wracam do górniczej doliny to już też. Ale na początku tam nic nie ma, co mam zrobić?

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Tylko grafików 3D?? Radziłbym się także zaopatrzyć w ok. dwóch grafików 2D o_o  ostatecznie może być jeden lecz wtedy wolniej to pójdzie ;]

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Odezwał się, cytuję: "Profesja: Nierób"    o_o  
Graficy 2d nie są potrzebni bo mam już sporo teksturek ściągniętych z world of gothic. I na razie chyba jeszcze nie będę rekrutował nikogo,  mam taką wadę że dość szybko zmieniam zdanie i postanowiłem że upewnię się co do mojej 100% chęci robienia takiego a nie innego moda. W końcu to zajęcie na kilka miesięcy    ;]

Kain

Kain

Użytkownicy
RAP-Fanatyk
posty311
Propsy100
  • Użytkownicy
  • RAP-Fanatyk
Profesje mam nierób bo jestem zbyt leniwy aby cokolwiek zmontować i złożyć do kupy :DD A tak ogólnie to interesuje się moddingiem ale wszystkim po trochu ;]  i się dopiero UCZĘ o_o

PS. Do nowych modeli trzeba nową teksturę chyba co nie?? No chyba, że się mylę :DD

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Profesje mam nierób bo jestem zbyt leniwy aby cokolwiek zmontować i złożyć do kupy :DD A tak ogólnie to interesuje się moddingiem ale wszystkim po trochu ;]  i się dopiero UCZĘ o_o

PS. Do nowych modeli trzeba nową teksturę chyba co nie?? No chyba, że się mylę :DD

Można wykorzystać jakąś starą,  a z fragmentem: "jestem zbyt leniwy aby cokolwiek zmontować i złożyć do kupy" to ze mną jest trochę podobnie, jak robię coś większego to tylko odświętnie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry