(...)dlaczego (...)po obudzeniu (albo vykobie bryle rudy)(...)daje -1 do jakiejsz rzeci
Tracisz punkty życia (na stałe) z powodu zanieczyszczonego powietrza, które jest na tym poziomie kopalni. To wymusza na graczu szybkie działanie, żeby się wydostać. Ewentualnie można dodawać sobie punkty życia modląc się do posążka Innosa (Pierwsza opcja z daniem 50 sztuk złota +2 PŻ, druga opcja i wybór z pomiędzy: 1 PN na 5 HP, 5 PN na 25 HP lub 10 PN na 50 HP). Złoto można zdobyć modląc się do posągu Beliara (Pierwsza opcja - działa tak jak w standardowym G2 NK = PŻ zamieniasz na złoto).
Mi przy próbie uruchomienia Dark Saga wyskakuje coś takiego :
http://zapodaj.net/6e525b037047.bmp.html
Patrząc na screena, a dokładniej na ścieżkę, gdzie instalujesz Sagę, mam wrażenie jakbyś instalował ją do innego folderu, niż masz zainstalowany Gothic 2 Noc Kruka.
Poniżej zamieszczam FAQ - zamieszczony na
forum modyfikacji i przetłumaczony prze ze mnie. Część odnośnie instalacji została przetłumaczona przez użytkownika forum tM
Taliasan.
FAQPytanie: Zapisałem grę podczas bitwy i złapałem buga. Co robić?
Odpowiedź: Nigdy nie zapisuj gry podczas bitwy! To jest niedociągnięcie Gothica, prowadzące do przeróżnych błędów w grze.
Pytanie: Mam problem z instalacją/ładowaniem gry, co robić?
Odpowiedź: Najpierw przeczytaj tekst w spoilerze. Jeśli zrobiłeś dokładnie tak, jak tam napisano, ale gra nadal się nie odpala, zapytaj na forum.
Rozwiązaniem problem z wywalaniem przy ładowaniu moda może być odpalenie gry z konta Administratora, niektórym to pomaga.
Spoiler
1.Instalcja moda jest wskazana na czystą licencjonowaną G2A-NK od Akelli.
2. GMDK nie będzie potrzebne, ale jeśli powstaną problemy, to możecie przeinstalować Gothica, a potem zainstalować GMDK.
3. Instalowanie moda zajmuje od 5 do 20 minut. Orientacyjnie.
4. Przy instalowaniu nie próbujcie prowadzić jakichkolwiek postronnych działań na komputerze, proszę dać instalatorowi spokojnie pracować. W tym czasie będą przepakowywane zasoby, a także będzie coś usunięte z oryginalnych plików gry.
5. Uruchomienie można wywołać albo z folderu, bądź z pliku DarkSaga.exe, umieszczonego w folderze SagaExt (folder powstaje przy instalacji.)
6. W GothicStarterze moda nie znajdziecie i nie próbujcie tworzyć plików ini. Przy próbie uruchomienia gry z GothicStartera po prostu wywali was z gry.
8. UPRZEDZAM. Niezbędnym warunkiem uruchomienia moda jest plik raportowy Gothic2.exe, który jest z instalatorem oryginalnej gry. Jeżeli zechcecie zachować swój plik wykonalny, skopiujcie go gdzieś indziej.
Pytanie: Zainstalowałem grę, ale zamiast filmików mam czarny ekran, co robić?
Odpowiedź: W pliku Gothic.ini znajdź linijkę:
scaleVideos=1
zamień parametr na:
scaleVideos=0
Pytanie: Na arenie w kopalni krata działa niepoprawnie. Co robić?
Odpowiedź: Ten bug może wystąpić, kiedy obstawisz walkę i pójdziesz spać. Dlatego nigdy tak nie rób, jeśli nie chcesz zablokować przejścia!
Dla tych, którzy już złapali bug:
Spoiler
naciśnij Shift + 1, to otworzy kratę
Pytanie: W modzie nie działają kody, dlaczego?
Odpowiedź: Bo je wyłączyliśmy.
Pytanie: Zainstalowałem moda i w tekstach mam duże czcionki. Jak to zmienić?
Odpowiedź: Przy instalacji można było to wyłączyć. Jeśli jednak tego nie przewidziałeś, to możesz je wyłączyć w każdej chwili. W tym celu uważnie przeczytaj ReadMe moda w Menu Start lub w folderze z zainstalowanym modem – Gothic II/System.
Pytanie: Zapomniałem na polecenie Ushaka oddawać normę rudy i teraz on chce mnie zabić. Co robić?
Odpowiedź: Teraz już nic nie zrobisz, utknąłeś w kopalni na zawsze i prędzej czy później orkowie znajdą cię i zabiją. Twój los jest przesądzony!
Pytanie: Orkowie mnie atakują, nawet jeśli walkę zainicjowałem nie ja, tylko inny NPC. Co robić?
Odpowiedź: Orkowie nie tolerują walk i surowo karzą za nie, szczególnie przywódcy, dlatego najlepiej „odprowadzić” agresywnego NPC’a dalej z pola widzenia orków i tam można spokojnie kontynuować z nim „rozmowę”.
Pytanie: Jak namówić Wispa (Висп), żeby ten pozwolił zanieść kilofy na drugi poziom? Wisp kategorycznie się sprzeciwia.
Odpowiedź: Rozmawiaj ze wszystkimi osobami mającymi imiona, kupujcie od nich informację za rudę i z czasem wszystkiego się dowiesz.
Pytanie: W opuszczonym tunelu są 2 kraty. Jak je otworzyć?
Odpowiedź: Nijak, one otworzą się same w miarę postępu fabuły.
Pytanie: Gdzie się znajduje magazyn orków?
Odpowiedź: Magazyn znajduje się na pierwszym poziomie. Idź do miejsca, gdzie pracuje Wisp (Висп). Obok będzie drewniany most. Wejście do magazynu jest na końcu mostu.
Pytanie: Który NPC w kopalni może zwiększyć siłę?
Odpowiedź: W kopalni jest dwóch nauczycieli siły – Rumar (Румар) i Tiks (Тикс). Ale żeby oni zaczęli uczyć, trzeba znaleźć na to sposób ;)
Pytanie: Dlaczego nie wpuszczają mnie do paladynów? Mam wiadomość od Draksa (Дракс).
Odpowiedź: Jest to bug, który zostanie naprawiony w najbliższym patchu.
Pytanie: Idę z orkiem Magarem (Магар) do piratów, a tunel pod fortem jest zawalony. Co robić?
Odpowiedź: Niektórym graczom zdarza się taku bug. Dlaczego, próbujemy to wyjaśnić…
Tymczasowe rozwiązanie w spoilerze
Spoiler
Przed zwałem kamieni wcisnąć Shift + 4