Dark Saga/Mroczna Saga RU 358161 970

O temacie

Autor MaGoth

Zaczęty 26.10.2009 roku

Wyświetleń 358161

Odpowiedzi 970

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tylko, że ciemna saga po polsku brzmi lekko dziwnie. Nie bez powodu Mroczne Tajemnice zostały przetłumaczone jako Dark Mysteries

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Taa, "Ciemna Saga" brzmi dość... ujowo. Czarna czy ewentualnie mroczna prezentowałaby się o wiele lepiej moim zdaniem. Może warto by przeprowadzić ankietę na ten temat? A co do tłumaczenia, to czy naprawdę konieczna jest znajomość rosyjskiego? Nie wystarczy przepuścić teksty przez translator, a później ułożyć je według zasad prawidłowej stylistyki, interpunkcji, itd?

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Taa, "Ciemna Saga" brzmi dość... ujowo. Czarna czy ewentualnie mroczna prezentowałaby się o wiele lepiej moim zdaniem. Może warto by przeprowadzić ankietę na ten temat? A co do tłumaczenia, to czy naprawdę konieczna jest znajomość rosyjskiego? Nie wystarczy przepuścić teksty przez translator, a później ułożyć je według zasad prawidłowej stylistyki, interpunkcji, itd?
ja tak właśnie robię, gdy nie znam słów, a przez to się troszkę poznaje język przy okazji :naughty:

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
Na razie pomagam w tłumaczeniu Returninga, ale potem chętnie pomogę:)

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
juz gralem chyba z godzine ale dlatego ze nie zuplenie rozumie co mówią to zawsze biegam od jednego npc do następnego i zawsze sprawdzam dialogi.... narazie mi sie podoba chociaż niemoge  użyć marvina ani zbugovanego padania z vysokosci :/

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
juz gralem chyba z godzine ale dlatego ze nie zuplenie rozumie co mówią to zawsze biegam od jednego npc do następnego i zawsze sprawdzam dialogi.... narazie mi sie podoba chociaż niemoge  użyć marvina ani zbugovanego padania z vysokosci :/
marvin jest wyłączony całkowicie w tym modzie, na to nie ma rady

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

Dark Saga/Mroczna Saga RU
#106 2012-01-01, 23:30(Ostatnia zmiana: 2012-01-01, 23:32)
A co do tłumaczenia, to czy naprawdę konieczna jest znajomość rosyjskiego? Nie wystarczy przepuścić teksty przez translator, a później ułożyć je według zasad prawidłowej stylistyki, interpunkcji, itd?
Gdyby to było takie proste, nie było by tematu. Sam bym wszystko wrzucił, ułożył i miałbym spolszczenie gotowe w tydzień. Ale translator ma to do siebie, że czasem faktycznie potrafi dobrze przetłumaczyć, ale czasem to robi to tragicznie. Nie wiem czy widziałeś jak wyglądało translatorskie tłumaczenie Returninga, ale jak ja porównywałem jego efekty z oryginalnym tekstem, to się za głowę łapałem. Translatora można używać, ale jako pomocnika, nie jako głównego tłumacza.
Jeśli ktoś kiedyś opracuje taki dobry translator, to profesjonalni tłumaczę zostaną bezrobotni. A jak na razie tak nie jest.

Co do tytułu, zdecydujcie w SONDZIE
Uznam ją za ważną tylko w przypadku przekroczenia liczby 100 głosów, lub w przypadku mniejszej ilości musi to być zdecydowana większość - powyżej 70 procent. W przypadku mniej niż 10 głosów, sondę automatycznie uznaję za nieważną.

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič

Mark56
Moderator

#107 2012-01-02, 00:38(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 03:32)
ej moze jest ktosz kto gra i mi troche pomoze  :lol:  tak prywatnie albo moze i tutaj spytam ... dlaczego jak ide spac to po obudzeniu (albo vykobie bryle rudy)  vlancza sie dzwiek demona i daje -1 do jakiejsz rzeci mialem n/14 teraz jest n/9
...a ogolnie gdzie ulepsze sile i takie tam ?

a tak pomimo .. za pare dni sprawdzian z niemieckiego (nic neviem) a do tego nauczylem sie rosyjsky  :ok:  :lol2:

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Taliasan

#108 2012-01-02, 00:48(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 00:48)
Bo tak chyba ma być, każdy sen w łóżku w dolnej części części kopalni odbiera punkty trafień, a w przypadku wydobywania rudy też jest odbierane życie( życie nie będzie odbierane jeśli się prześpi w normalnym łóżku, które jest dopiero u kowala) robi się tylko  jedną dzienną normę, które jest podzielone na dwie cześci i odnosi się ją Uszakowi. A siły i walki Rumar, ten co ćwiczy na arenie, wystarczy mu przynieść 3 rodzaje jedzenie, a potem zapytać się Liroja a on  da specjalnego  grzyba dla niego. Potem. chyba po dwóch dniach będzie już uczył.

Berserker

Berserker

Użytkownicy
posty90
Propsy15
  • Użytkownicy
Mi przy próbie uruchomienia Dark Saga wyskakuje coś takiego :

http://zapodaj.net/6e525b037047.bmp.html

Może mi ktoś powiedzieć co zle zrobiłem?

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

#110 2012-01-02, 01:46(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 01:59)
(...)dlaczego (...)po obudzeniu (albo vykobie bryle rudy)(...)daje -1 do jakiejsz rzeci
Tracisz punkty życia (na stałe) z powodu zanieczyszczonego powietrza, które jest na tym poziomie kopalni. To wymusza na graczu szybkie działanie, żeby się wydostać. Ewentualnie można dodawać sobie punkty życia modląc się do posążka Innosa (Pierwsza opcja z daniem 50 sztuk złota +2 PŻ, druga opcja i wybór z pomiędzy: 1 PN na 5 HP, 5 PN na 25 HP lub 10 PN na 50 HP). Złoto można zdobyć modląc się do posągu Beliara (Pierwsza opcja - działa tak jak w standardowym G2 NK = PŻ zamieniasz na złoto).

Patrząc na screena, a dokładniej na ścieżkę, gdzie instalujesz Sagę, mam wrażenie jakbyś instalował ją do innego folderu, niż masz zainstalowany Gothic 2 Noc Kruka.

Poniżej zamieszczam FAQ - zamieszczony na forum modyfikacji i przetłumaczony prze ze mnie. Część odnośnie instalacji została przetłumaczona przez użytkownika forum tM Taliasan.

FAQ

Pytanie: Zapisałem grę podczas bitwy i złapałem buga. Co robić?
Odpowiedź: Nigdy nie zapisuj gry podczas bitwy! To jest niedociągnięcie Gothica, prowadzące do przeróżnych błędów w grze.

Pytanie: Mam problem z instalacją/ładowaniem gry, co robić?
Odpowiedź: Najpierw przeczytaj tekst w spoilerze. Jeśli zrobiłeś dokładnie tak, jak tam napisano, ale gra nadal się nie odpala, zapytaj na forum.
Rozwiązaniem problem z wywalaniem przy ładowaniu moda może być odpalenie gry z konta Administratora, niektórym to pomaga.
Spoiler
1.Instalcja moda jest wskazana na czystą licencjonowaną G2A-NK od Akelli.
 2. GMDK nie będzie potrzebne, ale jeśli powstaną problemy, to możecie przeinstalować Gothica, a potem zainstalować GMDK.
 3. Instalowanie moda zajmuje od 5 do 20 minut. Orientacyjnie.
 4. Przy instalowaniu nie próbujcie prowadzić jakichkolwiek postronnych działań na komputerze, proszę dać instalatorowi spokojnie pracować. W tym czasie będą przepakowywane zasoby, a także będzie coś usunięte z oryginalnych plików gry.
 5. Uruchomienie można wywołać albo z folderu, bądź z pliku DarkSaga.exe, umieszczonego w folderze SagaExt (folder powstaje przy instalacji.)
 6. W GothicStarterze moda nie znajdziecie i nie próbujcie tworzyć plików ini. Przy próbie uruchomienia gry z GothicStartera po prostu wywali was z gry.
 8. UPRZEDZAM. Niezbędnym warunkiem uruchomienia moda jest plik raportowy Gothic2.exe, który jest z instalatorem oryginalnej gry. Jeżeli zechcecie zachować swój plik wykonalny, skopiujcie go gdzieś indziej.

Pytanie: Zainstalowałem grę, ale zamiast filmików mam czarny ekran, co robić?
Odpowiedź: W pliku Gothic.ini znajdź linijkę:
scaleVideos=1
zamień parametr na:
scaleVideos=0

Pytanie: Na arenie w kopalni krata działa niepoprawnie. Co robić?
Odpowiedź: Ten bug może wystąpić, kiedy obstawisz walkę i pójdziesz spać. Dlatego nigdy tak nie rób, jeśli nie chcesz zablokować przejścia!
Dla tych, którzy już złapali bug:
Spoiler
naciśnij Shift + 1, to otworzy kratę

Pytanie: W modzie nie działają kody, dlaczego?
Odpowiedź: Bo je wyłączyliśmy. :D  

Pytanie: Zainstalowałem moda i w tekstach mam duże czcionki. Jak to zmienić?
Odpowiedź: Przy instalacji można było to wyłączyć. Jeśli jednak tego nie przewidziałeś, to możesz je wyłączyć w każdej chwili. W tym celu uważnie przeczytaj ReadMe moda w Menu Start lub w folderze z zainstalowanym modem – Gothic II/System.

Pytanie: Zapomniałem na polecenie Ushaka oddawać normę rudy i teraz on chce mnie zabić. Co robić?
Odpowiedź: Teraz już nic nie zrobisz, utknąłeś w kopalni na zawsze i prędzej czy później orkowie znajdą cię i zabiją. Twój los jest przesądzony! :D  

Pytanie: Orkowie mnie atakują, nawet jeśli walkę zainicjowałem nie ja, tylko inny NPC. Co robić?
Odpowiedź: Orkowie nie tolerują walk i surowo karzą za nie, szczególnie przywódcy, dlatego najlepiej „odprowadzić” agresywnego NPC’a dalej z pola widzenia orków i tam można spokojnie kontynuować z nim „rozmowę”.

Pytanie: Jak namówić Wispa (Висп), żeby ten pozwolił zanieść kilofy na drugi poziom? Wisp kategorycznie się sprzeciwia.
Odpowiedź: Rozmawiaj ze wszystkimi osobami mającymi imiona, kupujcie od nich informację za rudę i z czasem wszystkiego się dowiesz.

Pytanie: W opuszczonym tunelu są 2 kraty. Jak je otworzyć?
Odpowiedź: Nijak, one otworzą się same w miarę postępu fabuły.

Pytanie: Gdzie się znajduje magazyn orków?
Odpowiedź: Magazyn znajduje się na pierwszym poziomie. Idź do miejsca, gdzie pracuje Wisp (Висп). Obok będzie drewniany most. Wejście do magazynu jest na końcu mostu.

Pytanie: Który NPC w kopalni może zwiększyć siłę?
Odpowiedź: W kopalni jest dwóch nauczycieli siły – Rumar (Румар) i Tiks (Тикс). Ale żeby oni zaczęli uczyć, trzeba znaleźć na to sposób ;)

Pytanie: Dlaczego nie wpuszczają mnie do paladynów? Mam wiadomość od Draksa (Дракс).
Odpowiedź: Jest to bug, który zostanie naprawiony w najbliższym patchu.

Pytanie: Idę z orkiem Magarem (Магар) do piratów, a tunel pod fortem jest zawalony. Co robić?
Odpowiedź: Niektórym graczom zdarza się taku bug. Dlaczego, próbujemy to wyjaśnić…
Tymczasowe rozwiązanie w spoilerze
Spoiler
Przed zwałem kamieni wcisnąć Shift + 4

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Przed chwilą patrzyłem sobie na filmy na YT o Dark Sadze i mam pytanie: Czy twórcy zrobili to co ja chciałem zrobić tzn usunęli krzywiznę nóg dla orków i używają animacji ludzkich? Jest to zwykła ciekawość bo ja nadal walczę z krzywymi nogami podczas animowania bo nie wiedziałem czy pomysł by się spodobał.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Berserker

Berserker

Użytkownicy
posty90
Propsy15
  • Użytkownicy

Berserker

#112 2012-01-02, 12:13(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 14:25)

Patrząc na screena, a dokładniej na ścieżkę, gdzie instalujesz Sagę, mam wrażenie jakbyś instalował ją do innego folderu, niż masz zainstalowany Gothic 2 Noc Kruka.

Odinstalowałem i zainstalowałem moda na nowo i dalej to samo chociaż działam wg instrukcji ...
Aha i mod jest zainstalowany do folderu G2NK na 100%!!!

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gdyby to było takie proste, nie było by tematu. Sam bym wszystko wrzucił, ułożył i miałbym spolszczenie gotowe w tydzień. Ale translator ma to do siebie, że czasem faktycznie potrafi dobrze przetłumaczyć, ale czasem to robi to tragicznie. Nie wiem czy widziałeś jak wyglądało "translatorskie" tłumaczenie Returninga, ale jak ja porównywałem jego efekty z oryginalnym tekstem, to się za głowę łapałem. Translatora można używać, ale jako pomocnika, nie jako głównego tłumacza.
Jeśli ktoś kiedyś opracuje taki dobry translator, to profesjonalni tłumaczę zostaną bezrobotni. A jak na razie tak nie jest.

No nie wiem, widziałem spolszczenie do moda pod Medievala II (tłumaczone z włoskiego przez google translator i jeszcze jakiś inny) i prezentowało się całkiem nieźle, chociaż było jeszcze niekompletne. Dzisiaj nie ma za dużo ludzi z dobrą znajomością rosyjskiego, więc te spolszczenie na pewno trochę zajmie. Ilu ludzi się już do Ciebie zgłosiło?

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy

Odinstalowałem i zainstalowałem moda na nowo i dalej to samo chociaż działam wg instrukcji ...
Aha i mod jest zainstalowany do folderu G2NK na 100%!!!
może pokaż coś więcej z tego błędu klikając na #msg1015501more...#msg1015501, ja dziś np. odpaliłem gothica 2 nk zwykłą wersję 2.6 pl, to później, gdy odpalałem dark saga, to mi wyskoczyło, żeby doinstalować fixa, bo bez tego nie poszłoby

Berserker

Berserker

Użytkownicy
posty90
Propsy15
  • Użytkownicy

Berserker

#115 2012-01-02, 16:22(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 16:27)
Całkiem odinstalowałem G2NK i zainstalowałem do nowego folderu i dalej to samo, a te "More" to wygląda tak:

http://zapodaj.net/aa9bb9ed60a7.bmp.html

Ps. A ja włączyłem teraz G2NK i jedyną różnicę jaką mam to taka że litery wyglądają jakby były z cyrylicy ale tak normalnie to G2NK idzie...

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy

Pawciow

#116 2012-01-02, 16:30(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 16:36)
Całkiem odinstalowałem G2NK i zainstalowałem do nowego folderu i dalej to samo, a te "More" to wygląda tak:

http://zapodaj.net/aa9bb9ed60a7.bmp.html

Ps. A ja włączyłem teraz G2NK i jedyną różnicę jaką mam to taka że litery wyglądają jakby były z cyrylicy ale tak normalnie to G2NK idzie...
pokaż kolumnę #msg1015510module#msg1015510, może to przez konkretne pliki...

edit: a jaką rozdzielczość wybierałeś w sensie te proporcje, bo było 4:3, 16:9 czy coś? bo ja wybierałem 4:3, a mam monitor 19stkę

spróbuj ten plik podmienić na ten g2ext.dll

Berserker

Berserker

Użytkownicy
posty90
Propsy15
  • Użytkownicy

Berserker

#117 2012-01-02, 16:38(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 16:48)
http://zapodaj.net/18e02ed3d1dc.bmp.html

oto chodzi?

Podmieniłem pliki i dalej to samo.

Po przetłumaczeniu w translatorze znaczy to mniej więcej:

Wypadek został wykryty przez BugTrap.
do pomocy w procesie rozwoju, program będzie starał się zebrać informacje o awarii, a stan urządzenia w momencie crash.This Dane mogą być przedłożone na poparcie produktu lub zapisane do pliku.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy

Pawciow

#118 2012-01-02, 16:43(Ostatnia zmiana: 2012-01-02, 16:49)
http://zapodaj.net/18e02ed3d1dc.bmp.html

oto chodzi?

Podmieniłem pliki i dalej to samo.
zła instrukcja wywołana w tym pliku, może czegoś brakuje? pokaż całą zawartość folderu SagaExt ; niech ktoś jeszcze poduma, co ja sam mogę wymóżdżyć?

edit: Ważne: G2Ext binarne wymagają pakietu Microsoft Visual C + + 2008 SP1 Redistributable zainstalowanego na komputerze. , masz to zainstalowane?

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Możliwe, że twój system jest zaśmiecony i gra się nie chce przez to włączyć, miałem to samo co ty, dopiero po przeinstalowaniu Windowsa włączyła się u mnie Mroczna Saga, a polskich liter brakuje z powdu pliku FONT_High_Resolution.vdf w Data.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry