New World.3ds [Gothic 2] 6414 9

O temacie

Autor kubaxd

Zaczęty 11.10.2009 roku

Wyświetleń 6414

Odpowiedzi 9

kubaxd

kubaxd

Użytkownicy
posty36
  • Użytkownicy

kubaxd

New World.3ds [Gothic 2]
2009-10-11, 22:43(Ostatnia zmiana: 2009-10-12, 14:52)
Mam takie pytanko, co muszę zrobić żeby np. dodać nowe jaskinie.
Jakie programy polecacie i które pliki można zedytować min. chyba NEWWORLD.3DS.
Wiem że już kiedyś pisałem coś podobnego ale nie dostałem do końca odpowiedzi.
Bardzo mi zależy, z góry THX

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Niestety potrzebna jest ci do tego grafika 3d. Najlepszym programem do tego będzie 3ds max. Można z edytować wszystkie pliki 3ds bo tym programem można wiecej ale do tego co napisales to 3ds.

mikserland

mikserland

Użytkownicy
posty63
  • Użytkownicy
Możesz przerabiać wszystkie lokacje z typem pliku .3DS

BladeZ

BladeZ

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Możesz spróbować z blenderem lub jak wyżej wspominanym 3ds max. Ja osobiście nie znam się zbytnio na grafice 3D, więc powinieneś znaleźć jakiś kurs na necie. Jeśli chcesz stworzyć zupełnie nowy świat to będzie niezbędny spacer, na przykład po to aby wstawić waypointy, lub obiekty 3d takie jak dom, stół lub namiot.

Linki do poszczególnych programów:
-Blender http://www.instalki.pl/programy/download/m..._3D/Blender.php
-3ds max http://www.brothersoft.com/3ds-max-download-66107.html
-Spacer 2 - Powinieneś mieć po zainstalowaniu G2 NK, jeśi nie będziesz miał to poszukaj na World of Gothic

Zajrzyj też na:

http://www.darmoweprogramy.org/programy/tw...e_grafiki3d.php

Pozdro

kubaxd

kubaxd

Użytkownicy
posty36
  • Użytkownicy

kubaxd

New World.3ds [Gothic 2]
#4 2009-10-12, 20:03(Ostatnia zmiana: 2009-10-12, 20:05)
Dzięki, chodzi tylko o proste przróbki typu jaskinie i tam jakieś drobne rzeczy.
3DS Max nie będę ściągać bo nie lubje gdy mam na określony czas :)
A pełnej nie będe kupować 4000$ :P
Zdecyduje się na Blendera tym bardziej że już się w nim kiedyś próbowałem bawić.

Ale mam problem gdy próbuje otworzyć plik _Work\Data\Meshes\Level\NewWorld\NewWorld_Part_City_P01.3ds
to wyskakuje mi Unknow file type, check console czy coś w tym stylu. Może coś źle robie bo wybieram File\Open
w Blenderze może coś konfigurować?

Aaa i oczywiście to przykład i jest tak z każdym plikiem 3ds

BladeZ

BladeZ

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy

BladeZ

New World.3ds [Gothic 2]
#5 2009-10-12, 20:33(Ostatnia zmiana: 2009-10-12, 20:43)
Nie wiem, nie interesuję się zbytnio grafiką 3d. Może po prostu trzeba wyesksportować te pliki na takie w których odczytuje blender. Stwórz własny model i sprawdź w jakim formacie zostanie stworzony. Jeśli nie da się wyeksportować to spróbuj w innym programie.

BladeZ

P.S
Aha i zapomniałem. Przy tworzeniu jaskiń ważne jest byś poza grafiką 3d nie zapomniał o teksturach. Do odczytania tekstur potrzebny ci będzie GoMan - poszukaj na World of Gothic, lub OdSiebie. http://www.youtube.com/results?search_quer..._type=&aq=f - tu znajdziesz wielu Turtoliali do GoMana.

Pozdr

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Ale mam problem gdy próbuje otworzyć plik _Work\Data\Meshes\Level\NewWorld\NewWorld_Part_City_P01.3ds
to wyskakuje mi Unknow file type, check console czy coś w tym stylu. Może coś źle robie bo wybieram File\Open
w Blenderze może coś konfigurować?

Bo nie masz tego otwierać, tylko zaimportować na scenę("File"->"Import"->"3d Studio(*.3ds)"). Otwierać możesz tylko i wyłącznie pliki utworzone przez Blendera(*.blend).

Aha i zapomniałem. Przy tworzeniu jaskiń ważne jest byś poza grafiką 3d nie zapomniał o teksturach. Do odczytania tekstur potrzebny ci będzie GoMan - poszukaj na World of Gothic, lub OdSiebie.

Łatwiej będzie, jeśli nałoży prosty materiał, teksturować może później w Spacerze.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

kubaxd

kubaxd

Użytkownicy
posty36
  • Użytkownicy
Dobra dzięki już działa ;p
Teraz poczytam troche tutków o blenderze i zabieram się do roboty.
A na GoManie znam się dość dobrze :D

kubaxd

kubaxd

Użytkownicy
posty36
  • Użytkownicy

kubaxd

New World.3ds [Gothic 2]
#8 2009-10-13, 21:28(Ostatnia zmiana: 2009-10-13, 21:32)
Sory za double posta ale nie chchiałem zakładać nowego tematu :D
Mam takie pytanie, jak tam już coś w tym świecie przerobiłem. W moim przypadku jaskinie.
Jeszcze oczwyiście z błędami ;p  To moja pierwsza rzecz w Blenderze ;]
A mianowicie mam taki problem, no bo zedytowałem ten plik Newworld potem exportowałem go żeby był  w formacie 3ds
i podmieniłem z orginalnym i zmian w grze ani Spacerze nie ma, tak jakbym tego nie zrobił, wiem że pewnie muszę jeszcze coś zrobić, tylko co? o to moje pytanie.
Z góry dzięki.

Jhon Brother Army

Jhon Brother Army

Użytkownicy
posty14
  • Użytkownicy
E sorry ze sie wtrącam ale mam pytanie. Chodzi mi o to że jak juz mam plik 3ds i otwieram model 3D w spacerze to mi sie wyswietal czarny ekran a jak daje kompilowanie swiata (czy jakos tak) to tego modelu nie ma jest czyste niebo. Mogłby ktoś opisac jak dokładnie otwierac w spacerze pliki 3ds itp?? i jak dac mu tekstury w sensie ze jak zalacze gre to tam beda tekstury tego modelu 3D. xD

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry