A moglibyście podać wymagania w przybliżeniu?
Wymagania minimalne:
Core 2 Duo 2.2 GHz,
4 GB RAM ddr3
karta grafiki 640 MB (GeForce 8800GTS lub lepsza)
24 GB HDD
DirectX 10 pod Vista
Teraz na poważnie...
A niby jak mamy to zrobić? Przykładowo każda nowa tekstura = 2/4 mb zajętego miejsca. Wszystkie tekstury muszą zostać wczytane do pamięci komputera i użyte przy renderowaniu obrazu w czasie rzeczywistym. Nie trudno wywnioskować że im więcej nowych tekstur tym większe wymagania względem procesora i ramu. Jakie dokładnie? Tego nie da się jednoznacznie sprecyzować.
Należy również pamiętać, że dojdą do tego szczegółowe bardzo starannie wykonane lokacje. Sam pod tym względem szykuję coś co zapewne zdziwi i miło zaskoczy wielu z Was.
Pod uwagę warto również brać nowe modele. Co prawda ich liczba nie jest znaczna, jednak szczegółowość z jakimi zostały wykonane może również wpłynąć na wymagania sprzętowe.
Sądzę że w obliczu tego co powiedziałem nie warto wydawać oddzielnej wersji moda z "nową" grafiką gdyż po części mija się to z celem. Nie przesadzajmy, nikt nie zamierza od nowa teksturować całej kolonii. Na uwadze są jedynie główne lokacje, a tak na prawdę na ilość nowych tekstur wpłynie jedynie to czy mi się zechce. Wszystko pod tym względem robię samemu tzn. są to całkowicie nowe materiały a nie pliki przeniesione z gothic2, innych gier bądź z internetu. Jest to mozolna praca tak więc jeśli mi się nie zechce to prawdopodobnie zostaną użyte niektóre tekstury z g2 gdyż w jedynce pewne rzeczy wyglądają opłakanie i po prostu trzeba to poprawić. Ilość nowych tekstur nie powinna być tak duża aby odbiło się to znacznie na wadze dodatku.