Pytania i odpowiedzi 504863 1123

O temacie

Autor orcwarrior

Zaczęty 11.02.2008 roku

Wyświetleń 504863

Odpowiedzi 1123

orcwarrior

orcwarrior

Moderator działu
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • Moderator działu
Cytat: Deso link=topic=660.msg40641#msg40641 date=Dec 22 2008, 14:05\'
No to pomyłeczka przepraszam Orc ale niemam tamtej rozmowy akurat w archiwum sorki ^^
W takim razie nastepnym razem upewnij się czy posiadasz prawidłowe informacje zanim wprowadzisz ludzi w błąd.

@LukeFlamesword
Wiem tylko ze po premierze czy to mod osiagnie sukcess, czy to bedzie klapa roku, to i tak biorę urlop od tego :) .

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Problem miałby głównie orc i reszta osób mająca styczności ze skryptem i zaawansowanym spacerem, choć to również w dużej mierzę zależy od języka w jakim nowa platforma była by budowana. Wbrew pozorom problemy większości osób z temu było by żadne, gdyż nabyte doświadczenie i umiejętności są w dużej mierzę uniwersalne. Przykładowo ja bez większych problemów mogę zacząć tworzyć grafikę z wykorzystaniem nowych technologii, gdyż znam standardy. Z resztą przyswojenie jakich kolwiek rzeczy nie powinno być na tyle uciążliwe aby przeszkodzić w pracy nad czymś nowym. Imo na chwilę obecną rozpoczynanie jakiej kolwiek nowej modyfikacji do obojętnie której części gothica to głupota i ograniczanie samego siebie. Nie chcę wychodzić na bufona ale w dużej mierzę prawda jest taka że The Modders na swój sposób w 100% wykorzystało potencjał Gothica i osiągnęło wszystko co można było osiągnąć na tej scenie.

mixer

mixer

Użytkownicy
posty96
Propsy2
  • Użytkownicy

mixer

Pytania i odpowiedzi
#322 2008-12-22, 13:28(Ostatnia zmiana: 2008-12-22, 13:30)
a ja proponuję, żeby to jednak Orc odpowiadał na pytania albo ktoś inny z TM, a nie Deso, który po tym wywiadzie myśli, że wszystko wie. Bez urazy, ale chyba przesadzasz :)

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Ciąg dalszy poprzedniej wypowiedzi....

Moglibyśmy co prawda zrobić oparty o nowe, własne universum i historię. Istnieje możliwość stworzenia szczegółowych i wspaniałych światów, grodów, miasteczek, wsi, farm, warowni i portów z większym rozmachem i uwzględnieniem detalu niż to miało miejsce w Gothic 3. Limit poly idzie dosyć sprytnie zagospodarować i ominąć tworzyć coś na wzór sektorów, a przypuszczam że problem ładowania w dobie dzisiejszych komputerów to jedynie krótka formalność. Można osiągnąć na prawdę niesamowite efekty wykorzystując doświadczenie z Czasu Zapłaty tworząc jeszcze raz to samo z dziesięciokrotnie większym rozmachem tylko po co? Na jedną górę nie wchodzi się dwa razy.

Większość kluczowych innowacji moda była dotychczasowo uznawana jako teoretycznie niemożliwa do wykonania. Właściwie do wszystkiego doszliśmy przez różne, często absurdalne kombinacje i wręcz OKŁAMYWANIE silnika gry. Właściwie gra często robi nam łaskę czy coś działa czy nie i jest to uwarunkowane możliwościami technologicznymi silnika. Już nie będę nawet wspominał o masie świetnych pomysłów które po prostu odpadły gdyż były niemożliwe do zrealizowania przez kaprysy bądź ograniczenia enginu.

Jak mówiłem na początku idzie stworzyć wspaniałe i bogate w szczegóły światy, naginać grę robiąc takie rzeczy jak wodospady zupełnie abstrakcyjnymi metodami tylko po co? Cały modding gothica jest niesamowicie problematyczny i skomplikowany. Na przestrzeni tych 10 lat, od momentu kiedy to piraniom w głowie zaświtała koncepcja gothica w świecie gamedevu zmieniło się bardzo wiele włącznie z wymiarem robienia gier. To nad czym my niekiedy siedzimy miesiącami kombinując różne rozwiązania jest na wyciągnięcie ręki za pomocą dwóch kliknięć w każdym współczesnym edytorze typu sandbox2 bądź djinni. Na prawdę nie widzę sensu aby w perspektywie obecnych technologii i możliwości obstawiać przy starym Gothicu tworząc sobie świadomie ograniczenia. Wszystko to jest do osiągnięcia na każdej innej platformie i to o wiele mniejszym nakładem pracy. Bądźcie świadomi że modding to niestety wieczne powielanie tych samych czynności i znoszenie kaprysów gry. Ja jestem tylko grafikiem a na swoim dysku nie mam ani jednego programu który odnosi się do edycji gry Gothic, jednak podziwiam Orca i każdą inną osobę która na codzień użera się z tymi - nazwijmy to po imieniu - gównianymi, prowizorycznymi edytorami do gry która jest jednym wielkim ograniczeniem.

Wielu wymaga od nas poprawienia grafiki nie znając możliwości enginu gry Gothic. Nawet nie wiecie jak bardzo skomplikowana jest grafika we współczesnych grach oraz jakimi metodami jest tworzona. Przy Czasie Zapłaty nie dokonaliśmy ani jednej modyfikacji silnika gry co jest niezgodne z licencją na podstawie której mamy legalny dostęp do moddingu tejże gry. Zrobiliśmy właściwie wszystko co w naszej mocy aby gra prezentowała się ładniej. Pewnie bariery pozostaną. Ogólnie rzecz biorąc tworząc potencjalny nowy projekt na nowoczesnej platformie było by nam łatwiej oraz przynajmniej pracować a co najważniejsze mielibyśmy nieporównywalnie szersze pole do popisu na poziomie gier współczesnych.

mixer

mixer

Użytkownicy
posty96
Propsy2
  • Użytkownicy
Ogólnie rzecz biorąc po Czasie Zapłaty przerzucacie się na djinni do Wiedźmina?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=660.msg40655#msg40655 date=Dec 22 2008, 14:42\'
Właściwie do wszystkiego doszliśmy przez różne, często absurdalne kombinacje i wręcz OKŁAMYWANIE silnika gry.
Absolutnie prawdziwe, już sam tick-tock jest pewnym nadużyciem, system trucizny to już ostra ściema, a respawn to już chyba przegięcie (aby to zrealizować tworzymy npca w niedostępnym miejscu i pamiętamy w jego pamięci newsy o również ukrytych stworach).

Język skryptowy Gothica jest bardzo ograniczony, podstawowa przeszkoda to brak możliwości indeksowania tablic zmiennymi, przez co nie każde obliczenie się da zrealizować (chyba, żeby się właśnie uciekać do sztuczek), co jest czymś spotykanym wyjątkowo rzadko w językach programowania.
Choć ciekawi mnie skąd Thoro wie takie rzeczy :)

To wszystko jednak nie oznacza, że łatwiej byłoby nam robić wszystko od początku. Z Gothica wzięliśmy nie tylko silnik gry, ale model świata, modele i animacje stworów, całą masę broni i pancerzy itp.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

nikt tego nawet nie sugerował.

kozuba

kozuba

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy

kozuba

Pytania i odpowiedzi
#327 2008-12-22, 16:01(Ostatnia zmiana: 2008-12-22, 16:03)
Ale moglibyście spróbować modować jakieś inne gry. Może Morrowind, Oblivion, lub choćby  przytoczony wcześniej djinni? Tam modyfikowanie świata jest o wiele łatwiejsze niż w Gothicu.

EDIT: I oczywiście daje o wiele większe możliwości niż silnik Piranii.

mixer

mixer

Użytkownicy
posty96
Propsy2
  • Użytkownicy

nikt tego nawet nie sugerował.

A jest to możliwe?

Arathor

Arathor

Użytkownicy
UberKleiner
posty156
  • Użytkownicy
  • UberKleiner
Czyli wychodzi na to że po CZ kończycie zabawę z modowaniem Gothica ? szkoda ^^  ale mam nadzieje że jak będziecie mieć kolejne projekty to wam się udarzą :)

Powiem krótko, TheSnajper opanuj się człowieku albo nie rób wogóle modyfikacji.

archanixex

archanixex

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
moim zdaniem jak wyjdzie CZ to wiele osób będzie chciało DUŻO więcej więc będziecie najbliższe 120 postów przez najbliższe 2 miesiące na ten sam temat.

kozuba

kozuba

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Świetny pomysł z tym konkursem, teraz dużo czasu wolnego a więc spróbuje swoich sił. A dużo czasu będzie na dopisanie reszty historii i czy dużo będzie takich części.

Narestel

Narestel

Użytkownicy
posty16
  • Użytkownicy
Czy macie jakieś typy co do następnych ofiar waszej pracy moddersiej? Thoro wspomniał o Wiedźminie i Crysis'ie ale to były chyba tylko luźne sugestie. Ktoś z teamu myślał na tym? TES: Oblivion daje naprawdę duże możliwości, to samo rzeczony Wiedźmin, można by podjąć się trudnej próby odtworzenia realiów gothic'a jednym z nich. Czy taki szalony pomysł spędzał komuś z was sen z powiek?

kozuba

kozuba

Użytkownicy
posty7
  • Użytkownicy
Stworzyć świat podobny do tego znanego z Gothica to nie byłaby nawet połowa sukcesu. Najtrudniejszą rzeczą byłoby oskryptowanie całego świata Gothica w nowych realiach, a to nie praca dla kilku osób. Z tym byłoby dużo problemów. Ale dla Morrowinda jest już obszerny mod który przenosi tam cały świat Gothica, ale niestety pusty.

mixer

mixer

Użytkownicy
posty96
Propsy2
  • Użytkownicy
Świetny pomysł z tym konkursem, teraz dużo czasu wolnego a więc spróbuje swoich sił. A dużo czasu będzie na dopisanie reszty historii i czy dużo będzie takich części.

Zaintrygowało mnie to i zajrzałam na stronkę CZ. Faktycznie ciekawy konkurs. Na pewno spróbuje swoich sił.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Pytania i odpowiedzi
#335 2008-12-23, 18:29(Ostatnia zmiana: 2008-12-23, 18:37)
, można by podjąć się trudnej próby odtworzenia realiów gothic'a jednym z nich.

A niby dlaczego mielibyśmy co kowlwiek odtwarzać czy przenosić, do tego realia gry Gothic (wtf?!)? No wybacz, ale nikt z nas nie jest żadnym fanatykiem twórczości piranii i bynajmniej jeśli już coś to z pewnością nie zamierzamy na tym bez końca bazować nie mówiąc już o jakim kolwiek... odtwarzaniu. Mamy swoje pomysły.

Sam wywód o Crysisie czy Wiedźminie to nie była nawet luźna sugestia tylko teoretyczne założenie w razie ewentualnych planów. Chciałem jedynie powiedzieć i uzasadnić że gdybyśmy tworzyli nowy projekt to najprawdopodobniej nie miałby nic wspólnego ani z silnikiem Gothica ani odtwarzaniem jakich kolwiek realiów znanych z tej sagi.

Nie chcę nikogo zasmucać ale najbardziej realne plany co do dalszej przyszłości grupy to ta sama perspektywa która spotkała team Poziomkaz. Właściwie nie powinno to nikogo dziwić. Osoby takie jak Orc od kilku najbliższych lat większość czasu wolnego przeznaczają na tworzenie tego projektu. Większość z nas jest w wieku przed studyjnym a niektórzy mają własne rodziny i posady. Projekt wykonujemy za darmo, po godzinach rwąc sobie czas z życia prywatnego, czas który można by było poświęcić na wiele ciekawszych zajęć. Do tego na co dzień spotykamy się ze zwykłą niewdzięcznością fanów, brakiem wsparcia czy nawet płytką ignorancją i brakiem szacunku względem naszej pracy poprzez sianie spekulacji, plotek oraz dobijanie pytaniami typu "kiedy premiera" czy oczywistościami które były wałkowane wielokrotnie tu na forum czy są na czaszaplaty.pl

Arathor

Arathor

Użytkownicy
UberKleiner
posty156
  • Użytkownicy
  • UberKleiner
A ja się zastanawiam czemu tu tylko wspomniano o Wiedźminie i Crysisie ? moglibyście spróbować swych sił zrobić moda w  KOTOR albo JA ale znając życie to niema fanów SW na tej stronie którym jakiegoś moda chciało by się robić.

Co do istnienia grupy to uważam że grupa po CZ powinna przejść na emeryturę takie moje zdanie.

Powiem krótko, TheSnajper opanuj się człowieku albo nie rób wogóle modyfikacji.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
OMG!!!! TO BYŁO TEORETYCZNE ZAŁOŻENIE A NIE ŻADNE PLANY NA PRZYSZŁOŚĆ -,-. ILE RAZY DO CHOLERY MOŻNA TO POWTARZAĆ?!?!!

Sześcienny Pazór
  • Gość
To ja wam powiem ze robimy w ekipie zbiórke po 2zł żeby było na Fallouta 3 i za jakiś czas kiedy wyjdą narzedzie do modowania bedziemy go kurwa oglądać.

Czy wy jesteście ślepi czy coś? Nie ma dalej planów modowania zrobi się wielki szum CZ i koniec kropka, finito, the end. CZ był Alfą i Omegą początkiem i końcem i jeszcze raz przeczytam że ktoś wymyśli sobie żebyśmy (w pewnym sensie jestem członkiem TM xD) modowali Wieśmaka i Crysisa to załatwie mu bana na tydzień. Obiecuje. Fakt że z TM ktoś może zostać przy Gothicu ale wątpliwe jest żeby TM przetrwało.

Radixxx

Radixxx

Użytkownicy
posty78
Propsy3
  • Użytkownicy
Po co mają zajmować się dalej Gothiciem jak CZ wyciągnie z gothica największe smaczki :lol2: :D
A po za tym ile można zajmować się jedną gra :lol2: :D

0 użytkowników
Do góry