Ciąg dalszy poprzedniej wypowiedzi....
Moglibyśmy co prawda zrobić oparty o nowe, własne universum i historię. Istnieje możliwość stworzenia szczegółowych i wspaniałych światów, grodów, miasteczek, wsi, farm, warowni i portów z większym rozmachem i uwzględnieniem detalu niż to miało miejsce w Gothic 3. Limit poly idzie dosyć sprytnie zagospodarować i ominąć tworzyć coś na wzór sektorów, a przypuszczam że problem ładowania w dobie dzisiejszych komputerów to jedynie krótka formalność. Można osiągnąć na prawdę niesamowite efekty wykorzystując doświadczenie z Czasu Zapłaty tworząc jeszcze raz to samo z dziesięciokrotnie większym rozmachem tylko po co? Na jedną górę nie wchodzi się dwa razy.
Większość kluczowych innowacji moda była dotychczasowo uznawana jako teoretycznie niemożliwa do wykonania. Właściwie do wszystkiego doszliśmy przez różne, często absurdalne kombinacje i wręcz OKŁAMYWANIE silnika gry. Właściwie gra często robi nam łaskę czy coś działa czy nie i jest to uwarunkowane możliwościami technologicznymi silnika. Już nie będę nawet wspominał o masie świetnych pomysłów które po prostu odpadły gdyż były niemożliwe do zrealizowania przez kaprysy bądź ograniczenia enginu.
Jak mówiłem na początku idzie stworzyć wspaniałe i bogate w szczegóły światy, naginać grę robiąc takie rzeczy jak wodospady zupełnie abstrakcyjnymi metodami tylko po co? Cały modding gothica jest niesamowicie problematyczny i skomplikowany. Na przestrzeni tych 10 lat, od momentu kiedy to piraniom w głowie zaświtała koncepcja gothica w świecie gamedevu zmieniło się bardzo wiele włącznie z wymiarem robienia gier. To nad czym my niekiedy siedzimy miesiącami kombinując różne rozwiązania jest na wyciągnięcie ręki za pomocą dwóch kliknięć w każdym współczesnym edytorze typu sandbox2 bądź djinni. Na prawdę nie widzę sensu aby w perspektywie obecnych technologii i możliwości obstawiać przy starym Gothicu tworząc sobie świadomie ograniczenia. Wszystko to jest do osiągnięcia na każdej innej platformie i to o wiele mniejszym nakładem pracy. Bądźcie świadomi że modding to niestety wieczne powielanie tych samych czynności i znoszenie kaprysów gry. Ja jestem tylko grafikiem a na swoim dysku nie mam ani jednego programu który odnosi się do edycji gry Gothic, jednak podziwiam Orca i każdą inną osobę która na codzień użera się z tymi - nazwijmy to po imieniu - gównianymi, prowizorycznymi edytorami do gry która jest jednym wielkim ograniczeniem.
Wielu wymaga od nas poprawienia grafiki nie znając możliwości enginu gry Gothic. Nawet nie wiecie jak bardzo skomplikowana jest grafika we współczesnych grach oraz jakimi metodami jest tworzona. Przy Czasie Zapłaty nie dokonaliśmy ani jednej modyfikacji silnika gry co jest niezgodne z licencją na podstawie której mamy legalny dostęp do moddingu tejże gry. Zrobiliśmy właściwie wszystko co w naszej mocy aby gra prezentowała się ładniej. Pewnie bariery pozostaną. Ogólnie rzecz biorąc tworząc potencjalny nowy projekt na nowoczesnej platformie było by nam łatwiej oraz przynajmniej pracować a co najważniejsze mielibyśmy nieporównywalnie szersze pole do popisu na poziomie gier współczesnych.