Poprzednia bitwa się skończyła, jestem jeszcze w trakcie renderowania, a więc w międzyczasie mam chwilkę, by ogłosić następną bitwę.
Temat tym razem to:
Mięso.
Jak można zauważyć, w nazwie tematu pojawiło się "+t", co oznacza, że tym razem robimy od razu z teksturami (a więc nikt się nie przyczepi ;p ). W tym przypadku jednak ani model, ani tekstura nie są szczególnie wymagające, a więc bardzo początkujący może zrobić coś na miarę swoich możliwości, a ekspert zrobi z wszelkimi możliwymi bajerami.
Robimy mięso, a konkretnie coś, co można by znaleźć w grze na straganie, w karczmie, w spichlerzu czy innym magazynie. Model pełniący funkcję ozdoby, zapełniacza, urealniacza. Może to być udziec, półtusza, łopatka, drób, kiełbasa, szynka. Może być świeżo po zabiciu, może być surowe, wędzone, pieczone, smażone, gotowane. Oczywiście robimy klimatycznie, w realiach średniowiecznych, nie żadne parówki a la Łmeat Łuków
Uwaga! Nie robimy gotowych dań (czyli na talerzu, z warzywami), nie robimy garnków, patelni, półmisków, nie robimy haków ani niczego podobnego. Dopuszczalna jest jedynie siatka jako część tekstury (chyba każdy wie, o jaką siatkę mi chodzi - taką którą obkłada się szynki). Wszelkie inne elementy mogą zostać dodane wedle uznania później, ale w bitwie nie będą brane pod uwagę.
Zasady:
- jak najbardziej low poly, myślę, że każdy powinien zmieścić się w 200 trisach (a i to w przypadku bardziej złożonych modeli), nie ma potrzeby robić więcej;
- uvmapa rzecz jasna obowiązkowa;
- rozmiar tekstury dowolny, ale renderowany będzie na jednej ustalonej wielkości (np. nie większej niż 512x512);
- mapy dowolne;
- renderuje jedna osoba;
- możliwe że modele zostaną od razu wrzucone do jakiejś gry (Wiedźmin, M&B) i oscreenowane (może w tym wypadku dopuścilibyśmy wspomniane wyżej "dodatki"? proszę o wypowiedzi).
Termin: sobota 4 lipca, godz. 20:00. Można go ewentualnie przesunąć, jeśli pojawią się takie głosy.
Pozdrawiam i życzę smacznego,