Chyba skończyłem barkę. Może jeszcze co nieco poprawię lub dodam.
http://img36.imageshack.us/img36/8317/barka3.pngBarka oczywiście wzorowana na tej z AC, może nieco różnić się kształtem kadłuba, wysokością burt i paroma drobniejszymi elementami. Zauważyłem, że w AC w ogóle nie zrobili olinowania (forsztagu i achtersztagu). Zastanawiałem się, czemu pominęli tak ważny element, a jak się okazało (co zauważyłem na screenie dopiero później) - chodziło wyłącznie o to, by asasyn mógł sobie przykucnąć na dziobie i rufie, tzn. na wystających belkach. Ja oczywiście te liny dodałem, możliwe że jeszcze dodam jakieś na boki, do żagla.
Żagiel było dość ciężko wykonać, ale jako tako zadowalająco się udało. Jest kanciasty i w sumie można by dodać dodatkowe pierścienie (zchamferować) - jest to kwestia 36 trisów. Poza tym chyba "poruszam" trochę końcówki żagla, żeby nie było tam tak równo.
Dobra rzecz w Maxie - możliwość ustawienia pivota. Klocek na maszcie i wszystko co do niego podczepione jest zrobione jako oddzielny obiekt. Wewnątrz klocka jest ustawiony pivot, a więc mogę sobie teraz swobodnie obkręcać cały żagiel i ustawiać go w dowolnej pozycji bez zbędnego grzebania (co widać na renderze).
Całość ma na razie 1395 trisów.