Gothic II NK: Returning (ANG) 153863 257

O temacie

Autor Sentarion

Zaczęty 5.05.2009 roku

Wyświetleń 153863

Odpowiedzi 257

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

Gothic II NK: Returning (ANG)
#220 2010-02-18, 20:09(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 20:35)
podaj całą ścierzkę folderu DATA

nadal mam po rusku HELP

i prośba niech każdy który dał ten mod na swoje forum/stronę niech da tam spolszczenie

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#221 2010-02-18, 20:56(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 21:30)
bo masz wersję mod a nie exe chyba
a to gdzie jest folder data zależy gdzie zainstalowałeś gothica
folder DATA o którym mówię to ten w głównym katalogu gry gothic

w moim przypadku jest to
H:\Test for gothic returning translation\Data
bo zainstalowałem drugą kopię gothica w
H:\Test for gothic returning translation

na wszelki wypadek jeszczę sprawdzę czy się nie pomyliłem w pakowaniu i odpalę własnego gothica

EDIT: SORKI źle spakowałem moda poczekajcie na reupload

EDIT2: zrobiłem reupload i poprawiłem linka - hasło te same - teraz działa na pewno

@fifka ten plik exe to jest sfx czyli paczka exe do wypakowania - musisz ją odpalić aby się wypakowało... oczywiście musisz najpierw mieć gothic2returning i oba patche zainstalowane :)

EDIT3:
@fifka
 jestem już chyba nie przytomny - jeśli miałeś wersję exe returningu na myśli to wystarczy wgrać pojedyńczy plik :P  - oczywiście najpierw trzeba ściągnąć zreuploadowaną paczkę w której poprawiłem wewnętrzne ścieżki (plik mod jest w rzeczywistości archiwum vdf i wymaga odpowiedniej struktury katalogów)
@wszyscy
ściągać poprawioną paczkę na poprzedniej stronie - teraz działa ok - instrukcje tam zamieszczone są poprawne

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

#222 2010-02-18, 20:58(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 21:39)
exe mam na 100% i usunołem ang wersje

Edit:amen bo już miałem kompa wywalać przez okno
i kiedy to dasz?

@UP możesz sprostować?

mam do ini dać nazwę paczki? bo jest plik RETURNING_mod ale przez skrót zwykłego G2 w katalogu system odpalam

@edit2:majaczek ja tam mam 7z SFX instaluje do D:\Gry\G2NK\Data i odpalam.dalej wszystko ruskie

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wow ale tłumaczenie.Wiem że dużo roboty (Bo sam kiedyś tłumaczyłem) ale 90 % tekstu nie jest do przeczytania.

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
To jest tylko BETA

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#225 2010-02-18, 21:46(Ostatnia zmiana: 2010-02-18, 22:02)
Wow ale tłumaczenie.Wiem że dużo roboty (Bo sam kiedyś tłumaczyłem) ale 90 % tekstu nie jest do przeczytania.
@jendrzejs
to póki co beta... o polskie znaki i o lepszą jakość tekstu zadbamy później
kto wie może nawet w następnej wersji dodamy nowe zmiany które już się ukazały na rosyjskim forum :D

jakość tekstu jest podobna jak w angielskim pseudotłumaczeniu, jednak język polski ma bardziej rozbudowaną gramatykę - więc błędy językowe będą dużo bardziej - jednak tekst jest czytelny - wątpie żebyś miał poważne problemy z więcej niż 10% tekstu

jeśli masz na myśli nieczytelny instalator rebalance to wina Dimmella - utworzył on instalator w ruskim ANSI - dla każdego kto nie ma rosyjskiego windowsa będzie nieczytelny - jednak mam nadzieję że użytkownicy umieją nawet na ślepo zatwierdzić licencję i wybrać wersję exe/mod (podpowiedź exe po rosyjsku jest fonetycznie ehe więc jest to trzyliterowe słowo o identycznej 1 i 3 literze a mod to, to drugie trzyliterowe słowo)

ja jak już mówiłem wydałem tylko tłumaczenie ;)

EDIT: niestety pierwsza beta jest trochę uszkodzona - parę linijek jest pozamienianych :P  - jednak większość powinna być w porządku (uszkodzonych najwyżej kilkaset linii z 5200 z hakiem) - zadbamy o to przy następnej wersji - problem można zauważyć w dialogu na początku gry jednak dzięki odpowiedniej pracy z tekstem możliwe było to że cała reszta została uratowana

PS: znaczna część tekstu jest zadziwiająco dobrej jakości - ale to chyba zasługa podobieństwa obu języków
teraz idę spać jutro jest najbliższy termin żeby cokolwiek zrobić

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
a mój problem? bo nie wiem

kazzam

kazzam

Użytkownicy
Tester GWW
posty212
  • Użytkownicy
  • Tester GWW
dopiero ściagam ponownie returning wiec czy mógł by ktoś dac ze 2-3 screeny z tłumaczenia jak wygląda :D ?

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
a mój problem? bo nie wiem
jeśli masz na myśli problem z tłumaczonym tekstem, to kilka kawałków było lekko uszkodzonych jednak odzyskałem co się da, ale mogło mi coś umknąć w tych 52 tysiącach linii
(tłumaczyliśmy w kawałkach po kilka tysięcy linii)

a jeśli masz na myśli twój problem z instalacją to na poprzedniej stronie jest poprawiona paczka do ściągnięcia bo stara miała błąd struktury plików, który powodował że tłumaczenie się nie ładowało w grze, teraz jakoś działa

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
ale mam 7z SFX instaluje do D:\Gry\G2NK\Data i odpalam.dalej wszystko ruskie

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Mi też nie działa, coś jest z tym chyba nie tak

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer

majaczek
Moderator działu

#231 2010-02-19, 12:36(Ostatnia zmiana: 2010-02-19, 12:41)
musicie pobrać ten drugi plik a nie ten pierwszy - ten pierwszy ma błąd dlatego jest skreślony....
jeśli chodzi o to że wam TEN DRUGI wogóle nie działa to pewnie macie wersję MOD returninga
instalacja minimalna (wgranie tego większego z wypakowanych do katalogu data) działa tylko w wersji EXE returninga (uruchamia się wtedy przez gothic.exe czyli jak zwykłego gothica)!!! aby zadziałało w wersji mod (tej uruchamianej przez gothicstarter.exe) trzeba wgrać do katalogu DATA\modvdf I poprawić plik konfiguracyjny modu returning (dopisać nazwę pliku mod na koniec listy ładowanych plików mod)

ja sprawdziłem dokładnie! mam wersję exe wgrałem plik mod do DATA i działa!!!
jeśli nie umiecie zainstalować tłumaczenia w wersji mod to macie do wyboru:
-poprosić jakiegoś modera o pomoc
-zainstalować ponownie gothic/returning/rebalance w wersji exe i cieszyć się bezkonfiguracyjnym działaniem tłumaczenia

co prawda jest parę błędów ale cóż

przypominam że plik do pobrania jest to archiwum samorozpakowywujące które trzeba wypakować aby dostać się do pliku mod

EDIT: dave jest modderem więc może przygotuje wam ten plik konfiguracyjny, ale w wersji exe returning działa dużo lepiej... przypominam też że konieczny jest gothic 2 z nocą kruka, returning 1.0 spatchowany do 1.1 I łatka rebalance... dopiero gdy to jest zainstalowane należy wgrać tłumaczenie

majaczek

majaczek

Moderator działu
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • The Dreamer
pytania o tłumaczenie proszę zadawać w nowo utworzonym temacie
Gothic returning+rebalance [PL]

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy

joldog

#233 2010-02-19, 14:31(Ostatnia zmiana: 2010-02-19, 15:12)
ja mam taki problem że jak instaluje rosyjski rebalance to wychodzi mi taki komunikat

(ruskie niezrozumiałe znaczki)

C:\michał\gry\g2\data\temp\_work\data\WORK\DATA\WORLDS\ADDON\AW1.exe

CreateProcess: (ruskie niezrozumiałe znaczki) 267.
Nazwa katalogu jest nieprawidłowa.

i tak chyba z 7 takich komunikatów, każdy od innego pliku... próbowałem z 3 razy już przeinstalowywać ale dalej to samo, mam pewne podejrzenia, że to może przez polskie znaki w ścieżce (folder 'michał'), miał ktoś podobny problem?

EDIT1: no i zmieniłem ścieżkę pliku, żeby nie było polskich znaków i dalej wyskakuje ten błąd ;) ... mam viste ale podejrzewam, że to nie jest wina systemu raczej, zainstalowałem returning 1.0 i 1.1 w wersji exe.

zaś zrobiłem double posta... sorryy, jak można wywalić swojego posta, nie widzę opcji tutaj nigdzie :>

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy

joldog

#234 2010-02-19, 15:41(Ostatnia zmiana: 2010-02-19, 15:42)
a tak dla pewności, w instalatorze Returning  pierwsza opcja do zaznaczenia to jest 'EXE'? bo nie za bardzo mogłem się doczytać, mniej więcej tak to wyglądało  (rosyjski ciąg znaczków) EXE... (rosyjski ciąg znaczków), a w drugiej opcji było podobnie z tym, że pisało MOD zamiast EXE, więc wnioskuję że chyba mam wersję .exe no nie?:P  
ale nie rozumiem skąd ten błąd w rebalance :P , przez to też mi spolszczenie nie działa i jest wszystko po rosyjsku dalej ;)

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
majaczek co zaznaczyłeś przy rebelance są 4 opcje a ja nie znam cyrlicy

daj w cyfrach

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Kurde, zaraz się wścieknę, tłumaczenie nie działa jak nie działało, chociaż zainstalowałem wersję exe (chyba exe, pisało LOL, a druga opcja była MOD) Wsadziłem ten plik z tłumaczeniem dosłownie wszędzie i NADAL NIE DZIAŁA. Zdołał ktoś w ogóle zmusić to tłumaczenie do odpalenia?

joldog

joldog

Użytkownicy
posty28
Propsy1
  • Użytkownicy
no ja mam podobnie...
Wcześniej grałem na pseudo angielskim tłumaczeniu i po wyjściu polskiej bety, wgrałem poprostu plik spolszczający do folderu DATA i wszystko śmigało, tekst był po Polsku, ale zaczęło mnie wywalać do windowsa
(pewnie dlatego że nie miałem zainstalowanego rebalance, które jest potrzebny)
więc wywaliłem gothica, zainstalowalem ponownie wszystko, robiłem wszystko tak jak wcześniej + instalacja rebalance,  ale zaczął wyskakiwać mi ten błąd o którym pisałem wcześniej, mimo tego instalacja sie nie przerywała i szła już do końca bezbłędnie.... nie wiem o co z tym chodzi:/, może to jakiś mało istotny błąd był, więc wgrywam plik spolszczający ale i tak nie działa...

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
wersje :
- 1.0
- 1.1
- rebelance
- tłumaczenie
jak napisał majaczek ale mi też nie działa

maarekxd

maarekxd

Użytkownicy
posty111
Propsy1
  • Użytkownicy
ja też mam problem, ale chyba z tym unofficial patchem. Otóż instaluję wszystko w wersji EXE i jak włączam grę to mam wciąż menu z nocy kruka oraz w ogóle wygląda to tak jakby nie było żadnego moda wgranego. Możliwe że coś źle kliknąłem podczas instalacji unoficial patch, gdyż tam były cztery opcje a ja zaznaczyłem dwie pierwsze. Wcześniej miałem wersje Returninga MOD i tłumaczenie pseudoenglish i wszystko śmigało.
Już mi się udało, zrobiłem tak jak powiedział Adanos w tym drugim temacie. Jednak u mnie nie są w ogóle przetłumaczone dialogi czy to błąd?

0 użytkowników
Do góry