Użyłem opcji szukaj i nie znalazłem rozwiązania, więc prosiłbym o wskazówki.
Chcę przesunąć startpointa w Wolnej Kopalni("FreeMine.zen"). Otwieram Spacera, przesuwam "zCVobstartpoint". Dla pewności przesuwam dodatkowo "ENTRANCE_OLDMINE_SURFACE" (chyba to jest freepoint).
Zapisuję worlda (File->Save Zen), podmieniam i odpalam grę, wchodzę do Wolnej Kopalni - w dalszym ciągu rozpoczynam z tego samego miejsca. Gothic zwyczajnie nie uwzględnił zmian dokonanych w Spacerze. Wchodzę do Spacera, otwieram worlda i zCVobstartpoint jest tam gdzie go przesunąłem.
Dla pewności spróbowałem użyć opcji "compile world" - nic nie dało. Usunąłem "zCVobstartpoint" i utworzyłem nowy "zCVobstartpoint" - też nic. To samo dla pewności zrobiłem z "ENTRANCE_OLDMINE_SURFACE" - kicha.
Dodam tylko, że uprzednio dodałem Spacerem w kopalni Waypointy oraz złoża rudy i wszystko ładnie się pokazuje w grze po zapisaniu worlda (File->Save Zen bez żadnych kompilacji świata, itd.). Uwzględniło nawet przesunięcie "wyjścia z zena". A startpointa jak nie uwzględniało tak nie uwzględnia - nawet po zreparsowaniu plików.
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu.