Skyrim - NOLVUS 5.2.5. - Spolszczenie, poprawki i dodatki 5225 7

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 10.04.2024 roku

Wyświetleń 5225

Odpowiedzi 7

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1124
Propsy596
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig

Oryginalny poradnik znajduje się na steamie: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=3218144924

Spolszczenie do modpacka NOLVUS https://www.nolvus.net/ oraz opcjonalne poprawki oraz dodatki urozmaicające rozgrywkę.
Spolszczenie dla wersji NOLVUS Ascension 5.2.5.

Dla takich ustawień instalatora:

Spolszczenie wygenerowałem między innymi na podstawie prawie wszystkich dostępnych spolszczeń na Nexusie. Ostrzegam, że niemała część modów nie została spolszczona, dodatkowo wszystkie skrypty oraz pewna część ustawień w MCM jest po angielsku. Oczywiście świadom jestem, że pojawiają się błędy i nieścisłości w nazewnictwie ale jest tego za dużo by mi się chciało korektę przeprowadzać. Jeśli komuś się chce to może mi to zgłaszać.

Posiłkowałem się spolszczeniami:

LeKapitan
panajotak
Delirwent123
deleted00000000
kreator1988
bartek3456
Johnny4M3T
Iskrzu
1keanna111
anathema83
Miamian
Tichauer
Spika02
Hiar0
Catariah
KW4SNY
majewskidominik

I. Instalacja modpacka i poprawek

Modpacka instalujemy zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na oficjalnej stronie projektu.
Podczas instalacji należy wybrać język polski i najlepiej opcje takie jak zaprezentowałem w punkcie pierwszym.

Po instalacji z folderu MO2 uruchamiamy ModOrganizer i robimy kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp:

Za każdym razem gdy dodajemy jakiś opcjonalny mod polecam dodawać dopisek [No Delete] i zamiast nadpisywać instalacyjnie jakąś już zainstalowaną modyfikację wgrywać ją z wcześniej dodanym dopiskiem pod oryginałem. Przykład:

Opcjonalnym lecz zalecanym punktem jest instalacja poprawek. Modpack nie będzie aktualizowany do czasu wyjścia wersji V6 a błędy się w nim zdarzają. Poradnik nie należy do mnie a tu znajduje się do niego link:
https://docs.google.com/document/u/1/d/e/2PACX-1vQHMM1A6-gK9LqHR4h-aP3jJsUGS3_TjCbWrF7CF729cokCLNe-TZHGHj9KKEAUZjItn-ykY1t2rUaR/pub

Dodatkowo polecam też zainstalowanie moda podmieniającego polski dubbing na ten o wyższej jakości z wersji PS4.
Link: https://www.nexusmods.com/skyrimspecialedition/mods/18115
Pliki do pobrania:

Instalujemy przez Mod Organizera (folder MO2) oba pliki, w lewym panelu umieszczamy pod Rudy ENB NAT Addons

w prawym panelu pod ccafdsse001-dwesanctuary.esm

Po instalacji z folderu MO2 uruchamiamy ModOrganizer i robimy kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp:

II. Moje prywatnie polecane dodatki

1. Skyrim Skill Uncapper for SE and AE

Mod usuwa limity nauki umiejętności jak i poziomu postaci, z tym jest trochę zabawy więc po kolei. Najpierw należy pobrać odpowiednią wersję Custom Skills Framework, link:
Custom Skills Framework for 1.5.97.
Umieszczamy go pod oryginalnym modem i wyłączamy ten domyślny:

Następnie musimy pobrać aktualizację dla wersji HUD wcześniej wspominanego moda, link:
Custom Skill Menu 1.1.7
Umieszczamy go pod oryginalnym modem:

Pobieramy właściwy mod, link:
Skyrim Skill Uncapper for SE and AE 2.2.3
oraz dodatek do niego, link:
Get Skill Experience With Experience

Teraz należy w lewym panelu wyłączyć mody:
Static Skill Leveling
Static Skill Levelling - AV Edits

Układ w lewym panelu powinien wyglądać tak:

W prawym panelu dodatkowy plik Get Skill Experience With Experience.esp powinien znaleźć się pod Experience.esp:

Na koniec należy zmienić w modzie [No Delete] Get Skill Experience With Experience w pliku SkyrimUncapper.ini wartość linijki bUseLegendarySettings na false.
Jeśli ktoś nadal miałby jakieś problemy ja na przykład nie mam więc nie wiem jak to zadziała ale jeśli już to może zmienić we wcześniej wspomnianym pliku pod znacznikiem General linijkę bUseSkillFormulaCapsUIFix = true na bUseSkillFormulaCapsUIFix = false

2. B.A.L.L.S - Chapter 1 - 16 by 9

Mod dodaje nowe ekrany ładowania. Pobieramy pliki B.A.L.L.S - Chapter 1 - 16 by 9 oraz Vanilla LS Remover, link: https://www.nexusmods.com/skyrimspecialedition/mods/106498?tab=files.
Pozycja w lewym panelu:

Pozycja w prawym panelu:

3. Faster HDT-SMP - Ultra Performance Config

Poprawia wydajność dla pewnych konfiguracji sprzętowych, gdy procesor nie nadąża za kartą graficzną. Link: Faster HDT-SMP - Ultra Perfomance Config

Pozycja w lewym panelu:

4. Untarnished UI 1.1.6

Ładniejszy wygląd interfejsu. Tu najpierw należy zainstalować
Dear Diary Dark Mode (white text)
następnie
Untarnished UI 1.1.6
Jeśli ktoś się gubi w opcjach instalacyjnych albo nie za bardzo wie co zaznaczać to tu linki do wcześniejszych modów już skonfigurowanych:
Dear Diary Dark Mode (white text)
Untarnished UI 1.1.6

Pozycja w lewym panelu:

Pozycja w prawym panelu:

5. Main Menu Replacer - Eldergleam 16 by 9

Podmiana tła w głównym menu, gdyż jeśli instalujecie wszystko tak jak według poradnik aktualnie jest ono po prostu czarne, plik: Main Menu Replacer - Eldergleam 16 by 9

Pozycja w lewym panelu:

III. Instalacja spolszczenia

Przed instalacją spolszczenia zróbcie kopię kolejki ładowania plików .esp, bo bez tego się popłaczecie.

Spolszczenie instalujemy przez ModOrganizera.
Link: https://drive.google.com/file/d/1znEEXMy9de1ik2rJCL-zh0NEvcnTgva-/view?usp=sharing
Dodatkowo polecam też doinstalować dodatkowy dubbing to niektórych modów.
Link: https://drive.google.com/file/d/1JV2BOgXsRnvOcJ9Am2LBCYcBmefBOUx2/view?usp=sharing

Mody powinny znajdować się na w zakładce [11. ENB & RESHADE], u mnie to wygląda tak:

Po instalacji należy przywrócić kopię zapasową kolejki plików .esp, dzięki temu wyłączą się mody, które ja używam a wy nie używacie. Tym przyciskiem:

Jeśli ktoś wybrał inne ustawienia LOD, może lepiej będzie jeśli usunie sobie z folderu [No Delete] NOLVUSPL pliki DynDOLOD.esm i DynDOLOD.esp.

Uwaga!

Jeśli ktoś wybrał inne ustawienia LOD, niech usunie sobie z folderu [No Delete] NOLVUSPL pliki DynDOLOD.esm i DynDOLOD.esp i być może Synthesis.esp.
Jeśli ktoś nie instalował opcjonalnych poprawek z poradnika wyżej niech sobie usunie z folderu [No Delete] NOLVUSPL pliki Strongholds - Largashbur i Lux - Hjertesten Hall patch.

IV. Poprawki czcionki

By pozbyć się większości problemów z polskimi znakami należy wykonać kilka kroków:

1. W zakładce [2.3 SCREEN FONTS & MAP] należy wyłączyć mod Font Overhaul - Natural Typefaces
2. W tej samej zakładce wyszukujemy mod Sovngarde - Mist's Font Replacer Light i otwieramy folder go zawierający prawym przyciskiem myszy w eksploratorze plików.
3. W podfolderze Interaface zawartość pliku fontconfig.txt zmieniamy na link a pliku fontconfig_pl.txt na link.

V.  Moja lista plików oraz osobiste propozycje

Osobiście polecam wyłączyć mod iEquip gdyż jest jak dla mnie nieporęczny, w lewym panelu należy odznaczyć:
iEquip
iEquip - Settings Loader
iEquip - Nolvus Settings

Jeśli ktoś chce moją kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp (mimo wszystko zróbcie i tak kopię swojej, bo może coś się konkretnie popsuć) to proszę, pliki:
loadorder
plugins

Ścieżka do plików: MODS\profiles\Nolvus Ascension

VI. PureDark DLSS

Jeśli ktoś chciałby sobie zainstalować DLSS3 by PureDark to konieczne jest posiadanie karty graficznej z serii RTX 40 oraz zaznaczenie podczas instalacji Anti Aliasingu DLAA.

1. Pobieramy z Discorda PureDarka z kanału #skyrim-beta-access custom ReShade 6.0.1 i podmieniamy plik w STOCK GAME.
2. Pobieramy DLSS3 Build 05 i instalujemy pod Skyrim Upscaler w zakładce 1.1 SKSE PLUGINS. Wyłączamy mody Upscaler Base Plugin oraz Skyrim Upscaler. Kolejność w lewym panelu:

3. W SkyrimUpscaler.ini z wcześniej zainstalowanego moda polecam ustawić:

mQualityLevel = 1

mDLSSPreset = 1

mDLSSGEnabled = true

mFPSCap - Tu podobnież należy ustawić wartość odświeżania monitora podzieloną na dwa i z dodaną jedynką. Ale ja to mam na 0 także nie wiem.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Ventrue, jesteś mega, ostatnio szukałem czegoś podobnego :D Dzieki :D

Swoją drogą, możnaby spróbować skontaktować się z wciąż aktywnymi twórcami tych spolszczeń (np. anathema wiem, że jest aktywna, przedwczoraj mi odpisala w sprawie spolszczenia) i poprosić o spolszczenie reszty modów które w paczce są niespolszczone.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1124
Propsy596
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig
Inni nadal tłumaczą to może akurat przypadkiem z czasem trafią na coś z paczki, ale nie ma sensu teraz podsuwać im pomysłów, bo nie do końca wiadomo co będzie a czego nie będzie w V6.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A wiadomo coś mniej wiecej o dacie premiery V6?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1124
Propsy596
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig
Od lipca mawiają, że za kilka miesięcy.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Widze na nexusie, że kilka spolszczeń modów, które są w Nolvusie, zostały zaktualizowane. Będziesz je aktualizował w Twojej paczce czy czekasz na to Nolvus 6?

KOMPUTER:
Spoiler

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1124
Propsy596
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig
Ale po co je aktualizować, skoro w Nolvusie i tak masz starsze wersje tych modów.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6343
Propsy2477
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry