Oryginalny poradnik znajduje się na steamie:
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=3218144924Spolszczenie do modpacka NOLVUS https://www.nolvus.net/ oraz opcjonalne poprawki oraz dodatki urozmaicające rozgrywkę.
Spolszczenie dla wersji NOLVUS Ascension 5.2.5. Dla takich ustawień instalatora:
Spolszczenie wygenerowałem między innymi na podstawie prawie wszystkich dostępnych spolszczeń na Nexusie. Ostrzegam, że niemała część modów nie została spolszczona, dodatkowo wszystkie skrypty oraz pewna część ustawień w MCM jest po angielsku. Oczywiście świadom jestem, że pojawiają się błędy i nieścisłości w nazewnictwie ale jest tego za dużo by mi się chciało korektę przeprowadzać. Jeśli komuś się chce to może mi to zgłaszać.
Posiłkowałem się spolszczeniami:
LeKapitanpanajotakDelirwent123deleted00000000kreator1988bartek3456Johnny4M3TIskrzu1keanna111anathema83MiamianTichauerSpika02Hiar0CatariahKW4SNYmajewskidominikI. Instalacja modpacka i poprawek
Modpacka instalujemy zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na
oficjalnej stronie projektu.Podczas instalacji należy wybrać język polski i najlepiej opcje takie jak zaprezentowałem w punkcie pierwszym.
Po instalacji z folderu MO2 uruchamiamy
ModOrganizer i robimy kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp:
Za każdym razem gdy dodajemy jakiś opcjonalny mod polecam dodawać dopisek [No Delete] i zamiast nadpisywać instalacyjnie jakąś już zainstalowaną modyfikację wgrywać ją z wcześniej dodanym dopiskiem pod oryginałem. Przykład:
Opcjonalnym lecz zalecanym punktem jest instalacja poprawek. Modpack nie będzie aktualizowany do czasu wyjścia wersji V6 a błędy się w nim zdarzają. Poradnik nie należy do mnie a tu znajduje się do niego link:
https://docs.google.com/document/u/1/d/e/2PACX-1vQHMM1A6-gK9LqHR4h-aP3jJsUGS3_TjCbWrF7CF729cokCLNe-TZHGHj9KKEAUZjItn-ykY1t2rUaR/pubDodatkowo polecam też zainstalowanie moda podmieniającego polski dubbing na ten o wyższej jakości z wersji PS4.
Link:
https://www.nexusmods.com/skyrimspecialedition/mods/18115Pliki do pobrania:
Instalujemy przez Mod Organizera (folder MO2) oba pliki, w lewym panelu umieszczamy pod
Rudy ENB NAT Addonsw prawym panelu pod
ccafdsse001-dwesanctuary.esmPo instalacji z folderu MO2 uruchamiamy
ModOrganizer i robimy kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp:
II. Moje prywatnie polecane dodatki
1. Skyrim Skill Uncapper for SE and AEMod usuwa limity nauki umiejętności jak i poziomu postaci, z tym jest trochę zabawy więc po kolei. Najpierw należy pobrać odpowiednią wersję Custom Skills Framework, link:
Custom Skills Framework for 1.5.97.
Umieszczamy go pod oryginalnym modem i wyłączamy ten domyślny:
Następnie musimy pobrać aktualizację dla wersji HUD wcześniej wspominanego moda, link:
Custom Skill Menu 1.1.7Umieszczamy go pod oryginalnym modem:
Pobieramy właściwy mod, link:
Skyrim Skill Uncapper for SE and AE 2.2.3oraz dodatek do niego, link:
Get Skill Experience With ExperienceTeraz należy w lewym panelu wyłączyć mody:
Static Skill LevelingStatic Skill Levelling - AV EditsUkład w lewym panelu powinien wyglądać tak:
W prawym panelu dodatkowy plik
Get Skill Experience With Experience.esp powinien znaleźć się pod
Experience.esp:
Na koniec należy zmienić w modzie
[No Delete] Get Skill Experience With Experience w pliku
SkyrimUncapper.ini wartość linijki
bUseLegendarySettings na
false.
Jeśli ktoś nadal miałby jakieś problemy ja na przykład nie mam więc nie wiem jak to zadziała ale jeśli już to może zmienić we wcześniej wspomnianym pliku pod znacznikiem
General linijkę
bUseSkillFormulaCapsUIFix = true na
bUseSkillFormulaCapsUIFix = false2. B.A.L.L.S - Chapter 1 - 16 by 9Mod dodaje nowe ekrany ładowania. Pobieramy pliki
B.A.L.L.S - Chapter 1 - 16 by 9 oraz
Vanilla LS Remover, link:
https://www.nexusmods.com/skyrimspecialedition/mods/106498?tab=files.
Pozycja w lewym panelu:
Pozycja w prawym panelu:
3. Faster HDT-SMP - Ultra Performance ConfigPoprawia wydajność dla pewnych konfiguracji sprzętowych, gdy procesor nie nadąża za kartą graficzną. Link:
Faster HDT-SMP - Ultra Perfomance ConfigPozycja w lewym panelu:
4. Untarnished UI 1.1.6Ładniejszy wygląd interfejsu. Tu najpierw należy zainstalować
Dear Diary Dark Mode (white text)następnie
Untarnished UI 1.1.6Jeśli ktoś się gubi w opcjach instalacyjnych albo nie za bardzo wie co zaznaczać to tu linki do wcześniejszych modów już skonfigurowanych:
Dear Diary Dark Mode (white text)Untarnished UI 1.1.6Pozycja w lewym panelu:
Pozycja w prawym panelu:
5. Main Menu Replacer - Eldergleam 16 by 9Podmiana tła w głównym menu, gdyż jeśli instalujecie wszystko tak jak według poradnik aktualnie jest ono po prostu czarne, plik:
Main Menu Replacer - Eldergleam 16 by 9Pozycja w lewym panelu:
Po instalacji z folderu MO2 uruchamiamy ModOrganizer i robimy kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp:
III. Instalacja spolszczenia
Przed instalacją spolszczenia zróbcie kopię kolejki ładowania plików .esp, bo bez tego się popłaczecie.
Spolszczenie instalujemy przez ModOrganizera.
Link:
https://drive.google.com/file/d/1znEEXMy9de1ik2rJCL-zh0NEvcnTgva-/view?usp=sharingDodatkowo polecam też doinstalować dodatkowy dubbing to niektórych modów.
Link:
https://drive.google.com/file/d/1JV2BOgXsRnvOcJ9Am2LBCYcBmefBOUx2/view?usp=sharingMody powinny znajdować się na w zakładce
[11. ENB & RESHADE], u mnie to wygląda tak:
Po instalacji należy przywrócić kopię zapasową kolejki plików .esp, dzięki temu wyłączą się mody, które ja używam a wy nie używacie. Tym przyciskiem:
Jeśli ktoś wybrał inne ustawienia LOD, może lepiej będzie jeśli usunie sobie z folderu
[No Delete] NOLVUSPL pliki
DynDOLOD.esm i D
ynDOLOD.esp.
Uwaga!Jeśli ktoś wybrał inne ustawienia LOD, niech usunie sobie z folderu
DynDOLOD.esm i
DynDOLOD.esp i być może
Synthesis.esp.
Jeśli ktoś nie instalował opcjonalnych poprawek z poradnika wyżej niech sobie usunie z folderu
Strongholds - Largashbur i
Lux - Hjertesten Hall patch.
IV. Poprawki czcionki
By pozbyć się większości problemów z polskimi znakami należy wykonać kilka kroków:
1. W zakładce
[2.3 SCREEN FONTS & MAP] należy wyłączyć mod
Font Overhaul - Natural Typefaces2. W tej samej zakładce wyszukujemy mod
Sovngarde - Mist's Font Replacer Light i otwieramy folder go zawierający prawym przyciskiem myszy w eksploratorze plików.
3. W podfolderze
Interaface zawartość pliku
fontconfig.txt zmieniamy na
link a pliku
fontconfig_pl.txt na
link.
V. Moja lista plików oraz osobiste propozycje
Osobiście polecam wyłączyć mod
iEquip gdyż jest jak dla mnie nieporęczny, w lewym panelu należy odznaczyć:
iEquipiEquip - Settings LoaderiEquip - Nolvus SettingsJeśli ktoś chce moją kopię zapasową kolejki ładowania plików .esp (mimo wszystko zróbcie i tak kopię swojej, bo może coś się konkretnie popsuć) to proszę, pliki:
loadorderpluginsŚcieżka do plików:
MODS\profiles\Nolvus AscensionVI. PureDark DLSS
Jeśli ktoś chciałby sobie zainstalować DLSS3 by PureDark to konieczne jest posiadanie karty graficznej z serii RTX 40 oraz zaznaczenie podczas instalacji Anti Aliasingu DLAA.
1. Pobieramy z Discorda PureDarka z kanału #skyrim-beta-access
custom ReShade 6.0.1 i podmieniamy plik w
STOCK GAME.
2. Pobieramy
DLSS3 Build 05 i instalujemy pod
Skyrim Upscaler w zakładce
1.1 SKSE PLUGINS. Wyłączamy mody Upscaler Base Plugin oraz Skyrim Upscaler. Kolejność w lewym panelu:
3. W
SkyrimUpscaler.ini z wcześniej zainstalowanego moda polecam ustawić:
mQualityLevel = 1
mDLSSPreset = 1
mDLSSGEnabled = truemFPSCap - Tu podobnież należy ustawić wartość odświeżania monitora podzieloną na dwa i z dodaną jedynką. Ale ja to mam na 0 także nie wiem.