Darmowy staż i nauka programowania od zera z Gothic COOP 4488 14

O temacie

Autor Colder123

Zaczęty 6.01.2024 roku

Wyświetleń 4488

Odpowiedzi 14

Colder123

Colder123

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
[REKRUTACJA] Gothic Ipsum [DO 14.01.2024]

Gothic Ipsum to robocza nazwa projektu, w którym nie zaczniemy od konkretnego celu typu "serwer TDM", a skupimy się na zebraniu ludzi wyznających podobną filozofię, chcących wspólnie zbudować coś rozwijającego i zacząć karierę w świecie IT.

Projektowi będąc przyświecać następujące cechy:

Hajs dla ekipy, nie dla właściciela
Możliwa będzie drobna monetyzacja (patronite, reklamy, może jakieś proste konto premium), aczkolwiek ja pracuję za darmo i nie będę pobierać z tego żadnych pieniędzy. Wątpię aby to były duże kwoty, więc będziemy podejmować wspólnie decyzje na co ją wydać (np jakiś wyjazd integracyjny albo gierki COOP na Steam).

Projekt pod CV dla pierwszej pracy w IT
Będę prowadzić to tak abyś zyskał wiedzę i umiejętności niezbędne do rozpoczęcia kariery w IT. Czy to jeżeli chodzi o programowanie frontend, backend, bycie product managerem, grafikiem, scam masterem, testerem czy support teamem. Sam posiadam ponad 10 lat doświadczenia w IT, rekrutowałem juniorów do IT, mam też sporo znajomych z branży więc będę budować ten projekt tak, abyś składając CV miał coś rzetelnego do pokazania. Przy pierwszej pracy CV bywają bardzo puste, nikogo naprawdę nie obchodzi jakie liceum skończyłeś i że interesujesz się piłką nożna.

Platforma zaszczepiająca "fajność" programowania
Cokolwiek stworzymy będzie posiadało własny silnik skryptowy. Będę chcieć stworzyć projekt w którym ucząc się programować będziesz mógł dopisać coś własnego. Przykład? Powiedzmy, że robimy coś w stylu "Gothic COOP Mini Missions", czyli programujesz proste poziomy do przejścia typu: wyprawa z Paladynami odbijać zamek w GD, a może spawn przed lodową krainą i atak na lodowego smoka. Coś w stylu escape map z MC albo map do garry's moda. Co będzie można zakodować? Może nowi NPC, proste misje pod coop, jakieś specjalne ataki bossów, pułapki obszarowe, itd. Tak aby pierwsze kroki były ciekawe wizualnie i łatwe w rozpoczęciu.

Dla aktualnych programistów - architektura pluginowa + nauka AI
Chciałbym, aby programowanie dla nowych osób było możliwie jak najłatwiejsze dlatego potrzebny będzie prosty dobrze napisany core + framework pozwalający pisać moduły/skrypty. Zbudowanie tego tak, aby było łatwe w zrozumieniu i używalne przez młodszych kolegów (a nie tylko przez Ciebie) to wartościowa cecha w praktycznie każdej firmie. Zastanawiam się też nad prostym modułem AI. AI coraz mocniej wchodzi do życia codziennego, nie mam o tym dziś żadnego pojęcia, aczkolwiek chciałbym się tego nauczyć. Jeżeli chciałbyś się rozwinąć w tym zakresie bawiąc się swoim ukochanym Gothickiem - zapraszam, napiszmy coś razem!

Zgrana pracująca ekipa [minimum 10h tygodniowo]
Będziemy raportować (uczciwie) godziny pracy aby jasno było wiadomo ile kto wkłada pracy w projekt. Nie ma problemu być pracował dużo mniej od innych, każdy ma inną sytuację życiową ale oczekuje minimum 10h pracy tygodniowo. Chodzi o to aby projekt powstawał sprawnie, abyś realnie się czegoś nauczył. MASZ BYĆ ZMOTYWOWANY. Nie dołączasz po to aby odejść w 1 możliwym momencie, nie robimy tu pseudo RP który upadnie w dniu startu i wywali połowę ekipy. Jeżeli nie wierzysz w te założenia lub wiesz, że wolisz luźne życie na ligusi i opierdalaniu się to nie jest to projekt dla Ciebie.

MVP w maksimum pół roku
Nie będziemy pracować nad pierwszą wersją 10 lat, MVP w IT to Minimum Viable Product, czyli w naszym przypadku minimalna grywalna wersja od której zaczynamy zbieranie feedbacku i dokładanie funkcji.

ZGŁOSZENIA
Obecnie do mnie DM na Didscord, imię, wiek, co chciałbyś robić, ile czasu masz tygodniowo, co Cię motywuje do pracy, co chciałbyś osiągnąć. Generalnie musisz mi udowodnić, że nie zmarnuję na Ciebie czasu. Robię to za darmo z myślą o wprowadzeniu ludzi do IT. Chcę aby jak najwięcej osób miało dobre ciepłe życie w branży w której możesz pracować zdalnie czy to z domu czy z każdego zakątka świata.

Link do DC gdzie możesz mnie znaleźć: discord.gg/vZujNmqSwW
Mój nick: Colder (szukasz po ID: coider)

Pozdrawiam,
Colder

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty156
Propsy163
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To już trzeba naganiać "wannabe developerów", bo nie ma kogo zebrać do ekipy? xD

Post wygląda raczej jak po 10 latach w rekrutacji niż w IT - mało szczegółów technicznych, dużo propagandy i zagrywek psychologicznych, typu ekstremalnie krótki czas na dołączenie, albo
Jeżeli nie wierzysz w te założenia lub wiesz, że wolisz luźne życie na ligusi i opierdalaniu się to nie jest to projekt dla Ciebie.
Żadnych informacji o sprawach kluczowych, choćby w czym pisać będziecie pisać. W dedalusie? W C++? Jakich narzędzi i metodyk używacie, które faktycznie mogą być użyteczne w pracy zawodowej? No, chyba że te narzędzia mają być dopiero napisane przez tych bardziej zaawansowanych...

Będę prowadzić to tak abyś zyskał wiedzę i umiejętności niezbędne do rozpoczęcia kariery w IT. Czy to jeżeli chodzi o programowanie frontend, backend, bycie product managerem, grafikiem, scam masterem, testerem czy support teamem.
To celowy hejt na scrum i złośliwe stwierdzenie, że jednego supporta zatrudnia się z myślą, żeby robił za cały zespół?

Nie ma problemu być pracował dużo mniej od innych, każdy ma inną sytuację życiową ale oczekuje minimum 10h pracy tygodniowo
Wbrew pozorom 10 godzin tygodniowo to sporo - 2 godziny na dzień roboczy Jak rozumiem, przez minimum pół roku. A jak ktoś będzie pracował mniej, to co? Wylatuje? Kary płaci?
O projekcie, o Tobie, ani o Twoich wcześniejszych osiągnięciach nie wiadomo nic. Jaką ktokolwiek ma gwarancję, czy jest sens poświęcać czas, skoro w tym czasie można robić coś w technologiach, które faktycznie są na rynku pracy?

nie robimy tu pseudo RP który upadnie w dniu startu i wywali połowę ekipy
Gothic Ipsum to robocza nazwa projektu, w którym nie zaczniemy od konkretnego celu typu "serwer TDM", a skupimy się na zebraniu ludzi wyznających podobną filozofię, chcących wspólnie zbudować coś rozwijającego i zacząć karierę w świecie IT
Faktycznie, brzmi bardzo konkretnie i meeeega stabilnie...

Jeśli naprawdę Ci zależy (i nie jesteś "Scam masterem"), to dołóż coś więcej o sobie. Pokaż dotychczasowe projekty. Jak chwalisz się doświadczeniem komercyjnym, to daj link do swojego profilu LI.

Generalnie musisz mi udowodnić, że nie zmarnuję na Ciebie czasu. Robię to za darmo z myślą o wprowadzeniu ludzi do IT.
Osoby, które zrekrutujesz również będą pracować za darmo i jeszcze Ty wyznaczasz im minimalny czas pracy. Udowodnij, że nie będzie on zmarnowany i że mogą Ci zaufać.

Chciałbym też ostudzić zapał tych, których skusił powyższy post - obecnie trudności w znalezieniu pierwszej pracy jako programista mają osoby po drogich kursach, więc jeśli nie macie solidnych podstaw w technologii, do której startujecie, to taki projekt raczej nie będzie miał większego znaczenia, zwłaszcza, jeśli miałyby to być dedalusowe skrypty. Jeśli faktycznie ktoś jest po liceum, to myślę, że już większe gwarancje zatrudnienia jako dev daje zapisanie się na studia i złapanie stażu.
Nie twierdzę, że udział w projekcie, prowadzonym na wzór tych komercyjnych nic by nie dał. Po prostu chcę podkreślić, żeby być ostrożnym i nie traktować takich ofert jako gwarancji przebicia się na rynku pracy, bo takie motywy są wykorzystwyane przez rozmaitych naganiaczy. A może i do wyłudzania danych osobowych.

Chcę aby jak najwięcej osób miało dobre ciepłe życie w branży w której możesz pracować zdalnie czy to z domu czy z każdego zakątka świata.
Typowa reklama, prawda jest taka, że firmy często działają hybrydowo, albo musisz raz na jakiś czas pojawić się w biurze. Nie jest też tak różowo, że można klepac z dowolnego miejsca, bo jest kwestia ochrony tajemnic firmy i są określone wytyczne, jak powinno wyglądać stanowisko pracy (czytaj - np. nie w kawiarni, bo Ci ktoś może zerkać przez ramię). Pełna swoboda w doborze miejsca pracy to raczej wyjątek, niż reguła, zwłaszcza w Polsce, gdzie trzeba określić dokładnie miejsce pracy zdalnej.

Yetem12

Yetem12

Użytkownicy
posty212
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ale to dumnie musi wyglądać potem w CV, mam ukończony staż przy Gothic Coopie XD.

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
O projekcie, o Tobie, ani o Twoich wcześniejszych osiągnięciach nie wiadomo nic.
Coś tam wiadomo:

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

bogu9821

bogu9821

Użytkownicy
posty406
Propsy185
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Jeżeli chodzi o Gothic COOP, to nie ma lepszego w tym momencie dostepnego projektu, ale nie zmienia faktu, że bardzo on śmierdzi. Nie dość, że kod jest wątpliwej jakości, to jeszcze zachowanie Coldera wobec innych było tragiczne.
Colder chyba nie wie co to memory managment w c++. Przy wczytywaniu gry parę razy 100MB ramu mi zjadło przy pewnych warunkach xD. I to zarówno jeżeli chodzi o nie usuwanie zaalokowanej pamieci, jak i uzywanie już usuniętej pamięci, bo np. bierze pointer z obiektu ze stosu i go potem gdzieś używa. XD
Kod opiera się na dziwnych hakach pod odpowiednie sytuacje i nie jest uniwersalny. Tam są takie big brain rzeczy jak np. nie aktualizowanie czasu dopóki jesteśmy w dialogach, bo to niby zmienia rutyny, ale można to inaczej rozwiązać i tego problemu by nie było.
Pakiety lecą po parę MB. Referencje prawie nie są używane, wszystko jest kopiowane.

Tu trochę przykładów tego typu podstawowych błędów. Patrzyłem tez na to jakiś czas temu i teraz tylko na szybko parę z nich shootowałem. Więcej by się dało tego znaleźć. XD Gdyby nie to, że każdy, kto współpracował z Colderem się na nim nie sparzył, to bym o tym nie pisał i po prostu PR wrzucił na gita z fixami, ale tu chyba trzeba przedstawić sytuację jasno. Colder się nie zna na c++, a uważa się za eksperta, który wam pomoże nauczyć się programowania (gdzie w tym projekcie jest masa błędów) i znaleźć pracę w IT za darmo. Na dodatek całą kasę chce wam przekazać z patronite itp. i nic za to nie brać XD. Nawet jeżeli ma doświadczenie zawodowe, to na pewno nie w tym języku. A sam fakt, że chce dodać monetyzację i nic za to nie brać, jest już strasznie absurdalne.

Przykład jego zachowania: https://www.youtube.com/watch?v=mkSZwpRj_2U

Przykład patokodu:
Spoiler

while(false) Do();

Kejn

Kejn

Użytkownicy
posty7
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Misiek jak Colder podbijał świat IT, to wy na chleb mówiliście bep.

Colder123

Colder123

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Poziom Waszych postów można zrównać do moderatora tego forum, który wkleja wyssaną z palca historyjkę o mnie usuwając nick kto to pisał. Gratulacje, pełen profesjonalizm, nie znam Cie po nicku Panie Modderator ale "coś już o Tobie wiem". :)

Odpowiem na te fragmenty, które względnie trzymają poziom rozsądnej dyskusji.

Żadnych informacji o sprawach kluczowych
Genialne prawda? Nie wiesz ile osób się zgłosi, nie wiesz czy będą to osoby, które mają już związek z IT, które być może chcą się rozwijać w konkretnym temacie, a może chcą sprobować czegoś nowego. To nie jest rekrutacja IT gdzie potrzebujemy 2 midów i 1 seniora z technologii X/Y/Z, to rekrutacja dla ludzi którym podobają się zasady które przedstawiłem. Wspólnie ustaliliśmy już zarys projektu i technologie. Zostaly one wybrane RAZEM po porozmawianiu z każdym kim jest, co chciałby robić, w czym chciałby się rozwijać.

Jeśli naprawdę Ci zależy (i nie jesteś "Scam masterem"), to dołóż coś więcej o sobie. Pokaż dotychczasowe projekty. Jak chwalisz się doświadczeniem komercyjnym, to daj link do swojego profilu LI.
Nie chwalę się doświadczeniem komercyjnym, ludzie wiedzą, że zrobiłem COOP-a, dodałem też, że w IT robię ponad 10 lat, tyle informacji wystarczy, kogo nie przekonałem może dopytać na DC. :)

Chciałbym też ostudzić zapał tych, których skusił powyższy post - obecnie trudności w znalezieniu pierwszej pracy jako programista mają osoby po drogich kursach
Jeżeli jedyne co zrobiłeś to wyciągnąłeś hajs od mamusi na kurs za 10k (oj tak tak, tyle to mniej więcej kosztuje) i ledwo skończyłeś ten kurs z super dyplomem na koniec to tak, prawdopodobnie nie znajdziesz pracy. Firmy IT cenią na stażystach i juniorach dociekliwość, chęć nauki, własne portfolio, jakiś wypuszczony przez nich i dopieszczony mini projekt w który mogą sobie poklikać, Twoją ambicje i wiedzę, a nie dyplom z drogiego kursu.

, zwłaszcza, jeśli miałyby to być dedalusowe skrypty
Skąd ten pomysł? Wymyślasz sobie sam coś co jest nieprawdą a potem się rozpisujesz posiadając nierealny obraz rzeczywistości. To nie ma sensu.

nie traktować takich ofert jako gwarancji przebicia się na rynku pracy
Czy ja gdzieś udzielam gwarancji? Masz 10 CV na 1 juniora, często są to osoby właśnie po jednym kursie na Udemy czy to właśnie takim drogim, a jeden gość ma do tego ciekawe portfolio, projekty na githubie, otestowany kod i np pracował w jakimś darmowym projekcie pod okiem bardziej doświadczonym osób. To właśnie on wygra z Twoim drogim kursem. Ale gwarancji nigdy nie ma, tu nie chodzi o gwarancję tylko o maksymalizowanie szansy na sukces.

np. nie w kawiarni, bo Ci ktoś może zerkać przez ramię
To co opisałeś dotyczy może 1% programistów. Mówisz mi, że moja wizja pracy zdalnej jest nierealna, a sam wlepiasz historyjkę o nierealnym programiście z sektora bankowego. Jak ktoś to czyta i będzie się rekrutował w IT to w sekcji "pytania do firmy" proszę zapytać czy można pracować z kawiarni. :)

Colder się nie zna na c++
Nie znam się na C++, kod gothic coopa jest moim pierwszym kodem w c++, nie używałem wcześniej języków niskopoziomowych z zażądaniem pamięcią, przy wczytywaniu nie wiem ile MB zabiera ale jak 100MB to mi to nie przeszkadza, mogłoby być i 150. Kod tworzący coopa opiera się sie na dziwnych hakach, nie jest to napisanie gothica od nowa. Kod nie jest uniwersalny, chociaż sporo osób pograło na nim w wiele modyfikacji.

A sam fakt, że chce dodać monetyzację i nic za to nie brać, jest już strasznie absurdalne.
Rozumiem, że jakbym chciał  brać 100% to byś był zadowolony? ;)

BTW bogu9821, mnie nauczono na forum elektory z 15 lat temu nie wstawiać kodu jako obrazki, ale okey, śliczne screenshoty porobiłeś. Dziękuje i mam nadzieje, że 98 w nicku to nie jest Twój rok urodzenia.

Na koniec chciałbym pozdrowić Kejna.

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Poziom Waszych postów można zrównać do moderatora tego forum, który wkleja wyssaną z palca historyjkę o mnie usuwając nick kto to pisał. Gratulacje, pełen profesjonalizm, nie znam Cie po nicku Panie Modderator ale "coś już o Tobie wiem". :)
1. Nie ja robiłem tego screena. Nie ma mnie nawet na tym serwerze.
2. Jeśli tak bardzo ci nie odpowiada moderator, zawsze możesz zmienić forum.

Colder123

Colder123

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To było dobre forum, pamiętam je sprzed 10 lat, ludzie pomagali mi wtedy na nim uczyć się podstaw programowania, nie odpowiada mi moderator, do forum nic nie mam.

Wchodzisz tutaj ze swoim autorytetem i podpisem "Moderator" jako ktoś kogo warto słuchać, wklejasz jakieś gówno pod którym nawet nikt się nie odważył podpisać anonimowym nickiem, a potem sie bronisz "nie ja robiłem", ale Ty wstawiłeś więc co to za argument?

Na resztę wiadomości nie odpisuje, można mnie znaleźć na DC COOP i G2O.

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Misiek jak Colder podbijał świat IT, to wy na chleb mówiliście bep.
Jak Colder podbijał świat IT to na kompilacja mówił komplikacja za co już w technikum byłby wyśmiany
https://themodders.org/index.php?topic=10060
To było dobre forum
Chyba nostalgia za starymi czasami uderzyła ci do głowy

bogu9821

bogu9821

Użytkownicy
posty406
Propsy185
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Dziękuje i mam nadzieje, że 98 w nicku to nie jest Twój rok urodzenia.
Sorry tato, za wcześnie mnie spłodziłeś.
Idąc taką logiką to ty urodziłeś się w 12 roku i popierdzielałeś razem z Jezusem w sandałach.
Pewnie dlatego jesteś taki dobroduszny i chcesz innym pomagać za darmo.
Nie zmienia to jednak faktu, że nie ma to nic do tematu i mogę mieć nawet 3 latka, a ty 69.

nie wiem ile MB zabiera ale jak 100MB to mi to nie przeszkadza, mogłoby być i 150
Ale rozumiesz, że gothic jest aplikacją 32 bitową i może używać max 4GB ramu? Jak ja w chwilę byłem w stanie zleakować tyle, nawet nie grając z nikim, gdzie leaki są też przy synchronizacji npc, to pewnie w pół godziny czy w godzinę dałoby się ten ram cały zapełnić (tu musiałbym pewne określone warunki spełnić, ale byłoby to możliwe). Poza tym to i tak są za duże leaki. To nie jest 500KB, to jest 100MB w chwilę. I tu jest problem. A problemów z pamięcią jest więcej, nie tylko z leakami.

Próbujesz wciągnąć ludzi w projekt, gdzie będziesz od nich wymagał 10h pracy tygodniowo i silnej motywacji, a ostatecznie może wyjść z tego zabugowane nie wiadomo co, nie obchodzi cie, że są błędy, co tam 100MB ramu wycieków. Co z tego, że jest pełno Undefined behaviorów, że używasz dangled pointerów, "działa", inni grają.
Ja się też nie znam na wszystkim i wiadomo, że jak pierwszy projekt, to mogą być błędy. Skoro masz tylu znajomych w IT, to mogłeś się ich zapytać o to, czy wszystko git napisałeś, ale widocznie tego nie zrobiłeś. Jednak ludzie z community ci pokazywali błędy, a ty ich olewałeś i blokowałeś.
Team Gothic Online, Likier i inni się na tobie przejechali, nie ryzykowałbym w stratę czasu na taki projekt, który udaje swój profesjonalizm i daje nierealne obietnice. Sam sobie zapracowałeś na taką opinie i nie możesz nikogo za to obwiniać.

while(false) Do();

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty156
Propsy163
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiesz ile osób się zgłosi, nie wiesz czy będą to osoby, które mają już związek z IT, które być może chcą się rozwijać w konkretnym temacie, a może chcą sprobować czegoś nowego. To nie jest rekrutacja IT gdzie potrzebujemy 2 midów i 1 seniora z technologii X/Y/Z, to rekrutacja dla ludzi którym podobają się zasady które przedstawiłem.
Jak nie podajesz, w czym piszecie, to równie dobrze może przyjść ktoś, kto myśli że nauczy się TypeScriptu, a na miejscu zastanie jakiś COBOL albo haxorską wiedzę tajemną z ASM.
Albo np. że będzie mógł się zapoznać z JIRĄ, Gitem, może CI/CD, a u Ciebie będzie dekretacja w wordpadzie i "kontrola wersji" przez kopiuj/wklej na serwer? Pół biedy, jak ktoś się w takiej sytuacji zna na rzeczy, ale ktoś całkowicie nowy może pomyśleć, że tak to właśnie wygląda, a później po wielu miesiącach stażu boleśnie zderzy się z rzeczywistością.
Ludzie chcą wiedzieć, w co idą. Aż tak boli wypisać, czego planujesz użyć?

Nie chwalę się doświadczeniem komercyjnym
dodałem też, że w IT robię ponad 10 lat
Przeczysz sam sobie.

Będę prowadzić to tak abyś zyskał wiedzę i umiejętności niezbędne do rozpoczęcia kariery w IT. Czy to jeżeli chodzi o programowanie frontend, backend, bycie product managerem, grafikiem, scam masterem, testerem czy support teamem. Sam posiadam ponad 10 lat doświadczenia w IT, rekrutowałem juniorów do IT, mam też sporo znajomych z branży więc będę budować ten projekt tak, abyś składając CV miał coś rzetelnego do pokazania.
W tym zdaniu Twoje doświadczenie wyraźnie jest użyte jako gwarancja profesjonalnego prowadzenia projektu.

ludzie wiedzą, że zrobiłem COOP-a
No, nie wiedzą. Ja na przykład nie wiem. Nigdzie nie piszesz, że zrobiłeś.

Jeżeli jedyne co zrobiłeś to wyciągnąłeś hajs od mamusi na kurs za 10k (oj tak tak, tyle to mniej więcej kosztuje) i ledwo skończyłeś ten kurs z super dyplomem na koniec to tak, prawdopodobnie nie znajdziesz pracy.
Pominę to, co myślę o tych wszystkich kursach za kilkanaście kawałków. Faktem jest, że:
1. W żaden sposób nie pokazałeś, dlaczego praca w Twoim projekcie (o którym nie wiadomo nic) miałaby dać więcej niż te kursy (które jakoś przynajmniej są znane i po których dostajesz jakiś świstek za ukończenie)
2. Te kursy przynajmniej już w tytule mają, jakiej technologii będą dotyczyć
3. Swój projekt reklamujesz używając w zasadzie tych samych metod, co te kursy. Jedyną różnicą jest darmowość (którą widywałem też w ofertach bezpłatnych kilkumiesięcznych staży na pełny etat z tymi samymi tekstami o wejściu w branżę. Tylko znów, tam były konkretne technologie, których używa się komercyjnie)

Firmy IT cenią na stażystach i juniorach dociekliwość, chęć nauki, własne portfolio, jakiś wypuszczony przez nich i dopieszczony mini projekt w który mogą sobie poklikać, Twoją ambicje i wiedzę, a nie dyplom z drogiego kursu.
Rekrutacje są różne. A CV osób bez doświadczenia na jedno stanowisko spływa cała masa. Ja w HRach nie pracowałem, ale np. na forum 4programmers.net można przeczytać, że pierwszy odsiew może się odbywać na podstawie wykształcenia lub słów kluczowych, więc takiego CV nawet nikt nie zobaczy, bo poleci do kosza przez brak jakiejś głupoty.
A jeśli już ktoś będzie miał tyle szczęścia, żeby rekruter obejrzał jego projekty, to skąd ktoś ma wiedzieć, w czym jakieś dodatki do gry pisane w starym C++ (moje domysły, dalej nie wiem, jakiego języka używasz) będą lepiej się prezentować, niż jakaś prosta samodzielna aplikacja, za to zakodowana w nowszej wersji języka (choćby 11), z czytelnym kodem, korzystająca z popularnego narzędzia budowania projektu i np. wykonująca jakieś operacje na bazie danych?

, zwłaszcza, jeśli miałyby to być dedalusowe skrypty
Skąd ten pomysł? Wymyślasz sobie sam coś co jest nieprawdą a potem się rozpisujesz posiadając nierealny obraz rzeczywistości. To nie ma sensu.
Pomyślmy:
Oferta nie zawiera żadnych informacji, w czym chcecie pisać.
Nie wiem nic o COOPie, a Ty nie wyjaśniasz, na jakiej zasadzie on działa od strony technicznej.
Z mojej znajomości o moddingu wynika, że Gothic ma skrypty napisane w dedalusie, a kilka lat temu wyszedł Union, w którym pisze się w starej wersji C++.
Przykładowe zadania, jakie podajesz:
Powiedzmy, że robimy coś w stylu "Gothic COOP Mini Missions", czyli programujesz proste poziomy do przejścia typu: wyprawa z Paladynami odbijać zamek w GD, a może spawn przed lodową krainą i atak na lodowego smoka. Coś w stylu escape map z MC albo map do garry's moda. Co będzie można zakodować? Może nowi NPC, proste misje pod coop, jakieś specjalne ataki bossów, pułapki obszarowe, itd
W typowym Gothiku to są rzeczy do ogarnięcia bez Uniona.
Tak, skąd w ogóle mógłby mi przyjść do głowy dedalus...

Masz 10 CV na 1 juniora
Słyszałem raczej o kilkuset CV na 1 juniora

a jeden gość ma do tego ciekawe portfolio, projekty na githubie, otestowany kod i np pracował w jakimś darmowym projekcie pod okiem bardziej doświadczonym osób. To właśnie on wygra z Twoim drogim kursem.
Po pierwsze nie moim, bo sam takich kursów bym nie polecał.
Po drugie to, na co zwracam uwagę przez cały czas - skąd wiemy, że po Twoim stażu efektem będzie właśnie taki wpis w CV, jeśli nie piszesz żadnych konkretów, a dowodem na Twoje doświadczenie jest to, że tak napisałeś?

Ale gwarancji nigdy nie ma, tu nie chodzi o gwarancję tylko o maksymalizowanie szansy na sukces
To zdrowe podejście. Tylko skąd wiadomo, czy Twój projekt zamiast zwiększyć prawdopodobieństwo sukcesu nie zostanie po prostu wyśmiany przez rekruterów, a kandydat nie zrozumie dlaczego, skoro mówiłeś, że będzie profesjonalnie.
(Ponownie brak szczegółów, pozwalających ocenić wartość projektu przed przystąpieniem)

np. nie w kawiarni, bo Ci ktoś może zerkać przez ramię
To co opisałeś dotyczy może 1% programistów. Mówisz mi, że moja wizja pracy zdalnej jest nierealna, a sam wlepiasz historyjkę o nierealnym programiście z sektora bankowego. Jak ktoś to czyta i będzie się rekrutował w IT to w sekcji "pytania do firmy" proszę zapytać czy można pracować z kawiarni. :)
Programiści z sektora bankowego pewnie byliby smutni, że uznałeś ich za nierealnych ;(
Nie wiem, gdzie pracujesz, może w Twojej firmie faktycznie jest bardziej liberalne podejście, albo pracujesz dla firmy bez siedziby w kraju. Natomiast faktem jest, że w ubiegłym roku pojawił się trend wielkiego powrotu do biur.
O ile mi wiadomo, poza bankami spora część programistów jest też zatrudniana przez korporacje, a te mają raczej sztywne podejście do standardów pracy. Jeśli ktoś ma w firmie dział security, myślę, że powinien podejść i zapytać, co myślą o pisaniu kodu w miejscu publicznym.
A jak ktoś chce pracować z kawiarni, to tak czy inaczej powinien to zgłosić pracodawcy, zgodnie z https://lexlege.pl/kp/art-67-18/

Jak ktoś pracuje na B2B też bezwzględnie powinien moim zdaniem uzyskać pisemną zgodę na pracę w miejscu publicznym. A i tak powodzenia, jak ktoś będzie miał wyjątkowego pecha i zwiną mu w tej kawiarni uruchomiony komputer, albo podejrzą coś poufnego i klient dowali taką karę, że mu komornik dom zlicytuje.

Zipperiusz

Zipperiusz

Użytkownicy
Team Sefaris, Obrońca królików
posty57
Propsy64
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Team Sefaris, Obrońca królików

Profesores

Profesores

Użytkownicy
posty13
Propsy6
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
"Sam posiadam ponad 10 lat doświadczenia w IT" - chyba doświadczenia w przeklejaniu gotowych formatek na supporcie w podrzędnym januszexie zarejestrowanym na Cyprze 乁༼ ☯‿☯✿༽ㄏ

Kod coopa mówi sam za siebie...

Yetem12

Yetem12

Użytkownicy
posty212
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Skoro 10 lat programowania, to jaki stack technologiczny kolega reprezentuje?
Swoją drogą komentarze w kodzie/nazwy commitów (polecam poczytać) to też ładnie reprezentujesz jak na te "10" lat doświadczenia.
Pamiętam jak swego czasu obraziłeś się (o jej) na Kajmę za to że miał czelność wytknąć na streamie błędy w twoim coopie, co zrobiłeś ty w odwecie? zamiast przyjąć to na klatę to zrobiłeś że każdy kretoszczur ma nazwę "Kajma" i coś jeszcze z nim związanego dodałeś, chyba to że młotek dropi, ale nie jestem pewny, no w każdym razie bardzo dojrzałe zachowanie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry