Inne > Forum
Martwica forum-przyczyny i remedium
Gother:
Jak w nazwie tematu. Zachęcam do pisania tu choć to nie ja jestem tutejszym porządkowym. Zachowa się dłużej dla potomności. Zacytowana treść pochodzi w całości z forumowego shoutboxa, więc jeśli coś wydaje się w niej niejasne to przypominam, że trzeba to czytać od dołu do góry.
--- Cytuj ---[15:55]Simon Said:TheModders to ciągle jest bardzo fajna baza modów też
[15:55]Simon Said:Odświeżenie layoutu i ogarnięcie problemów technicznych na pewno mogłoby kogoś zachęcić do skorzystania z forum. Aktywni userzy są i teraz, więc ich pula mogłaby się zwiększyć ;d
[15:54]Splash:cokolwiek byś nie zrobił, nie zachęci to ludzi do korzystania z forum
[15:53]Splash:zostały zepchnięte przez Discorda i grupy na Facebooku
[15:53]Splash:powtarzam: fora umarły
[15:52]Splash:ale po co je rozwijać?
[12:04]Simon Said:@Leinnan nie mówię o Tobie :*
[12:04]Simon Said:Dodajmy do tego braku zaangażowania administracji w rozwój forum, brak jakichkolwiek działań przeciwko botom, wyłączenie rejestracji i voila, martwica forumowa gotowa
[18:43]Fabio:Ludzie sie przeniesli na discordy, bo fora to przeżytek
[07:20]Gother:Jak myślisz, jakie są przyczyny tego stanu rzeczy?
[19:19]Delph(Delphoxed):taka martwica że nawet nikt już nie postuje
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---[15:53]Splash:powtarzam: fora umarły
--- Koniec cytatu ---
Część na pewno, ale fora nie umarły. Jak patrzę to niektóre mają niemały ruch choć z pewnością nie taki jak mogłyby mieć, powiedzmy z 10 lat temu. Tzw. discordy i tego typu komunikatory przejęły wiele aktywności, ale to takiej za jaką bywalcy forów raczej nie tęsknią czyli pytania typu: gdzie jest dobry miecz dwuręczny pod 30 siły w modzie R., albo nauczyciel zręczności w modyfikacji R:ER.
Zastanawia mnie też kwestiua Telegrama. Czy on nie zalicza się do discordowej grupy? A jaki tam jest ruch na forumowym kanale? Bo w tej chwili podaje dane o 13 zarejetrowanych użytkownikach, w tym 2 online.
Simon Said:
Ja nawet nie korzystam z Telegrama od themodders :D
Ani jakiegokolwiek innego :P
Splash:
--- Cytat: Gother w 2023-04-22, 18:46 ---13 zarejetrowanych użytkownikach, w tym 2 online.
--- Koniec cytatu ---
Telegram pokazuje użytkownika online tylko wtedy, kiedy aplikacja jest zmaksymalizowana i jest aktywnym oknem.
Czudak:
Jest wiele przyczyn (a ogólnie, na chwilę obecną, większość potencjalnej bazy użytkowników siedzi na socjal mediach).
1. Brak innowacji ze strony właścicieli forum.
2. Nowe socjal media (FB, YT, WhatsApp, Instagram, TikTok, Twitter, Discord, itp.) formatują ci mózg, żebyś wciąż na nich siedział; forum nie było zaprojektowane w tym kierunku.
3. Forum wygląda na przestarzałe dla nowego narybku.
4. Forum skupia się wokół jednego tematu (tutaj modowanie Gothica, nawet mimo iż są działy na inne gry i inne tematy).
5. Aplikacje dla socjal mediów są łatwiejsze w obsłudze.
6. Potęga gówno grup z Ryjoksiążki (i prywatnych serwerów Dickorda).
Jedyne remedium to takie, które podeszłoby do problemu na wielu płaszczyznach.
Leoxiq1993:
Ja jako ktoś kto zagląda tu już z 10 lat powiem tyle, że mnie jakieś innowacyjne interfejsy nie interesują. Kiedyś zaglądałem tu z wypiekami na twarzy, żeby zobaczyć jakie to nowe mody powychodziły, lub jakie są zapowiedziane, teraz wchodzę coraz rzadziej i i tak co raz mniej nowości się mogę spodziewać. To nie wina forum, po prostu modów jakoś mniej, a te które są tworzone i tak raczej tworzone są w ciszy.
Dla przykładu, na grupie żeglarzy burz , twórcy ciągle coś piszą, ostatnio nawet screeny wrzucili. Tutaj cisza.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej