Inna twórczość > Filmy

Co się tu dzieje?

(1/1)

Kazzmir:
traffix
Dec 16 2007, 01:41
Patrzę tak sobie, i dochodzę do pewnego wniosku. Na forum pojawia się coraz więcej filmików z Gothica. I niby nic w tym złego, ale problem w tym, że te filmiki są poprostu kiepskie. Oparte na oklepanych schematach, do bólu przewidywalne albo bezsensowne, robione na siłę, głupie jak ich autor i nic nie warte.

Ludzie, powiedzcie mi: skoro robicie dupne filmy, męczycie się przy nich i marnujecie swój czas, nie lepiej nauczyć się robić mody? To lepsze niż film! Dlaczego? Ano, dlatego że owy film jest zawsze taki sam, nie zmienia się. A w modzie możecie umieścić wiele wariantów, nie musicie rezygnować z pomysłów na potrzeby innych, a oprócz tego zyskacie szacunek forumowej braci.

I nie pisałbym tego gdyby nie to, że filmy prezentują smutnie niski poziom. Tak. Nawet ten wasz atak na khorinis.
Xardas94
Dec 16 2007, 10:14
troche prawda... np. zemsta na pedalach  ale nie bede wnikal w szczegoly. a moze polaczyc filmowanie z moddowaniem? mam na mysli zrobienie filmu na silniku swojego moda a to juz by bylo cos, nie to co nagrywanie na zwyklym gothicu.... to troche zasmieca forum, takie niepotrzebne tematy np. moje stare filmy ktore sa niedokonczone i chcialbym z gory przeprosic za to ze zasmiecalem forum takimi bzdurami jak wlasnie moje niedokonczone filmy (1 do 2 odcinkow i zaczynam nowy projekt jak noob). ehhh chyba utworze wlasne forum z filmami  
dekster17
Dec 16 2007, 10:24
W sumie i racja. Głównie dlatego zajmuję się moddingiem Gothic'a, a nie robieniem filmów.  
ojciec redaktor
Dec 16 2007, 11:37
CYTAT
filmy prezentują smutnie niski poziom. Tak. Nawet ten wasz atak na khorinis.

Atak na Khorinis był prekursorem, czyli pierwszą tak sporą (i jak na debiut moim zdaniem dość udaną  ) na tym forum.

CYTAT
Ludzie, powiedzcie mi: skoro robicie dupne filmy, męczycie się przy nich i marnujecie swój czas, nie lepiej nauczyć się robić mody?

Jeśli ktoś nie umie napisać dobrej fabuły do filmu to zrobi dobrą do moda tak aby był ciekawszy niż film? Nie sądzę.

CYTAT
Oparte na oklepanych schematach, do bólu przewidywalne albo bezsensowne, robione na siłę, głupie [...] i nic nie warte.

To samo można powiedzieć o G3, a pa jak się sprzedał

Ogólnie jeśli chodzi o moje zastrzeżenia co do filmów to tak:
1. Postarajcie się zebrać ekipę do dubbingu. Nawet jeśli będą brzmieć głupio jak nie wiem co to zawsze lepsze niż Ivona  Trzeba się trochę więcej pomęczyć, ale lepiej zrobić 1 dobry film niż 100 tandetnych.
2. Proponuję męczyć na GG, ewentualnie PMami ludzi którzy wam będą w stanie doradzić dobrą fabułę. Np. Kyroman, Sam Ogrodnik i inni którzy publikują całkiem niezłe opka  W pewnym momencie sami załapiecie jak napisać "dobrą" fabułę  ale to przyjdzie z czasem, a na razie korzystajcie z w/w osób  
Piotrek_smoczek
Dec 16 2007, 11:58
Z tego co wiem to moje filmy nie są DUPNE skoro większiści się podobają.
Emehtreva
Dec 16 2007, 12:06
CYTAT(Piotrek_smoczek @ Dec 16 2007, 11:58)

Jedno nie wyklucza drugiego (za takiego posta miałbym na GS-ie warna drugiego stopnia)
ojciec redaktor
Dec 16 2007, 12:10
CYTAT(Piotrek_smoczek @ Dec 16 2007, 11:58)

Akurat w tym kontekście DUPNE oznacza mniej więcej tyle co mało ambitne  A to niestety prawda
Dlatego współpracujcie. Niech jeden napisze fabułę, a inny to nakręci. Bo tak w pojedynkę wychodzą właśnie mało ambitne filmy  
Aragorn
Dec 16 2007, 12:10
Tak jak powiedział ojciec redaktor Atak na Khorinis był czymś w rodzaju testu, próby nakręcania filmu w gothic2NK. Był to pierwszy film z gry gothic jaki wogule zrobiliśmy i mamy świadomość tego, że jest w wielu aspektach niedopracowany. Z opini tych którzy oglądali film wyciągnęliśmy wnioski i tworzymy teraz prawdziwy "gothicowy film" z niebylejaką fabułą, którą tak naprawdę znam tylko ja, błahaha

Co do większości pozostałych filmików zgadzam się z blazerem.
Manver
Dec 16 2007, 12:18
Autor tematu wyraźnie, być może celowo zapomniał o Tym iż na potrzeby filmów również się modduję. Ustawienie NPC w innym miejscu, zmiana textur, itp. Jak powszechnie wiadomo również zalicza się do moddingu gier komputerowych. OK, filmy wulgarne, amoralne, aspołeczne w ogóle nie wchodzę w grę. Tam jedynym przesłaniem jest podkreślenie chorego humoru twórcy. Lecz nie byłbym taki surowy dla Naszych forumowych A. Wajdów. Oni w większości moddują i to nie podlega dyskusji, a to że Tobie się Traffix nie podobają to już nie Nasza sprawa a tylko i wyłącznie Twoja. To może inaczej: Nakręć Twoim zdaniem dobry film, pokaż jak to się robi, ucz Nas. Z niecierpliwością czekam, będzie to dla Mnie lekcja którą zapamiętam do końca życia. Ostatnio wiele rzeczy krytykujesz, lecz słabo uzasadniasz i argumentujesz.
traffix
Dec 16 2007, 13:20
CYTAT
Autor tematu wyraźnie, być może celowo zapomniał o Tym iż na potrzeby filmów również się modduję. Ustawienie NPC w innym miejscu, zmiana textur, itp. Jak powszechnie wiadomo również zalicza się do moddingu gier komputerowych.

A to jest jakby wstęp do tworzenia módow. Właśnie dlatego powinni się tym zająć, a nie robieniem filmów, które są jakie są.

CYTAT
a to że Tobie się Traffix nie podobają to już nie Nasza sprawa a tylko i wyłącznie Twoja.

Po pierwsze: mam prawo wygłosić tu swoje zdanie, i nie musi ci się ono podobać.
Po drugie: filmy są, jakie są. to jest forum o moddingu, jest tu dużo tutoriali i osób, które pomagają początkującym, dlatego namawiam ludzi, którzy tworzą nieudolne machinimy do zrobienia moda, brak nam tu porządnej grupy modderskiej dużo z nich ma potencjał.

CYTAT
To może inaczej: Nakręć Twoim zdaniem dobry film, pokaż jak to się robi, ucz Nas. Z niecierpliwością czekam, będzie to dla Mnie lekcja którą zapamiętam do końca życia.

-,- nie cierpię takiego podejścia. czyli idąc tym tokiem myślenia, nie mam prawa krytykować polityków, muzyki i filmów dopóki sam nic w tym kierunku nie zrobię (załóże partię, zespół, zrobię film)? brawo.
Thoro
Dec 16 2007, 13:43
A z modami to niby jak? Ciągle jakieś obozy myśliwych, łuczników i gildie chuj-wie-czego w jednych i tych samych miejscach zgapianych od siebie na przemian. Przy filmach jest przynajmniej pewność że zostaną wydane bo tych modów to już nikomu konczyć się nie chce. Nikomu nie zwiększysz ambicji ani nie sprawisz że nagle wszyscy zaczną robić coś na miarę Twoich oczekiwań.

Skoro dla kogoś spełnieniem jest film z kiepską kamerą, domyślnie poustawianymi npc'ami, lektorem ivona oraz żenująco niskim poziomem humoru (bo większość tych filmów ma być z reguły "śmieszna") to niech sobie "kameruje". Patrząc po komentarzach na youtube pod takimi rzeczami ludziom się podoba więc jest ok. Z czasem poziom tych filmów się poprawi, to jest naturalna kolej rzeczy.
Manver
Dec 16 2007, 14:40
CYTAT(blazer @ Dec 16 2007, 13:20)
-,- nie cierpię takiego podejścia. czyli idąc tym tokiem myślenia, nie mam prawa krytykować polityków, muzyki i filmów dopóki sam nic w tym kierunku nie zrobię (załóże partię, zespół, zrobię film)? brawo.

Masz prawo, lecz skoro widzisz w tym samo zło, tandetę oraz brak poczucia smaku to powiedź jak mają to robić osoby gorsze od Ciebie, mniej doświadczone.
Berserker
Dec 16 2007, 14:45
Nie wiem do czego znowu się doczepiacie ale moim zdaniem jest to temat bez sensu. Jak nic nikt nie robił było zle, teraz zaczęto robić filmiki to i tak jest zle.
Zostawcie ich w spokoju, niech se robią co chcą i tyle. Takie jest moje zdanie...
PozdRo
MyName
Dec 17 2007, 02:19
blazer a moim skromnym zdaniem to ty się grubo mylisz.Co cię obchodzi kto co robi?
Ktoś woli modding a inny filmiki a to, że ty mody wolisz to w tym momencie nikogo nie interesuje.
Takie jest moje zdanie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej