Osobiste pytanie do modderów Gothica 46441 126

O temacie

Autor

Zaczęty 14.09.2008 roku

Wyświetleń 46441

Odpowiedzi 126

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Osobiste pytanie do modderów Gothica
#40 2008-09-14, 16:11(Ostatnia zmiana: 2008-09-14, 20:29)
Z Gothiciem można zrobić praktycznie wszystko

A z innymi grami uważasz że nie można? Pisząc takie rzeczy podejrzewam że nie wiesz jakie możliwości mają narzędzia do innych gier. Pierwszy przykład z brzegu. Tworzenie terenu w Crysisie to kilka machnięć pendzlem i już wygląda całkiem nieźle. Tworzenie takiego w Gothicu to katorga. Przestań stawiać Gothica w świetle wielkich możliwości bo takowe posiada co druga gra zdatna do moddingu z czego jest jeszcze prostsza w dokonywaniu takich modyfikacji. W Gothicu dodanie duali to przełom na skalę całego wszego światka, w innej grze to pięć minut roboty.

To golem z rudy ty ignorancie

Przepraszam za złośliwości :D .

Powiało ironią i kapką sarkazmu....

I bardzo dobrze. Przynajmniej umiał się zdystansować do moich zaczepek.

bo ma wkład tylko w pracę CZ,

Doprawdy?

Zdaje się że na tym forum zostało już powiedziane dostatecznie dużo na temat rozumowania "nie podoba sie? zrób lepsze", nic tylko pogratulować. Pomagam przy cz, robię moda. Sama fabuła i design powstaje już ponad rok i nie zapowiada się na finał. Tego się nie pisze na kolanie jak robią niektórzy z Was, prawda? Paladyni, orki i alleluja i do przodu jakoś to będzie  <_< ...

Znag
  • Gość
Jeśli co druga gra ma większe możliwości moddingu i gothic to stare gówno to modduj inną grę.A jeżeli nie ma swojego forum to zrób je tutaj.Proszę bardzo.Z twojego podejścia wynika jakby tylko cz był dobrze zapowiadającym się modem.Niech modderzy gothica robią co chcą . Podoba im się to to niech tworzą.Krzywdy ci tym nie robią , więc nie wiem po co się tak ciągle burzysz.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Kereth link=topic=3745.msg31891#msg31891 date=Sep 14 2008, 16:20\'
Jeśli ten temat dojdzie do 5 stron to lubię to forum, jak dojdzie do 10 to kocham to forum <_<
Pewnie tak będzie, ale po kilku dniach i tak wszyscy zapomną, bo w temacie nie jest poruszane nic nowego, tylko Thoro powtarza to, co pisze już od dłuższego czasu.

Sentarion

Sentarion

Złote Wrota
Szef zespołu
posty817
Propsy1157
NagrodyV
Profesjabrak
  • Złote Wrota
  • Szef zespołu
Cytat: Kereth link=topic=3745.msg31886#msg31886 date=Sep 14 2008, 13:52\'
Moddować można wszystko, wystarczy poruszyć palcami i myszką.
No to na co czekasz? Zrób moda do Wiedźmina albo Stalkera, wydaj go, zagramy, skomentujemy i wszystko będzie cacy.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Kereth przestań mi już wysyłać linki do najgłupszych tematów na forum bo znowu straciłem z 10 min, żeby przeczytać te 3 strony :P

Spostrzeżenia:
- Thoro nie obrażaj Niemców, co za różnica, czy coś jest szwabskie, eskimoskie czy jakieś tam. Kolesie zrobili swoje i dobrze, a rodziców się nie wybiera <_<
- huj pisze się przez ch e.g. chuj.
- nadużywacie inwektywy kurwa. W sumie dlaczego praca prostytutki lub raczej sama ladacznica stała się synonimem czegoś tak paskudnego i dosadnego jak ta inwektywa? W ogóle używanie wulgarnych nazwa do obrażania innych jest trochę dziwne w sumie.
- ta to forum gothicowe, w zasadzie można powiedzieć, że trudnimy się tutaj muzealnictwem :D
- silnik gothica to jedno wielkie ograniczenie. Moddowałem trochę różnych gier i moddowanie gothica niewiele odstaje od moddowania BG czy Falloutów :D
- owszem crysis daje rady, sand też, ale jeżeli chce ktoś zrobić naprawdę dobrą himapę to nie zrobi jej w crysisie.

Konkluzja:
- po co ta gadka jest? Bo się zastanawiam jaki ona ma sens. Ktoś pisze jakie to powstają zjebane mody, że w sumie to jeszcze nic nie wyszło [nie licząc MT, KŻT i tego czegoś na morzu], że robienie modelu na poziomie gothica to nieporozumienie, że większość wielkich modderów nie udaje się nawet osiągnąć przytłaczającego poziomu modeli i texów z g1, że angelina ma sztuczny biust, że ja podobno mam słabość do owcy, etc.
- Thoro po co ich męczysz? Jesteś sado-masochistą? Bo co to za przyjemność pisać coś co i tak nic nie da?

Główna konkluzja:
- im częściej zaglądam na tm tym częściej mam ochotę na zamknięcia okna przeglądarki, co w sumie robię średnio co 2-3 raz :P

Pozdrawiam,
S.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
więc nie wiem po co się tak ciągle burzysz.

Jedynie wyrażam swoje zdanie, a że w takiej formie która tobie nie pasuje to mi koło dupy lata. Po raz kolejny i ostatni napomnę że nie obchodzi mnie co modujecie. Nie widzi mi się jedynie podejście jakie reprezentuje spora część z Was w stosunku do moddingu innych gier, moddingu ogółem jak i wiecznie bezkrytycznego wynoszenia gothica na panteony jakby był ósmym cudem świata. Nie dopuszczacie do siebie innej możliwości, alternatywy bo przecież lepiej zamykać się w hermetycznym światku wokół ślepych przekonań. Nawet gdy pojawią się refleksję to lepiej je zagłuszyć wymyślając sobie głupie ideologie i tłumaczenia powtarzane nieustannie niczym mantra.

Nie zawiodłem się na Was. Jak zapewne co bystrzejsi się domyśleli ten temat to prosta prowokacja mająca na celu po raz kolejny zbadać Wasze podejście i stosunek do całej tej sprawy. Jedni się zdystansowali, słusznie z resztą, inni zaś po raz kolejny woleli walczyć gubiąc się w owej walce. Tak oto ja automatycznie z roli agresora zszedłem na boczny plan a waśnie zaczęliście rozgrywać między sobą. Nie ma to jak zgrana społeczność i poszanowanie zdania innych ludzi. Właśnie, niektórzy nie są nawet w stanie przełknąć zdania innych, jakie by nie było. Spinajcie się spinajcie, sądząc po emocjach i goryczy wylewanej w postach niektórym chyba nieźle żyłki na czole powychodziły przy pisaniu posta <_< . Oby tak dalej, panowie trzymajcie formę. Jeszcze nie tak dawno wszyscy chcieli "uleczyć" forum rozszerzając target na M&B i inne gry a dziś słyszę jednogłośne "to forum o moddingu gothica", no tak a "Polska dla Polaków, Żydzi do piachu":D

Pora na jeszcze jedno pytanie, tym razem jeszcze bardziej osobiste które powinienem skierować do samego siebie. Co ja jeszcze robię w gronie takich osób? :P

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Cytat: Thoro link=topic=3745.msg31900#msg31900 date=Sep 14 2008, 16:36\'
Pora na jeszcze jedno pytanie, tym razem jeszcze bardziej osobiste które powinienem skierować do samego siebie. Co ja jeszcze robię w gronie takich osób? <_<

Jak to co, prowokujesz/produkujesz negatywne emocje wśród modderów, zniechęcasz ich do pracy, krytykujesz, obnażasz ich niedoskonałość, etc. Taki miniaturowy, kieszonkowy kazz do użytku organoleptycznego :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Znag
  • Gość
Ja tam nie widzę wynoszenia gothica ponad inne gry , ja gothica nie modduje i dopuszczam alternatywę w postaci wiedzmina.

Sentarion

Sentarion

Złote Wrota
Szef zespołu
posty817
Propsy1157
NagrodyV
Profesjabrak
  • Złote Wrota
  • Szef zespołu
Bardzo cenię Thoro twoją troskę o to, aby modowanie było ambitne i nie ograniczało się tylko do przestarzałego Gothica i naprawdę to jest bardzo interesujące z jakim zacięciem to robisz. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że rzeczywiscie kiedyś to przyniesie skutek. (i piszę to autentycznie szczerze, bez żadnej ironii)

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Akurat u mnie Gothic zaczął moją przygodę ze wszystkim. Nigdy wcześniej się nie interesowałem grafiką itp. Po wydaniu moda "Złote Wrota" raczej kończę przygodę z modowaniem. Chociaż i tak przecież robię co nie ma za dużo wspólnego z "wyjątkowym" przerabianiem Gothica. Też nie rozumiem, czemu sam tak po wszystkich jeździsz, a robisz to samo...

bROXmor

bROXmor

Użytkownicy
Bo jest gazowana.
posty179
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Bo jest gazowana.
Osobiście nie modduję Gothica, jestem poetą :P

Gothic ma to do siebie, że jest ogólnodostępny. Każdy ma go na półce, a jeśli jakimś cudem nie ma, to można prosto i szybko ściągnąć go sobie z torrentów (albo CDA czy Gazety Wyborczej).
No i z pewnością jest na tyle wszechstronną mieszanką gatunków, że zadowoli nie tylko fana papierowych erpegów czy miłośnika przygodówek.

Jest to gra tak okrojona, że wystarczy przejść raz, no, góra dwa razy, aby poznać fabułę i NPC na wylot. Jest tak bezmyślnie prosta, że wręcz zmusza, aby jak najszybciej to zmienić.

Inne gry mają jakieś super zaawansowane alternatywne zakończenia, niezliczone możliwości wyboru, brak wyraźnego podziału na dobro i zło... a Gothic nie.

Przechodzimy Gothica, myślimy - cholera, ale krótkie! - coś mało tego. Wpisujemy w google: "rozszerzenie do Gothika". Wyskakują Mroczne Tajemnice, a co za tym idzie, forum theModders. Uczymy się moddować. Udaje nam się z mniejszym lub większym powodzeniem. Gdy w końcu przychodzi co do czego, jesteśmy niemal na emeryturze. Początkowy zapał się wyczerpał i mamy za sobą już jedną produkcję. Nie moddujemy nic innego, przekładając tę przyjemność (?) na nowych, młodych. Cytując Fenixa z Themurders_mod: "W końcu mam już 18 lat".

Można czuć wobec tego żal do nowych, pełnych werwy grup, takich jak PAM (I nie mam tu na myśli samego niesławnego Xardasa52, oni naprawdę szybko się uczą. sprawdzałem.). Debile mogliby moddować Wiedźmina...

Ojoj, wena się kończy. Pójdę do monopolowego po więcej. A na koniec:

"Życie, stan bytu który ma ponad kilka milionów lat licząc datę ludzkiej premiery. Wielu z Was patrzy w nią bezkrytycznie jako cud boskiego developingu. Wielu również zrobiło by laskę z połykiem autorom naszej planety oraz rządzącym politykom ku chwale ich "umiejętności". Niektórzy ochoczo wchodzą im w dupę w nirwanie następnie prawiąc polskim politykom czy księżom "jak należy nauczać". Znajdą się również tacy którzy uważają że ta, owszem kultowy byt jest najpopularniejszy jeśli chodzi o cały świat. Tak, pozdrawiam Cię Kościele Katolicki, mówienie takich głupot to tak jakby stwierdzić że Ziemia jest płaska. Słowem rozwinięcia dodam jeszcze że życie jest popularne ale jedynie w pewnych kręgach. Przez przeciętnego homo sapiens (człowieka myślącego, bwahaha) w ogóle nie rozmyślane bądź traktowane jako ciekawostkę, nie wspominając już ze w stanach mówią "who is God?".

Tak trwacie sobie w tym "cudzie" od kilku lat bez większych sukcesów i osiągnięć. Jedyne z czym mogliście wyjść w świat to chrześcijaństwo, które powstało przecież dwa tysiące lat temu(!). Reszta to krótkie, amatorskie religie które przeszły bez większego echa i nikt o nich nie słyszał poza ich wyznawcami i grupce konkretnie wczutych fanów. Skoro już przy fanach to nawet większość chrześcijan wykłada lachę na Waszych księży bo są równie ograniczeni jak Wy, tylko że pod innym względem." :P   prawie jak Thoro, przesada

כל עוד בלבב פנימה

נפש יהודי הומיה,

ולפאתי מזרח קדימה,

עין לציון צופיה,

עוד לא אבדה תקוותנו,

התקווה בת שנות אלפים,

להיות עם חופשי בארצנו,

ארץ ציון וירושלים.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
organoleptycznego

Szkoda że ja nie znam takich fajnych słów :P .

czemu sam tak po wszystkich jeździsz, a robisz to samo...

To samo czyli co?

Bromor świetny tekst jako poczytanie ale nic więcej. Wyciąganie z tego aluzji, refleksji czy jakichś dziwnych porównań jest bezsensu bo to chaos.

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Tak czy tam ten temat i tak naprawdę już nie wiem co mam myśleć.

Thoro po raz kolejny chciał animować ogólnoforumową dyskusję. Dobrze, tylko, że ta wydaje mi się podobna do poprzednich. Jest nieodzowne \"zamiast marudzić sam zrób coś lepszego\" i ciągłe twierdzenie, że modderzy gothica zniechęcają nowych i starych do modowania innych gier.

Więc teraz pytam się po co dyskutujemy? Nie chodzi mi o to, że dyskusja jest zła. Jednak jej celem jest chyba by, chociaż powoli acz nieuchronnie dochodzić do rozwiązania. A jak powiedziałem, w tych rozmowach stoimy w miejscu.

Tylko chyba już nikt z nas nie wie jak posunąć się dalej. Thoro usuwając się w cień i zostawiając dyskutujących samym sobie, chciał pokazać jak bardzo jesteśmy skłóceni. I w sumie znów nie dowiedzieliśmy się niczego nowego. Podziały na tym forum są znane wszystkim.

I co dalej?

Jak powiedziałem sam nie wiem co można dodać. Myślałem, że celem tych wszystkich dyskusji, pysków, debat jest stworzenie jakiejś wspólnej wizje miejsca w którym jesteśmy. Czasem jednak dochodzę do wniosku, że chodzi wam tylko o wygranie. Udowodnienie innym, że to ja mam rację.

Nawet nie wiem czym zakończyć swoją myśl. Sam nie dodałem nic, jednak czułem, że muszę powiedzieć, że stoimy w miejscu, niezależnie czy mówił to ktoś inny.

hm... mam nadzieję, że Thoro nie będzie zły (jeśli będzie to przepraszam) jeśli odbiegnę tematu i spytam:

Po co tu jesteście? Nie dlaczego, a po co?

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Fenix, ciekawy post. Wiele ciekawych refleksji sie nasuwa.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Ja jestem po to, aby dokończyć to co zacząłem i też pogadać o różnych pierdołach.

To samo czyli co?
Na pytania "a co Ty robisz?" Odpowiadasz, że pomagasz przy CZ.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Bądźmy szczerzy, zamarzyła się nam utopia, gdzie będą modderzy innych gier i takich tam. To się nam nie uda, a po co ja tu jestem? Hm... sam nie wiem co ja tu jeszcze robię, siedzę i piszę bzdetne posty taki jak ten

PS: Oczywiście, robię CZ i przy innych modach pomagam :P

Комиссар RBT

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Ciekawa sprawa z tym kłuceniem. Jeszcze rok temu można by powiedzieć że forum uległo zglobalizowaniu, pojawili się nowi ludzie i znikła ta kameralna atmosfera. Teraz nie można tak powiedzieć bo theModders znowu jest internetową niszą, miejscem gdzie głównie siedzą te same osoby. Wszyscy się jako tako znamy, choćby po nickach.

Faktycznie istotnym problemem jest to że wzajemnie nie umiemy szanować swojego zdania. Różnice w poglądach będą zawsze jednak faktem jest że zazwyczaj dyskusja na forum sprowadza się do tego to komu mocniej dojebie. Mówię tu również o sobie gdyż powszechnie wiadomo że jestem złośliwy wobec większości z Was, nie ma co ukrywać. Nie mam nic przeciwko jebance, wzajemnym złośliwościom. Wielu przyzna rację że to ciekawa i satysfakcjonująca forma wypowiedzi wcale nie gorsza niż postpolita wymiana zdań pod warunkiem że prowadzona na poziomie. Problem w tym że większość z Was nie umie się zdystansować do owej jebanki o co przecież tyle razy apelowałem. O tym fakcie świadczy choćby ten temat. Potraficie się kłucic o byle gówno do tego w sposób chamski i przesadnie agresywny.Na prawdę nie zależy mi na żadnych antypatiach gdyż na dłuższą metę ma to destrukcyjny wpływ na całą społeczność. Skoro macie w zwyczaju przenosić humorki z danego tematu na całe forum albo i przekładać na postrzeganie danej osoby to może dajmy sobie z tym spokój i zacznijmy rozmawiać normalnie aby nie budzić niepotrzebnych emocji. Odrobinę grzeczności z mojej jak i Waszej strony nie zaszkodzi, nawet jeśli będzie nieco udawana. Lepsza wazelina niż nóż w plecach.

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=3745.msg31826#msg31826 date=Sep 14 2008, 11:18\'
Żeby nie przeciągać zapytam wprost: Czemu mimo upływu tak wielu lat nie potrafiliście się zjednoczyć i wydać kilku naprawdę dobrych modów, czemu nadal popełniacie te same karygodne błędy co kilka lat temu, czemu tak mało w waszych projektach polotu i ambicji i w końcu dlaczego od tylu jebanych lat poziom moddingu oraz umiejętności modderów stoi w miejscu?! Jak było na początku tak jest teraz...

Jednoczyli się nieco inni ludzie niż są teraz (Blood2, kazz, IRBIS itd.) a próbować można zawsze( i może warto, bo od słynnej "góry" mineły 2 lata). I nie zgodze sie z tym, że stoi w miejscu - oceniasz to na podstawie screenów i innowacji ?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Osobiste pytanie do modderów Gothica
#58 2008-09-14, 18:35(Ostatnia zmiana: 2008-09-14, 18:38)
Na pytania "a co Ty robisz?" Odpowiadasz, że pomagasz przy CZ.

A właściwie pomagałem bo zrobiłem już wszystko co było do zrobienia. Poza tym nie wiem czy przez texturowanie całkiem nowych modeli można mnie nazwać modderem. To jest gra słów, równie dobrze mógłbym powiedzieć że daję te tekstury orcowi w prezencie a to co on z nimi robi jest mi niewiadome.

Ps: Po raz kolejny wychodzę na hipokrytę. Miało nie być offtopu a puki co sam go robie, kurwa  :P .

I nie zgodze sie z tym, że stoi w miejscu - oceniasz to na podstawie screenów i innowacji ?

Dziwi Cię to? Może mam się wypowiadać na podstawie zapowiedzi które są jak fama wyborcza?

dr inż. Fenix

dr inż. Fenix

The Modders
Dekadent
posty262
Propsy131
  • The Modders
  • Dekadent
Cytat: Thoro link=topic=3745.msg31928#msg31928 date=Sep 14 2008, 18:28\'
Ciekawa sprawa z tym kłuceniem. Jeszcze rok temu można by powiedzieć że forum uległo zglobalizowaniu, pojawili się nowi ludzie i znikła ta kameralna atmosfera. Teraz nie można tak powiedzieć bo theModders znowu jest internetową niszą, miejscem gdzie głównie siedzą te same osoby. Wszyscy się jako tako znamy, choćby po nickach.

Zastanawiam się czy to nie jest powód części sporów. Przed globalizacją wszyscy się znali, po niej doszli nowi. Następnie z różnych powodów odeszła część nowych i starych przez co pozostali nie znający się aż tak dobrze muszą się jakoś dogadać.

Cytat: Thoro link=topic=3745.msg31928#msg31928 date=Sep 14 2008, 18:28\'
Faktycznie istotnym problemem jest to że wzajemnie nie umiemy szanować swojego zdania. Różnice w poglądach będą zawsze jednak faktem jest że zazwyczaj dyskusja na forum sprowadza się do tego to komu mocniej dojebie. Mówię tu również o sobie gdyż powszechnie wiadomo że jestem złośliwy wobec większości z Was, nie ma co ukrywać. Nie mam nic przeciwko jebance, wzajemnym złośliwościom. Wielu przyzna rację że to ciekawa i satysfakcjonująca forma wypowiedzi wcale nie gorsza niż postpolita wymiana zdań pod warunkiem że prowadzona na poziomie. Problem w tym że większość z Was nie umie się zdystansować do owej jebanki o co przecież tyle razy apelowałem. O tym fakcie świadczy choćby ten temat. Potraficie się kłucic o byle gówno do tego w sposób chamski i przesadnie agresywny.Na prawdę nie zależy mi na żadnych antypatiach gdyż na dłuższą metę ma to destrukcyjny wpływ na całą społeczność. Skoro macie w zwyczaju przenosić humorki z danego tematu na całe forum albo i przekładać na postrzeganie danej osoby to może dajmy sobie z tym spokój i zacznijmy rozmawiać normalnie aby nie budzić niepotrzebnych emocji. Odrobinę grzeczności z mojej jak i Waszej strony nie zaszkodzi, nawet jeśli będzie nieco udawana. Lepsza wazelina niż nóż w plecach.

A nawet jeśli już ktoś nie znosi wazeliny, to chyba można sstarać się nie rozmawiać ze sobą, jak już dużo razy proponowałem.

"Wolna wola jest iluzją!"

"Biorąc pod uwagę, że wszechświat jest układem zamkniętym, w którym wszystkie ruchy cząstek elementarnych, będących bodźcami organizmów żywych są determinowane ruchami Browna trwającymi od wielkiego wybuchu."

Jednak czy wszechświat to tylko cząstki elementarne?

"I am the blade of TheModders!"

0 użytkowników
Do góry