S.T.A.L.K.E.R. - temat zbiorczy 17758 58

O temacie

Autor

Zaczęty 14.08.2008 roku

Wyświetleń 17758

Odpowiedzi 58

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

S.T.A.L.K.E.R. - temat zbiorczy
#20 2008-09-14, 09:09(Ostatnia zmiana: 2008-09-14, 09:10)
Thoro, jak wg. Ciebie to była opinia, to jak długa powinna być recenzja? :P

Pograłem już troszkę w Clear Sky, na dobry początek nie miałem żółtego nieba. Nie miałem żadnego nieba! Po prostu, jakby tam nie było nic, żadnej tekstury, modelu, nic. Problem rozwiązałem graniem w okienku.

Przeciwnicy zbyt celnie rzucają granatami. Ja rozumiem, że jak się ma farta, to można raz czy dwa palnąć tym granatem prosto w łeb przeciwnika, ale za każdym razem i z odległości 100 metrów, to już troszkę zastanawiające.

Optymalizacja... Cóż, jak Shadow of Chernobyl mi się mulił na Objects Dynamic Lighting, tak i tutaj. Zero zmian. A przecież mogliby chyba troszkę zoptymalizować, szczególnie, że efekty tam zawarte w innych grach nie wymagały aż tak mocnej maszyny.

Ale! Dalej interesująca fabuła, dalej grywalność można wynosić wiadrami, wszystkie atuty z SoC dalej są!

Wszyscy piszą o bugach. Ja, poza niebem, nie znalazłem żadnego innego.

Jednym słowem twórcy się postarali na tyle, żeby wszystkie wady (nieco kanciaste modele, poza Static Lighting słabo zoptymaizowane engine) w ogóle nie rzucały się w oczy, wszystko nadrobione fabułą i grywalnością.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#21 2008-09-14, 10:13(Ostatnia zmiana: 2008-09-14, 10:14)
Thoro, jak wg. Ciebie to była opinia, to jak długa powinna być recenzja? biggrin.gif

Krótka i treściwa. To inna forma wypowiedzi, ja poruszyłem to co było moim zdaniem istotne i opisałem wszystko dogłębnie dla własnej potrzeby i satysfakcji.

Przeciwnicy zbyt celnie rzucają granatami. Ja rozumiem, że jak się ma farta, to można raz czy dwa palnąć tym granatem prosto w łeb przeciwnika, ale za każdym razem i z odległości 100 metrów, to już troszkę zastanawiające.

Może to zależne od ustawionego poziomu trudności? Ja w fpsach jestem lama i kamper także gram na łatwych i takowego problemu nie zauważyłem.

Optymalizacja... Cóż, jak Shadow of Chernobyl mi się mulił na Objects Dynamic Lighting, tak i tutaj. Zero zmian. A przecież mogliby chyba troszkę zoptymalizować, szczególnie, że efekty tam zawarte w innych grach nie wymagały aż tak mocnej maszyny.

Przykładowo Crysis z nieporównywalnie nowocześniejszą grafiką odpalił mi na full (dx9) i przy najwyższej rozdzielczości przy czym nie zaobserwowałem żadnych spadków w płynności w porównaniu do clear sky gdzie drobne były. Nie mówię nawet o eksplozjach czy nawet bardziej dynamicznych momentach gry, a o zwykłym chodzeniu po zadupiach.
(nieco kanciaste modele,

Modele dobre są :P . Szkoda tylko że wszystkie kieszenie, pagony, przyborniki oraz ogólnie elementy przylegające do powierzchni są modelowo płaskie. I po raz kolejny dziwne normale które wyglądają tak chujowo jak te na podstawowych ustawieniach w maxie.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Moim zdaniem cały regres względem Czystego Nieba a Cienia Czarnobyla jest nieco naiwny, gdyż przez ten rok cała sytuacja polityczna w zonie, funkcjonowanie frakcji oraz wygląd lokacji zmienił się diametralnie

Dokładnie, ja wciąż się zastanawiam jak Łukasz z SoC został przywódcą Wolności( W CS takowym przywódcą jest Czehow) i z kolei jak Woronin(Powinność) z SoC został następcą Kryłowa z CS. Przynajmniej w końcu wiadomo, dlaczego Stalker o ksywie " Doktor "(Każdy kto grał w Stalkera wie kim jest dla Strieloka, Doktor) dostał taki zaszczytny tytuł :P

Комиссар RBT

pupu

pupu

Użytkownicy
posty35
  • Użytkownicy
S.T.A.L.K.E.R Cień Czarnobylu - Grałem ale po 30 min gry padły mi wszystkie tekstury a w dodatku gra zacinała nawet na moim sprzęcie.Jeżeli ni z gruchy ni z pietruchy w grze padają tekstury to jak dla mnie gra jest źle wykonana.
A jeśli chodzi o S.T.A.L.K.E.R Czyste niebo to w nią nie grałem ale widziałem u kumpla i myślę, że będzie mniej więcej podobnie tzn. Także mu przycina a ma niewiele starszy sprzęt od mojego.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#24 2009-03-07, 15:55(Ostatnia zmiana: 2009-03-07, 15:59)
Ostatnio twórcy udostępnili alphę build 1935:

http://www.fz.se/filer/?id=8485

Gorąco polecam ją ściagnąć. A dlaczego?

-Można zbić światła <nie będą świecić>;
-Przeciwnicy rzucają granatami;
-Bronie rykoszetują;
-Są samochody <nawet z manualną skrzynią biegów!>;
-Jest wiele nieznanych map <DUŻYCH map>;
-Jest do odkrycia wiele rzeczy, które alpha ma, a finałka nie miała.

1,2 GB to dość niewygórowana cena jak za takie coś :P
Zachęcam do pobrania.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
widziałem trailer - tak ta gra powinna wyglądać od początku.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#26 2009-03-07, 16:41(Ostatnia zmiana: 2009-03-07, 17:17)
To lepiej to coś ściągnij i pograj, poczujesz na własnej myszce, co i jak :P

Jeszcze kilka plusów:

-Dalsze mapy mają fajny klimat;
-Tryb snajperski <z lunetami> został tam inaczej rozwiązany - na kule działają prawa fizyki, itepe.;
-Opcja "Odpoczywaj <Ilość godzin>";
-Możliwość rozmawiania przez PDA.

Zaraz zarzucę kilka screenów.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Czyli w alphie było dużo więcej możliwości, niż w wersji finalnej?  :P

mixer

mixer

Użytkownicy
posty96
Propsy2
  • Użytkownicy
a jesli dopiero zaczynam swoja przygode ze stalkerem polecacie grac najpierw Cień Czarnobyla czy np od razu w Cień Czarnobyla z Oblivion Lost?
No i jeśli chodzi o Czyste Niebo; lepiej grać za pierwszym razem w ta alphę czy w okrojony produkt finalny?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
A w co wolisz? Podprodukt, odrzut, dzieło niedopracowane? Przecież ta alpha to jest pewnie tylko czysty gameplay w stylu łażenia po świecie i nic więcej. Zacznij od zwykłego stalkera albo czystego nieba - bez różnicy, bo ten drugi to prequel co z tym idzie wydarzenia dzieją się przed akcją z jedynki. Fabuła tak skonstruowana że nie istotne w co zagrasz najpierw, żadnych istotnych spoilerów czy niejasności nie będzie. Gdybym mógł wybrać zaczynałbym od czystego nieba.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
A gdy skończysz Czyste Niebo i Cień Czarnobyla, to polecam zagrać w modyfikacje Priboi Story - bardzo świetny tak jakby sequel ^_^  ( Działa pod 1.0004 Cień Czarnobyla i jest już spolszczenie)

Комиссар RBT

mixer

mixer

Użytkownicy
posty96
Propsy2
  • Użytkownicy
A ten Cień Czarnobyla Oblivion Lost warty tkniecia?? ^_^

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
Nie mogę się wypowiedzieć, bo nie grałem w to, ale sprawdzić warto ^_^  Polecam oprócz Priboi'a, ABC Inferno Mod( Też spolszczony), gdzie walka trwa chyba bez przerwy, choć to tylko mod dla nap....alania we wszystko co popadnie.

Комиссар RBT

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#34 2009-03-08, 14:09(Ostatnia zmiana: 2009-03-08, 16:57)
Oblivion Lost mod do SoC jest warty nawet zapłacenia za niego. Dodaje samochody, nowe anomalie, questy, możliwośc naprawy, w cholerę broni... Jest warty.

A w alphie:

-Wszyscy w zonie <stalkerzy, wojskowi> rzucają śrubami i szukają przejść pomiędzy anomalniami <poprawione AI?>
-Ktoś tam na początku tematu marudził, że potwory łatwo pokonać. W tej wersji zabić Bloodsuckera udało mi się tylko raz, i tylko dlatego, że użyłem granatnika.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zauważyłem, że w plikach alfy jest LevelEditor. Niestety nie mogę go otworzyć, bo mam jeden z partów uszkodzonych (znowu godzina ściągania...). Mógłby ktoś powiedzieć coś o tym edytorze?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#36 2009-03-11, 18:26(Ostatnia zmiana: 2009-03-11, 19:01)
Mogę powiedzieć o nim tyle, że nie działa i u mnie, i to nie kwestia zwalonej paczki RAR :P

To,  że nie działa, to prawdopodobnie kwestia złej paczki z grą, to wnioskuje z błędu. A może da się to jakoś naprawić? Pokombinuję :P

PS: Ta alpha jest podatna na modding! Ledwo otworzyłem parę skryptów i już umiem zrobić własną broń i dać ją dla Sidorowicza, coby ją sprzedawał :/  Itemki się robi jeszcze prościej, amunicja, itepe, prościzna, a skrypty są tak przejrzyste, że nie szukam nawet tutoriali - wszystko rozumiem na bazie skryptów siedzących już w grze.

A - W alphie stalkerzy zbierają rzeczy z ziemi, a z broni, którą podniosą, często później korzystają :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Udało mi się uruchomić ten edytorek :/  Należy ściągnąć SDK: http://pro.hit.gemius.pl/hitredir/id=..frC...erz.asp?id=1561

Może brakować 2 plików: msvcp71.dll i msvcr71.dll.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#38 2009-05-14, 17:43(Ostatnia zmiana: 2009-05-14, 17:56)
S.T.A.L.K.E.R. : Call of Pripyat
premiera: końcówka 2009
zapowiedź: http://stalker.funday.pl/news.php?readmore=330

Nie ma powodu abym się streszczał tak więc podam linka do info w porządku chronologicznym:

http://stalker.pl/index.php?site=news_comm...D=238&lang=
http://stalker.pl/index.php?site=news_comm...D=242&lang=
http://stalker.pl/index.php?site=news_comm...D=246&lang=
http://stalker.pl/index.php?site=news_comm...D=253&lang=
http://stalker.pl/index.php?site=news_comm...D=259&lang=

niestety polskie strony o stalkerze to gówno tak więc jest to jedynie mały procent samych wieści o grze.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#39 2009-05-14, 18:10(Ostatnia zmiana: 2009-05-14, 18:29)
Polecam przeczytać zapowiedź, ona najwięcej wnosi do tematu. Otóż fabuła to imo straszna sztapma.

W międzyczasie stalkerzy zdają sobie sprawę z otwarcia nowych obszarów i perspektyw z tym związanych stąd ruszają przed siebie.

Bez jaj, trzeci stalker i po raz trzeci w zapowiedziach, fabule, teaserach leci ten głupi zwrot że ktoś coś odkrył, włączył, wyłamał deskę w zagrodzie, przepiłował kłódkę i coś się stało i nagle bam mamy 20 nowych poziomów, bydło biegnie. To nie mario bros! Sama akcja to zaś głównie prypeć jednak autorzy zapewnili, że jest to inny rejon miasta i obszarów z poprzednich części nie spotkamy.

Jak mówi stare porzekadło, jeden skaut może prawdopodobnie osiągnąć to czego grupa nie jest w stanie. Przełożeni wysyłają więc śledczego, który ma na celu zbadanie sprawy będąc równocześnie pod przykrywką jako stalker. Dlaczego pod przykrywką? To właściwie stalker ale z chętką na wypłatę z ministerstwa obrony co stawia go po stronie wojskowych. Jego imię to Alexander Degtyarev i to on będzie protagonistą.

Najgłupszy fragment nowego stalkera, jednym słowem LOL. Z patentami na szpiegów, tajnych agentów to się spóźnili o conajmniej dwie dekady bo właśnie wtedy to takie zagrywki były modne, głównie w tanim kinie akcji. Nie potrafię wytłumaczyć specyfiki tej gry i dlaczego przy takim partactwie, niespełnionych zapowiedziach jest ona tak fenomenalna i atrakcyjna.

Wysyłanie jednego operatora jest nieracjonalne, tak się nie robi ale zaraz. Dowiadujemy się, że ten szpieg to tak na prawdę... stalker który chce zarobić - bez komentarza. Ukraina to straszny burdel nie do wyobrażenia z punktu widzenia nawet Polaka ale nie trzeba być geniuszem aby stwierdzić, że nikt nie bierze ludzi z ulicy choćby do składania kartonowych pudeł nie mówiąc o operacjach specjalnych, których intencje i skłonności mogą być niepewne.

Dalej mi się nie chce komentować. Fabuła to po raz kolejny dno, które będzie stanowiło jedynie wprowadzenie a gra standardowo powlecze się swym nudnym, liniowym tokiem przy tym nie sygnalizując jakoś wyraźnie że robimy to w jakimś określonym celu. Gra jednak znowu rozpierdoli klimatem wszystko co wychodzi na rynku od dekady i jest to niepodważalne. Nie ma co patrzeć na zapowiedzi, Ukraińcy ewidentnie tną w chuja (na opakowaniu clearsky były powypisywane lokacje których nie ma w grze :D ) ale i tak produkt będzie świetny.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry