Słabizna. Najebać efektów i naspamić potworów każdy potrafi. A w Gothicu to już w ogóle xD. Poza tym dałoby radę zrobić nowe "AI" czy tam je lekko usprawnić (np. możliwość zmiany animacji ataku), ale tylko Unionem. Można to też zrobić edytując source code Gothica, ale wtedy nie będzie się miało Systempacka/Uniona/Ikarusa, zresztą już widziałem przymiarki do czegoś takiego i jakoś to działa. Ale jest to sporo pracy i raczej nie ma na takie coś co liczyć w modach.
Gratt akurat nie przepisywał od zera AI na Unionie, to byłoby przecież sporo pracy xD. On robił tylko (jeszcze na starym AST 003, gdzie do tego czasu weszło masę aktualizacji i sam Union) inteligentniejszy system wyszukiwania drogi przez NPC, ale ponoć zamulało to procesor. Nie wiem jak teraz, ale pewnie byłoby podobnie. Jakby ta gra była lepiej napisana, to pewnie bez problemu xD. Tyle, że ostatnio też wrzucał aktualizacje z pływaniem statkiem na wodzie, która ma fizykę, jest proceduralnie generowana etc. - więc to też są jakby nie patrzeć czary, nie wiem czy nawet nie większe jak AI.