Inna twórczość > Webmastering

Nowe oprogramowanie theModders.org

(1/15) > >>

inż. Avallach:
W wolnym czasie zacząłem tworzyć nowe oprogramowanie forum tak żeby nowe wiadomości pojawiały się na żywo, można było zasubskrybować powiadomienia w przeglądarce, wysyłać wiadomości bez przeładowania, tworzyć i instalować skiny bez żadnych specjalnycvh uprawnień. Mam już proof-of-concept backendu w formie prostego publicznego czatu z logowaniem. Teraz pracuje nad frontendem zeby wyświetlić to jako forumowy wątek. Obecnie mam statyczny prototyp frontendu (działa bez JavaScriptu i ciasteczek). Można podejrzeć tutaj: git.themodders.org/design-prototype. Będę to rozszerzał o części które działają z JavaScriptem (np logowanie, pisanie postów, dawanie propsów). Status to wczesny WIP.

Kolejnym krokiem będzie wspieranie wielu różnych wątków i widok działu. Potem będzie strona główna i profile użytkowników.
Nie ma planów żeby zastąpić tym obecne oprogramowanie forum. Jak będzie gotowe do jakiegoś użytku, udostępnię dla ochotników.

outlander:
Avallach, czy mógłbyś uwzględnić jakąś szukajkę modów w tym skrypcie. Coś co byłoby jakąś formą listy z metryczką dostępnych na forum modów, tak żeby takie tematy jak np ten https://themodders.org/index.php?topic=12433.0 nie musiały powstawać. Mała rzecz, a moim zdaniem fajna.

Simon Said:
Nie wiem, czy po prostu nie lepszym pomysłem byłaby osobna strona internetowa z odnośnikiem do forum, ale to wymaga czasu. Swego czasu miałem domenę kupioną, ale niestety nikt się nie chciał tym zająć pro bono.

inż. Avallach:
Chciałbym umożliwić każdemu tworzenie stron internetowych dla modów w domenie themodders.org przy użyciu wspólnego szablonu. Technicznie jest to już teraz możliwe więc jak ktoś chce to mogę pokazać jak i dać dostęp do serwera. Tylko na razie nie ma szablonu, więc tymczasowo byłoby to raczej do eksperymentowania. W pierwszej kolejności chciałbym zrobić czaszaplaty.themodders.org. Jak już będzie kilka, zrobić katalog i szukajkę w stylu Steama.
Technicznie działałoby to w oparciu o generator Jekyll, czyli cała zawartość strony pisana w Markdownie (coś podobnego jak forumowy bbcode). Jedynie szablon (którego nie trzeba ruszać) wymaga znajomości tworzenia stron.

outlander:
To jak już będzie szablon to daj znać, bo byłbym zainteresowany. Ogółem bardzo dobry pomysł.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej