Jak też masz ciekawy pomysł na bossa, to mi go wyślij, zobaczymy co da radę zrobić.
Ano mam. Runiczny zombiak (albo runiczna mumia na podstawie modelu zombiaka, tylko że zrobionymi teksturami ciała i głowy) na tej niedostępnej skarpie obok klasztoru. Wyszedł z jakieś krypty magów, po czym pożarł tychże magów całkiem dużo, przez co stał się niepodatny na obrażenia od broni i pocisków i magii, ale jest mocno wysuszony i łatwo płonie, prze co jest podatny na obrażenia od ognia.
Więc jedyne co może go zranić od gracza to zionięcie ogniem po zamianie w ognistego jaszczura za pomocą zwoju (najlepiej jakby kosztował ekstra; w YAUP to koszt 700 złota) i broń zadająca bezpośrednie obrażenia na Zdrowie (w moim modzie to "Łuk Mistycznego Ognia" z ograniczoną amunicją). Ale może też przydałoby się dodać jakąś specjalną broń, która działałaby jak "Młot Innosa" na Magicznego Golema, czyli jeden strzał i koniec, ale wobec tylko tego wroga, żeby gracz miał wybór.
Może trzeba byłoby ją komuś ukraść za pomocą opcji kradzieży kieszonkowej (albo jakiś element do złożenia tejże broni na kowadle) albo trzeba byłoby ją wykopać z ukrytej lokacji za pomocą kilofa (planowałem pięć takich lokacji, z osobnymi skryptami do kopania za pomocą łopaty spod kopca kamieni, a nie kilofa, do opcjonalnego zadania właśnie kasowania mini bossów).
To chyba najprostszy pomysł na bossa, bez żadnych ingerencji w skrypty walki, a wymuszająca jedynie znalezienie odpowiedniej broni. No i jeszcze jakieś detale, jak mnóstwo pochodni i tekstura wypalonego gruntu wokół zombiaka, ale to też zwiększa zapotrzebowanie czasowe, więc jak ktoś tam chce...