Problem z hełmem rozwiązany, wystarczyło pochodzić kilka minut po świecie i normalnie mogłem go założyć bez wywalania. Ogólnie zauważyłem, że jeśli często wywala przy próbie założenia jakiegoś przedmiotu, to po spędzeniu trochę czasu w świecie gry (bez spania - nie zawrze działa, z hełmem nie chciało) rozwiązuje tą niedogodność.
Jednak zauważyłem dwa problemy:
1. Jak przed rozpoczęciem nowej gry włączyłem Tryb Sprawiedliwości (swoją drogą rewelacyjny pomysł, jak dla mnie taka opcja powinna być w każdym modzie, a nawet w oryginalnej serii dokładnie w takiej formie jak w Uciecze), to po paru godzinach jak musiałem go na chwilę wyłączyć to się nie dało. Nawet jak wyłączyłem grę i przed załadowaniem zapisu wyłączyłem go w opcjach, po wczytaniu i wpisaniu marvin wyskoczył mi komunikat, żebym wyłączył ten tryb (na szczęście nadal można korzystać z konsoli, tylko staje się to bardziej męczące).
2. Jak już wcześniej napisałem są problemy z animacjami walki tarczą. Teraz jak mam 60% w walce bronią jednoręczną to czasami mi nie walczy animacjami wojownika, ale mistrza. Z tego co zaobserwowałem dzieje się tak jak zapiszę grę przed jakąś walką i po śmierci wczytam ten save, a po wyciągnięciu broni przyjmuje mi postawę mistrza pomimo trzymania tarczy. Co gorsza dzieje się tak tez bez tarczy, z animacji mistrza na wojownika. Poza tym jak walczyłem z drugim przeciwnikiem z zadania Arena, to jeśli go jako pierwszy uderzyłem jeszcze zanim wyciągnie broń po swoim jednolinijkowym przywitaniu to przez kilka pierwszych sekund walki walczył jak zielony, a nie mistrz.