Developing > Silniki graficzne
Particle system
(1/1)
neko:
Piszę w ktoś opengl'u i ma jakieś sprawdzone sposoby ew. tutoriale na temat bardziej realistycznych systemów cząsteczkowych? Staram się coś samemu wykombinować ale nie wygląda to za dobrze :D
https://www.youtube.com/watch?v=nJ-hoFWLGhw
Sawik:
W OpenGL mam doświadczenia jeszcze mniej niż z moddowaniem Wiedźmina, a nigdy tego nie robiłem, więc wybacz że się wypowiem pomimo tego.
Dlaczego używasz kostek? Oczywiście mogę się mylić, ale nie powinno się stosować płaszczyzn? Dodatkowo, efekty cząsteczkowe zawsze będą wyglądały hujowo jeżeli nie będziesz używał odpowiednio przygotowanych materiałów.
I taka generalna rada, bardzo zachęcam do przeglądania github'a w poszukiwaniu praktycznych zastosowań jakichkolwiek bibliotek.
neko:
Z góry mówię, że wziąłem się za te cząsteczki bez jakiejś teorii, chciałem sam wymyślić na to jakiś patent. Teraz chwilkę poczytałem i rzeczywiście masz rację, powinny to być plane'y które po prostu mają cały czas wektor normalny skierowany w kamerę. W wolnym czasie to zmienię. Myślisz, że sama podmiana wygenerowanego koloru na materiały sporo podniesie realizm?
Sawik:
--- Cytat: neko w 2018-11-12, 20:26 ---Myślisz, że sama podmiana wygenerowanego koloru na materiały sporo podniesie realizm?
--- Koniec cytatu ---
Tak i bardzo łatwo to sprawdzić w jakiejkolwiek grze pozwalającej na modding.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej