Inne > Forum

GDPR - ochrona danych osobowych

(1/4) > >>

inż. Avallach:
Zgodnie z wchodzącą ustawą GDPR, od 25 maja wszyscy użytkownicy mają prawo prosić o usunięcie ich kont i wszystkich związanych z nimi danych osobowych (nie dotyczy to postów na forum). Na życzenie usuwamy informacje takie jak nazwa konta, zawartość profilu i adres email. Zgodnie z prawem umożliwiamy też usunięcie metadanych zawartych w postach (nazwa konta, adres IP i sprzętowy odcisk palca pozostają w danych posta nawet jeśli konto jest usunięte), ale z uwagi na techniczną złożoność tej operacji pobieramy za nią opłatę administracyjną w wysokości 1€ (5zł).

Prośby o udostępnienie i usuwanie danych osobowych prosimy kierować drogą emailową na adres admin@themodders.ovh z adresu przypisanego do konta (w innym wypadku będzie wymagana weryfikacja użytkownika). Czas obsługi żądania wynosi do miesiąca.

Dla zainteresowanych stojącymi za tym przepisami: https://ico.org.uk/for-organisations/guide-to-the-general-data-protection-regulation-gdpr/individual-rights/right-to-erasure/ .

Dodatkowo informuję, że oprócz adresu IP zbieramy także informacje o sprzęcie użytkownika - związane m.in. z używaną kartą graficzną, ekranem, procesorem i systemem operacyjnym, w celu rozpoznawania kont używanych z tych samych urządzeń.

Wonski:
(Nie wiem, ale się wypowiem)
Coś mi się nie wydaje byś mógł pobierać za to opłatę :D

inż. Avallach:
Link który podałem dla zainteresowanych aspektem legalnym:

--- Cytat: https://ico.org.uk/for-organisations/guide-to-the-general-data-protection-regulation-gdpr/individual-rights/right-to-erasure/ ---If you consider that a request is manifestly unfounded or excessive you can:

request a "reasonable fee" to deal with the request; or
refuse to deal with the request.
In either case you will need to justify your decision.

You should base the reasonable fee on the administrative costs of complying with the request. If you decide to charge a fee you should contact the individual promptly and inform them. You do not need to comply with the request until you have received the fee.

--- Koniec cytatu ---

Frizbick:
Aż taki problem z multikontami jest, że trzeba fingerprinty ściągać? :D
Swoją drogą, taką opłatę to w jaki sposób masz zamiar pobierać?

inż. Avallach:
Przelewem - zł/eur/btc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej