Czyli polska wersja gothica 2 jest Submodem ? Niby robiona przez profesjonalistów, ale twórcy gothica polskiej wersji nie robili...... Spolszczenie nic nie zmienia, nie jest submodem, tłumaczenie nie jest zmianą zawartości, chyba, że ktoś luźno tłumaczył i coś pozmieniał w dialogach. Np. Horse i koń znaczy to samo. Nazwa koń to nie jest zmodyfikowane Horse, tylko tłumaczenie. Mod modyfikuje(zmienia i dodaje zawartość do gry), patch naprawia to co już jest, a tłumaczenie zmienia język. Patche i tłumaczenia mogą być oficjalne i nieoficjalne, ale nie są one modami.
Down: Większość postów nie ma znaczenia. Po prostu chciałem się wypowiedzieć. Jeśli post jest napisany z odpowiednią kulturą i wnosi jakąś informację to ma prawo bytu 
Nie może być modem bo a) submod jest modem do moda, a G2 nie jest modem b)mod z definicji jest bezpłatny, a tłumaczenie gry jest pełnoprawnym produktem za który ktoś dostaje pieniądze, ale fakt działa to na zasadzie modyfikacji gry
Spolszczenie zmienia tekst i ciekawostka, że jest taką samą dla autorów lokalizacji własnością intelektualną, jak mod dla jego autora. Czyni to spolszczenie submodem. Zmieniającym jedynie tekst (dokładnie język), ale są to już zmiany klasfikujące je jako submod. Chyba, że miałbyś je włączone do oryginalnego moda, w tym momencie nie było tematu, ale nie kojarzę by było to dodane do oryginalnego moda. Jak już mówiłem tłumaczenie jest zmianą. Horse możesz przetłumaczyć na wiele różnych sposobów w zależności od kontekstu, czy swojego widzi-mi-się. Jest także tworem własności intelektualnej jak każdy inny mod.
Post połączony: 2018-05-13, 16:20
A zanim ktoś wyskoczy z płaczem, że mody własność itelektualna etc.
Dla osób które nie wiedzą: Własność Intelektualna to nie prawa do czerpania zysków. To znaczy WI dotyczy każdego tworu twojej głowy w tym tłumaczenia. To znaczy, że bez naszej zgody nikt np. nie może użyć tego tłumaczenia u siebie w subomodzie, ale nie możemy za to brać hajsu, tak samo bez zgody autora moda my byśmy nie mogli tłumaczyć de facto.. Oczywiście za samego moda opłat pobierać ani spolszczenie nie można, bo prawa majątkowe ma only PB. Taka ciekawostka Prawa do Własności Intelektualnej są automatyczne i niezbywalne