Narzędzia i materiały > Inne gry

W czym modować/tworzyć krótkie RPG w 2018 roku?

(1/1)

Serwatus:
W skrócie - modowałem kiedyś w NWN Aurorze i po dziś dzień nie mogę wyjść z podziwu nad tym zapewniającym prostotę i wielkie możliwości edytorze, popełniłem w nim nawet zbyt dużego moda, którym chwaliłem się tutaj: https://themodders.org/index.php?topic=23442.0

Czy jest ktoś, kto podobnie jak ja lubi RPGi i tworzenie historii? Jeśli tak, to czy jest jakiś w miarę świeży RPG nie wymagający modelowania świata 3D (TESy odpadają) i nie oparty na konkretnym uniwersum (minus Wiedźmina - porywasz się na moda fabularnego - skazujesz na uniwersum)?
Uprzedzam, że:
- Sprawdzałem Divinity:Original Sin, ale ma jak dla mnie nieżyciowy system tworzenia dialogów - jak ktoś zna info o dobrym (a nawet bardzo!) tutorialu lub sztuczce, którą należy zastosować, by dobrze rozwijać tam fabułę, będę wdzięczny
- Sprawdzałem Shadowruny i w sumie to jest to, czego bym szukał, ale do ideału brakuje settingu fantasy zamiast mrocznego sci-fi
- Sprawdzałem NWN2 i spoko, ale już za stare :D

Równie dobrze mógłby być nie tyle toolset do gry, co prosty zestaw do tworzenia ala Aurora - osobny twór, no ale jak już wydawać kasę na takie cuda, to żeby rzut izometryczny był a nie płaskość jak w RPG Makerze (jakoś nigdy takie gry do mnie nie przemawiały)

Z góry jestem wdzięczny za wszelkie sugestie.
Dzięki i pozdrawiam!

Fabio:
A Gothic? :D

Gother:

--- Cytuj ---Równie dobrze mógłby być nie tyle toolset do gry, co prosty zestaw do tworzenia ala Aurora - osobny twór, no ale jak już wydawać kasę na takie cuda, to żeby rzut izometryczny był a nie płaskość jak w RPG Makerze (jakoś nigdy takie gry do mnie nie przemawiały)
--- Koniec cytatu ---

Płaskość? A jakie gry tego typu przeszedłeś? Chrono Trigger, Final Fantasy 6, To the Moon, Mother? Po lepszym poznaniu z pewnością doceniłbyś możliwości jakie dają na rozgrywkę jak i sposoby narracji.

Sawik:
Unity

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej