Grafika komputerowa > Grafika 3D
Gmax vs. 3ds max?
Bogdan Zwei:
Który jest lepszy? Chciałem pobrać 3ds maxa, ale przypomniało mi się, że jest płatny. Poszukałem coś z nadzieją, że uda mi się znaleźć darmową wersję, ale znalazłem tylko triale. O Gmaxie słyszałem tyle, że jest to "bezpłatna wersja 3ds maxa" (nie dosłownie). Nie wiem też, jakie możliwości ma Gmax, a 3ds max wiem, że oferuje sporo. Dotychczas używałem Blendera, ale jest to (jak dla mnie) tak popierdolony program, że nawet po 10 godzinach znie znalazłem, jak się w nim teksturuje.
Także, moje pytanie brzmi czy jest warto kupować/próbować dostać darmową i pełną wersję 3ds maxa, czy lepiej iść po Gmaxa?
Dobra, bądźmy szczerzy, i tak bym nie kupił 3ds maxa.
Wowoz:
Ściagnij Maxa w wersji studenckiej i daj sobie spokój z Gmaxem.
Sawik:
Ja z kolei odradzam i radzę zostać przy blenderze.
Siggat:
Zależy
Mi w 3ds maxie łatwiej się modeluje ale zamiast tego nie potrafię w nim texturować. Poza tym z nieznanych powodów gdy modeluję nowy świat jest tam w chuj niepotrzebnych poly.
@Wowoz dobrze mówi. Lepiej studęcką wersję 3ds maxa niż Gmaxa który jest biedny jeśli chodzi o możliwości.
Ale jeśli będziesz bawił się w modelowanie światów do Gothica to tu jest problem. Kerrax jest aktualnie tylko do wersji 3ds maxa z 2013 a wersja studencka jest bodajże z 2015. Mi udało się na siłę zainstalować wtyczkę z 2013 i co ciekawe działa. Co prawda eksportuje\importuje jedynie modele 3DS. Przy ASC czy ZENach wywala błąd. Przy okazji również podczas próby odpalenia programu wywala błędy ale po chcwili odpala się i można w nim normalnie modelować.
Jeśli potrzebujesz poradnika do Blendera do polecam obejrzeć serię tych poradników :
https://m.https://www.youtube.com/watch?v=SUNsAPIguuw
Komuchpl:
Kerrax działa dla wszystkich nowych 3ds maxów, ale:
przy odpalaniu maxa wywala błędy
przy eksporcie model powinien być w editable mesh, w innym wypadku eksport trwa bardzo długo(dla większych modeli, tj. meshy świata)
trzeba wybrać export przez maxscript(do wyboru jeszcze c++)
Używam maxa 2018 i nie mam większych problemów z kerraxem
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej