Fajnie
@Thoro że wpadłeś. Tak między nami (ale powiem to publicznie ku przestrodze i ostudzeniu niektórych) to obaj doskonale wiemy jak wiele elementów tego świata to tylko symbol - bez żadnego uzasadnienia czy 'tajemnicy' tego miejsca.
Całe lata przegadaliśmy kiedyś na wszystkich tych nieścisłościach i wykluczających się rzeczach. Tu nawet problemem nie są nieścisłości między częściami (mniejsze lub większe), ale nawet nieścisłości wewnętrzne w samej grze (głównie Gothic 1).
Podam tu jako przykład Chromanin - ludzie w Polsce zastanawiają się i podniecają 'kim był' ów człowiek, co to był za wątek. A tak naprawdę questa tego dodano w patchu 1.08k (była to wersja premierowa w Polsce). Niemcy w swoją 'premierówke' grali w wersji 1.6 i bez patcha nawet nie mieli tego wątku.
Questa tego dodał Bjorn Pankratz, i zapytany o jego 'tajemnice' odpowiedział rozbrajająco szczerze: ot, tak wypełniłem pustkę w świecie i dodałem se coś takiego. Masakra, co?
Zdajcie też sobie sprawę, że NIE JEST to świat pod względem dbałości o detal i spójności ala uniwersum Wiedźmina (które jest dziełem literackim więc nie ma o czym mówić), ALE nawet nie może też czyścić butów The Elder Scrolls.
Tutaj nikt nie bawił się w historię każdego miejsca i uzasadniania wszystkiego.
Wynikało to też z tego, że w Piranii nigdy nie było 'sztywnych ram', podziału obowiązków i 'cenzora' który dbałby o SPÓJNOŚĆ wszystkiego. Każdy zajmował się po trochu wszystkim - rosenkratz muzyką i 3d, pankratz był poza testowaniem i programowaniem również trochę scenarzystą. No to MUSIAŁO spowodować taki bałagan (kto chce się przekonać zapraszam do obejrzenia gothica w pigułce).
Oczywiście - istnieją miejsca, które mają 'historię' napisaną i znaną przez scenarzystów PB. Ale Wasze wypytywania o wieże to gruba przesada. Albo ktoś tu rzucił przykład posągów Orków które są w wielu 'ludzkich' miejscach.
Zrozumcie, że to nie miało ŻADNEGO uzasadnienia - po prostu leveldesigner uważał ten posąg za 'mroczny' i pasujący w takie straszne miejsca, dlatego nawalał go wszędzie - w klasztorze mnichów, w twierdzy Bergmara. Nie doszukujcie się tu logiki. Logikę dopiero wprowadzać musimy MY, jako twórcy DK.
W sumie pytanie trochę mniej związane z organizacja a z wydarzeniami nt gothic sequel. Czy nie uważasz Dark, ze publikacja tego nieukonczonego dodatku mocno was skrzywdzi? Wszak zapowiadaliscie, ze odtworzycie pancerze z dodatku w skali 1:1
To miał być wasz atut, a teraz tylko czekać aż każdy będzie kopiowal oryginalne modele i wklejal je do swoich modyfikacji.
@Wowoz zapewniam cię, że nie skrzywdzi nas to w żadnym wypadku. To miał być tylko
BONUSOWY ATUT, ot taka mała ciekawostka i NIC więcej. Fajnie po prostu, ze zahaczająca w jakimś stopniu o kanon Piranii i tylko tyle. Mamy tysiące ważniejszych i istotniejszych atutów, choćby ten design i obsesyjną dbałość o szczegóły. Nie ma obaw ;)
Abstrahując to musze ci poza tym powiedzieć, że owe pancerze od strony technicznej momentami stoją na poziomie gorszym od Gothica 1. Popatrz choćby na kanciastość tego Łowcy Demonów:

Sam widzisz o czym mówię. Dodatkowo czapka tego niby 'inkwizytora' jest źle zmapowana. Jeśli ktoś będzie wrzucał to w takiej formie do swoich projektów to na zdrowie

Nawet przy pancerzach z G2 wyglądałoby to już jak downgrade. Ja się cieszę, bo dla
@Gizbor odtworzenie tego to nie problem - a będzie wyglądało to zajebiście i w HQ.
A przy tym sami nie będziemy 'złodziejami' korzystającymi z kradzionych materiałów.
Post połączony: 2017-01-10, 15:19
Czy miasto Khorinis zostanie powiekszone poprzez dodanie budynkow w puste i niewykorzystane miejsca w miescie czy przez modyfikacje i powiekszenie terenow przez developerow?
Absolutnie nie. O tyle o ile w terenie znajdziemy kilka kryjówek i nowych nieznanych połaci o tyle nie można liczyć na żadne 'powiększenie' miasta. Bogactwo i pokazanie złotych czasów nie może wiązać się ze zniszczeniem i zaoraniem lore/tego co widzieliśmy w gothicu 2.
Będzie pełno 'nowych mieszkań', ponieważ zagospodarowaliśmy wszystkie 'fejk domy' - które miały okna, ale nie miały np. wnętrz lub pięter. Tak więc o pomieszczenie wszystkich nie ma się co martwić.
Czy miasto Vaduz bedzie znacznie wieksze od Khorinis?
Oczywiście, to będzie trochę taki nasz 'Vengard marzeń' - pokażemy jak powinna wyglądać inna poważna metropolia tego uniwersum.
rozumiem, że Orków w koloni karnej nie będzie?
będą w ogóle w tej grze?
Obejrzyj film z pierwszego posta
Opuszczona kopalnia będzie funkcjonować?
W końcu zawaliła się już pod barierą
Oczywiście, że tak.
Też o tym myślałem. Ale wyłamuje się w tym właśnie ta wieża koło Cavalorna. Wygląda na zbudowaną przez ludzi więc przez orków mogła być co najwyżej zniszczona. Chyba że taka sama architektura jest w podziemnym mieście orków. I napisałem wcześniej jedna z wież jest za blisko cytadeli bo wygląda to przecież mniej więcej tak: Skała z cytadelą - ścieżka - górka z wieżą. Więc czego ona by tam pilnowała zwłaszcza że w cytadeli musiała być chyba jakaś załoga. Chyba tylko druga wieża spełnia jakieś zadanie bo strzeże drogi do świątyni śniącego.
No zgadza się, i jest to wieża ludzi. Już Ratford mówi, że cała kolonia nasiana jest ruinami które w większości pamiętają czasy pierwszej wojny z orkami. To są jeszcze czasy walk o doline - przesuwania się linii frontu, dzikości. Nie ma co tego rozkładać na czynniki pierwsze. A cytaleda to jeszcze inna historia, bo liczy ona wieki i jest jedną wielką ruiną.
@Dark skoro planujecie dograć dubbing do opcji dialogowych z magami z jedynki to może przy okazji dałoby radę do trójki dograć głosy kumpli Bezimiennego?
O kur, to najbardziej absurdalny pomysł jaki słyszałem. To może od razu przy okazji machnijmy też polski dubbing do Risena 1 i 3?
Nie wiem czy
@Ventrue masz świadomość, ale nagranie nawet paru tekstów to 15 minut sprężenia i pracy aktora - ewentualnie dogrywki, nagrania innych intonacji, poprawki, praca dźwiękowca. W dodatku po pierwszych kilku godzinach w kość zaczyna dawać zmęczenie. Studia i większość aktorów pomaga za darmo - a my mamy zostawać na kolejne 2 godziny dłużej robić jakieś gówno, które pobierze 100 osób?
W dodatku propozycja jest tym bardziej nietrafiona, bo sam nie lubie Gothica 3, grałem w to raz dopiero pare lat temu (przez godzine), no i tak naprawdę zdajesz sobie sprawie ile energii i organizacji by to pochłonęło? Ja mam mało czasu i koordynacje dubbingu DK na głowie, więc tymbardziej jest to absurd. A DK nie nawiązuje w żaden sposób do G3
@Szmyk @bgb - wpadajcie tu czasem odpisać na jakieś pytanie, bo potem zbiera się tego tyle że ciężko wszystko wyłapać. Jakby co walcie do mnie prywatnie to na szybko powiem stanowisko w szczegółowych sprawach
Post połączony: 2017-01-10, 15:27
A co z wyjaśnieniem poprzednich wojen z orkami? Kowal Hakon z miasta Khorinis (tak chyba się jego imię pisało) mówił że był żołnierzem w wojnie z orkami za młodu. On albo jakiś NPC też wspominał że to była druga wojna z orkami? Cmentarzysko orków niedaleko Obozu na bagnie ma być ponoć pozostałością po tej pierwszej lub drugiej wojnie. Czy ujrzymy może samą wojnę pomiędzy ludźmi i orkami w Górniczej Dolinie?
'Wojny' jako takie o których wiemy były dwie (+ te dawne, uriziel etc). Pierwsza to jakaś mitologia i czasy dziesięciolecia/ponad wiek temu.
II wojna rozpoczęła się jeszcze przed powstaniem bariery - to ona zaczęła wykańczać Królestwo, i trwała od tego czasu, przez cały okres trwania bariery oraz akcji Gothica 1 i 2.
Kowal nazywał się Harad, nie Hakon. Możemy zakładać, ze brał więc udział w tej samej (drugiej) wojnie z orkami, tyle że właśnie z 10-15 lat wcześniej od akcji G2. W DK mamy z nim przewidzianą niespodziankę.
Cmentarzysko to raczej pradawne dzieje Orków - być może nawet te z 1000 lat przed akcją Gothica (kiedy walczył z nimi generał Uriziel).
Wojna pomiędzy ludźmi i orkami w formie starć bezpośrednich miała miejsce w czasie na wiek przed akcją Gothica 1 - kiedy przodkowie Tymorisina i Bergmara toczyli o doline krwawe walki z Orkami. Zieloni przeszli potem na czas przegranej 'do partyzantki', aby podnieść się z upokorzenia zaraz po powstaniu bariery (obejrzyj film z pierwszego posta - tam Arkadiusz to super objaśnia).
Oczywiście ujrzymy echa tej niegdysiejszej wojny - oglądaliśmy je przecież w akcji G1, ale tak jak mówie to były czasy I wojny,
Post połączony: 2017-01-10, 15:28
A pokażecie Bunt Więźniów? To takie wydarzenie które jeszcze było nie pokazane a jest jednym z ciekawszych.
W Gothicu to mógłbyć prolog i zapoznanie z mechanika...ale no PB.
Będzie niespodzianka. Na pewno nie będziecie zawiedzeni;)