DUBBING [Temat zbiorczy] 135265 241

O temacie

Autor Dark

Zaczęty 22.10.2016 roku

Wyświetleń 135265

Odpowiedzi 241

Maciol

Maciol

Użytkownicy
posty35
Propsy21
  • Użytkownicy

Maciol

DUBBING [Temat zbiorczy]
#160 2017-01-16, 22:20(Ostatnia zmiana: 2017-01-17, 00:18)
Nie chodzi o same wasze super materiały Dark. I nie traktowałbym tego w kategoriach straty "super aktora do głównej roli" Bo Arkadikusss na pewno odwali super robotę w postaciach pierwszoplanowych i drugoplanowych i tym może pokazać się z o wiele bardziej pozytywnej strony i zostać zapamiętany przez słuchaczy pod wieloma postaciami, jako aktor uniwersalny i nie bojący się wyzwań. Sam odbiór Arkadikusssa jako Larsa mógłby być zniekształcony przez samą jego działalność youtubową, ten problem nie istnieje w przypadku Bogumiła, Borowskiego sądzę nie każdy z głosu zna, Borkowski mimo, że ma świetny głos, też nie brał udziału w czymś, czym miałby "utkwić" nam w głowach raz na zawsze, nawet w filmie "JOB czyli ostatnia szara komórka", podobnie sytuacja ma się z D. Kulcem, kogokolwiek byście nie wybrali, macie pewność, że nie będzie to głos na tyle osłuchany, by po paru godzinach gry było go za dużo. Uważam, że obsadzając Arkadikussa w roli Larsa zrobicie mu po prostu krzywdę, gracze dadzą sobie radę, bo cała zajebistość dubbingu przesłoni wszelkie minusy i niedostatki. Arkadiusz na pewno sobie poradzi, ale czy będzie/będziecie miał/mieli satysfakcję z tego, że zostanie zredagowany do roli bezbarwnej zupy pomidorowej, która codziennie pojawia się na waszym stole, w garnku, w lodówce, na suficie, na śniadanie, obiad, kolację? Nie wiem. Ale wiem, że jedzenie codziennie tej samej potrawy(która z dnia na dzień coraz bardziej traci smak i świeżość) może, a nawet musi, skończyć się źle. W przypadku jednak codziennego robienia innej potrawy, używania innych przypraw, składników i tajników kucharskich można otrzymać efekt "nieba w gębie", czego wam i Panu Arkadiuszowi w "Dziejach Khorinis" życzę... :D 

Dnc

Dnc

Użytkownicy
posty73
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem czy to dobry temat ale głos lektora z filmiku arhn.eu mi się podobał jako że jesteście zaprzyjaxnieni to może warto się uśmiechnąć do nich i pozyskać jeszcze jednego lektora/aktora ;)

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
@Dark jeśli macie jakąś postać, która bardzo lubi hamburgery to może i Arhon się zgodzi :lol2:

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu

Dark
Moderator działu

DUBBING [Temat zbiorczy]
#163 2017-01-25, 21:31(Ostatnia zmiana: 2017-01-25, 21:37)
Nie wiem czy to dobry temat ale głos lektora z filmiku arhn.eu mi się podobał jako że jesteście zaprzyjaźnieni to może warto się uśmiechnąć do nich i pozyskać jeszcze jednego lektora/aktora ;)
Archon dostał już u nas pracę, ale niech póki co pozostanie to niespodzianką.

Przy okazji - chłopaki wrzucili ostatnio mały sneak peek z prac naszego kompozytora Kamija Jędrzejewskiego z dwiema przyjaciółkami-absolwentkami Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu nad nagrywaniem kwestii do gry.

Zapowiedź proszę traktować z przymrużeniem oka - https://www.facebook.com/dziejekhorinis/videos/

Maciol

Maciol

Użytkownicy
posty35
Propsy21
  • Użytkownicy

Maciol

DUBBING [Temat zbiorczy]
#164 2017-01-25, 22:31(Ostatnia zmiana: 2017-01-25, 23:09)
Kiedy będzie udostępniony film z Andrzejem Tomeckim? Strasznie nie mogę się doczekać i podejrzewam, że nie tylko ja.

Czy udało się nawiązać współpracę ze Studiem Accantus, jeżeli chodzi o wykonanie dubbingu i udział aktorów?

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu

Dark
Moderator działu

DUBBING [Temat zbiorczy]
#165 2017-01-25, 23:20(Ostatnia zmiana: 2017-01-25, 23:31)
Kiedy będzie udostępniony film z Andrzejem Tomeckim? Strasznie nie mogę się doczekać i podejrzewam, że nie tylko ja.

Czy udało się nawiązać współpracę ze Studiem Accantus, jeżeli chodzi o wykonanie dubbingu i udział aktorów?
Dopiero w sobotę spotkaliśmy się ekipą i kręciliśmy u pana Andrzeja w domu prawie godzinny film dokumentalny. Jest on już montowany i zostanie opublikowany w pierwszej kolejności (potrzebujemy na to jeszcze minimum tydzień, bo jest bardzo dużo materiału do zebrania). Poza tym w związku z materiałem będzie kilka mocnych niespodzianek.

Jakiś czas potem będzie jeszcze materiał ze studia, połączony z postacią z głosem już w samej grze - również obszerniejszy.

Poza tym pan Andrzej będzie głównym bohaterem jeszcze dwóch materiałów bonusowych.

Jeszcze się z nimi nie kontaktowałem, ale obiecuje że zrobię to za jakiś czas. Narazie nieźle dajemy radę, a i z seniorami/nestorami jest bardzo dużo pracy organizacyjnej. Chciałem to zrobić już po nagraniu z ostatnim z nich (wtedy akurat też chłopaki podgonią dużo pracy w samej grze) - więc będziemy mieli bardzo solidne plecy.

Dodatkowo być może dostaniemy wsparcie sprzętowe od pewnej dużej firmy, co byłoby dodatkowym atutem (oraz świetnym wsparciem i ułatwieniem naszej pracy). Narazie robimy swoje

Dnc

Dnc

Użytkownicy
posty73
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No I świetnie, bardzo mnie takie informacje cieszą :D

Maciol

Maciol

Użytkownicy
posty35
Propsy21
  • Użytkownicy

Maciol

DUBBING [Temat zbiorczy]
#167 2017-01-25, 23:58(Ostatnia zmiana: 2017-01-26, 00:19)
Jasne, nie mogę się już doczekać nagrań z P. Tomeckim, jestem cholernie ciekawy efektu końcowego. Choć przyznaję, że pewnie wszyscy doskonale znamy 'growy' głos Pana Andrzeja to liczę na to, że w filmiku "studyjnym" będzie więcej kwestii niż wypowiedział P. Zakrzewski, jestem strasznie ciekawy, czy głos zmienił się na przestrzeni lat. Sam film dokumentalny "z życia" P. Andrzeja może być bardzo ciekawy i odbić się echem poza światkiem dubbingowym i stać się cennym materiałem nawet historycznym. Świetna robota i świetny pomysł chłopaki, trzymajcie tak dalej.

Wiadomo, że są teraz sprawy ważne i ważniejsze, wierzę, że to co robicie, robicie dobrze i z należytym pietyzmem, dlatego z niecierpliwością czekam na kolejne efekty!

Kassian

Kassian

Użytkownicy
posty30
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Kassian

DUBBING [Temat zbiorczy]
#168 2017-01-26, 11:29(Ostatnia zmiana: 2017-01-26, 14:56)
@Dark
Świetnie - robicie mega robotę dla fanów Gothica, ale jak widać nie tylko, bo taki film dokumentalny będzie perełką dla wielu osób niekoniecznie czekających na DK i w ogóle związanych z Gothikiem . Przy tym wszystkim zapewne świetnie się bawicie i jeszcze czerpiecie dla siebie piękne wartości, mogąc spotykać się z TAKIMI ludźmi. I tak to właśnie należy robić - niech się inni uczą. Przywiązujcie tylko jak największą wagę do smaczków i szczegółów, tak jak to robiła kiedyś Piranha, bo właśnie dlatego udało im się stworzyć wiecznie żywe Dzieło.

Btw. Były już jakieś rozmowy z Panem Marzeckim?

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu

Dark
Moderator działu

DUBBING [Temat zbiorczy]
#169 2017-01-26, 16:16(Ostatnia zmiana: 2017-01-26, 16:24)
Dzięki chłopaki
Choć przyznaję, że pewnie wszyscy doskonale znamy 'growy' głos Pana Andrzeja to liczę na to, że w filmiku "studyjnym" będzie więcej kwestii niż wypowiedział P. Zakrzewski,
Słuszna uwaga - niestety z Krzysztofem wynikało to z tego że zrobiliśmy tam dosłownie mix wszystkiego - lektorka z podsumowaniem ról, dubbing, jego życie aktorskie, dzieje khorinis.

Tutaj dzięki podzieleniu będzie można usatysfakcjonować fanów pana Andrzeja od każdej strony - i jego życia (za sprawą dokumentu) i oddzielnie już skupiając się na pracy studyjnej i DK

jestem strasznie ciekawy, czy głos zmienił się na przestrzeni lat.
Ta kwestia jest naprawdę niesamowita bo pan Andrzej ma głos identyczny. Sam podśmiewał się, że dopadł go jakiś rodzaj anomali, bo pomimo wieku zupełnie nie ma ani głosu starczego, ani tetryckiego. Barwa pozostała taka sama.

W samym studio dopadła go wątpliwość dopiero przy Torrezie, bo rola ta została zagrana przez niego te 15 lat temu w wyjątkowy sposób - łączył tam zarozumiałość, przemądrzałość oraz wyniosłość, ze zmanierowanym tonem wypowiedzi charakterystycznym dla maga czy uczonego.
Odtworzenie tego po tylu latach kosztowało go naprawdę dużo sił - ale poradził z tym sobie po prostu wyśmienicie.

Przy innych jego postaciach była to już 'pestka'.

Świetnie - robicie mega robotę dla fanów Gothica, ale jak widać nie tylko, bo taki film dokumentalny będzie perełką dla wielu osób niekoniecznie czekających na DK i w ogóle związanych z Gothikiem.
Tak, w wypadku pana Andrzeja zamierzam w ogóle skontaktować się z Muzeum Powstania Warszawskiego, bo nie ma go nawet w encyklopedii uczestników: www.1944.pl/powstancze-biogramy.html/szukaj/
Co wcale nie jest dziwne, bo zdecydowana większość osób która brała w jakikolwiek sposób udział nie uważa za stosowne się tym chwalić. W każdym razie w razie czego liczę tu też na Wasze wsparcie.

Nasze filmy cieszą się też sporym zainteresowaniem w świecie dubbingowym - co bardzo mnie cieszy bo przecież taka była też idea tych filmów (aby bez różnicy czy znamy aktora z Gothica, Diablo II czy Baldur's Gate oglądać film wspólnie). W wypadku pana Andrzeja materiał był jednak tak obszerny, że kwestie wspominek dubbingowych nie wybijają się na tle reszty.

Przywiązujcie tylko jak największą wagę do smaczków i szczegółów, tak jak to robiła kiedyś Piranha, bo właśnie dlatego udało im się stworzyć wiecznie żywe Dzieło.
Absolutnie przywiązujemy - co już Wam udowadniamy, a co tylko z każdym kolejnym materiałem będzie potęgowane

Btw. Były już jakieś rozmowy z Panem Marzeckim?
Wstępniak był, o czym wspominałem dużo wcześniej. Znają się między innymi z panem Mrozem.
Ale szczegóły odkładamy na dużo później. Najpierw 'nestorzy', bo tutaj naprawdę czas odgrywa niestety 'śmiertelnie' poważną rolę.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Dark jak ci się udało ogarnąć to wszystko. Jeszcze z 3 lata temu marzeniem był dubbing nagrany przez ludzi z forum/YT itd. na dobrym poziomie. Potem coś było kombinowane z studio. Teraz to już w ogóle nie wiem co napisać. Będzie grane.

hastor

hastor

Użytkownicy
<tu podaj nazwę własnej modyfikacji>
posty24
Propsy40
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • <tu podaj nazwę własnej modyfikacji>

hastor

DUBBING [Temat zbiorczy]
#171 2017-01-26, 19:22(Ostatnia zmiana: 2017-01-26, 19:35)
Rozumiem, że zwracacie uwagę na profesjonalnych dubbingowców/aktorów.
Nie jestem znawcą jeśli chodzi o dubbing, ale co myślicie o osobach, które podkłady głos w fanowskim dubbingu do pierwszej części Diablo (która nigdy nie doczekała się oficjalnego spolszczenia -  zrobili ją fani). Czy niektóre głosy z tego spolszczenia byłyby dla was użyteczne. Może i amatorska robota patrząc na wasz dobór osób w dubbingi, jednak wolałem wam pokazać. Może się na coś ta informacja/ciekawostka przyda :p

Link do filmu jak dubbing wygląda w akcji:
https://www.youtube.com/watch?v=783_8tjAKxg

@Fabiosek Nie widziałem nikogo w komentarzach z jego nickiem, więc wysłałem tutaj, bo myślałem, że nie widział.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3468
Propsy2155
ProfesjaSkrypter
  • The Modders

Fabio
The Modders

DUBBING [Temat zbiorczy]
#172 2017-01-26, 19:31(Ostatnia zmiana: 2017-01-26, 19:33)
Dark to już raczej widział, bo wypowiadał się chyba nawet pod tym filmem.

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Znam doskonale działalność Notkisa i bardzo ją szanuje.
Zwracam jednak uwagę, że aż 3 osoby z tej obsady to PROFESJONALNI aktorzy, którzy po prostu kochają dubbing growy/RPG'owy i chcieli pomóc.
Mowa tu o Grzegorzu Borowskim, Krzysztofie Śliwińskim oraz Hubercie Chłopickim (który jest lektorem i właścicielem jednego z najprężniejszych studiów lektorsko-dubbingowych w Warszawie).

Cała trójka jest w obsadzie 'Dziejów' i prężnie pomaga nam w rozwoju projektu. A to dopiero początek

Niestety w samym dubbingu Diablo 1, który przytoczyłeś ich głosy w porównaniu do reszty to przepaść.
Jeśli na starcie mamy więcej aktorów niż obsada Gothica (a będzie ich jeszcze więcej) to skoro jesteśmy profesjonalistami - tego się trzymajmy

Kassian

Kassian

Użytkownicy
posty30
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Dark - wszystko to wspaniale czytać. Mam tylko nadzieję, że będzie sporo tych postaci z G1 i G2. Cóż, tacy już, my fani, jesteśmy pokręceni jeśli chodzi o spotykanie starych znajomych - uwielbiamy to ;)

bezi50

bezi50

Użytkownicy
posty53
Propsy5
  • Użytkownicy
Czy w żeńskiej części obsady DK także możemy się spodziewać udziału jakiegoś znanego nazwiska?

Czy jest szansa na udział w tym projekcie Henryka Talara?

Skoro pan Mikołajczak nie znajdzie się w obsadzie DK to może chociaż spróbowalibyście namówić go na jakiś dłuższy wywiad? Założę się, że wielu fanów serii Gothic z chęcią coś takiego by zobaczyło.

bezi50

bezi50

Użytkownicy
posty53
Propsy5
  • Użytkownicy
Nie myśleliście może o tym by utworzyć osobny temat gdzie znajdowałaby się lista z nazwiskami aktorów, którzy na pewno pojawią się w DK moglibyście potem co jakiś czas ją aktualizować.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Osobiście liczę po cichu na Krzysztofa Banaszyka, który zaliczył kilka świetnych ról jak chociażby Joela w The Last of Us czy Geralta w audiobooku. No i na Jacka Mikołaczaka. Ja wiem - nie ma szans. Nie z powodu jakiejś nieosiągalności, wręcz przeciwnie sądzę, że z przyjemnością udzielił by głosu za darmo, bo w wielu wywiadach wspomina się jego rolę Bezimiennego, więc pewnie i on sam darzy serię Gothic jakimś tam sentymentem. A skoro w DK pojawi się większość gothicowej obsady to szkoda by było gdyby nie znalazł się w niej najważniejszy głos. Osobiście uważam, że jego udział w innej roli nie zaburzyłby klimatu, bo w każdym Gothicu wszyscy aktorzy, poza Panem Jackiem naturalnie, wcielali się w co najmniej  kilka, jeśli nie kilkanaście postaci. A akcję DK od G1 dzieli przecież 10 lat, Bezimienny nie będzie głównym bohaterem (nie będzie więc sytuacji, że rozmawia sam ze sobą), a ponadto mogliśmy go słuchać od tamtej pory w dziesiątkach ról m.in. głównych złodupców w W1, W3 oraz ME. No i niemal bez przerwy jest słyszany w radiu i TV, jak dla mnie dość by bez problemu i jakiejś utraty klimatu przyjąć występ Pana Jacka w jakiejś pobocznej roli, a nawet traktować to jako smaczek i sentymentalny powrót po latach.

No i jeszcze pytanko odnośnie pań, bo dotychczas znamy tylko męską obsadę. Czy jest szansa na udział  Agaty Gawrońkiej-Bauman oraz Kingi Ilgner, jedynych aktorek będących w obsadzie: G1 oraz G2:NK? No i czy w DK panie będą miały większą rolę, bo dotychczas były zaniedbywane przez PB? Może jakiś wątek romansowy?

Fabio

Fabio

The Modders
posty3468
Propsy2155
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Osobiście liczę po cichu na Krzysztofa Banaszyka, który zaliczył kilka świetnych ról jak chociażby Joela w The Last of Us czy Geralta w audiobooku. No i na Jacka Mikołaczaka. Ja wiem - nie ma szans. Nie z powodu jakiejś nieosiągalności, wręcz przeciwnie sądzę, że z przyjemnością udzielił by głosu za darmo, bo w wielu wywiadach wspomina się jego rolę Bezimiennego, więc pewnie i on sam darzy serię Gothic jakimś tam sentymentem. A skoro w DK pojawi się większość gothicowej obsady to szkoda by było gdyby nie znalazł się w niej najważniejszy głos. Osobiście uważam, że jego udział w innej roli nie zaburzyłby klimatu, bo w każdym Gothicu wszyscy aktorzy, poza Panem Jackiem naturalnie, wcielali się w co najmniej  kilka, jeśli nie kilkanaście postaci. A akcję DK od G1 dzieli przecież 10 lat, Bezimienny nie będzie głównym bohaterem (nie będzie więc sytuacji, że rozmawia sam ze sobą), a ponadto mogliśmy go słuchać od tamtej pory w dziesiątkach ról m.in. głównych złodupców w W1, W3 oraz ME. No i niemal bez przerwy jest słyszany w radiu i TV, jak dla mnie dość by bez problemu i jakiejś utraty klimatu przyjąć występ Pana Jacka w jakiejś pobocznej roli, a nawet traktować to jako smaczek i sentymentalny powrót po latach.

No i jeszcze pytanko odnośnie pań, bo dotychczas znamy tylko męską obsadę. Czy jest szansa na udział  Agaty Gawrońkiej-Bauman oraz Kingi Ilgner, jedynych aktorek będących w obsadzie: G1 oraz G2:NK? No i czy w DK panie będą miały większą rolę, bo dotychczas były zaniedbywane przez PB? Może jakiś wątek romansowy?

Ty chyba śmieszny jesteś, jeśli myślisz, że udzieliłby głosu za darmo. Czy to nie on chciał do ZW czasem 20 tysięcy?

Kravis

Kravis

Użytkownicy
posty276
Propsy76
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
20 tysięcy? Skąd takie info? Przecież to jest astronomiczna kwota, wręcz nierealna. Niemożliwe, żeby Mikołajczak zażądał aż tyle.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry