Mam nadzieję, że z tej odpowiedzi ktoś skorzysta, chociaż długo nikt nic nie pisał tutaj. No nic, pomogę:
najlepiej jest ustawić tylko obrażenia "DAM_FIRE" czarom, które mają być ogniste, bo łatwiej jest wtedy zbalansować obronę przed magią i przed ogniem. Teraz, by zmienić te obrażenia z podpalenia, wchodzisz do content/_intern i odpalasz plik "constants", a w nim szukasz linijki:
CONST INT NPC_BURN_DAMAGE_POINTS_PER_INTERVALL
To ona podaje, ile obrażeń co ile czasu zadaje podpalenie. Podstawowo ta linijka kończy się "= 50" - czyli te nasze magiczne 50 obrażeń co sekundę. Ja to ustawiłem na 10, ale trzeba pamiętać, że każdy punkt obrony przed ogniem to 1 punkt obrażeń mniej otrzymywanych od ognia. Więc wszelkie pancerze, amulety, pierścienie, pasy, które dają postaci ochronę przed ogniem mogą łatwo zniwelować tę wartość. Dlatego dobrze jest pobawić się właśnie jednocześnie wszystkimi wartościami obronnymi - nie tylko przedmiotów, ale i potworów. Pamiętaj, że potwory z wczytanego zapisu będą miały stare statystyki, dopiero zaczęcie nowej gry wczyta świat ze stworami (ogólnie NPC) o wpisanych im bazowych w skryptach statystykach.
Nad podaną przeze mnie linijką jest jeszcze jedna, która określa, co ile czasu jest "tyknięcie" obrażeń:
CONST INT NPC_BURN_TICKS_PER_DAMAGE_POINT
i podstawowo podane jest "= 1000" - czyli co sekundę. To też możesz zmienić, np. "= 500" będzie oznaczało zadawanie obrażeń od ognia co pół sekundy itd.