Przepraszam bardzo. Wiem, że oceny w każdym wypadku są czysto subiektywne, każdy oceniał to co chciał. Ale Ty masz takie same prawo czepiać się moich ocen, jak ja Twoich. Czyli żadne. Czemu Ty dałeś mi w estetyce prezentacji 1 punkt, a np. Bule 6, podczas gdy ja dostarczyłem model i rzut z siatką, a Buła tego nie zrobił? Owszem, masz rację, Buła zrobił lepszy render. Oceniaj sobie ten render, ale jednocześnie pozwól mi oceniać to co ja uznaję za estetykę. A dla mnie estetyczna prezentacja to nie jest render z błyszczącą rękojeścią, ale to, żebym widział wszystko, żebym miał screeny/rendery w różnych rzutach, żebym mógł z łatwością (tj. na pierwszy rzut oka) ocenić, czy model jest wyważony, czy jest proporcjonalny, czy nie ma w którymś miejscu nawalone stu polygonów jeden na drugim. Może się błyszczeć a może nie, nie zwracam na to uwagi. Ale, jak mówiłem - nie zabraniaj mi oceniać po swojemu, tak jak ja nie zabraniam Tobie.
I tak samo Ty jako poprawność modelu mogłeś uznawać nałożenie smootha, tak jak ja na smooth nie zwracałem uwagi (chyba, że całkowicie psuł efekt). Ty mogłeś doszukiwać się np. u Nazza błędu na jelcu, ja mogłem u Ciebie doszukiwać się zbędnych polygonów. Ty mogłeś Ty mogłeś w użyteczności stwierdzić, że szpony by się haczyły o ubranie, ja mogłem stwierdzić, że ostrze o przekroju zbliżonym do kwadratu byłoby cholernie ciężkie i bezużyteczne. Moja ocena była równie subiektywna jak Twoja.
Co zaś się tyczy moich komentarzy - nie, one się nie wykluczają. Te zgrubienia to była jedyna rzecz, która wyróżniała model. Gdybyś ich nie zrobił, za oryginalność dostałbyś 0, ale za poprawność modelu 4 lub 5. W poprawności oceniałem głównie to, czy nie ma niepotrzebnych trisów i czy tego samego efektu nie można uzyskać przy mniejszej liczbie trisów. W wypadku Twojego miecza, zakładając, że użyta zostałaby normal mapa, miecz mógłby mieć równie dobrze 132 trisy i niczym by się nie wyróżniał. W wypadku mojego miecza nie ma raczej możliwości jakiegoś znacznego zmniejszenia ilości trisów.
Dziwi mnie też tak w ogóle teraz fakt, czemu za użyteczność dostałeś ode mnie aż (!) 5 punktów. Aż, bo nie wyobrażam sobie machać takim czymś. Ważyłoby to pewnie grubo ponad 3 kg, nie mając jednocześnie żadnych możliwości tnących. Sam przyznałeś, że takie ostrze służyłoby bardziej do miażdżenia, ale zdaje mi się, że jako obuch pozostawałoby daleko w tyle za jakąkolwiek metalową pałką lub buzdyganem.
---
Jeśli chcesz się teraz wypłakiwać i dochodzić swoich racji to bardzo proszę. Ja się mogę też czuć obrażony Twoimi ocenami, ale przyjąłem je do wiadomości i nie zachowuję się teraz jak rozwydrzony dzieciak, któremu zabrano zabawkę. Albo inaczej - które postawiono jako trzecie w kolejce do toalety.